Haber: İlker ÇAKAN
Trabzon Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği(DKİB) Genel Sekreterliğinin “Doğu Karadeniz Bölgesi 2018 yılı Ocak-Şubat ihracatı” konulu yazılı açıklaması şöyledir; “Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2018 yılının ilk 2 ayında 203.685.897 USD tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine (2017 yılı Ocak-Şubat ayı ihracatı 251.456.475 USD olarak gerçekleşmişti) göre % 19 oranında bir düşüş yaşanmıştır.
İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında % 13, Rize ili ihracatında % 75 ve Gümüşhane ili ihracatında % 40 oranında düşüşler yaşanırken, Artvin ili ihracatında 38 oranında bir artış yaşanmıştır. Bölge illerindeki düşüşün en önemli nedeni, yaş meyve sebze ürünlerinden sezonun en önemli ihraç ürünü olan domates ihracatındaki Rusya Federasyonu’nun firma kısıtlamalarının devam etmesi, fındık ihraç fiyatlarındaki önceki sezona göre fiyatların düşük seyretmesi ile yılın ilk aylarında madencilik ürünleri ihraç sevkiyatlarının düşük kalmasından kaynaklanmaktadır.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2018 yılı Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla % 25 oranındaki düşüşle 120.975.449 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, % 9 oranındaki düşüşle 35.521.641 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve % 426 artışla 18.900.333 USD tutarındaki ihracatla da Su Ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Su ürünleri ihracatında önceki seneye oranla % 426’lık artış Trabzon ilimizden Danimarka, Vietnam, Fas’a yönelik gerçekleştirilen balık yağı ihracatından kaynaklanmaktadır. Trabzon ili olarak çok önemsediğimiz su ürünlerinin işlenmiş yüksek katma değer ihtiva eden ürün olarak ihracat hedefimize her geçen gün daha da ulaşmamız bizleri umutlandırmaktadır.
Bölgemizden 2018 Ocak-Şubat ayında 82 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden Rusya’ya yönelik ihracatımızda % 8 artış sağlanmıştır.
Yılın ilk aylarında Bölge ihracatında düşüş yaşanmasına rağmen, önümüzdeki aylarda yurt dışı piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi, birçok ihraç pazarımız olan ülkelerdeki büyüme tahminlerinin yukarı doğru revize edilmesinin oluşturacağı olumlu havanın ihracatımıza da olumlu olarak yansıyacağını ümit etmekteyiz. Rusya Federasyonu’nun domates ihracatındaki kısıtlamayı kaldırarak sektörün en büyük öncü firmalarına da izin vermesi ile ihracatımız artış trendine girecektir. Özellikle Bölge illerimizde üretimi yapılan belli ürünlerdeki kapasite ve ihracat potansiyelinin her geçen gün artış göstermesi, ihracatçılarımızın gayretleri, Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin en büyük girdisini oluşturan ihracatımızı daha üst noktalara ulaştıracaktır.
Bunun yanında ihracattaki KDV iade süreçlerini iyileştirecek ve güven esaslı bir sistemin oluşmasını sağlayacak Hükümetimiz tarafından TBMM’ye sevk edilen KDV kanunu ile ilgili değişiklik tasarısı ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik kanun tasarılarının yasallaşması ile de ihracatçılarımıza önemli katkı sağlanmış olacaktır. Bunun yanında, ihracatçının finansman imkanlarına erişimini kolaylaştıracak Kredi Garanti Fonu kefaletine dayalı kredilerde, ihracatçımıza pozitif ayrımcılık yapılması ve işlemlerde ihracatçılarımıza öncelik tanınması ihracatçımıza doping etkisi yapacaktır.”