Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Amasya-Merzifonlu İşadamlarının Ukrayna çıkarması

Amasya-Merzifonlu İşadamlarının Ukrayna çıkarması

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
  Amasya-Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası üyesi 21 iş adamı 12-15 Temmuz 2018 tarihleri arasında KOSGEB destekli resmi iş gezisi programında Ukrayna’nın başkenti Kiev’i gezdiler KOSGEB destekli 2108 yılı Türkiye’den ilk Ukrayna-Kiev resmi iş gezisi programını Organizatör olarak Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan gerçekleştirdiProgram dahilinde ilk üç gün resmi geziler yapıldı.12 Temmuz Perşembe günü saat 10.45 de Merzifonlu İş adamları Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneğini (TUID) ziyaret ettiler. TUID Başkanı Burak Pehlivan Ukrayna’nın sosyal ve eknomik durumu, yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgi verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı Dursun Dağdelen TUID ziyeret etmekten memnun kaldığını ifade ederek ziyaret anısına TUID Başkanı Burak Pehlivan’a plaket takdimi yaptı. Merzifonlu iş adamları daha sonra aynı gün öğleden sonra Ukraynalı işadamlarıyla yapılabilecek yatırımlar konusunda ikili ziyarette bulundular. Böylece 2018 yılının KOSGEB destekli Türkiye’den ilk defa Kiev-Ukrayna yurtdışı Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası resmi iş gezisi programını Organizatör İlker Çakan gerçekleştirdi.  
  Programın ikinci gününde 13.07.2018 tarihinde Merzifonlu İşadamları saat 10.45 de Kiev Büyükelçimiz Yönet Can Tezel’i ziyaret ettiler. Ziyaret yaklaşık bir saat sürdü. Büyükelçilik Ticaret Müşavirimiz Haydar Koçak Ukrayna ekonomisini anlattı. Daha sonra Kiev Büyükelçimiz Ukayna’nın siyasi ve genel ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı Dursun Dağdelen Büyükelçimize ve Ticaret Müşavirimize ziyaret anısına birer plaket takdim etti. Bu gezi programına katılan Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı’da Büyükelçimize Merzifon’a ait yöresel hediyeler takdim etti. Büyükelçimizin Merzifonlu İşadamlarımızla yakından ilgilenmesi ve büyükelçilik çıkış kapısına kadar uğurlaması herkesin takdirini ve sevgisini kazandı.
 
     
      T.C.Kiev Büyükelçisi          TOBB Yurtdışı İllişkiler Komisyonu     Kiev Ticaret Müşaviri
       Yönet Can Tezel                Dursun Dağdelen-Kiev Büyükelçisi      Haydar Koçak
                                                             Yönet Can Tezel
 
  Aynı gün saat 13.30’da Uluslararası Yatırım Ajansı ziyareti oldu. Ziyaret sırasında Uluslararası Yatırım Ajansı Başkanı Zekai Karagöz Ukraynada yatırım konulu bir sunum yaptı. TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı Dursun Dağdelen ziyaret anısına Yatırım Ajansı Başkanı Zekai Karagöz’e plaket takdim etti. Aynı gün saat 15.30’da Ukrayna Creditwest Bank Genel Müdürlüğünde Banka Genel Müdürü Igor Tykhonov Başkanlığında yapılan Türkiye-Ukrayna ekonomik ilşkileri konulu toplantıya Ukrayna Tarım Bakan Yardımcısı ve Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşması Sorumlusu Oleksandır Romanovskyy, TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı Dursun Dağdelen, Merzifonlu iş adamları, Banka Genel Müdür Yardımcısı Emre Yıldırım katıldı. Toplantı açış konuşmasını Banka Genel Müdürü Igor Tykhonov yaptı. Sunumuna bu organizasyonu gerçekleştirdiğinden ve Türkiye-Ukrayna ekononomik daha iyi gelişmesine katkılarından dolayı Organizatör İlker Çakan’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Ukrayna’da bankacılık sektörünü ve ekonomisini rakamlarla slayt gösterisi ile anlatı. TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı Dursun Dağdelen sunumunu Rusça konuşarak anlattı. Tarım Bakan Yardımcısı ve Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşması Sorumlusu Oleksandır Romanovskyy Türkiye- Ukrayna tarım ürünleri ticaret ilişkilerini, ithalat ve ihracat durumunu rakamlarla slayt gösterisi ile anlattı. Ayrıca Ukrayna altyapısı konusununda bilgiler sundu. Daha sonra Tarım Bakan Yardımcısı işadamlarının sorularını cevapladı. Ukrayna’da yapılmasını istedikleri yatırımlar konusunda bilgiler verdi. Toplantı sonunda TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı ve Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Dağdelen; Banka Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Anacali, Tarım Bakanı Yard. Oleksandır Romanovskyy’ye, Genel Müdür Igor Tykhonov’a ziyaret anısına birer plaket takdim etti.
 
