Çarşamba, Nisan 24, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan: “Şırnak başaracağım diyor”

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan: “Şırnak başaracağım diyor”

Tekstil Üretim Projeleri
İlimiz merkezinde Valiliğimizin himayesinde İl Özel İdaresi tarafından sağlanan 4.500 metrekarelik binada, Şırnak Belediyesi, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ve İŞKUR’un katkılarıyla tekstil fabrikası kurulmuştur. Bahse konu fabrika 450 işçinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir.
Silopi Tekstilkent Projesi
Proje kapsamında 9.000 m2’lik toplam kapalı alana sahip, toplam 2000 kişilik istihdam hedefi olan, her biri 1.500 m2 büyüklüğünde 6 adet atölye yapılacaktır.
Cizre İş Geliştirme Merkezi Projesi
Projenin uygulama yeri Cizre Organize Sanayi Bölgesi’nde Şırnak İl Özel İdaresine ait 15.733 m2 büyüklüğündeki arazidir. 4.335 m2’lik alana sahip 11 adet atölye yapılacaktır.
Gezen Tavukçuluk Projesi
Şırnak Valiliğimizin desteği ile Uludere Kaymakamlığımızın Dicle Kalkınma Ajansına sunduğu, Şırnak Üniversitesinin de paydaş olduğu Gezen Tavukçuluk Projesi kapsamında toplam 2 milyon TL hibe şeklinde, 70 aileye 6000 tavuk, 6 aylık yem, kuluçka üretim tesisi, soğuk hava deposu, yumurta paketleme tesisi, satış ofisi, 7 çadır, 4 kümes ve 59 küçük aile işletmesinin bakım onarımı yapıldı. Üretilen yumurtalar Uludere Kaymakamlığı tarafından tescil ettirilen ULUYÖREM markası ile piyasaya sunulmaktadır.
İstiridye Mantarı Yetiştirme Projesi
İstiridye Mantarı Yetiştirme Projesi kapsamında kurulan 2 adet mantarhanede bugüne kadar toplam 6 Ton kompost kullanılmış olup ilk etapta 2.5 ton mantar yetiştirilerek satışı gerçekleştirilmiştir.
Kınalı Eller Çilek Projesi
Kınalı Eller çilek Projesi” kapsamında 20 Kadın üreticimize 1’er dekar alanda toplam 20 dekar çilek bahçesi kurulmuş olup faaliyetlerine devam etmektedirler. Uludere Markalaşıyor Projesi kapsamında tescillenen ULUYÖREM markası adı altında kurulan tesiste kadın üreticiler tarafından erişte, mantı, yufka, salça, reçel üretimi yapılmaktadır.
Tasarım Beceri Atölyeleri
Şırnak ilimiz genelinde farklı beceri alanlarına hitap eden 110 adet tasarım beceri atölyesi kurulmuştur. Bu atölyeler; 8 adet Ahşap ve Metal Atölyesi, 15 adet Drama ve Eleştirel Düşünce Atölyesi, 13 adet Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Atölyesi, 17 adet Görsel Sanatlar Atölyesi, 15 adet Müzik Atölyesi, 16 adet Salon Sporları Atölyesi, 10 adet Yaşam Becerileri Atölyesi, 16 adet Yazılım ve Robotik Kodlama Atölyesi olmak üzere toplamda öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Z-Kütüphane
2020 yılında 8 adet z-kütüphane kurulmuştur. 2021 yılında 16 adet z-kütüphane kurularak İl geneli toplam 24 adet z-kütüphane tamamlanarak öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.
Duy Beni Projesi (Düşün Uygula Yaşat)
Şırnak’ın eğitimde kalite ve başarı düzeyini artırmak maksadıyla Şırnak Valiliğimiz tarafından 2020 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda bütün okulların ve 8000 öğretmenin dâhil olduğu ‘‘Şırnak Başaracağım Diyor’’ sloganıyla ‘‘Duy Beni Projesi’’ (Düşün-Uygula-Yaşat) adı altında başlatılan çalışmalar sürmektedir. Bu projenin çeşitli alt başlıkları bulunmakta, öğretmenlerimiz sahaya inmek suretiyle bulundukları il, ilçe, mahalle, köy ve mezralarda evlerin kapılarını çalıp hem velileri ziyaret etmekte hem de sosyal dayanışmaya katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda pandemi süreci başlayana kadar toplam yaklaşık 45.000 ev ziyareti yapılmıştır.
