Minikler Türkiye Taekwondo Şampiyonası 20-29 Temmuz 20022 tarihleri arasında Amasya’da yapılacaktır. Tekwondo dünyanın en eski savunma sporudur. Amasya’da yapılacak bu şampiyona yaklaşık 10 gün sürecek ve 4000 sporcunun 500 antrenörün katılacağı öğrenildi. Minikler Türkiye Taekwondo Şampiyonasının Amasya’da yapılmasını sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı-Rehberlik ve Denetim Başkanı Hasan Davulcu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Tekvando Fedarasyon Başkanı Metin Şahin’e ziyaretleri ve hoş sohbeti için teşekkür ediyorum. Sporun ve sporcunun her daim yanında olan kıymetli Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na da bu vesile ile şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı-Türkiye Taekwondo Federasyonu’nun 20-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında Amasya’da yapılacak “Minikler Türkiye Taekwondo Şampiyonası” ile ilgili olarak yaptığı açıklama ise şöyledir;
“Müsabaka Tarihi : 20 – 29 Temmuz 2022
Müsabaka Yeri : Amasya Spor Salonu
Teknik Toplantı : 19 Temmuz 2022 – Saat : 17:00
Tartı : 19 Temmuz 2022 – Saat: 10.00 – 14.00 ( İlk gün müsabakalarının tartısı ) – Her sıkletin tartısı o sıkletin müsabaka gününden bir gün önce yapılacaktır.
Minikler Türkiye Şampiyonasında Dünya Taekwondo Federasyonunun 01 Haziran 2022 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu yeni kurallar uygulanacaktır.
Yeni kurallar :
Raunt kazanma sistemi:
Raunt kazanma sisteminde müsabakanın süresi ( Federasyonun alacağı kararla teknik toplantıda açıklanacak) rauntlar arasında bir dakikalık dinlenme süresi olmak üzere üç raunt olacaktır. Hakem, her raundu ayrı ayrı kazananı ilan edecektir. Maç skoru ayrı ayrı rauntlara göre değerlendirilip üç raunda göre kazanan ilan edilecektir. Her raundun bitiminden sonra beraberlik olması durumunda kazanan, sırasıyla aşağıda belirtilen üstünlük kriterlerine göre belirlenecektir.
Üstünlük kriterleri:
1. Döner tekniklerden alınan puanların sayısına
2. 3 puanların sayısına
3. 2 puanların sayısına
4. Yumruk puanların sayısına
5. Gam-jeom cezalarının azlığına
6. Puan çıkmamış kaydedilen vuruş sayısına
7. Hakemlerin üstünlük kararına göre
Duit-chagi:
Geri tekme (Duit-chagi) bir dönerli tekme çeşididir. Bir tekniğin geri tekme olarak kabul edilebilmesi için sporcunun baş ve omuz rotasyonu yapması gerekir ve teknik puanlar eklenir. Müsabık, baş ve omuz rotasyonuyla eş zamanlı olmaksızın geri tekme attığında, bir döner teknik sayılmaz.
Gam-jeom cezaları:
Ceza sayıları:
Raunt Kazanma Sisteminde müsabık bir rauntta beş (5) Gam-Jeom aldığında o raundu kaybetmiş sayılır.
Yere düşme:
Döner tekmeyle puan alan müsabıkın yere düşmesi durumunda hiç bir ceza verilmeyecektir.
Maçı oyalama:
Rakibin atağından kaçınmak için sırtı dönme ve uzaklaşma, geriye doğru veya yanlara doğru teknik uygulamadan art arda 3 adımdan daha fazla gitme durumunda Gam Jeom ile cezalandırılacaktır.
İtme:
Müsabıklar klinç (göğüs göğüse sarılı) pozisyonundayken hakemin dövüş komutunu takiben birbirinden ayrılmalıdır. Eğer üç (3) sn. içinde ayrılmazlarsa her iki müsabıka veya pasif olan müsabıka ceza verilecektir. Klinç pozisyonundayken rakibini, tutan, kavrayan veya kolları rakibinin vücudunun arkasına geçen müsabıka Gam jeom verilecektir. Teknik atmak amacıyla tek itmeye müsaade edilecektir.
Göğüs döğüşe sarılı pozisyonu (Klinç):
Klinç pozisyonundayken kaskın arkasına atak yapan, ayağın altı veya yanı ile PSS yeleğe vuran, rakibini, tutan, kavrayan veya kolları rakibinin vücudunun arkasına geçen müsabıka Gam jeom verilecektir.
Yasak eylemler:
Bacağı belden yukarı kaldırıp havada üç (3) defadan daha fazla tekme atmak.
Rakibin potansiyel ataklarını engellemek için, bacağı üç (3) saniyeden fazla kaldırma veya havada tekme atmak.
Kararlar:
Final skoru ile galibiyet:
Final skoru ile galibiyet durumunda, maç skoru kazanılan rauntların sayısı olacaktır.
Puan farkıyla kazanma:
Her bir raunt içinde, iki sporcu arasında 12 puan farkı oluşması durumunda, puan farkını yapan sporcu o raundun kazananı olarak ilan edilir.
Video incelemesi (video replay):
Puan çıkmayan kafaya vuruşlar:
Antrenör, kafaya vuruşlar için puan çıkmazsa video incelemesi talep edebilir.
Sporcu kayıtları, kulüpler tarafından Federasyonun internet sitesinin alt tarafında bulunan “Online Müsabaka Kayıt” bölümündeki link tıklanarak ulaşılacak sayfadan, daha önce Federasyondan almış oldukları kulüp şifreleriyle yapılabilecek olup, online kayıt girişi 15 Temmuz 2022 mesai saati bitiminde sona erecektir.
Ferdi sporcuların kayıtları ise ekte sunulan dilekçenin eksiksiz doldurularak, aşağıda belirtilen e-posta adresine veya Federasyonumuza faks yoluyla 15 Temmuz 2022 tarihi mesai bitimine kadar başvurmaları halinde yapılacaktır.
Şampiyonaya katılacak antrenörlerin 2022 yılı için ulusal WT lisansının olması zorunludur. Antrenörlerin şampiyona WT Lisans evrağı kabulü için son tarih 7 Temmuz 2022’dir. 2022 WT Lisansı ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Online Gelişim Seminerinde 2022 Yılı Vizesini yaptıran antrenör ve hakemlerimize dağıtılan akreditasyon kartını kaybedenler makbuz karşılığı 75 TL ödeyerek yeni akreditasyon kartı bastırabileceklerdir.
Deneme tartısına çıkıp, resmi tartı öncesi sıklet değişikliği yapmak isteyen sporcular bu işlemi makbuz karşılığı 75 TL ödeyerek yapabileceklerdir.
Şampiyonaya kayıt yaptırmadan gelen sporcular, il müdürlükleri listesinde yer almaları halinde 100 TL karşılığında kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
WT Lisansı olmayan antrenörlerin müsabakalarda sporcuların arkasına çıkmalarına izin verilmeyecektir.
Önemli Not : Müsabakalara kayıt yapacak sporcular il müdürlükleri tarafından gönderilecek listelerde yer alan sporcular olmalıdır.”