Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Kazımkarabekir Kaymakamı Abdurrahman İçyer: "Avrupa standartlarına yakın bir ilçe

Kazımkarabekir Kaymakamı Abdurrahman İçyer: “Avrupa standartlarına yakın bir ilçe

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
  Kazımkarabekir, Karaman iline bağlı bir ilçe olup, Karaman-Konya devlet karayolu üzerinde kurulmuştur. Toplam 6 köyü olan ilçenin nüfusu 3.000’dir. Karaman’a 22 km., Konya’ya 82 km. uzaklıktadır.Karaman’ın en yakın ilçelerinden birisidir.  Şark Cephesi Komutanı, Milli Mücadele Kahramanı ve Siyaset Adamı Kazım Karabekir Paşa’nın (1882–1948) ailesi Kazımkarabekir ilçesindendir. Kazımkarabekir Kaymakamı Abdurrrahman İçyer ilçenin eğitim, kültürel ve sosyal alanda gelişmesi büyük gayret gösteriyor. İlçede sosyal aktivitenin gelişmesi üzerinde de önemle duruyor. “Hesap verilebilir, kendine hakim olmak gerekir. Bunların gerekli olduğuna inanıyorum. Halkın içine girdiğiniz zaman, halk size sevgi duyuyor. Bir söz vardır; ilçeyi en az tanıyan kişi kaymakam validir. Bizdeki maske bizim gerçekleri görmemizi engelleyebiliyor. Bu nedenle halkımızı ve görev yaptığımız yeri iyi tanımamız gerekir.” diyen Kazımkarabekir Kaymakamı Abdurrahman İçyer, Kazımkarabekir konulu yaptığım röportajda şunları söyledi; 
İlçemiz göç verdiği için, ilçemizin nüfusu çok azdır
  Karaman ilimiz 1989 yılına kadar Konya iline bağlı bir ilçeydi. Karaman il olunca, daha önce kasaba olan Kazımkarabekir ilçe oldu. İlçemizin 20 yıllık bir tarihi geçmişi vardır. İlçemiz küçük olup, idari yönden beşinci sınıf bir ilçe olup, 3.000 nüfusu vardır. Toplam nüfusumuz 4.000 ve 6 köyümüz vardır. Bu nüfusun % 75 standart yaşlı nüfustur. Bu yaşlı nüfusun çoğu da emeklidir. Türklerin ruhlarında sürekli hareket halinde olmak ruhu vardır. Bizim nüfusun bir kısmı Konya, Karaman ve Avrupa’da özellikle Hollanda’da yaşamaktadır.  İlçemizin tarihi eskilere dayanır. İlçemizde Selçuklu döneminden eserler bulunmaktadır. Ama nüfusumuz sürekli hareket halindedir. İlçemiz göç verdiği için, ilçemizin nüfusu çok azdır.
İlçemiz insanlarının ekonomik durumu iyidir.
İlçemizde neredeyse fakir yoktur
     İlçemiz Konya-Karaman karayolu üzerinde bulunmaktadır. Yolumuz duble olup, ulaşım yönünden rahat bir ilçeyiz. Karaman’ a  22 km. ve Konya’ya 82 km. uzaklıktayız. İlçemiz Konya-Karaman ovasının ortasında yer almakta olup, toprak yönünden zengindir. Tarım ürünleri olarak, başta yem bitkileri; arpa, buğday, fasulye, nohut, mısır yetişmektedir. İlçemiz insanlarının ekonomik durumu iyidir. İlçemizde neredeyse fakir yoktur. Koskoca ilçede ekonomik buhranında biraz etkisiyle de SYD Vakfında 260 dosya vardır.
Amacımız halkımızın yaşadıkları yerde yaşam kalitelerini yükseltmektir
  Köylerimizin yolarının tamamı asfalttır. İçme suyu olmayan köyümüz yoktur. Amacımız halkımızın yaşadıkları yerde yaşam kalitelerini yükseltmektir. Bu konu ile ilgili durum değerlendirilmesi yaptık. Bu amaçla büyük bir köyümüze AKRAÇ 4000 metrekarelik parke taşı döşedik. Daha sağlıklı içme suyu kullanabilmeleri için tüm tedbirleri aldık..Okullarımızın eğitim kalitesini yükseltmek için gerekli çalışmaları yaptık. Bu nedenle eğitim ve alt yapıyı daha nitelikli hale getirdik. İlçemiz aynı zamanda ülkemizin en az yağış alan yerlerinden birisidir. Bu nedenle ağaçlandırmaya ayrı bir önem veriyoruz. Bu köyümüze 500 ağaç diktik. Faydalı meyve dikmek amacıyla Köylere Hizmet Götürme Birliği vasıtasıyla Balıkesir’den 4.300 adet badem çığırını getirdik. Bunun için ağaçlandırmaya ayrı bir önem veriyoruz.
Ekonomik potansiyeli vardır
  İlçemizin ekonomik potansiyeli vardır. Ancak buranın kaderi Türkiye’nin ekonomik gelişmesine bağlı olarak Karaman’a bağlıdır. Karaman’da 2007 yılında üniversite kuruldu. Bu üniversitenin ileriye dönük çok büyük faydaları olacağına inanıyorum. Şu an bunun etkilerini göstermeye başladı. İlçemizde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulu vardır. Ödünç binada hizmet veren yüksek okulumuz, yaptığımız çalışmalarla bu yıl içerisinde kendi binasına kavuşacaktır. İlçemiz dış görünüm açısıyla büyük görünüyor ama içeride nüfus yoktur. Çünkü nüfusumuzun büyük bir kısmı dışarıda yaşamaktadır. Dışarıda yaşayan gurbetçilerimizin ilçemizde çok güzel evleri vardır. Bu vatandaşlarımız yazın ilçemize gelerek tatilini yapıp giderler. Bu nedenle ilçemizin böyle bir kaderi vardır.
İnsan kalitesi ile birlikte sosyal hayatta gelişir
  İlçemizin nicelik sorunu yoktur. Sosyal hayatın gelişimi, insan kalitesinin artırımı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları birkaç yıl içinde bitirmek istiyoruz. İnsan kalitesi ile birlikte sosyal hayatta gelişir. Burası mazbut, kapalı bir toplumdur. Burada Doğu Anadolu, Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi canlı bir kültür olmayıp, farklı bir kültür vardır. İnsanların bazen bir araya gelip bir şeyleri paylaşması gerekiyor. İlçemizde bütün okullara hizmet edecek çok güzel bir kütüphaneyi faaliyete geçindik. Ayrıca çok amaçlı güzel bir kaymakamlık toplantı salonu yaptık. TELEKOM’un maddi destekleriyle mesai saatleri içinde hizmet veren bir internet evi yaptık.