Projemiz, 8 alt başlıktan oluşmaktadır: Bize de gel öğretmenim. Öğretmenim yanımda başarı, yakınımda. Aklım derste telefonum dışarıda. Her öğrenci bir fidandır. Adım adım başarıya koşuyoruz. Yol arkadaşım kitap olsun. Kitap seni çağırıyor. Zararlı alışkanlıklara ret! Sporla sağlıklı yaşama evet
Proje kapsamında “Kitap Seni Çağırıyor” alt teması geliştirilmiş ve kamu kuruluşları, okullarımız ve öğrencilerimizin evlerinde belirli saatlerde tüm kamu çalışanları, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve öğrenci velilerimizle birlikte kitap okuma aktivitesi yapılmaktadır. Bu kapsamda kamu kuruluşları çalışanları, velilerimiz ve öğrencilerimizce bugüne kadar 109.418 kitap okunmuştur.
Genç Ofis ve Kitap Kahve Protokolü
Şırnak Üniversitesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında üniversite öğrencilerinin eğitsel, kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerinin geliştirilmesi; bağımlılıkla mücadele, sosyal sorumluluk ve gönüllülük algılarının güçlendirilmesinin yanı sıra gençlerin yükseköğrenimleri sürecinde almış oldukları eğitimle birlikte kişisel kapasite gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla imzalanan protokol kapsamında İlimizde 4 adet Genç Ofis ve 4 Adet Kitap Kahve kurulmuştur
El-Cezeri’nin İzinde Kodluyoruz
Bahse konu Proje ile öğrencilerimizi, bilgisayar kullanım becerileriyle donatıp, tüketen değil üreten bireyler haline getirmek ve teknolojiyi yakından takip eden çocuklarımıza kodlamayı öğreterek, sadece bilişim uygulamaları kullanan değil, yeni uygulamalar üretebilen bir nesil yetiştirmek amaçlamaktadır. Bu kapsamda okullarımızda kodlama sınıfları açılmıştır.
Tasarım Beceri Atölyeleri
Şırnak ilimiz genelinde farklı beceri alanlarına hitap eden 110 adet tasarım beceri atölyesi kurulmuştur. Bu atölyeler; 8 adet Ahşap ve Metal Atölyesi, 15 adet Drama ve Eleştirel Düşünce Atölyesi, 13 adet Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Atölyesi, 17 adet Görsel Sanatlar Atölyesi, 15 adet Müzik Atölyesi, 16 adet Salon Sporları Atölyesi, 10 adet Yaşam Becerileri Atölyesi, 16 adet Yazılım ve Robotik Kodlama Atölyesi olmak üzere toplamda öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.
El-Cezeri Spor ve Park Alanı
Proje ile Cizre’de yeşil alan, sportif, kültürel ve dinleti yerlerinin yapılarak bölge halkının ve öğrencilerin boş vakitlerini olumlu değerlendirmelerini sağlamak ve sosyal risklerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Kentsel estetiği geliştirecek bu proje ile ilçedeki ortak yaşam alanlarının ve yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmiştir. Bunun yanı sıra kültürel ve spor etkinlikleri düzenlenerek hem vücut hem de ruh sağlığına iyi gelecek aktivitelerin yapılması amaçlanmaktadır.
Şırnak ilimiz kültür ve spor faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor
1)2-4 Ekim 2020 tarihlerinde Namaz Dağının eteklerinde Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası Finali düzenlenmiştir.
2)7-11 Ekim 2020 tarihlerinde Beytüşşebap İlçemizde İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Gençlik ve Spor Bakan Yardımcımız Sayın İhsan Selim Baydaş’ın katılımıyla Şırnak Kotalı Rafting Türkiye Şampiyonası düzenlenmiştir.
