Pazartesi, Mayıs 6, 2024
tr
Ana Sayfa CUMHURBAŞKANLARI-BAŞBAKANLAR - BAKANLAR - MİLLETVEKİLLERİ Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ‘tan Irak’a ticari diplomasi atağı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ‘tan Irak’a ticari diplomasi atağı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret ilişkilerini geliştirmek amacıyla resmi heyetle birlikte Irak’ın başkenti Bağdat’a ticari diplomasi atağı başlattı.. Irak ziyaretinde; Cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani, Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Ali Temim, Irak Ticaret Bakanı Atir Davut Selman, Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Bengin Rekani, Irak Ulaştırma Bakanı Sayın Muheybis Acimi El-Sadavi’yi ziyaret ederek iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi konusunda görüşmelerde bulundu. İki ülkenin resmi heyetleri de iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine katkı yapacak görüşmelerde bulundu. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın Irak’ın başkenti Bağdat’ta devlet yetklileriyle yaptığı görüşmeler sonucu yaptığı açıklamalar şöyledir;
“Irak ziyaretimizde, heyetimle birlikte Irak Cumhurbaşkanı Sayın Abdul Latif Rashid tarafından kabul edildik. Cumhurbaşkanı Rashid, Irak’ın imar ve ihyasında önemli rol oynayan firmalarımızı Irak’ın yeni projelerinde görmek istediklerini, Türkiye’nin Irak’ın en önemli ortaklarından olduğunu, firmalarımızı Irak’ın tüm bölgelerinde desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
Ziyarette, Irak ile olan ticaretimizi çeşitlendirerek artırmak ve Irak’ta müteahhitlik projelerinde firmalarımızın daha fazla yer almasını sağlamak hususlarındaki önceliklerimizi ifade ettik. Sayın Cumhurbaşkanına Türkiye ve Irak arasında daha güçlü bir ortaklık için karşılıklı olarak çalışmaya devam edeceğimizi belirttik.”
“Irak Başbakanı Sayın Muhammed Şiya El Sudani ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bölgemiz için stratejik önemi haiz Kalkınma Yolu Projesi bağlamında yakın bir iş birliği halinde çalışmayı arzuladığımızı ve başta müteahhitlik sektörümüz olmak üzere Irak’ın gelişimine katkı sağlayacak tüm projelerde firmalarımızın aktif rol oynamaya hazır olduğunu ifade ettik.
Sayın Başbakanın çalışma izinleri, vizeler, bankacılık, sınır kapıları ve ithalat uygulamaları dahil firmalarımızın ticaret ve yatırım süreçlerine ilişkin her konuda kolaylaştırıcı adımları hayata geçirmek üzere kararlılığı bizleri son derece memnun etti. Firmalarımız da görüşmede işbirliği taleplerini bizzat Başbakan Sudani’ye aktarma fırsatı buldu.
Sayın Başbakana firmalarımıza güveni ve iş insanlarımızın sorunlarının çözümüne ilişkin güçlü iradesi, ticari ilişkilerimizin güçlendirilmesine dönük destekleri ve göstermiş oldukları misafirperverlik için teşekkür ediyoruz.”
“Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Sayın Muhammed Ali Temim ile ikili bir görüşme gerçekleştirerek başladık.
Ülkemizin önde gelen iş dünyası temsilcilerinin de katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz ziyaretimiz kapsamında, karşılıklı yatırımları ve ticaret hacmimizi daha da güçlendirmeye yönelik atılabilecek somut adımları ele aldık, gümrükler, ithalat ve standardizasyon alanındaki beklentilerimizi aktarma fırsatı bulduk. Ayrıca, Irak’ın altyapı ve üstyapısının inşasında, Irak’ın planladığı yeni şehirler ve yeni bölgelerin imarında müteahhitlerimizin sağlayabileceği katkılar hakkında da görüş alışverişinde bulunduk.
Dost ve kardeş Irak ile ticaret, yatırımlar, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere her alanda iliskilerimizi çok daha üst seviyelere çıkaracağız.”


“Irak Ticaret Bakanı Sayın Atir Davut Selman ile bir araya geldik.
İş dünyası temsilcilerimizin de hazır bulunduğu toplantıda, 2022 yılında Türkiye-Irak arasındaki ticaret hacmimizin rekor düzeye ulaşmasından, Irak’ta ticaret, yatırım ve müteahhitlik sektörlerinde lider ülke olmaktan duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik.
Ticaret hacmimizi daha da artırmaya ve firmalarımızın karşılaştığı sorulanlara çözüm üretmeye yönelik planlı bir çalışma yürütmek ve özel sektörlerimizi daha yakın diyaloğa teşvik etme konularında mutabık kaldık.
Önümüzdeki dönemde de ikili ilişkilerimizde yakalanan ivmenin artarak devam etmesi için karşılıklı ziyaretlerimizi sıklaştıracağız.”


“Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Sayın Bengin Rekani ile ikili görüşme ve akabinde iş dünyası temsilcilerinin de katılımıyla Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirdik.
Son derece verimli geçen görüşmelerimizde Bakan Rekani’nin firmalarımızın Irak’ta bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerdeki başarılarının takdir etmesi bizleri memnun etti. Toplantılarımızda, iş dünyası temsilcilerimiz de ve Irak’ın kalkınmasına yönelik yeni projelere de katkı vermek istediklerini ifade ettiler.
Firmalarımız Irak’ın alt ve üst yapı projeleri başta olmak üzere Irak’ta ihtiyaç olduğu düşünülen yol, konut, enerji başta olmak üzere tüm altyapı ve üst yapı projelerinde aktif rol almak için işbirliğine hazır. Irak’ın onaylanan 3 yıllık bütçesinde yatırımlara ayrılan payın büyüklüğü firmalarımıza önemli fırsatlar sunuyor. Görüşmemizde Iraklı Bakan kardeşim Rekani’nin önümüzdeki günlerde somut projeler ile ilgili müteahhit firmalarımızla biraraya gelmesi konusunda da anlaştık.
Irak’ın imar ve iskanında ülkemiz firmaları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok güçlü.”


“Irak Ulaştırma Bakanı Sayın Muheybis Acimi El-Sadavi ile bir araya geldik.
Görüşmede, Ankara Deklarasyonunda da uzlaşıldığı üzere, Kalkınma Yolu Projesinin başarıyla hayata geçirilmesi hususunda kritik konumda olan Irak ve Türkiye işbirliğini artırmak noktasında anlaştık. Iraklı Bakan El-Sadavi’ye proje kapsamındaki demir yolu ve otoyolların yapımı sürecinde ortak projeler üretmemizin büyük önem arz ettiğini ve bu muazzam projenin hayata geçirilme sürecinde firmalarımızın katkı sağlayabileceğini ilettik.
Bu hattın inşası ve ülkelerimiz arasında yeni sınır kapılarıyla desteklenecek alternatif geçiş noktaları ile Asya ve Avrupa arasında kurulacak yeni ulaştırma koridorunda Türkiye ve Irak kilit öneme sahip olacaktır.
Görüşmede ayrıca transit geçişler için yasal altyapısını tamamlayan ve TIR Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymaya hazırlanan Irak’a hertürlü teknik desteği sağlayabileceğimizi ve tecrübe paylaşacağımızı ifade ettik.
Irak Ulaştırma Bakanı El-Sadavi’nin tüm bu konularda bizimle tam bir işbirliği içinde olduğunu görmek bizleri son derece memnun etti.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!