Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Rize-İkizdere Kaymakamı Abdil Koç: "İkizdere'nin geleceği turizmde"

Rize-İkizdere Kaymakamı Abdil Koç: “İkizdere’nin geleceği turizmde”

HaberRöportaj: İlker ÇAKAN

  Rize- İkizdere Kaymakamı Abdil Koç İkizdere konulu yaptığı açıklamada şunları söyledi; “İkizdere ilçemiz, merkez nüfusu 1600, toplam nüfusu da 5400 civarında olan küçük bir ilçedir. Arazi anlamında ise Rize’nin en büyük ilçesidir. Bunun farklı yansımaları vardır. Köy yolu ağımız oldukça geniştir. Resmi kayıtlara göre 700 km civarındaki köy yolu ve 300 km civarındaki yayla yolu ile birlikte toplam 1000 km’lik yol ağına sahibiz. 1 beldemiz (Güneyce) ve 28 tane köyümüz mevcuttur. Beldemiz önümüzdeki yerel seçimlerle birlikte köy olarak bize katılacak, böylece köy sayımız 29’a çıkacaktır. Köylerimize devletimizin bize verdiği imkânlar doğrultusunda Köylere Hizmet Götürme Birliği vasıtasıyla hizmet götürmeye çalışıyoruz. 2013 yılında İkizdere için ayrılan 2.300.000 TL’lik ödenek ile içme suyu ve yol standartlarını geliştirme kapsamında yoğun çalışmalar gerçekleştirdik.

  İkizdere her ne kadar küçük bir ilçe olsa da bir takım potansiyellere sahip olması hasebiyle önemli bir ilçedir. Bunu şundan söylüyorum. İkizdere’nin inşaat alanında çok büyük işler yapan müteahhitleri vardır. Bunların bir kısmının hayırseverlik anlamında İkizdere’ye çok büyük katkıları olmuştur. 2005-2006 yıllarında Sayın Başbakanımızın oluşturduğu furyayla birlikte ilçemizde bir yatırım havası oluşmuştur. İkizdere’nin hayırseverleri ilçeye ciddi anlamda yatırımlar bırakmışlardır. Bu yatırımların büyük çoğunluğu kamu binalarıdır. Örneğin hastanemiz, öğretmenevimiz, lise binamız, kültür merkezi binamız, sağlık personeli ile öğretmen lojmanları, şehir stadı hayırsever işadamlarımız tarafından yapılıp vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Bu insanlar biz talep ettiğimiz zaman ister sosyal sorumluluk projeleri olsun ister kamunun diğer ihtiyaçları olsun desteklerini bizden esirgemiyorlar. Devlet olarak talep ettiğimiz zaman bizleri geri çevirmiyorlar. Bu da bizi çok memnun ediyor. Fırsat buldukça onlara devlet adına teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 
                                     
                                                              İkizdere Ovit Yaylası
 
  İkizdere insanının nasıl geçindiği konusuna gelince, bazı köylerimiz çaycılık ile geçimini sağlamaktadır. İlçemizde diğer ilçeler kadar yoğun bir çay üretimi gerçekleşmese de İkizdere çayının diğer yerlerden farklı olduğunu söyleyebilirim. Burada çay tarımı yaklaşık 400 metre rakımlarda yapılmaktadır ve bu sebeple çayın üzerine her kış muhakkak kar düşmektedir. Üzerine kar düşen çayın ise daha kaliteli olduğu söylenir. Geçtiğimiz yıl ilçemizde çay tarımını destekleyecek bir gelişme yaşandı. İkizdere havzası olarak tüm çaycılarımız organik çay üretimine geçtiler. Bunun yansıması olarak da ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ilçemizde organik çay fabrikası yapma kararı aldı.

  Çay dışında vatandaşlarımız tarafından karalâhana, fasulye, patates, mısır gibi sebzelerin üretimi gerçekleştirilmektedir. Ancak bunların hiçbiri gelir elde etmeye yönelik değildir. Çünkü iklim ve arazi koşulları yoğun bir üretime müsaade etmemektedir. Küçükbaş ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan vatandaşlarımız da mevcuttur. Bu vatandaşlarımız süt, tereyağı, peynir, yoğurt, kaymak üretimi ile gelir elde etmeye çalışmaktadır. Bu ürünler tamamen doğal koşullarda üretildiği için alıcıları tarafından özellikle aranıp talep edilmektedir.

