Türkiye ile Gürcistan arasında sefere konulan ilk ihracat treni, Erzurum Palandöken Lojistik Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle uğurlandı. Törene, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Gürcistan Demir Yolları Genel Müdürü David Peradze, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun, kamu ve özel sektör temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Konuşmasına istiklal mücadelesi’nde tarihi kararların alındığı Erzurum Kongresi’nin 100. yılında tüm şehitleri rahmetle anarak başlayan Uygun, son 16 yılda demiryollarına 131 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını belirterek, bu yatırımlarla yüksek hızlı ve hızlı tren projeleri başta olmak üzere mevcut hatların yenilenmesinden elektrikli ve sinyalli hale getirilmesine kadar çok önemli projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.
TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin 2017 yılında hizmete açılmasıyla birlikte Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan arasında yük taşımacılığının yapıldığına dikkat çekerek, bu ihracat treniyle taşımaların Gürcistan ile yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. “Cam sanayisinde kullanılan soda külü ile demir çelik sanayisinde kullanılan demir cevheri taşıyacak trenimiz Türkiye ile Gürcistan arasında işletilecek ilk ihracat treni olma özeliği taşıyor. Ayrıca tren Gürcistan’dan ülkeye gelirken Ahılkelek İstasyonu’nda bojileri değiştirilmiş ve böylece iki ülkenin demiryolu hatlarındaki ray açıklığından doğan uyumsuzluk giderilmiş, yüklerin elleçlenmesinden doğan iş gücü ve zaman kaybı da önlenmiştir.” diye konuşan Uygun, projede emeği geçenlere teşekkür ederek Tiflis’e uğurlanan trenin hayırlı olmasını diledi.
Gürcistan Demir Yolları Genel Müdürü David Peradze:
“Bugün Gürcistan ve Türkiye için tarihi gün”
Gürcistan Demir Yolları Genel Müdürü David Peradze’de Türkiye ile Gürcistan arasında sefere konulan ilk ihracat treninin Erzurum’dan kalkacağını ifade ederek “Bugün Gürcistan ve Türkiye için tarihi gün. projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Devam eden süreçte demiryoluyla ilgili gelişmeler takip edilecektir.” dedi. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver de, “Erzurum’un özlem duyduğu, eski günlerin canlanacağı gün olan bugünde demiryoluyla Erzurum’dan ilk ihracat gerçekleşiyor. DAİB 1937’de kurulan birlik. İnşallah yakın zamanda Erzurum ve Doğu Anadolu’daki firmalarımızın bu etkinliğe katılmalarını istirham ediyorum.” diye konuştu.
Bilindiği üzere, Güney Kafkasya’da yük taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan modern bir demiryolu taşımacılığı şirketi GRLT ile TCDD Taşımacılık arasında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde, Türkiye- Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile hayata geçirilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı üzerinden yapılan iki ülke arasındaki taşımaların 2-3 katına çıkarılması ile BTK üzerinden Avrupa, Asya, Orta Doğu, Rusya ve Çin arasındaki transit taşımacılığın artırılmasına yönelik mutabakat zaptı geçtiğimiz günlerde imzalanmıştı. Bu mutabakat zaptı çerçevesinde ilk seferine uğurlanan ihracat treni Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının etkinliğini artırma yönünde önemli bir adım oldu.
754 metre uzunluğundaki ilk ihracat treni 12 günde 50 ton yükle (1.400 soğutucu)toplamda 8 bin 693 kilometre yol kat edecek
Kars Tren Garı’ndaki işlemleri tamamlanan yaklaşık 754 metre uzunluğundaki tren, Gürcistan’ın Ahılkelek kentine doğru uğurlandı. Tren, Türkiye’de 2 bin 323 kilometrelik parkurunun yanı sıra Gürcistan’da 220 kilometre, Azerbaycan’da 430 kilometre, Hazar Denizi’nde 420 kilometre, Kazakistan’da 3 bin 200 kilometre ve Çin’de 2 bin 100 kilometre olmak üzere toplamda 8 bin 693 kilometre yol kat edecek. Türkiye-Çin taşımacılığında milat ilk hareket noktasından Çin’in Xi’an kentine toplam 12 günde ulaşması programlanan tren, bin 50 ton yük (1.400 soğutucu) taşıyor.
TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü’nün yoğun çabalarıyla hayata geçen ilk ihracat treni, önümüzdeki dönemde Marmaray, BTK Demiryolu Hattı ve Orta Koridor’un tam kapasiteyle işletilmesi için çok önemli bir adım olarak görülüyor.
Bu taşımalarla ulaşım maliyetleri ve süresi önemli oranda azalırken, hem Türkiye’nin hem sanayicinin rekabet gücü artacak; Türkiye, Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın da merkezi haline gelecek. Diğer taraftan, Çin’den hareket eden ve Türkiye yönüne doğru gelen diğer tren ile ilk ihracat treninin, dost ve kardeş ülke Azerbaycan topraklarında karşılaşacağı öngörülüyor.
Çin’e giden ihracat treninin makinisti Ömer Harman:
“Bugün benim için çok özel bir gün”
Çin’e giden ihracat treninin makinisti Ömer Harman, yaptığı açıklamada, 1981’den bu yana demiryollarında görev yaptığını, 10 yıldır da başmakinist olarak çalıştığını söyledi. Harman, “Böyle tarihi günü yaşamaktan dolayı gururlu ve mutluyum. Bugün benim için çok özel bir gün. Türkiye’nin ihracatına yapacağı katkıdan dolayı bu trenin makinisti olmaktan gurur duyuyorum. Demiryolları çalışıyor.” diye konuştu. Harman, vagonlarda emniyet açısından sıkıntı olmadığına dikkati çekerek, “Lokomotiflerimiz yeni, emniyet sistemleri çalışıyor, tren emniyetli bir şekilde yoluna devam edecek.” ifadesini kullandı.