Cuma, Mayıs 17, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradzenin Artvin-Rize- Trabzon ziyaretleri

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradzenin Artvin-Rize- Trabzon ziyaretleri

Haber: İlker ÇAKAN
  Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradze Artvin-Rize- Trabzon illerinin vali ve belediye başkanlarını ziyaret etti. Acara Hükümet Başkanı Zurab Pataradze’nin ziyaretlerine; Ekonomi ve Finans Bakanı Tamaz Bolkvadze, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Prof. Dr. Inga Shamilishvili, Batum Belediye Başkanı Lasha Komakhidze, Ekonomi ve Finans Bakan Yardımcısı Dr. Konstantin Megrelishvili, Trabzon Gürcistan Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze, Gürcistan Trabzon Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Qushitashvili, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkaını Tamaz Shavadze eşlik etti. Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı ve beraberindeki heyet ilk ziyaretlerine Artvin’de başladılar. Artvin’de; Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’yi ziyaret ettiler. Daha sonra Rize’de; Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ı ziyaret ettiler. Trabzon’da ise Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu ziyaret ettiler. Trabzon’da ayrıca; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında iş adamları birlikte bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Gürcistan’da yapılabilecek yatırımlar konusunda bilgi verildi. İş adamlarıyla yapılan toplantıda; Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradze,Trabzon DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Ticaret Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu birer konuşma yaptılar. Gürcistan heyeti Trabzon’daki programdan sonra aynı gün Artvin-Hopa Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen toplantıya katıldılar.
  Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradze, Artvin Valisi Ömer Doğanay’ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “”Sarp Sınır Kapısı inşaatının en kısa sürede bitmesi için birlikte çalışacağız. Sayın Vali ile karar aldık, en az ayda bir Sarp’ta, Artvin’de ya da Batum’da bir araya geleceğiz. Sarp Sınır Kapısındaki inşaatın hızlanmasına biz de destek olmak istiyoruz. Bu görüşmede ekonomik ve ticari işbirliğinin yanı sıra eğitim alanında üniversiteler arasındaki iş birliği konularını da ele aldık.”
 
                                       
 
  Artvin Valisi Ömer Doğanay ise ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bu işbirliği dostluk ve kardeşlik uygulamalarında resmiyete yansıdı. Öncelikle iki ülke arasında vize muafiyeti, kimlikle geçiş sistemi var. Sarp Sınır Kapımız Gürcistan’ın batıya doğru açılışı, Türkiye’nin ise Gürcistan ve Kafkaslar’a açılan önemli sınır kapısıdır. İki ülkenin ortak mirasları vardır. İki ülke arasında turizm alanında da işbirliğimiz var. Biz Gürcistan’la her alanda işbirliği kurmak istiyoruz. Gürcistan ülkesi ile mevut iyi ilişkilerimiz artırmak istiyoruz. Batum’da azımsanmayacak sayıda iş adamımız ve vatandaşımız yaşıyor.”
  Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradze, Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Ekonomik, kültür, spor ve eğitim dallarındaki güzel ilişkilerimiz ve dostluğumuz daha da pekişecektir. Rizeli iş adamları Batum’da başarılı işler yaptyor. Yedi milyon insanın Batum’a gelmesinde Rizelilerin desteği bulunuyor. Bu konuda bize iş adamları yardımcı oluyorlar. Bu desteğiniz ve yardımlarınız sayesinde 7 milyon rakamı gelecek yıl daha da artacaktır. Ekonomik, kültür, spor ve eğitim dallarındaki güzel ilişkilerimiz ve dostluğumuz daha da pekişecektir.”
 
                                      
 
  Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Batum ve Gürcistan önemlidir ve 2016 yılı içerisinde 7 milyon kişi Sarp Sınır Kapısını kullanmıştır.Çok ciddi ilişkilerimiz var. İş adamlarımız orada iş yapıyorlar. Burada da çay ve inşaat sektöründe ciddi anlamda çalışan Gürcistan iş gücü var. Aynı coğrafyanın ve denizin şehirleri olarak, birbirimize daha yakın olmamız gerektiğini düşünüyoruz.”
  Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Zurab Pataradze, Trabzon Valisi Yücel Yavuz’u ziyareti sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Karadeniz’in incisi Trabzon’da bulunmaktan memnunuz. Bölgeler arası ilişkilerin çok önemli olduğunu biliyoruz. Güçlü bölgeler, güçlü devletler demek. Bu görüşmelerin aramızdaki ilişkilere katkı sağlayacağını umut ediyoruz. Türkiye bizim strateji ortağımız ve her zaman uluslararası kuruluşlarda Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne destek çıkıyor. Ayrıca NATO üyeliği konusunda bize ciddi destek sağlıyor. Ülkelerimiz arasında siyasi gelişmelerde çok iyi seviyede ve çok sayıda görüşmeler yapılıyor.”
 
                                       
 
  Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi; ” Sizleri burada görmek bizleri mutlu ediyor. Gürcistan’la Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkelere Cumhurbaşkanımız özel bir önem gösteriyor. Özellikle 15 Temmuz darbe sürecinde Gücistan’ın gösterdiği destek için sizlere teşekkür ediyoruz. İlimizde heyetiniz ve bakanlarınızla birlikte bugün ticari ve ekonomik anlamda görüşmeler yapılacak. Her iki komşu ülke olarak özellikle Acara ve Batum ile Trabzon’u ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan birbirine yakın iki ülke gibi değil iki vilayet gibi görüyoruz. Bu manada Trabzon, Rize ve Artvin’deki vatandaşlarımızın Batum’a özellikle günü birlik gidiş gelişleri var. Bu konuda Başkonsolusluğumuzun burada yaptığı faaliyetler ve arkadaşlarımızın gösterdiği gayretler takdire şayandır. Burada Vali Yardımcılarımız, Milli Eğitim Müdürümüz ve diğer ilgili kurum müdürlerimiz çeşitli alanlarda güzel bir işbirliğiyle iyi ilişkiler kuruyor. Trabzonlu işadamlarımızın Batum merkezli olmak üzere Acara’da önemli yatırımları var. Komşumuz Gürcistan’nın desteğini görüyoruz. İkili ilişkilerin daha da güzel olcağına inanıyorum.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!