Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL Türkiye’nin ilk milli savaş uçağı Kaan’nın uçuşu

Türkiye’nin ilk milli savaş uçağı Kaan’nın uçuşu

Milli muharip uçak “Kaan” bugün ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Türkiye, Kaan ile 5’inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini aldı.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.
Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.
Kaan, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.
Kaan’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.
Kaan 17 Mart 2023’te hangardan çıkarak pist başı yaptı. 11 aylık süreçte Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulmak için hazırlandı. İlk uçuş görevi için girdiği testleri başarıyla tamamlandı.
Tasarım ve imalatıyla milli olan Kaan’ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre. Kokpiti ise tek kişilik. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti de Kaan’ın dikkat çeken özelliklerindendir.
Milli muharip uçak Kaan ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak. Milli savaş uçağı her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve tam vuruş özellikleri ile fark yaratacaktır.
Kaan, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek. Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek Kaan, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaan’ın isim babasının MHP Lideri Devlet Bahçeli olduğunu açıkladı. Erdoğan, Milli Muharip Uçak Kaan’ın gövdesine 1 Mayıs 2023 tarihini atıp imzalamıştı.
Kaan programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kaan ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Türk’ün çelik kanatları gökyüzünde. Boyumuz boylansın, soyumuz soylansın. Hak ile adaletle yeryüzü aydınlansın. Milli muharip uçağımız Kaan’ı geliştiren ve üreten TUSAŞ ekibini ve projenin tüm paydaşlarını yürekten kutluyorum.”
TUSAŞ Kaan özellikleri
-Milli Muharip Uçak ile yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti,
-Yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve isabetli ateşleme,
-Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zeka yetenekleri ile artırılmış muharebe gücü elde edilecek.


TUSAŞ Kaan teknik özellikleri
-Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft)
-Uzunluk: 21 m (69 ft)
-Yükseklik: 6 m (20 ft)
-İtki: 2 x 29.000 lb
-Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft)
-Servis Tavanı: 55.000 ft
-Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5
TUSAŞ Kaan sistem özellikleri
-Yüksek Durumsal Farkındalık
-Optimize Edilmiş Pilot İş Yükü
-Muharebe Hasar Tespiti
-Yeni Nesil Görev Sistemleri
-Diğer Unsurlarla Müşterek Çalışılabilirlik
-Düşük Görünürlük ve Kızılötesi İz
-Sensör ve Veri Füzyonu Destekli Atış
-Kontrol Sistemi ile Hassas Vuruş
-Kısa Dönüş Süresi
-Kolay Bakım
-Sürdürülebilir Yaşam Döngüsü Desteği
-Uygun Maliyetli Yaşam Döngüsü Desteği
-Dahili Silah Yuvası
-Supercruise Kabiliyeti
ANKA-3 özellikleri
-Anka ve Anka II ile ortak aviyonik mimari ve -Yer Kontrol İstasyonu
-Düşük radar görünürlüğü
-Yüksek hızda intikal
-Yüksek faydalı yük kapasitesi
-LoS/BLOS (Uydu Kontrolü)
-Max. Kalkış Ağırlığı: 6500 kg
-Faydalı Yük Kapasitesi: 1200kg
-Servis İrtifası: 40kft
-Dayanım: 10 saat @ 30kf
-Seyir Hızı: 250kts/0.42M @ 30kf
-Azami Hız: 425kts/0.7M @ 30kf

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!