Perşembe, Kasım 21, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan: Gürcistan Anaklia Dev Derin Liman Projesi

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan: Gürcistan Anaklia Dev Derin Liman Projesi

Haber: İlker ÇAKAN
  Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği(DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın “Gürcistan Anaklia dev derin liman projesi ve Trans-Asya Demiryolu ağı “konulu açıklaması şöyledir;
Gürcistan demiryollarının kapasitesini arttırma projesi aktif biçimde devam etmekte
 “Güney Kafkas Bölgesi, dünya ticaret güzergahlarının kesişim noktasında bulunmaktadır. Bir geçiş ülkesi olarak Gürcistan ise, ulaşım altyapısının sürekli gelişimi ve Avrupa üzerinden geçen ulaşım koridorlarına entegrasyon sayesinde ekonomisini inşa etmektedir. Avrupa Birliğinin aktif desteği ile, Gürcistan en başından beri TRACECA projesinin hayata geçirilmesinde rol almıştır. Halihazırda da alt yapı ve rehabilitasyon faaliyetlerine oldukça büyük önem verilen bu ülkede kargonun büyük kısmı, ülkenin demir yolu sistemi ile taşınmakta olup Gürcistan demiryollarının kapasitesini arttırma projesi aktif biçimde devam etmekte ve de vagon filosunun rehabilitasyonu, yeni demiryolu köprülerinin inşası ve yoğun trafik olan bölgelerde ilave rayların eklenmesi gibi altyapı yatırımları artan bir şekilde devam etmektedir.
Gürcistan AnakliaDerin Limanı 400 hektar bir alan üzerine kurulacak
ve 100 milyon ton yük kapasiteli olacak ve 3 yılda tamamlanacak
  Bu yatırımların en önemlisi olarak, Gürcistan Hükümetinin Çin Hükümeti ile yaptığı Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında inşasına karar verilen ve 3 yılda tamamlanarak 400 hektar bir alan üzerine kurulması ve yıllık 100 milyon ton yük taşınması öngörülen Gürcistan’ın Anaklia Liman’nın Çin ve Avrupa arasında önemli bir kargo taşımacılık terminali olması hedeflenmektedir. Halihazırda Gürcistan’da Batum ve Poti deniz limanları ile Supsa ve Kulevi deniz terminalleri bulunmakta olup Gürcistan’ın Anaklia limanının da tamamlanmasıyla ülkede deniz limanı sayısı 5’e yükselecektir. 8 Şubat 2016 tarihinde ihalesi tamamlanarak Anaklia Development Consortium, TBC Holding ve Conti International US firmalarının yapımını üstlendikleri Anaklia Derin Deniz Limanı Projesi Washington’da yapılan bir forumla yılın stratejik yatırım projesi ünvanını kazanmıştır. Avrupa Birliğinin de desteklediği proje neticesinde oluşturulacak bu hat Büyük İpek Yolu’nun canlandırılması açısından stratejik öneme haiz olmasının yanısıra Avrupa ile Orta Asya Cumhuriyetlerini Karadeniz üzerinden bağlayan en önemli hat olma özelliğini teşkil edecektir.
Kafkasya ve Orta Asya’yı yeniden canlandırması hedeflenmektedir
  Karadeniz’in doğu kenarında yer alan Anaklia, stratejik olarak Çin’den Avrupa’ya olan en kısa güzergah üzerinde durmaktadır. Derin deniz limanı olarak inşası devam eden ve 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanan deniz limanının sadece Gürcistan için değil aynı zamanda Çin-Rusya, Rusya-Türkiye, Rusya- İran, Ermenistan- Azerbaycan, Avrupa – Rusya arasındaki transport açısından da önemli bir kargo taşımacılığı terminali olması beklenmektedir. Anaklia Limanının ayrıca, Gürcistan’ın komşu ve çevre ülkelerinden olan Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan’da ve Tacikistan olmak üzere denize çıkışı olmayan diğer ülkeler için de ticaret yolları açarak Kafkasya ve Orta Asya’yı yeniden canlandırması hedeflenmektedir.
Anaklia Deniz Limanı Gürcistan’ın ana dağıtım terminali olacak
  3 milyar $ lık projenin hayata geçirilmesi ile tarihi İpek Yolununun restore edilerek ulusal ve bölgesel ekonomik büyümeyi büyük oranda teşvik edecek şekilde Çin ve Avrupa arasında yeni bir deniz koridoru kurulmuş olacaktır. Aynı zamanda Anaklia limanından Çin’e ve İran’ın Bandırabas limanına, karayoluyla Ermenistan’a ve buradan da Avrupa’ya bağlantıların kurulması planlanmaktadır. Anaklia deniz limanının tamamlanması ile buranın Gürcistan’ın ana dağıtım terminali olacağı, 800-900 TEU kapasiteli 10 bin TEU konteyner taşımacılığı gerçekleştirileceği, Karadeniz üzerinden Türk limanları ile bağlantı kurulmasının çok verimli olacağı açıkça ortadadır. Sonuç olarak 100 milyon ton yük kapasiteli Anaklia limanının demiryolu bağlantıları ile birlikte Gürcistan’ın ekonomik potansiyelini dünyaya taşıyacağı, istihdama katkısının yanında uluslararası arenada Gürcistan’ın elini güçlendireceği, Uzakdoğu, Kafkasya ve Avrupa Ülkeleri arasında malların ve hizmetlerin güvenilir bir şekilde taşınacağı mükemmel bir koridorun en önemli odak noktası olacağı öngörülmektedir.
