Perşembe, Nisan 25, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Balkanlarda barış-3

Balkanlarda barış-3

  Tarihi belge ve kaynaklara göre; uzun süre Balkanlar’da kargaşa ortamı yaşandı. Bu coğrafya da yaşayanlar bilhassa azınlık Türkleri yıllarca huzura hasret kaldığı bir gerçektir. Bu gerçekleri İslâm ülkeleri  duymamazlıktan, Avrupa İnsan Hakları görmemezlikten geldi. Uzun yıllar Balkanlarda devam eden insanlık dışı davranışlardan rahatsız olanların feryatlarını kimse duymadı ve hiç kimse görmek istemedi.

  Başta Türk Tarihi, Balkan Tarihi ve Avrupa Tarihi ön yargısız ve tarafsız olarak okunup incelendiğinde uzun süren Balkan savaşlarının gerçek nedenleri ve derin izlerini bu gün bile görmek mümkün olur. Balkanlar da esen savaş rüzgarları zaman zaman fırtınaya ve kasırgaya  dönüştü. İnsanların ruhsal yapıları bozuldu. Yıllar boyu devam eden göçler, bölünen veya parçalanan aileler  çok büyük acı, üzüncü ve keder içinde yaşamaya mecbur edildi.

  Balkan savaşları sonunda devletler yıkıldı. Yeni yeni devletler kuruldu. Dost olan iki komşu ülke: öyle zaman oldu ki bir gecede birbirlerine savaş ilân edip işgal etmeye başladı. Bazı Balkan ülkelerinin yönetimleri değişti. Yeni rejimler uygulanmaya başlandı. Balkanlar da yaşayan bir kaç ülkenin insanları gerçekleri  aramaya başladı. Demokrasi uğruna diktatörler yıkıldı. Bütün bunlar pek kolay olmadı. Bugünkü barışın sağlanması için maddi ve manevi çok büyük kayıplar verildi. İnsanlar sefalet içinde sürüklenip durdu. Bir kısmı mahkum oldu. Genel bir bakış açısı sonunda yapılan özet bir değerlendirmeye göre: Bütün bu olup bitenler pek kolay olmadı. Yukarıda da açıklandığı gibi Balkan devletlerinin bazılarında devlet tarafından göçlere zorlandı. Azınlıkların can kayıpları oldu.

  İnsanlar yaşamlarını sürdürürken yanlı kararlarla bağından, bahçesinden, tarlasından, evinden en önemlisi doğup büyüdüğü yurdundan oldu. Yıllar boyu Balkanlarda yaşayan Türkler çeşitli bahanelerle hep göçe zorlandı. Bağlı oldukları devlet yönetimi tarafından mallarına, mülklerine el konuldu. Bir çoğu sebepsiz yere tutuklandı. Yaşlılarla yapılan sohbetlerde kitaplara sığmayacak kadar uzun ve mısralarla ifadesi çok zor olan acıların çekildiği bilinir.  Yıllar geçse de o zor günler unutulmaz.

  Bilhassa Balkan Türklerinin uzun yıllar özlemini çektiği barışın sağlanması. Güvenli yaşam ortamı ve sosyal hakların verilmesi. İnsanlar arasında dil, din, renk ve ırk ayırımı yapılmadan birbirini sevmesi, saygı duyması veya hoşgörülü davranmasının zor olmadığı görülmüş olması gerekir.  Balkanlar da yaşayanlar veya göç edenler hiçbir zaman geçmişi unutmayıp geleceğe daima barış duyguları ile bakıp barışın korunması için tüm sorunların çözümüne çalışın derim. Bilindiği gibi geçmişte: Balkanlar’da hep fırtınalar esti. Hatta zaman zaman fırtınalar savaş kasırgasına dönüştü. Balkanlar yerle bir oldu. Büyük oranda Türkler tarafından yeniden imar edildi. Hanlar, hamamlar, medreseler yapıldı. Kalelerle korundu. İnsanlar arasında hiç ayrım yapılmadan eğitildi. İnsanlara özgürlükler verildi. Huzur sağlandı, Adalet uygulandı. Bunların unutulmaması gerekir. Zamanla fitne fesat devamlı insanlar arasında gerginlik yaratmaya devam etti. O dönemlerde fitne, fesat ve dil, din veya ırk ayırımı yapanlar önlenemediği için devamlı olarak yalan kazanları kaynatıldı. Balkan halkları arasında ayırım körüklendi.

  Sosyalizm şerbeti çok kısa zamanda halklar arasında huzur kaçırmaya başlayıp  bölünmeyi hızlandırdı. Komşu ülkeler arasında gerginlik yaratıldı.  Barış bozuldu. 21. yüzyılda huzur ortamı yeniden yakalandı. Bugün yapılacak iş insanların yaşamına devam edebilmesi için ekonomik ve diğer alanlarda ortak çalışmaların, ayırım yapılmadan yapılmasıdır.

  Günümüzde barışla beraber gelen huzur ortamının değeri gayet iyi bilinmeli. Barışın devam etmesi için insanlık adına, insan hakları en iyi biçimde büyük bir özenle korunmalıdır. M.K.Atatürk’ün dediği gibi “Yurtta sulh, cihan da sulh” sözü barışın birinci ilkesi olmalı ve bu hiçbir zaman unutulmamalı görüşündeyim.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!