Pazar, Kasım 24, 2024
tr
Ana Sayfa ODA - BORSA - SENDİKA BAŞKANLARI Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen: "Türk insanı kendini geliştirmek zorundadır"

Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen: “Türk insanı kendini geliştirmek zorundadır”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

    Denizli-Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, Buldan’da dokumacılık sektörü konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                                
                          
                       Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen
 

Buldan’da geçim kaynağı dokumacılıktır

     “Buldan geçmişten, bugüne kadar genellikle geçim kaynağı dokumacılıktır. Dokumacılık sektöründen sonra, özellikle 1930’lı yıllardan sonra işlemecilik alanında bir gelişme sağlamıştır. Bundan önceki sürece kadar her şey gayet iyi gidiyordu. Dokumacılık 1950’li yıllara kadar dokuma el tezgahları yapılmıştır. 1950 yıllardan sonra dinamo ile çalışan tezgahlarda üretim yapılmıştır. Daha sonra 1980’li yıllardan sonra teknolojiyi yakalamaya çalışanlar, otomatik tezgahlarla dokumacılık sektöründe hizmet vermeye çalışmışlardır.

Buldan kriz olayında mutlaka etkilendi

   Buldan kriz olayında mutlaka etkilendi. Tekstil sektörü zaten 3-4 yıldır krizdeydi. Ayrıca tekstil sektörü krize alışıktır. Bu kriz önceki krize göre, daha ağır bir krizdir. Buldan’da işyeri kapanan fazla olmadı. Ne yazıkki dünyadaki krizden Buldan’da etkilendi. Buldan’da işsizlik çok fazla yoktur. Buldan bu konuda çok şanslı bir ilçedir. Kadınlarımız evlerinde el işi yaparak, ev ekonomisine destek vermekteler. Erkekler kasnak makinelerinde işleme yaparak ev ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.

Buldan’da çok fazla işsizlik sorunu yoktur

     Buldan’da çok fazla işsizlik sorunu yoktur. Dünya pazarlarındaki daralmadan kaynaklanan kriz Buldan’ı da etkiliyor. Denizli’de kapanan iş yeri var. Buldan’da dokuma el işine dayalı olduğu için krizden fazla etkilenmiyor. El sanatı üzerine üretim olduğu için çok fazla kapasite üretim olmuyor.

Buldan daha çok ev tekstiline dayalı üretim yapıyor

   Denizli daha çok havlu ve bornoz üzerine üretim yapıyor. Buldan ise daha çok ev tekstiline dayalı üretim yapıyor. Buldan’da geçmişte havlu sektörü çok ağırdı. İlçemiz halkının % 80′ i dokumacılık üzerine çalışıyor. Dokuma el işine dayalı olduğu için halkımız sadece karnını doyuruyor, çok fazla para kazanmıyor. Denizli’de sadece Buldan’da el işi dokuma yapılmaktadır. Bu konuda çeşitlerimiz çoktur. İhracat yapan firmalarımız vardır. Özellikle el işi dokuma, İtalya ve İspanya, Fransa ağırlıklı ihracat yapılmaktadır.

Yıllık ihracat ortalama 4–5 milyon dolardır

    Havlu ihracatı yapılan ülkeler ise özellik Baykan ülkeleridir. Bunlar Rusya etrafındaki ülkelerdir. Yıllık ihracat ortalama 4–5 milyon dolardır. Buldan duran bir ekonomi yoktur. Devamlı bir ekonomi vardır. Çünkü üreten bir ilçedir. Ekonomi devamlı canlıdır. Ancak çok fazla gelir elde etme yoktur. İnsanlar ancak karnını doyuracak para kazanıyor. Türkiye’de kendine özgü özel üretim yapan yerler vardır. Buldan,  Devrek gibi. Özellikle hükümetin bu gibi yerlere destek olması gerekir. Daha iyi kapasitelerini artırmak, daha iyi pazar bulabilmeleri için destek olunması gerekir. KOSGEB destekleri var ama bunlar yeterli değildir. Böyle özelliği olan yerleri uzmanlar gelip, incelemesi, araştırması gerekir. Böylece ekonomi daha fazla canlanır. Amaç insanları mutlu etmek, refah seviyesini yükseltmek değimlidir? Bu tür ilçelere öncelik verilmelidir.

 
                               
                                       Buldan şehiriçi esnaf çarsısı
 
Türk insanının artık mantalitesini değiştirmesi gerekir

    Türk insanının artık mantalitesini değiştirmesi gerekir. Hazırcı ve kolaycı yolları bırakmak gerekir. Kitlesel, kişiye dayalı ürünler üretenlerin ürünlerini kar marjını yüksek tutarak pazarlanması gerekir. Bunu ben kendi iş dünyamda hep prensip edindim. Çok insanın kullanacağı özel ürünler üretmek gerekir. İyi kar marjıyla satacaksınız, iyi para kazanacaksınız ve böylece yaşam düzeyini yükselteceksiniz. Türk insanı kendini geliştirmek zorundadır. Mantalitesini değiştirmek zorundadır. Bunları başaramazsak işimiz çok zor.”

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!