Haber: İlker ÇAKAN
KEİPA Ekonomi, Ticaret, Teknoloji ve Çevre İşleri Komisyonu’nun 52. toplantısı, Gürcistan parlamentosu’nun davetiyle, 15-16 Mayıs 2019 tarihlerinde, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyetinin Batum şehrinde düzenlendi. Toplantının açılışında; Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Tornike Rijvadze, Gürcistan Ombudsman Birinci Yardımcısı Tamara Gvaramadze, KEİPA Hukuki ve Siyasi İşler Komisyonu Başkanı Mikhail Emelianov, KEİPA Ekonomi, Ticaret, Teknoloji ve Çevre İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Vahe Enfiajyan, KEİPA Başkan Yardımcısı, KEİPA Gürcistan Delegasyonu Başkanı Otari Danelia ve KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev birer konuşma yaptı.
Toplantıya; Gürcistan, Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Ermenistan delegasyonları katıldı, toplantı başkanlığını KEİPA Ekonomi, Ticaret, Teknoloji ve Çevre İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Vahe Enfiajyan yaptı. Komisyon, “Yeşil ekonomi, mavi kalkınma” konulu taslak raporu ve taslak tavsiye kararını müzakere ve kabul etti. Toplantıda, Acara Özerk Cumhuriyeti Maliye ve Ekonomi Bakanı Jaba Putkaradze, Acara Özerk Cumhuriyetinde devam etmekte olan ekonomik projelerden konu etti. Karadeniz’den geçen sualtı elektrik gücü aktarımı projesinin bir sunumu yapıldı.

Toplantı komitesi, parlamenterler; Ramaz Nıkolaishvili( Gürcistan) Michael Yemelianov(Rusya), Eldar Gulıyev(Azerbaycan)’dan oluştu.Toplantıya Türkiye’den; TBMM KEİPA Grubu Başkanı ve Giresun Milletveklli Cemal Öztürk, İstanbul Milletvekli Tülay Kaynarca, Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan ve Kemal Zeybek, Ordu Milletvekil Cemal Enginyurt, Siirt Milletvekli Meral Danış Beştaş katıldı. Gürcistan’dan ise toplantıya KEİPA üyesi milletvekilleri; Otar Danella( Gürcistan Parlamentosu KEİPA Grubu Başkanı), Zaza Gabunia, Mirian Tsiklauri, Kakhaber Okriashvili katıldı.
Komisyonun bir sonraki 53. toplantısı, 2019 yılının Eylül ayında, Türkiye’nin Giresun şehrinde düzenlenecektir. Bu toplantının ana gündem maddesi “KEİ üye ülkeleri arasında çifte verginin kaldırılması amacıyla tercihli ticaret anlaşmalarının yapılması” olacaktır. Bu husustaki raporun raportörlüğünü KEİPA Türkiye delegasyonundan bir üye yapacaktır.



