Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Türkiye’de Karadeniz müziğinin ünlü ve sevilen sanatçılarından, usta yorumcu ve besteci Hopalı Sanatçı Resul Dindar geçtiğimiz günlerde Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyetinin başkenti Batum’da Hilton Hotelde-International Casinoda konser verdi.Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi ve www.habergunebakis.com İnternet Haber sitesi olarak Türkiye’de Karadeniz müziğinin ünlü ve sevilen sanatçılarından, usta yorumcu ve besteci Hopalı Sanatçı Resul Dindar Batum’da sanatçı konulu yaptığımız özel röportajda şunları söyledi;
Karadenizdeki doğa ve yaşam ne verdiyse aslında ben onu paylaşıyorum
“Geçmişten bugünü değerlendirdiğimizde Karadeniz müziği hak ettiği yerdedir. Genelde yaptığım Karadeniz kültürünü tanıtmak, onu farklı kültürlerle paylaşmaktır. Genelde benim yaptığım fazla bir şey yoktur. Kazım Koyuncu ile birlikte Karadeniz müziği hak ettiği yere gelmiş noktadadır. Karadeniz müziğini biz onun bıraktığı yerden devam ettiriyoruz. Karadenizdeki doğa ve yaşam ne verdiyse aslında ben onu paylaşıyorum. Bunu bireysel olarak doğru noktalarda ve doğru yerlerde paylaşmayı hedefliyorum. Karadeniz müziğini her yerde, her ortamda, her yerde paylaşamayız, bize yakışan uygun ortamda söylemek, icra etmektir. Bu noktada bir duruş sergilediğimi dinleyiciye sormak gerekir. Karadeniz adına yakışanı paylaşmayı seviyorum.
İyi müzisyenlik iyi insan olmakla başlıyor
Sanatçı önce iyi insan olmalıdır. İyi müzisyenlik iyi insan olmakla başlıyor. Halkın içinde olmak gerekir. Müzisyenlik halkın adamı olmak anlamına geliyor. İyi niyet, iyi insan hangi meslekte olursa olsun sonuçta iyi üretimi getiriyor.Toplumdan çok fazla ayrışmaması, toplumun içindeki yaşamı, hayatı iyisi ve kötüsüyle birlikte tadmalıdır ve paylaşmalıdır. Sanatçı böyle olur. Özellikle Türk Halk Müziği sanatçısı böyle olması gerekir. Sanatçı sanat yapmadan önce bence adam olmaladır. İyi insan olmalıdır. Sonra sanatçı olunabilir. Sonra herşey olunabilir. İnsan olduktan sonra çokşey yapabilirsiniz.Sanatçı sadece bir final, evre değildir. Daha iyi şeyler olabilir.
Aşkı Meşk adında bir Türk Sanat Müziği albüm çalışmam var
Şu an Aşkı Meşk adında bir Türk Sanat Müziği albüm çalışmam var. Türk Sanat Müziğini seviyorum. Bu sevgi çocukluğumdan gelen bir sevgidir. Bu albüm muhtelemen iki ay içinde çıkacaktır. İçerisinde eski şarkıların olduğu Müzeyyen Senar, Zeki Müren’den şarkılar var. Albümde 13 şarkı var. Albümde; hatırlamayı ve hatırlatmayı istediğim benimde sevdiğim sesime yakışan şarkıları tercih ettim. Bu şarkıların hepsi birbirinden kıymetlidir. Bu şarkıları birbirinden ayıramam. Ayrıca tek şarkılık Karadeniz müziği çalışmalarım var. Öyle projelerim var.
Gürcüce, Megrelce, Lazca, Hemşince şarkıları söylüyorum
Hopalıyım ve 25 yıl Hopa’da yaşadım ve büyüdüm. Çok farklı değildir. Batum doğasıyla birlikte Hopa’ya benzerlik başlıyor. İnsanıyla, ilişkileriyle, gelenekleriyle Hopa’ya benzemektedir. Aslında birbirimizden çok farklı değiliz. Daha öncede gezmeye, dolaşmaya geldim. Aynı kültürleri yaşıyoruz. Batum’da kendimi yabancı hissetmedim. Aslında tanıdık bir yerdeyim. Daha önce gezmeye ve dolaşmaya geldim. Gürcüce, Megrelce, Lazca, Hemşince şarkıları söylüyorum.
Gürcistan’da sanatsal etkinlikler çok fazladır
Aslında ben Gürcistan’ı biliyorum. Gürcistan’a daha önce şarkı söylemek ve konser vermek adına gelmedim. Gürcistan’da sanatsal etkinlikler çok fazladır. Yetenekler var, her evde bence muhakkak bir sanatçı vardır. Çok güzel sesler var. Müziklerini çok beğeniyorum ve çok seviyorum. Daha çok konser organizasyonları olursa ve festivallerin sayısı artarsa benimde gelme şansım olur.
Benim sözlerimin olduğu kendi şarkılarım da var
Türkiye’den birçok müzisyenin, Karadenizli birçok sanatçı arkadaşımın burayı görme ve tanıma şansı olur. Aynı zamanda söz yazarıyım. Benim sözlerimin olduğu kendi şarkılarım da var. Diğer sanatçılara da bestelerimi veriyorum. En son Niyazi Koyuncu’nun albümünde benim sözlerimin olduğu şarkılar var. Üç şarkısında söz yazdım. En son Niyazi’ydi. Söz yazarı olduğum bazı sanatçı arkadaşlar, özellikle isimlerini zikretmek istemediğim isimlerde var. Aslında müzisyen arkadaşlar arasında paylaşıyoruz.
Haberci Gazetesinin Türkçe ve Gürcüce olarak iki dilde yayınlanması
çok mantıklı ve çok güzel bir düşüncedir
İnernet ortamı, sanal dünya yazılı basına çok fazla müsaade etmiyor. Halk tarafından yazılı basın çok fazla tercih edilmiyor. Size şunu sormak istiyorum; Hak ettiğiniz emeğin karşılığını alıyormusunuz? Beklentinizin karşılığını alıyormusunuz? Ama çalışma olarak; Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesinin Türkçe ve Gürcüce olarak iki dilde yayınlanması özelliği çok iyidir. Bu çok ülkede yapılabilir. Çok mantıklı ve çok güzel bir düşüncedir. Ortada bir emek ve çalışma var. Başarılarınızı diliyorum.İnşallah hak ettiğiniz yerde olursunuz.”