Haber: İlker ÇAKAN
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi A.Celil Öz, Milletvekilleri, Tarım Bakanlığı yetkilileri ve çok sayıda sektör temsilcilerinin katıldığı katıldığı Karadeniz Bölgesinin tarım ve hayvancılığının masaya yatırıldığı bakanlık koordinasyon ve sektörel ortak akıl toplantısı Trabzon’da yapıldı.
Ortak akıl toplantılarının dördüncüsünü Trabzon’da gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ” 16 ilimizin sektör temsilcileriyle birlikte Trabzon’da olmaktan son derece mutluyuz. Hizmetkâr devlet anlayışının gereği olarak bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak ayağınıza geldik. Hesap vermek ve 16 il de neler oluyor un fotoğrafını çekmeye geldik. Tarım ve hayvancılıkta daha iyi bir gelecek için Karadeniz’e geldik. Bu kapsamda son derece verimli, faydalı geçen, hepimizin istifade ettiği bu toplantıların bugün dördüncüsünün başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Karadeniz bölgesinin çalışkan insanları ve muhteşem doğasıyla cennet köşelerimizden birisi olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden bakan Çelik ” Bilindiği gibi balık üretimimizin yüzde 70 i, Karadeniz’den çıkıyor. Ülkemizin sebze ve meyve ihracatının yüzde 14 ü bu bölgelerden yapılıyor. Coğrafi şartlara baktığınız zaman bu rakamların önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu rakamların yeterli olmadığını da ifade etmek gerekiyor. Çünkü tarımın ve hayvancılığın geleceği açısından almamız gereken çok yol olduğunu hepimizin bilmesi lazım. Çünkü hedeflerimiz 2023 hedefi olarak 150 milyar dolarlık bir tarımsal hâsılayı bir hedef olarak koymaktayız. Bu çerçevede baktığımız zaman150 milyarlık koşmamız gereken ciddi bir mesafe var. 17 milyarlık ihracatımızı ise 40 milyar dolarlık bir ihracatta yükseltme hedefimiz söz konusu. Dolayısıyla bu toplantılardan çıkacak olan neticelerin pratiğe dönüşmesi önem arz ediyor.
Tarım geçmişte olduğu gibi günümüzde de son derece önemli bir yere sahip. Gelecekte de çok daha önemli yere sahip olacağını bugünden gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Dünya nüfusu her geçen gün artış gösteriyor. Bugün dünyada 7 milyarlık bir nüfus söz konusu. Bu 7 milyarlık nüfus 2050 yılında 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu 7 milyar nüfusun 1 milyarı aç. 1 milyarı ise yoksul ve açlıkla karşı karşıya. Neden? Dünyada tarıma elverişli 5 milyar hektar arazi var. Bunun ancak 1,3 milyarı kullanılabiliniyor. Neticesi ne 2 milyar aç ve yoksul insan. Ve her yıl 12 milyar hektar arazi tarım dışına çıkıyor. Böyle bir tablo var. Dünya’da 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Diğer taraftan da 1,5 milyar insan normalin üstünde. Şişmanlar alınmasın. 500 milyon obez insan var. Onlarda nasıl kilo vereceklerini düşünüyorlar. Yani yaşadığımız dünyada insan çok ama insanlık kıt. Onu görelim. İnsanlık tarım dışı bırakılan topraklar açısından bakıldığında kendi felaketini hazırlıyor. İnsanlık farkında olmadan kendi bindiği dalı kesiyor” şeklinde konuştu.
Ülkemizde 24 milyon hektar tarıma elverişli arazinin olduğuna vurgu yapan Bakan Çelik” Bunun 20 milyon hektarı tarımda kullanılıyor.
Her yıl 100 bin dekar arazimiz tarım dışında kalıyor. Bugün itibariyle iyi diyebileceğimiz rakamlar dikkatli davranmaz, bu betonlaşma bu tarım arazilerinin elden çıkışını izlemeye devam edersek büyük bir felaketin bizim beklediğini açıkça ifade etmek isterim. Onun için toprağa sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü toprak bize sahip çıkıyor. Toprak bizi geleceğe hazırlıyor. Toprağın kıymetini bilmemiz gerekiyor” dedi. Konuşmasında et konusunu da değinen Bakan Faruk Çelik” Yoğun bir şekilde et tartışılıyor. Trabzon’dan bir kez daha sesleniyorum. Bizim hedefimiz etle, sütle ilgili ve başka ürünlerle ilgili narh koymak falan değil. Bizim derdimiz hayvan varlığımızı arttırmak, kendi kendine yeterli et üreten bir ülke haline gelmektir. ” dedi. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da” İki gündür yapılan toplantılarla birlikte ülkenin tarım politikasını, gelecek vizyonunu, üretimini ortak akıl ve istişareyle birlikte yeniden planlayacaktır. Öncelikle bu toplantının hem bölgemiz hem de ülkemiz hem de tarım için hayırlı ve
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz”Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesinin en önemli dinamiklerinden birisi olan tarım ve hayvancılık konusunun bu platformda tartışılması ve bu toplantının Trabzon’da yapılmasından dolayı bakanımıza ve çalışma ekibine teşekkür ederek sözlerine şu şekilde devam etti” Tabiki amacımız öncelikle var olan ürünlerimizdeki verim ve kaliteyi artırmak. Birim alandan daha fazla katma değer sağlayacak yeni ürünlerin geliştirilmesini ve üretimiyle ilgili desteklemeleri sağlamakla birlikte bu alanda hem mevcut ürünlerimizde hem de geliştireceğimiz ürünlerimizin işleme ve sunum kalitesini geliştirmek, iyi tarım , organik tarım tekniklerinin ülkemizde yaygınlaşması için hep birlikte çalışacağız. Unutmamalıyız ki önce il sonra bölge ve ülke olarak bu alanda hep birlikte çalışarak daha fazla üretmek ve kalkınmak durumundayız. Ümit ediyorum ki sektörün sorunları, geleceğe yönelik stratejik hedefleri ve ortak akıl konusunda verimli sonuçların doğacağı bir toplantı gerçekleştirmiş oluruz” dedi.
İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı ise” Ülkemiz coğrafi konumu itibariyle dört mevsimi yaşatan bir ülke. Hele ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hedef kitlesi insanın tüm hayatına ilişkin. Bu kapsamda kaliteli üreteceksiniz, üretim faaliyetlerini çeşitlendireceksiniz ve sağlıklı ürünler temin edeceksiniz hem de iç pazarın taleplerini karşılayacaksınız, katma değer oluşturmak suretiyle iç pazar payını artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaksınız. Türkiye bütün bu faaliyetlerin yapılması bakımından çok uygun bir ülke. Türkiye’de yılda 46 milyon ton meyve ve sebze üretimi yapılıyor. Bunun 18 milyon tonu meyve geri kalanı ise sebze. Ancak bu kadar üretim yapan bir ülke ürünlerini pazarlama alışkanlıkları açısından önemli bir miktarının önleyememektedir. Ürünlerin paketlenmesi, tarladan sofraya taşınması ve tüketiciye ulaştırılması noktasında ülke olarak bir takım sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunları gidermek için hükümetlerimiz bugün burada olduğu gibi ortak akıl toplantıları yaparak bu süreçleri daha verimli hale getirmeye çalışıyor” dedi. Toplantı, konuşmaların ardından sektör temsilcileri ile soru cevap şeklinde devam etti. Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise fındık masaya yatırıldı.