Haber: İlker ÇAKAN
Karadeniz’de sondaj faaliyeti gerçekleştirmek üzere 29 Mayıs Cuma günü İstanbul’dan Karadeniz’e açılan Fatih Sondaj Gemisi, Trabzon’a geldi. Trabzon’a gelişi münasebetiyle denizde karşılama töreni düzenlenen Fatih Sondaj Gemisi, Sahil Güvenlik gemileri ve 6 römorkör eşliğinde sirenlerle, mehter marşları ve Çırpınırdı Karadeniz’ türküsü ile açıkta karşılandı. Fatih Sondaj Gemisi mürettebatı karşılamayı güverteden izlerken, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile beraberindekiler de gemiyi Sahil Güvenlik botundan selamladılar.
Fatih Sondaj Gemisi, üzerine kurulacak platformların Trabzon Limanı’na getirilmesinin ardından limana girecek. Platformun Fatih Sondaj Gemisi’ne kurulumunu sağlayacak 165 metre yüksekliğindeki dev vinç de hazır hale getirilirken, yüksekliği ile Trabzon Havalimanı’na inecek uçakların rotasını değiştirecek olan vinç ile boğazlardan sondaj gemisinin geçmesi için sökülen kule, Trabzon Limanı’nda monte edilecek. Hazırlıklarının ardından sondaj faaliyetlerine başlayacak. İstanbul’dan yola çıkan Fatih Sondaj Gemisi, 3 günlük sürenin ardından Trabzon’a ulaştı. Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih”, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından uğurlanmıştı.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul’dan uğurladığı Fatih Sondaj gemimizi bugün Trabzon’a ilimizin yöneticileriyle birlikte karşıladık. Bizim için ayrı bir anlamı var. Fatih’in fethettiği şehirde şimdi Fatih Sondaj gemimiz bölgemizde, Karadeniz’de malumunuz arama tarama çalışmasında bulunacak” dedi. İlk kez Karadeniz’de derin su sondaj çalışması yapacak ‘Fatih’, petrol arama faaliyetlerinde büyük görev üstleniyor. Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Fatih, 2 yıl önce Doğu Akdeniz’de 4 sondajı başarıyla tamamlayarak İstanbul’a gelmişti. 1,5 aylık bir sürenin ardından ‘Fatih’, hazırlıklarını tamamlamasıyla Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başlayacak.
Dünyada yüksek teknolojiye sahip ilk 5 gemi arasında
Güney Kore’de 2011’de inşa edilerek denize indirilen Fatih, 6. nesil denilen üst düzey bir teknolojiye sahip. “Upgrade” edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi. 12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar.
Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip. Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi olan ve İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e geçebilmesi için direği kısaltılan “Fatih” gemisinin, sökülen parçaları montaj için Trabzon Limanı’na getirildi. Montaj sonrası kulelerin denizden yüksekliğinin 104 metreye ulaşacağı ve 550 ve 330 ton ağırlığındaki kuleler ve parçalarla birlikte yaklaşık 1000 ton ağırlığındaki kulelerin eklenmesinin ardından “Fatih” gemisi, Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başlayacak.