Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Türkiye’de ve dünyada kayısısı ile ünlü Malatya ili bölgede cazibe merkezi konumundadır. Malatya özelikle sanayi yönünden daha çok gelişmiştir. İl merkezi’nin nüfusu ise 449.333’dür Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Sanayide 3.Organize Sanayi Bölgesi alt yapı çalışması
“Doğunun batısında bulunan Malatya’mızın şehir merkezi nüfusu 450.000’dir. Malatya’nın bir özelliği de doğudan nüfus almasıdır. Aynı oranda da Malatya göç veriyor. Malatya şu anda sanayisi gelişen, 350 milyon dolarlık kayısı ihracatı olan ve bunun % 90’nıda yurt dışına satılan ve girdisi 350 milyon dolar olan bir üründür. Sanayide 3.Organize Sanayi Bölgesi alt yapı çalışması yapılma noktasına geldi. Birinci ve ikici sanayi bölgelerimizde artık yer yoktur. Bu haliyle Malatya gelişen ildir. Malatya’nın çevresinde 8 tane beldenin olması ve bunların tamamıyla şehirle bütünleşmiş olması, belde belediyelerinin imarlarının aynı olması Malatya’nın almış olduğu göçle birlikte çarpık yapılaşmaya sebebiyet vermektedir. Haliyle biz bunları aşmak için öncelikle çevre düzeni planını başlattık. Malatya ve çevresindeki 13 belediyeyi de kapsayan 3 ilçe,10 belde olmak üzere toplamda 13 belediyeyi kapsayan çevre düzeni planını çıkarıyoruz. Buda ulaşımda, imarda bütünlük sağlayacaktır. Hangi bölgelerin yerleşim yeri, hangi bölgelerin sanayi bölgesi olacağı belli olacaktır. Bu projeler Malatya’nın 30-40 yılını hedefleyen projelerdir.
Belediyenin kurumsallaşması önemlidir
Ulaşım mastır planını aynı anda, çevre düzenlemesi planı ilde eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Belediyenin kurumsallaşması önemlidir. Belediyecilik sistemi, kent bilgi sistemi, otomasyon sistemi üzerinde yoğunlaştık. Bunu da ihale aşamasında ilana çıkmış durumdayız. Bununla da hedefimiz kaliteli, verimli hizmet üretmektir. Haliyle bunlara yoğunluk veriyoruz. Malatya’mıza kavuşturacağımız iki bulvar vardır. Bunlar kuzey ve güney kuşak yoludur. Bunlar doğudan batıya bağlayan biri güneyden, diğeri kuzeyden geçen iki ayrı yoldur. Bunlarda Malatya için önemli projelerden bir tanesidir. Bunları kendimize 2012 yılı gibi bir hedef koyduk. Malatya’da trafik yoğunluğu nedeniyle tek merkeze sıkışan ve tek merkezden gelişen bir şehirdir. Bunu da alt merkez oluşturmak suretiyle rahatlatmak istiyoruz. Sarıkavak bölgesinde yaklaşık 110.000 kişinin yaşayabileceği bir alt merkez oluşturuyoruz.70-
Bunlar 5-6 aydır uğraştığımız ana projelerdir. Bunun yanında
Ulaşımda bir bütünlük sağlıyoruz
Sosyal projelerimizden birisini başlatmış bulunuyoruz. Bu projelerden birisi risk altıdaki çocuklara yöneliktir. Şu anda kimsesiz, ailesi dağılmış çocuklar eğitim alıyorlar. Bunlar el becerilerini geliştirebiliyorlar. Hat, ebru sanatı, heykeltıraşlık gibi. Farklı öğrencilere haftada bir iki gün planladığımız eğitimler var. Böyle bir sosyal projemizde vardır. Engellilere yönelik projemiz vardır. Yaşlı evde bakıma muhtaç insanlarımızla ilgili projelerimiz var. Bunlarla ilgili yoğun bir çalışmamız devam ediyor. Haliyle ulaşımda bir bütünlük sağlıyoruz. Şu anda nüfusu 10,000’den fazla ol an üç beldemizin ve bir ilçemizin ulaşımını Malatya Belediyesi olarak üstlendik. Bunların araçlarını devir aldık. Haliyle ulaşımda bir bütünlüğe gideceğiz. Malatya da toplam 265 tane dolmuşlarımız var. Bu dolmuşlarımızı; son model, engellilere uygun, klimalı basamaklı otobüslerle Malatya ve çevresinde bir bütün hale kavuşturmuş olacağız. Su ile ilgili çalışmalarımız var. Su ile ilgili veri ölçerlerini monte edildi. Birçok projemizi baharla birlikte çıkacağız.
Malatya ekonomisine ciddi anlamda bir katkı sağlıyor
Diğer projelerimizin ihalesini 2010 yılı Şubat-Mart gibi yapacağız. Malatya’da kayısı üretimi ile ilgili olarak en az 200 fabrika vardır. Malatya’da 250.000 nüfus kayısı ile geçiniyor. Kayısı döneminde 2-3 aylık süre zarfında çevre illerden ve ilçelerden buraya işçi akını geliyor, Haliyle kayısı Malatya ekonomisine ciddi anlamda bir katkı sağlıyor. Kayısı toplanma döneminde iş imkânı çıkıyor. Malatya şu anda bölgenin cazibe merkezi haline dönüşüyor. İnönü Üniversitemizde yaklaşık 24.000 öğrenci okuyor. Bir özel üniversitesi ve vakıf üniversitesi gelecek. Sağlık alanında Turgut Özal Hastanesinin Malatya’da olması nedeniyle böyle bir hastane bölgede yoktur. Özellikle karaciğer nakli konusunda buraya yurt dışında da hastalar gelmektedir. Bu haliyle: Malatya eğitim, sağlık merkezidir. Modern gelişmiş ve kültürel sosyal ihtiyaçlara cevap verebilen şehir oluşturmak bizim amacımızdır. Bu doğrultuda çalışıyoruz.”