Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa EKONOMİ Türkiye-Afganistan-Pakistan ekonomik işbirliği

Türkiye-Afganistan-Pakistan ekonomik işbirliği

Haber: İlker ÇAKAN

   Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında Ekonomik İşbirliği için İstanbul Forumu”nun dördüncü toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları (ACCI) Başkanı Sher Khan Farnood ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) Başkanı Sultan Ahmed Chawla’nin katılımıyla 25 Ocak 2010 Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Forumda, Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki ekonomik sorunlar detaylı biçimde görüşülerek,  aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.

   1-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları (ACCI) ve Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FPCCI) temsilcileri 25 Ocak 2010 tarihinde İstanbul Forumu’nun dördüncü toplantısı için İstanbul’da bir araya geldiler.

   2-Forum üyeleri, üç ülkenin iş dünyaları arasındaki üçlü diyalog mekanizmasının önemini ve karşılıklı anlayış temelinde atılan ilerlemeci adımları vurguladı.

   3-Forum üyeleri, İstanbul Forumu’nun ikinci ve üçüncü toplantılarında kabul edilen üçlü stratejide yer alan;

      (i) Tarıma odaklı sanayi bölgeleri,

      (ii) Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında kurumsallaşma için kapasite inşa programları,

      (iii) Mikro kredi temelli iş geliştirme merkezleri konularındaki çalışmaların uygulanabilirliğini kabul ettiler. Forum üyeleri bu stratejinin uzun dönemdeki işlerliği konusunda görüş birliğine vardılar. Ancak kısa ve orta vadede insan kaynakları geliştirme projelerinin geliştirilmesine odaklanmaya ihtiyaç olduğuna karar verdiler.

 
                               
                                Türkiye-Afganistan-Pakistan ekonomik işbirliği
                                                    4. İstanbul Forumu
 

   4-Forum üyeleri, Afganistan’ın insan kaynaklarının gelişimine katkı sağlaması amacıyla bir proje tasarlanmasının gerekliliğini vurguladılar. Bu projenin, özellikle Ulusal Öğretmen Eğitim Enstitüsü ve Ulusal Müfredat Geliştirme Enstitüsü ismi ile 2 enstitünün kurulmasına yönelik olmasına karar verdiler.  Forum, bu sürece katılımını teşvik etmek amacıyla, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odasının kapasite inşasının önemine vurgu yapmıştır.

   5-Forum toplantısında, hem Afganistan, hem de Pakistan için mesleki eğitim merkezi, iş geliştirme merkezi, oda geliştirme ve sanayi bölgeleri ve sınır yönetimi (her iki hükümetin onaylaması durumunda) konularına odaklı kapasite inşaası girişimleri tartışıldı. Forum üyeleri bu alanda somut projeler geliştirilmesinin önemini vurguladılar.

   6-Forum üyeleri, İstanbul Forum’unun üçüncü toplantısında alınan karara dayanılarak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde Özel Sektör ve Ekonomik Kalkınma Enstitüsü (IPSED) ve Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün (TRIPP) kurulmasını memnuniyetle karşılar. Forum üyeleri, özellikle,  Haziran ve Temmuz 2009’da Pakistan Rekabet Kurumu uzmanları için organize edilen iki eğitim programının başarıyla uygulanmasına memnun oldular. Forum üyeleri, bu tür eğitim programlarının, özellikle Afganistan hükümet yetkililerine dönük olarak devamı için duydukları arzuyu dile getirdiler.

   7-Forum, Afganistan ve Pakistan Transit Geçiş Anlaşması’ndaki (APTA) tartışmalı konularda, Pakistan ve Afganistan Ticaret ve Sanayi Odalarının bir araya gelerek, her iki ülkeyi de tatmin edici çözüm önerileri oluşturulması gereğini vurgulamıştır. 

   8-Forum, projelerin uygulanmasını hızlandırmak için, Forum ve ilgili ülkelerin hükümet yetkilileri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesinin önemini vurgulamıştır. 

   9-İstanbul Forumu beşinci toplantısını 2010’nun ilk yarısında gerçekleştirmeye karar verdi.

 

 

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!