3)20-23 Mayıs 2021 tarihleri arasında Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla Şırnak İlimizde Cudi Cup Ulusal Tenis Turnuvası düzenlenmiştir.
4)11 – 14 Haziran 2021 tarihleri arasında İlimizde Şehr-i Nuh Bisiklet Festivali düzenlenmiştir.
5)01 – 07 Temmuz 2021 tarihleri arasında İlimizde Türkiye Ferdi Kick Boks Şampiyonası düzenlenmiştir.
Bal Kümesi Geliştirme Merkezi Fizibilite Projesi
Fizibilite Mali Destek Programı kapsamında Şırnak ili ve ilçelerinde üretilen bal, arı sütü ve diğer arıcılık faaliyetlerinin katma değerlerinin artırılarak yerelde üretim süreçlerine katılan üreticilere daha fazla katkı sağlamak, Şırnak ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren arıcıların gelirlerinin iyileştirilerek sosyo-ekonomik gelişmeye katkı sağlanması amacıyla fizibilite çalışmasının yapılması amaçlanmıştır.
Cudi Dağı Ceylan Salımı Projesi
Faydası: Proje kapsamında, terörden temizlenen Cudi dağı eteklerine 25 dişi 25 erkek olmak üzere 50 adet ceylan salımı gerçekleştirilmiştir. Şırnak İlindeki zengin biyolojik çeşitliliğe artı bir tür kazandırabilmek ve tabii hayatın desteklenmesi amacıyla ceylanların eski yaşam alanlarında, aşılama ile yeniden bir ceylan popülasyonunun oluşturulması amaçlanmıştır.
Güneş Enerjisi Projesi
Valiliğimiz himayesinde Silopi İlçemizde bulunan ve mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan Habur Tır Parkında 3.960 güneş panelli, 1 megawatt üretim kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali kurulmuş olup faaliyete geçmiştir. Toplam maliyeti 6,9 milyon olan projenin Özel İdare bütçesine yılda yaklaşık 2.5 milyon TL’lik kaynak tasarrufu sağlaması beklenmektedir.
Beytüşşebap Zümrüt Kaplıcaları Projesi
Valiliğimiz himayesinde başlatılan proje ile Beytüşşebap İlçemizde bulunan Zümrüt Kaplıcaları modernize edilerek turizme kazandırılacaktır. Toplam maliyeti 4,5 milyon TL olan projede İl Özel İdaresi 1,5 Milyon, Dicle Kalkınma Ajansı 1,5 Milyon ve Beytüşşebap Belediyesi 1,5 Milyon TL katkıda bulunacaktır. Zümrüt Kaplıcaları Tatil Köyü projesinde 20 apart daire, 3 açık, 2 kapalı yüzme havuzu ile sosyal tesis bulunmaktadır. İnşaat çalışmalarında ciddi mesafe katedilmiş olup 2021 Ekim ayında faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
5 adet 2 katlı apart otel ve toplam 20 daire, 1 adet erkek kapalı havuz, 2 adet erkek açık havuz, 1 adet bayan açık havuz, 1 adet bayan kapalı havuz, 1 adet çocuk havuzu (toplam 6 adet havuz), 1 adet tek katlı resepsiyon, yatakhane hizmeti veren kulübe, Camping, Çocuk oyun grubu ve oturma alanları bulunmaktadır.
Güçlükonak Belkısana-Hısta Kaplıcası
Güçlükonak ilçesinde Dicle Nehri kıyısında bulunan, bölgenin ortak yaşam alanlarından biri olan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Belkısana Hısta Kaplıcalarının yeniden modernize edilerek ziyaretçilerin kullanımına sunulması ve yerel halkın turizm faaliyetleri içinde yer alacağı yöreye sosyo-ekonomik katkı sağlaması amacıyla Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi tarafından oluşturulan proje kapsamında yeniden dönüşüm ve restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir.
