Perşembe, Nisan 25, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Artvin'in tarihi, yüzey şekilleri ve iklimi

Artvin’in tarihi, yüzey şekilleri ve iklimi

Bugünkü Artvin ilinin üzerinde bulunduğu topraklar Anadolu ilk siyasi birliği kuran Eti Devleti’nin sınırları dışında kalmıştır. Hazreti Osman zamanında Emir Habib bin Mesleme emrindeki İslâm ordusu Erzurum Yaylası’nda Bizans ordusunu yenerek, Çoruh Vâdisi’ni ve Artvin’i İslâm Devletine katmıştır.
Artvin M.Ö. VIII. yüzyılda Kimmerler’in eline geçmiştir. Daha sonraları sırasıyla Medler’in ve Pers’lerin eline geçmiştir. Artvin’i Bizanslılar’da Pontus Krallığı’nın yıkılmasından sonra almaya uğraşmışlardır.Artvin, 1086 yılında Melikşah zamanında Selçuklu Devleti’nin hâkimiyetine girmiştir. Daha sonraları ise Gürcülerin, İlhanlıların, Celayirlilerin, Karakoyunluların, Akkoyunluların eline geçmiştir.
Fatih Sultan Mehmed Han, Trabzon Krallığını ortadan kaldırınca, Artvin Osmanlı Devletine katıldı. 1878 Osmanlı-Rus savaşında Rusya tarafından işgâl edildi. 1878 Berlin Antlaşması ile Çarlık Rusyasına bağlandı. Türk İstiklâl Savaşı’nda Kazım Karabekir Paşa, Ermeni ordusunu yenince, Artvin, 7 Mart 1921’de yeniden anavatana kavuştu.
Artvin’in yüzey şekilleri:
Artvin’in Dağları: Artvin Türkiye’nin en dağlık bölgesidir. Topraklarının büyük bir kısmını Sarp ve geçit vermeyen dağlar kaplamıştır. Artvin ilinin başlıca dağları Kaçkar Dağı (3.937 m.), Gül Dağı, Kükürt Dağı (3.334 m.), Balıklı Dağı, Karçal Dağı (3.428 m.)’dır. Kars sınırında; Yalnızçam Dağı (2.957 m.), Çadır Dağı (3.054 m.), Arsiyon Dağı, Parmak Dağı (2.900 m.), Genya Dağı (1.850 m.) vardır. Yeşil ormanlar ve yeşil çayırlarla kaplı Artvin ilimiz orman bakımından zengin bir ilimizdir. Bu ormanlarda her çeşit ağaç vardır. Artvin’de ovalık bölüm ise azdır. Çoruh Nehri’nin vâdisi Artvin’i ikiye böler. Arazi çok engebelidir. Vadilerin en büyüğü 100 km. uzunluğundaki Çoruh Vâdisi ile Ardanuç, Berta, Barhal ve Murgul vâdileridir.
Artvin’in akarsuları: Artvin ilinin en önemli akarsuyu Çoruh Nehri’dir. Artvin içinden geçen diğer akarsular Çoruh Irmağı’na dökülürler. Başlıca akarsuları; Ardanuç Suyu, Berta Deresi, Murgul Deresi, Klaskur Deresi, Deviskel Deresi’dir. Çoruh Nehri; Erzincan ilindeki Mescit Dağları’ndan çıkar, Gümüşhane ve Erzurum’dan geçerken, Tortum ve Oltu Çayları’nıda alarak Arvtin’den geçerek Rus sınırından girip, Batumu’nun güneyinde denize dökülür. 442 km. uzunluğundaki Çoruh Irmağı’nın 150 km.’si Artvin ilinden geçer.
Artvin’in gölleri: Artvin ilimizde önemli büyük göl yoktur. Ancak Karagöl adı verilen buzul göller vardır. Başlıcaları; Borçka, Şavşat yakınında bulunan Karagöller, Horasan Dağı dibinde bulunan Karagöl, Ardanuç yakınındaki iki Karagöldür. Ayrıca, Şavşat yakınında ise Akgöl adında yerden kaynayan göl vardır.
Artvin’de iklim: Artvin’de iki çeşit iklim görülür. Karadeniz’e yakın olan kısımlarda ve çukur bölümlerde ılık iklim, yüksek kısımlarda ve dağlık yerlerde ise sert iklim görülür. Kafkas Dağları’nın etkisi nedeniyle Hopa’da Akdeniz iklimi hüküm sürer.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!