Cuma, Nisan 19, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Tiflis Türkiye Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan Türkçe gazeteyi neden...

Tiflis Türkiye Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan Türkçe gazeteyi neden istemiyor?

Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup!
Dünya lideri, mazlum ve mağdur milletlerin hamisi Sayın Cumhurbaşkanım bir konuyu sizin bilginize sunmak istiyorum; Yurtdışı ilişkilerimizde o ülkede ülkemizin tanıtımını yapan basın ve yayının çok önemli olduğu gerçeği malumunuzdur.
2011 yılından itibaren yayın hayatına başlayan, yayın yeri Gürcistan olan ve yayın hayatının onbirinci yılına giren, Gürcistan’da ve Avrasya Bölgesinde başka örneği olmayan tek gazete olan, Türkçe-Gürcüce olarak iki dilde aylık olarak kuşe kağıda baskılı ve renkli olarak yayınlanan, yayın tarihinden bugüne kadar 8 veya 4 sayfa olarak “Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi” adında güzel bir gazete Gürcistan’da yayınlanmaktadır. Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Bölgesinde ve Karadeniz Bölgesi illerimizden; Artvin, Rize, Trabzon, Giresun’un Ordu, Samsun illerinde abone usulü dağıtımı yapılan uluslararası bir gazetedir. Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi dünyada nadir bir uygulamaya örnek teşkil etmeye devam etmektedir.
Gazetede hem Türkiye’den hem de Gürcistan’dan haberler içertmekte, bu iki ülkede eğitim, spor, sanat, siyaset vb. alanlarda yapılan her türlü etkinliklere hem haber akışı içerisinde, hem de değişik görselliklerle zengin bir habercilik anlayışıyla yer verilmektedir. Türkçe ve Gürcü dili ile yazılara ve haberlere yer verilmektedir. Gürcistan’da dağıtımı yapılan Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi içerik olarak görselliği ile haber içeriği ile iki komşu ülkeyi kaynaştıran bir gönüllü elçilik görevini de yerine getirmektedir. Gazete her iki ülkedeki sanatsal, sportif, siyasal ve toplumsal haberleri bolca görmek ve haber edinmek imkanını bizlere sunmaktadır. Gürcistan’da ve Karadeniz Bölgesinde dağıtımı yapılan Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi içerik olarak görselliği ile haber içeriği ile iki komşu ülkeyi kaynaştıran bir gönüllü elçilik görevini de yerine getirmektedir. Sonuç olarak bu güzel ve dünyada eşi az bulunur gazetecilik ve habercilik örneğini okur sofrasına sunulmaktadır.
Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi yayın hayatına başladığı tarihten bugüne kadar Gürcistan’a ziyaret için Türkiye’den gelen; TBMM Meclis Başkanlarımız, Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, TBMM Türkiye-Gürcistan Dostluk Grubu Başkan ve üyeleri Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesini tebrik ve takdir etmişlerdir. Ayrıca; valilerimiz, kaymakamlarımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Gürcistan devlet yetkilileri böyle bir gazetenin Gürcistan’da yayınlanması nedeniyle takdirlerini belirterek, Türkiye-Gürcistan dostluk ve kardeşliğinin, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerinin gelişmesinde Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinin büyük katkısı olduğu gerçeğini belirtmişlerdir..
Tiflis eski Büyükelçimiz (Dışişleri Bakanlığı-Amerika Genel Müdürü) Zeki Levent Gümrükçü; “Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesini ülkelerimiz arasındaki dostluğa katkılarını takdir ettim” konu başlıklı özel röportajı 15 Kasım 2017 tarihli Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinde yayınlanmıştır. Batum eski Başkonsolosumuz(Dışişleri Bakanlığı-Stratejik Araştırmalar Daire Başkanı) Yasin Temizkan ise Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesine teşekkür belgesi vermiştir. Bu “Teşekkür Belgesi’nin içeriği şöyledir; “Başkonsolosluğumuzun faaliyetlerine vermiş olduğunuz destek başarılı çalışmalarınız nedeniyle teşekkürlerimi sunarım.” Bu teşekkür belgesi de 15 Kasım 2017 tarihli Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinde yayınlanmıştır. Siz Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlarımızın, devlet kurumlarımızın ülkemizde yaptığı güzel çalışmalar yaklaşık 11 yıldır Gürcistan’da yayın yapan Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinde yayınlanmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanım Gürcistan’da 11 yıldır yayınlanmakta olan ve ülkemizi ve devletimizi yurtdışında tanıtımını yapan ve dost ve kardeş iki ülke Türkiye-Gürcistan arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha iyi bir seviyeye gelmesinde büyük katkısı olduğu gerçeği ortadadır.
Ancak; ne kadar anlamlıdır ki Gürcistan’da yaklaşık dört yıla yakın görev yapan ülkemizi temsil eden Tiflis Büyükelçimiz Fatma Ceren Yazgan’ın böyle güzel bir gazetenin Gürcistan’da yayınlanmasını istememesi ve gazeteye karşı olumsuz tavır sergilemesini duyduğumda bir Türk vatandaşı olarak üzüldüm. Ülkemizi Gürcistan’da temsil eden büyükelçimiz olarak neden böyle bir tepki gösterdiğine bir anlam veremedim. Sayın Cumhurbaşkanım bu konudaki üzüntü ve duygularımı sizinle paylaşmak istedim. Ayrıca Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan’ın; Batum Başkonsolosluğumuzdan ve Tiflis Büyükelçiliğimizden böyle bir güzel bir gazeteye maddi ve manevi destekte engel olması manidardır. Gazetenin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sunacak projelerine de engel olduğunu duyduğumda da bir Türk vatandaşı olarak çok üzüldüm.
Sayın Cumhurbaşkanım geçtiğimiz aylarda Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili’nin Ankara’da sizi ziyaretinde “Gürcistan bölgesel işbirliğinin anahtarı. Türkiye son ondört yıldır Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağıdır.” Diye açıklama yapmıştınız. Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin çok önemli olduğunu, çok değer verdiğinizin vurgusunu yapmıştınız. Sayın Cumhurbaşkanım iki ülke ilişkilerinin ekonomik ve kültürel yönden gelişmesinde o ülkede yayın yapan yazılı basının pozitif gücü gerçeği malumunuzdur.
Bu nedenle Gürcistan’da onbir yıldır yıldır yayın yapan Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinin Türkiye-Gürcistan’ın ekonomik ve kültürel ilişkilerinin gelişmesine büyük katkısı olduğu gerçeğini Tiflis’te daha önce görev yapan büyükelçilerimiz takdir etti.
Sayın Cumhurbaşkanım iki ülke ilişkilerinin gelişmesine çok önem veriyorsunuz. Türkiye-Gürcistan iki ülke ilişkilerinin gelişmesine Türkiye-Haberci Gazetesinin katkısı olduğu gerçeğini iki ülke devlet yetkileri hep takdir etmişlerdir. Gürcistan’da 11 yıldır Türkçe ve Gürcüce olarak iki dilde yayın yapan, Avrasya bölgesinde başka örneği olmayan böyle bir güzel gazeteye; ülkemizi temsil eden Tiflis Büyükelçimiz Fatma Ceren Yazgan’ın olumsuz tavır göstermesi, görev yaptığı ülkede Türkçe yayınlanan bir gazeteyi istememesi ve gazetenin projelerine engel olması manidar ve dikkat çekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanım konuyu bilgilerinize arz eder, saygı ve sevgilerimi sunarım.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!