Haber: İlker ÇAKAN
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan; “Doğu Karadeniz Bölgesi 2017 yılında ihracata artış ile başladı” konulu yaptığı açıklamada şunları söyledi; Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk ayında 130.268.165 $ tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı ayına (2016 yılı Ocak ayı ihracatı 107.250.064 $ olarak gerçekleşmiştir) göre % 21,5 oranında bir artış yaşanmıştır.2017 Ocak ayında yılında bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında dağılımı ise şöyle olmuştur; Trabzon 110.152.987 USD(Değişim % 11.8), Rize17.392.873 USD(Değişim % 203.1), Artvin 2.717.681 USD(Değişim % -7.6), Gümüşhane 4.624 USD(Değişim % -66.7) ;Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı Ocak ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla % 4 düşüşle 83.131.303 USD tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, % 165 artışla 20.807.411 USD tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve % 335 artışla 15.090.344 USD tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır.
Bölgemizden 2017 Ocak ayında 67 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya % 22 düşüş yaşanmasına karşın, Almanya’ya % 38, Rusya’ya % 402, Fransa’ya %3 ve Çin’e % 264 artış yaşanmıştır. Bölgemizden yapılan ihracatın 2016 yılında düşüşle kapanmasına rağmen, 2017 yılında ülke ortalamasının dahi üzerinde bir artışla ihracatın gelişim göstermesi bizleri ziyadesiyle memnun ettiği gibi ayrıca umutlandırmıştır. Özellikle Rusya Federasyonu’na yönelik ihracat kısıtlamasının bir kısım ürünlerden kalkmış olması, diğer yasaklama kapsamında bulunan domates, salatalık ve biber ürünlerinden de ihracat yasağının kalkması için girişimlerimizi etkin bir şekilde sürmesi ve Hükümetimizin de bu konuda çaba göstermesi önümüzdeki aylarda da ihracatımızın artış trendini sürdüreceğini göstermektedir. Özellikle Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizde hızlı bir şekilde yaşanan iyileşmeler ve iş adamlarına bu ülkeye yönelik vizelerin de kaldırılacak olması ihracatçılarımızı ümitlendirmektedir.
Ancak, Sayın Cumhurbaşkanımızın bankaların kredi ve faiz oranları konusunda yaptığı ikazlarına rağmen maalesef bir kısım devlet bankalarının kredi musluklarını ihracatçıya kapatması, mevcut kredilerinde uzatma yapmayarak faiz artırmaları ve piyasa şartlarının çok üzerinde faiz talep etmeleri ve kredileri geri çağırmaları ihracatçılarımızın tepkisini çekmekte, finans imkânlarına erişimde yaşadığımız sorunların çözümünü zora sokmaktadır. Bu şekilde davranmaya devam eden devlet bankalarını isim isim, şube şube kamuya ifşa ederek Sayın Cumhurbaşkanımıza şikayet edeceğiz. Ülkemizin içinde bulunduğu durumun idrak ederek ve tüm küresel güçlerin Ülkemiz üzerine oynadığı oyunların farkına vararak artık herkesin elini taşının altına koyması, Ülkenin bekası için her gün şehit verdiğimiz bir ortamda, bankaların da yüzde yüz kar etmek yerine Ülkesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir. İhracat olmadığı takdirde, üretim olmadığı takdirde bankalara da gerek kalmayacağını maalesef bankalarımız hala anlamamış bulunmaktadır. Hele hele küresel güçlerin oynadığı oyuna devlet bankalarımızın dahi aynı cenahta katılması ve adeta destek vermesi bizlerin tepkisini çekmektedir.
İçinde bulunduğumuz ortamda tüm kesimlerin ülkesine katkı vermeyi bir vatan borcu olarak bilmesi gerekmektedir. İhracatçılarımız bu misyonda ülkesi için sıfır karla, hatta zararına ihracat yapmakta, ancak bankalar ihracatçımızın önünü tıkamaktadır. Artık her kesimin hele hele bankacılık sektörünün aklını başına alma zamanı geldiğini hatırlatmak istiyoruz. Ayrıca, maalesef Bölgemizde bürokrasi ayağında yaşadığımız sorunlara özellikle ihracatçımıza hiçbir faydası olmayan izin prosedürleri için, ihracatçının kurumların kapılarında gece yarılarına kadar basit bir izin için gereksiz yere bekletilmesi sorununa da Hükümetimizin kısa sürede çözüm bularak ihracatçının önünü açacağına inanmaktayız. Bizler ihracatçılar olarak ayağımıza pranga olan bu sorunların çözüme kavuşturulması ile Ülkemize kat kat ihracat artışları sağlayacağımızdan hiç kimsenin şüphe duymamasını istiyoruz, ihracatçı bu enerjisini hiçbir zaman kaybetmemiştir.”