                                     
  
                                                 Karaman-Kazımkarabekir ilçesi

Gerçekten huzurlu, sakin, örnek bir ilçedir
  Burada insanlarımıza bedava hizmet verilmektedir. Bunlar insanların dış bağlantılarını güçlendiren unsurlardır. Huzurlu olmak isteyen her insanın ilçemize gelmesini istiyoruz. Sorunsuz, herkesin kendi halinde yaşadığı bir ilçedir. İlçemizde 2008 yılı yıllık asayiş olayı 39’dur. Aylık asayiş olayı ikiyi geçmiyor. Gerçekten huzurlu, sakin, örnek bir ilçedir. Halkımızın içine korumasız, rahatlıkla girip, oturabiliyoruz. Eskiden devletten kaçıyorduk, korkardık, artık bunlar bitti. Halkımızla rahatlıkla konuşabiliyoruz. Günümüzde halkımız devlet kurumlarına yakınlık duyuyor.
Kaymakamın erişilmez, ulaşılamaz olmasını istemiyorum
  Ama burada yinede bir çekingenlik vardır. İnsanlar gelmiyorlar. Bu da kötü bir şey değildir. Bizler halkımız için görev yapıyoruz. Onlar olmasa bizim burada olmamızın bir anlamı olmaz. Kaymakamlar olarak biz çok kaliteli bir eğitim alıyoruz. Herkes böyle bir eğitim alsa çok iyi olur. Eğitim ve öğretim, entelektüel olarak bazı sıkıntılarımız olsa da Avrupa standartlarına yakın bir ilçeyiz. Bütün bireylerimizin kalitelerinin çok yüksek olmasını istiyorum. Buda eğitimden geçer. İlkeli eğitim almak gerekir. Kaymakamın erişilmez, ulaşılamaz olmasını istemiyorum.
Başbakan dahil herkesin sokaklarda rahatlıkla 
dolaşmasını hayal ediyorum
  Başbakan dahil herkesin sokaklarda rahatlıkla dolaşmasını hayal ediyorum. Herkesin insan olması nedeniyle bu önemlidir. Bu nedenle insanların kalitesinin yükselmesini istiyorum. Hesap verilebilir, kendine hakim olmak gerekir. Bunların gerekli olduğuna inanıyorum. Halkın içine girdiğiniz zaman, halk size sevgi duyuyor. Bir söz vardır; ilçeyi en az tanıyan kişi kaymakam validir. Bizdeki maske bizim gerçekleri görmemizi engelleyebiliyor. Bu nedenle halkımızı ve görev yaptığımız yeri iyi tanımamız gerekir.”  

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!