Ortadoğu ve Asya Bölgesine yönelik transit taşımacılık
 Bölgesel potansiyel olarak durumu değerlendirecek olursak transit taşımacılık açısından 1990 yılı öncesi önemli üstünlüğe sahip olan ve bu konumu itibariyle de, Orta Doğu Ülkelerine yönelik transit taşımacılıkta kullanılan Trabzon Limanı, demiryolu bağlantılarının bulunmaması nedeniyle, avantajlı konumunu kaybetmiş ve artık Ortadoğu ve Asya Bölgesine yönelik transit taşımacılık rakip konumdaki demiryolu bağlantıları bulunan komşu ve çevre ülkelerin limanlarına kaymış bulunmakta olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda, sınırlarımıza sadece 150 km. bir mesafede bulunan bir coğrafyada böylesine büyük projeler hayata geçirilirken Ülkemizin jeostratejik konumunun da sağladığı imkânlardan faydalanarak bölgenin önemli bir uluslararası ticaret ve lojistik üssü olabilmesi için global ticaret rotalarının en kritik tesisi olan limanlara yatırım yapmak için ülkemizin elini çabuk tutması gerekmekte olduğu aşikardır. Bu kapsamda gerek yeni limanlar yapmak gerekse var olan limanlara ilave kapasite yatırımları yapabilmek için sektör dahilindeki rekabetçi konumu hem bölgesel hem de global düzeyde doğru olarak tespit etmek gerekmektedir.
Dünyanın en büyük enerji ve hammadde kaynaklarının bu coğrafyada yer alması
  Ayrıca unutulmamalıdır ki, Ülkemizle ortak kültür ve tarih birliği yanında, en büyük yer altı ve yer üstü enerji ve hammadde kaynaklarına sahip Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya ülkeleri, ülkemize olan coğrafi yakınlıkları nedeniyle önem verilmesi gereken stratejik pazarların başında yer almaktadır. Dünyanın en büyük enerji ve hammadde kaynaklarının bu coğrafyada yer alması nedeniyle Avrupa Birliği ve bütün dünya ülkeleri, bu ülkelerle ilişkilerini üst noktaya taşımış, karşılıklı olarak ticaretin geliştirilmesine yönelik politika ve anlaşmaları tesis etmesine rağmen, Ülkemizin hala bu coğrafyada bulunan ülkelere yönelik kapsamlı bir politika oluşturmaması, bütün politikalarını Ülkemize her türlü dayatmaları yapan ve gelecek vaat etmeyen Avrupa Birliğine odaklaması, büyük bir potansiyelin heba edilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya ülkeleri ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine önem verilerek, ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını sağlayacak anlaşmaların ve altyapı gerekliliklerinin bir an önce tesis edilmesi gelecek açısından büyük önem ihtiva etmektedir.
Ülkemizin ve Doğu Karadeniz Bölgemizin bu lojistik üstünlüğü ve potansiyeli
  Bu nedenle, Ülkemizin ve Doğu Karadeniz Bölgemizin bu lojistik üstünlüğü ve potansiyeli göz önüne alınarak, sözkonusu demiryolu ağına bağlanılması için ilgili yatırımların ve gerekli kanuni düzenlemelerin biran önce yapılması gerekmekte olup, bu sayede lojistik üstünlüğümüz kullanılmasıyla Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının sağlanmasındaki en önemli adımlardan birinin atılması gerekmektedir. Bugün itibariyle Asya ve Uzakdoğu ticaretindeki payımızın düşük olduğu gözönüne alınarak, lojistik konusunda kanuni düzenlemelerin ve yatırımların biran önce yapılarak bu ülkelere ticaretimizi yoğunlaştırmamız ve büyük potansiyeller ihtiva eden sözkonusu demiryolu ağına bağlanmamız aciliyet arz etmektedir.
Gürcistan-Çin Halk Cumhuriyeti demiryolu projesi aktif hale gelmiş bulunmaktadır
  Hemen sınır komşumuz Gürcistan geliştirmiş oldukları demiryolu işbirliği projesi ile Batum’da bulunan demiryolu hattı üzerinden Çin Halk Cumhuriyeti’ne ulaşım sağlayan demiryolu güzergahı potansiyelini aktif hale getirmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda, Gürcistan’ın sözkonusu liman projesi ve demiryolu bağlantısının hayata geçirilmesi neticesinde Çin’e 10 günde ulaşılabilmenin mümkün olacağı göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkacak potansiyelden Türkiye’nin pay alabilmesi için Batum demiryoluna Türkiye’den bağlantı verilmesi büyük önem arz etmektedir. Bölgemiz dış ticaretine büyük katkı sağlaması yanında ihracatçılarımıza nakliye maliyetleri yönünden önemli bir rekabet imkanı kazandıracak olan bu güzergaha entegre olmamız ülkemizin ve bölgemizin çok kısa bir güzergahdan Orta Asya ve Çin Halk Cumhuriyetine bağlanma imkanı kazandıracaktır. 
 Bu nedenle, Hopa Limanına sadece 14 Km mesafede bulunan Hopa – Batum demiryolu bağlantısının sağlanması ve uzun vadede de bu bağlantının sahil güzergahından Bölge illerimiz limanlarına bağlantı sağlanarak Karadeniz sahil güzergahından Trabzon üzerinden Samsun demiryolu ağına bağlantısının sağlanmasının önemini bir kez daha vurgulayarak siyasilerin ve bütün kamuoyunun dikkatine saygılarımla sunarım.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!