Cuma, Nisan 19, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Fedakarlık Bir Amaç Uğruna kitabı

Fedakarlık Bir Amaç Uğruna kitabı

Tarihi zafer kurucusu-Heydar Aliyev Duhası Tarihi zaferin kazanan Komutanı- Cumhurbaşkanı İlham Aliyev”Halk, devlet için değil, devlet halk için olmalıdır.” Muhtemelen birçoğumuz bu sözü büyük lider Haydar Aliyev’in sesiyle hatırlıyoruz.
Son yıllarda Azerbaycan’da tarih zafer üzerine epeyce kitap yayımlandı. FEDAKARLIK Bir Amaç Uğruna kitabı tarihimiz açısından aydınlatıcı bilgiler ve çok önemli ve gerekli bir envanteri okuyuculara sunuyor.( Kitabın adı: Fedakarlık Bir Amaç UğrunaYazarı: Aydın Tağıyev, Yayınevi: Adiloğlu” MMC, Bakü-2022)
İkinci Karabağ Savaşı, hem Türk hem de dünya siyasi tarihinin önemli kırılma noktalarından. Azerbaycan Cumhuriyeti tarihini daha iyi anlayabilmeniz için okumayı tercih edebileceğiniz hepsi birbirinden değerli makaleler toplusudur.
Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhuriyetinin Millî Anayasamızın kurucusu ve banisidir. Bugün Azerbaycan, Güney Kafkasya bölgesinde birçok göstergede lider konumda olan Azerbaycan, bölgenin en güçlü ekonomisine sahip ülkesidir . Ulusal lider Haydar Aliyev’in politikası Azerbaycan’a büyük başarılar getirdi ve Azerbaycan’a istikrar ve ekonomik kalkınma kapılarını açtı . Ulusal lider Haydar Aliyev’in en büyük arzusu, Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün sağlanmasıydı ve bunu oğlu İlham Aliyev’e vasiyet etmişti.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkomutanlığındaki Azerbaycan ordusu, topraklarını işgalden kurtararak Haydar Aliyev’in vasiyetini yerine getirdi. Azerbaycan 44 günde tarihi bir zaferle topraklarını kurtardı, düşmana ezici darbeler indirdi ve Ermenistan’ı mağlup etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ı mağlup ederek 30 yıldır işgal altında bulunan toprakları kurtarmalarının ülkesinin 2020’de elde ettiği en temel sonuç olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan halkının sevgisini, saygısını ve güvenini kazanmıştır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı ve Haydar Aliyev Fonu Başkanı Mehriban Aliyeva’nın inisiyatifiyle önemli işler yapılmıştır.Ermenilerin Azerbaycan’da ve onun ayrılmaz parçası olan Nahçıvan’da 1918’de 30 Mart ile 3 Nisan arasında Bakü, Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıgabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve diğer bölgelerde Ermeni ve Bolşevik çeteler, 50 bin Azerbaycanlıyı katlettiğini kitapta titizlikle araştırılmış ve detaylandırılmıştır. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaş sırasında Ermeniterör örgütlerinin eylemleri neticesinde , 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasına girerek sivilleri hedef aldığı saldırıda, resmi rakamlara göre 83’ü çocuk, 106’sı kadın olmak üzere 613 Azeri hayatını kaybetti.
İkinci Karabağ savaşından Azerbaycan`ın zaferle ayrılması Güney Kafkasya`da kalıcı barışın tesis edilmesi için çok önemlidir. İkinci Karabağ Savaşı’nda yaklaşık 30 yıldır Ermenistan işgali altında olan topraklarını özgürlüğe kavuşturduğu için 10 Aralık’ta zafer töreni düzenledi. 27 Eylül 2020 sabahı Azerbaycan ordusu defalarca ateşkesi ihlal eden Ermenistan ordusuna karşı hücum ameliyatına başladı. Ermenistan bu savaşta Rusya ve Fransa gibi büyük güçlerin her türlü desteğine rağmen, Azerbaycan ordusunun hücumlarına sadece 44 gün dayanabildi. 44 gün zarfında Azerbaycan`ın hızlı ve askeri açıdan çok düzgün kurgulanmış hücumları, Ermenistan`ın işgal altında tuttuğu rayonlardan, büyük kayıplar vererek düzensiz bir şekilde geri çekilmesine neden oldu. 10 Kasım gününün ilk saatlerinde Ermenistan`ın teslim olması anlamına gelen ve Azerbaycan`ın taleplerinin yer aldığı ateşkes bildirisinin imzalanması ile Dağlık Karabağ`a komşu olan ve Ermenistan işgalindeki yedi rayon kayıtsız şartsız tam olarak Ermeni askerlerinden ve bu rayonlara Azerbaycan`ın izni olmadan yerleştirilmiş sivillerden arındırıldı.
Ayrıca Azerbaycan için büyük öneme sahip Şuşa şehri başta olmakla Dağlık Karabağ bölgesinin bazı yerleşim alanları Azerbaycan`ın kontrolüne geçti ve Ermeni unsurlardan arındırıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bunlar her birimizin hayatındaki en mutlu anlar. İkinci Karabağ Savaşı, Azerbaycan’ın şanlı zaferi olarak tarihe geçecek. Tüm halkımız zaferin kazanılmasında birlik ve beraberlik sergiledi. Zafer, askerlerimizin profesyonelliği ve kahramanlığı sayesinde elde edildi.”
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. İlham Aliyev’in Ulusa Sesleniş konuşmasında ifade ettiği, “Karabağ bizizmdir. Karabağ Azerbaycandır!”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!