Cudi Dağı Güvenlik, Tarih, Kültür ve Doğa Projesi
Cudi Dağı terörle mücadele süreci ve iç güvenliğin sağlanması bağlamında stratejik bir öneme sahiptir. Burada tam güvenliğin sağlanması için yol, kule ve üs bölgelerinden oluşan Güvenlik Konsept Projesi geliştirilmiştir. Bundan hareketle Cudi’nin tarihi derinliği de göz önünde bulundurularak başlatılan Cudi Dağı Güvenlik, Tarih, Kültür ve Doğa Projesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve himayelerinde, Sayın İçişleri Bakanımızın talimatları ve başından beri verdikleri üst düzey destekler ile hayata geçirilmiş olup, bahse konu proje Şırnak ilimiz için hayati önem taşımaktadır.
Cudi Dağı, Kur’an-ı Kerim’de geçtiği üzere Nuh’un Gemisinin karaya oturduğu Sefine Bölgesini de içinde barındırıyor. Sefine bütün dinler için önemli bir noktadır. Buranın tarihi derinliği ve dini inançlar açısından değeri çok büyüktür.
Bölge, tarih, kültür ve inanç turizmi açısından önemli olup bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile gerekli irtibat sağlanmış, müşterek çalışmalar başlatılmıştır. Ayrıca Şırnak Üniversitemiz ile bu konuda detaylı çalışmalar koordineli bir şekilde yürütülmektedir.
Cudi Dağı Güvenlik Konsepti kapsamında 2020 yılında toplam 15 güvenlik kulesi ve 48,1 km yol yapılmıştır. Cudi Dağı Güvenlik Konsepti kapsamında Cudi Dağı Gavurtepe MGÜB ve Sefine MGÜB olmak üzere iki adet Modüler Geçici Üs Bölgesi (MGÜB) yapımı planlanmıştır. Cudi Dağı kuzey yakasında Gavurtepe MGÜB yapımı tamamlanmıştır. Sefine MGÜB yapım çalışmaları ise Cudi Dağı Sefine Bölgesinde devam etmekte olup 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Cudi Dağı Milli Parkı
Cudi Dağının Milli Park olma yolundaki en önemli kaynak değer; Nuh Tufanı ve Nuh’un Gemisi’dir. Çok eski bir geçmişe sahip olan İlimizin tarihi, Evliya Çelebi’nin 17.yy’da yazdığı “Seyahatname” isimli kitabına göre Nuh tufanı öncesine kadar dayanır. Nuh’un Gemisi’nin İlimiz sınırları içerisinde bulunan Cudi Dağının tepesinde bulunduğu, Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim Hud suresi 44. ayetinde de yer alır; “Ey toprak suyunu yut! Ey gök sen de tut! ” denildi. Su çekildi; hüküm yerini buldu; gemi Cûdî’nin üzerine oturdu; ” Zalimlerin topunun canı cehenneme!” denildi.
Nuh’un Gemisi’nin oturduğu yer olarak adlandırılan Sefine Bölgesi, uzun yıllar ziyaretçilerini ağırlamış, Milli Park tescilinden sonra önemli bir inanç turizmi merkezi haline gelecektir.
Milli park süreci ile birlikte, ziyaretçilerin günübirlik veya kampçılık gibi rekreasyon faaliyetleri yanında, alan içerisinde; safari ve yaban hayatı gözlemciliği, doğa yürüyüşü ve tırmanma, kuş gözlemciliği, doğa fotoğrafçılığı, botanik çalışma veya bitki gözlemciliği, kampçılık, mağaracılık, kelebek gözlemciliği, binicilik, yamaç paraşütü, kayak, bisiklet sporu gibi birçok doğa turizmi faaliyeti gerçekleştirilebilecektir. Sonuç olarak, tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda İlimizdeki en önemli doğa alanlarından bir olan Cudi Dağı, Milli Park sürecinin tamamlanması ile yakın zamanda bir cazibe merkezi haline gelecektir.
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne Cudi Dağı Milli Parkı teklifi ile ilgili olarak Ön Etüt Raporu hazırlanmaktadır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!