     
        TOBB Yurtdışı İllişkiler Komisyonu          Türkiye-Ukrayna İşadamları Ekonomik
    Dursun Dağdelen-Ukrayna Tarım Bakan                      İstişare Toplantısı
          Yard. Oleksandır Romanovskyy
 
  Toplantının sonunda Merzfonlu İşadamları Kiev’de Dinyeper nehrinde keyifli ve zevkli birbuçuk saat tekne turu yaptılar. Tur sırasında çok hatıra fotoğrafı çektiler. Kiev’in doğal güzelliğini beğendiklerini söyleyerek, organizasyon için teşekkür ettiklerini belirtiler. Ayrıca Kiev iş gezisi programının gerçekleşmesine yoğun katkılarından dolayı Amasya KOSGEB Müdürü Bayram Ali Kukuş’a teşekkür ettiler. 12-15 Temmuz 2018 resmi iş gezisi programına TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı ve Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Dağdelen, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve Merzifonlu iş adamları katıldı.
 
TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyon Başkanı Dursun Dağdelen:
Ukrayna fırsatlar dolu bir ülke”
   
 
  ” Öncelikle 12-15 Temmuz 2018 tarihleri arasındaki Merzifon Ticaret ve Sanayi Odamızın Ukrayna-Kiev KOSGEB destekli remi iş gezisi programını organizatör olarak en iyi şekilde gerçekleştiren Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmyaptıkeni İlker Çakan’a teşekkür ederim. Çok faydalı ve güzel bir gezi programı oldu. Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası üyelerimizden oluşturduğumuz 23 kişilik ekiple birlikte Ukrayna’nın başkenti Kiev’de önemli turizm merkezlerini gezdik. İşadamlarıyla görüşmelerimizi yaptık. İkli görüşmelerimzle ilgili bütün programları düzenledik. Resmi programımızda Kiev Büyükelçimiz Sayın Yönet Can Tezel’le birlikte olduk. İthalat ve ihracat konusunda iş adamlarımıza Sayın Büyükelçimiz çok yardımcı oldu. İnşallah bundan sonra Kiev’e yatırım yapan iş adamlarımız olacaktır.
  Bu gezinin turistik değil, ticari amaçlı olduğunu öncelikle söylemek isterim. Kiev’in tarihi yerlerini, müzelerini gezme fırsatı buduk. Öncelikle böyle güzel bir organizasyonu gerçekleştirdiğinden dolayı Organizatör İlker Çakan beye çok teşekkür ederim.Ukrayna fırsatlar dolu bir ülkedir. İnsanları yatırıma aç ve toprakları bol ve çok bereketlidir. Ne yetişmez diye düşünüyorum. İşadamlarımız bunun farkına vardılar. İnşallah bu dört günlük gezimiz işadamlarımız ve milletimiz için faydalı olur diye düşünüyorum. Creditwest Bank Genel Müdürlüğünde Ukrayna Tarım Bakan Yard. Oleksandır Beyle bir toplantı yaptık. Kendim Rusça sunum yaptım. Ukrayna Hükümeti toprak satışını ve kiralama sistemini durdurmuş. Burada ticari işletmeler açılmak suretiyle üretim yapılabailir. İkili ilişkilerde büyük firmalara Sayın Ukrayna Tarım Bakan Yardımcısı yardımcı oldu. Bu görüşmelerden sonra işadamlarımız Ukrayna’da ne gibi yatırım yapılacağı konusunda önünü görmüş oldu. İnşallah hayırlı ve uğurlu olsun. Dinyeper nehri gezisinde insanların neşeli ve mutlu oldularını görüyorum. İş adamlarımız bu geziden mutlu oldular.
  TOBB Yurtdışı İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak Ukrayna-Kiev’i diğer odalarımızında görmelerini tavsiye ediyorum. Ukrayna’nın görülmesi değer bir ülke olduğunu, fırsatlar ülkesi olduğunu düşünüyorum. Büyük ölçekli firmaların burdaki ticarete, sanayiye, üretime katkılarının olmasını diliyorum.Teşekkür ederim.”
 
Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı: Duruşu ve pozisyonu ile herkes mutludur”
   
 
  “Öncelikle 12-15 Temmuz 2018 tarihleri arasındaki Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası programına katkılarından dolayı; Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, TOBB Başkanlığına, KOSGEB’e ve KOSGEB destekli Kiev remi iş gezisi programını organizatör olarak en iyi şekilde gerçekleştiren Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni kıymetli ve değerli abimiz İlker Çakan’a teşekkür ederim. Çok anlamlı ve keyifli bir gezi oldu. İlk üç günü yoğun ziyaretler ki burada en etkilenmiş olduğumuz ziyaret kıymetli Kiev Büyükelçimiz Yönet Can Tezel’in bizi ağırlaması ve Ukrayna-Türkiye ilişkileri hakkında son derece somut ve son derece vizyon katıcı bilgilerine şahit olduk. Bu gezinin ileriye dönük buraya gelen iş arkadaşlarımızda farklı bakış açısı yarattığını düşünüyorum. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İlk üç günlük yoğun bir ziyaretler ve organizasyon akabinde Cumartesi tatil gününde Dinyeper nehrinde bir tekne gezisi yapıyoruz. Çok güzel, bozulmamış bir doğa var. Belediye Başkanı olarak ifade etmem gerekirse; dışarıdan gördüğümüz şudur maalesef şehirlerde biz park yapmak için çabalıyoruz. Ukraynanılar orman içine şehir yapmışlar. Bu anlamlı bir şeydir. Her taraf yeşilliktir. Burada her taraf park ve kaldırım. Duruşu ve pozisyonu ile herkes mutludur. Burada çocuk, genç, yaşlı herkes mutludur. Bize burada farklı bir görev yüklüyor. Bulunduğumuz şehirdeki insanların daha mutlu olmaları için, daha çok çalışmamız gerekiyor. Bütün vatandaşlarımızın yaşadığı şehri iyi tanımasını ve daha sonra imkanlar ölçüsünde dünyanın her tarafını gezmesini isterim ve tavsiye ederim.”
   
Ertuğrul Demir-İşadamı-Merzifon Yuşa İnşaat Sahibi:
     
 
  “12-15 Temmuz 2018 tarihleri arasındaki Kiev/Ukrayna iş gezimiz gayet güzel geçti. İlgi ve alakalarından dolayı İlker beye ekibine çok teşekkür edeiyoruz. Kazasız ve belasız bir gezi oldu. İstediğimiz bütün yerleri gezdik. Herşeyden memnunuz. Bundan sonraki çalışmalarında da kendilerine başarılar diliyoruz. Dinyeper ırmağı tekne gezisi de on numara bir gezi oldu.”

 
Ali Ekber Erdoğan-İşadamı Merzifon Erturan Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Sahibi:
    
 
  “Merzifon çıkışımızdan ve Ankara’ya gelişimiz daha sonra uçakla Kiev’e gelişimizle birlikte 12-15 Temmuz 2018 tarihleri arasında üç gün Kiev’de kaldık.Ukrayna çok güzel bir ülke, iyi bir tatil oldu. Tatilimiz çok eğlenceli geçti. Arkadaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde olduk. Her tarafta birlik ve beraberlik içinde gezdik. Gördüğünüz gibi manzara doğa harikası. Bizi buraya getiren Merzifon Tcararet ve Sanayi Odasına teşekkür ederim. Ayrıca bizi buraya getiren Kiev gezi organizatörü İlker Çakan arakadaşımız bizimle çok ilgilendi. Kendisisne teşekkür ederiz. Tekrar gelmeyi düşünüyorum. Aslında burayı herkesin görmesi lazım. Doğa harikası, insanları mükemmel, güzel yerleri gezdik. İyi ilişkilerde bulunduk. Resmi ziyaretler yapıldı. Bunun dışında boş vakitlerimizde gezdik. Gecesi ve gündüzü çok güzeldi. Bu geziden çok memnun olduk.”    
 
Bayram Akdağ-İşadamı Merzifon Akdağlar Öz İnşaat Emlak Gıda Otomotiv ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti Sahibi:
    
 
  “12-15 Temmuz 2018 tarihleri arasındaki Kiev/Ukrayna iş gezimizden memnunun ve iyi buluyorum. Bu geziyi düzenleyen ve bize destek olan Kosgeb’imize teşekkür edeiyorum. Türkiye’de hiçbir bakanla yan yana fotoğraf çekinmedim. Siyasi bir kimliğim var. Merzifon Vezirköprülüler Deneği Başkanıyım. Merzifon AK Parti İlçe Başkan Yardımcısıyım. Ben her bakanla fotoğraf çekinebilirim ama burada her arkadaşımız Tarım Bakanı ile ilgilenme, yan yana fotoğraf çekinme, görüşme şansı buldu. Kiev Büyükelçimiz bizi iyi karşıladı. Bütün arakadaşlarla birebir ilgilendi. Bunlar bizim için onur ve gurur vericidir. Sonuçla geziden memnunuz. Dinyeper nehri gerçekten çok güzeldir. Kiev’e gelip görülmesi gereken bir yerdir. Gezimiz hoş oldu. Gezimiz Türkiye-Ukrayna ekonomik ilişkilerine de katkısı oldu.”
 
             
             
 
               
 
                  
 
                  
 
               
 
             
 
             
 
             
 
             
 
    
 
    
 
    
 
    
 
    
               

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!