  Tabi bir de balımızdan bahsetmek gerekir. Bal denilince akla Anzer Balı gelir. Meşhur Anzer Yaylasında üretilen bu bal, takdire şayan bir şekilde markalaşmayı başarmıştır. Yıllık maksimum 1000 kg üretilebilen balın kilosu 600-700 TL civarında bir fiyata satılmaktadır ve hiç pazarlık şansınız bulunmamaktadır. Çünkü yoğun talep söz konusudur. Sayın Başbakanımızın dahi Anzer Balından aldığı söylenir. Balı özel kılan yayladaki çiçek çeşitliliğinin geniş olması ve balın mineral değerinin yüksek olmasıdır. Laboratuarda testten geçen bal mühürlenir ve satışa hazır hale getirilir. Kimisi şifa niyetine de talep eder bu balı.
  Diğer köylerimizde ve yaylalarımızda da bal üretimi gerçekleştirilmektedir. İçlerinde en az Anzer Balı kadar lezzetli ve kaliteli ballar da vardır. Ancak onlar markalaşamadığı için daha ucuz fiyatlardan satılır.

  Bunların haricinde ilçemizde önemli bir potansiyele sahip alanlardan bir tanesi de turizmdir. Ben şahsen İkizdere’nin kalkınmasının turizmle olabileceğini düşünüyorum. İlçemiz devasa sanayi yatırımlarını çekebilecek bir arazi yapısına sahip değildir. Belki de buna ihtiyaç da yoktur. Çünkü sahip olduğumuz tabiat sanayi yatırımlarını değil turizm yatırımlarını gerektirmektedir.

  Bu alanında farklı turizm kollarını bünyemizde barındırıyoruz. Bunların başında yayla turizmi geliyor. İkizdere kesinlikle yaylaları ile ön plana çıkabilecek bir potansiyele sahiptir. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Çağırankaya Yaylamız Rize’nin en büyük yaylasıdır. Ovit Yaylası ve Anzer Yaylası da İkizdere’nin bilinen yaylalarıdır. Bu yaylalarımızı turizme açmak istiyoruz.

  Bunun haricinde doğa turizmi kapsamında değerlendirilebilecek vadilerimiz mevcuttur. Anzer Yaylasına ulaşımı sağlayan Anzer Vadisi ve Cimil Vadisi muazzam bir şekilde bitki örtüsüyle, havasıyla, suyuyla, şelaleleriyle bakir kalabilmiş nadir vadilerimizdendirler. Bu vadilerimiz doğa turizmi kapsamında yürüyüş yapılabilecek, gezip görülebilecek, bisiklet sürülebilecek, piknik yapılabilecek yaz kış eşsiz güzelliğe sahip ender yerlerimizdendir. Bakir kalmış olması da bizim için sevindirici bir durumdur. Ancak bu şekilde kalması da turizm için yetersizdir. Buralara bazı tesislerin yapılması lazımdır. Turist geldiği zaman konaklamak ve bir takım ihtiyaçlarını gidermek isteyecektir. O anlamda doğaya zarar vermeyecek şekilde, doğayla bütünleşecek tesislerin yapılması gerekmektedir. Bu yönde devlet ve özel girişimciler kanalıyla gerçekleştirilebilecek bir takım projeler geliştirmeye çalışıyoruz.

 

                                     
                                                                İkizdere Ovit Yaylası
 
  Yayla ve doğa turizmi dışında kış turizmi potansiyeline de sahibiz. Kış turizmi denince akla ilk gelen yerlerden birisi Ovit Yaylasıdır. Bu yaylanın kış turizmine açılmasını istiyoruz. Buranın kış turizmi sahası olarak tescili sağlandı. Bu noktadan sonra artık burası yatırım bekliyor. Karlı gün sayısı, arazi yapısı açısından buranın kış turizmi için son derece elverişli bir konuma sahip olduğu tespit edilmiştir. Burada şimdilik heliski denilen aktivite yapılmaktadır. Onun haricinde kış turizmi açısından değerlendirebileceğimiz yeni adı Meşeköy eski adı Petran olan bir köyümüz var. Burası da her yıl kayak şenliği yapılan, muazzam bir manzaraya sahip bir köyümüzdür.

  Bir de ilçemizde ılıca turizmi diyebileceğimiz turizm çeşidi mevcuttur. Bunun için de şimdiye kadar bir otel yatırımı gerçekleştirilmiştir. Dört yıldıza sahip olan bu otel güzel ve konforlu bir konaklama tesisidir. Otelin ayrıca konferans ve toplantı gerçekleştirmeye elverişli salonu da mevcut. Sendikalar ve sivil toplum örgütleri zaman zaman toplantılarını burada gerçekleştiriyor. Bu vesileyle geçen sene burada bakan, milletvekili ve büyük işadamları gibi ağır misafirler ile yurt içinden ve yurt dışından gelen pek çok konuğu ağırladık.

  İkizdere için hala çok ciddi anlamda turizm yatırımı yapılması gerekiyor. İkizdere’nin geleceğini turizmde görüyoruz. İkizdere hareketlenecekse, canlı bir şehir haline gelecekse bu kesinlikle turizm ile olacaktır. İlçemizi bir Uzungöl, bir Ayder gibi turizmde öncü bir ilçe haline getirmeyi hedefliyoruz.

  Son olarak da Ovit Tüneline değinmek istiyorum. Rize’yi Erzurum’a bağlayan karayolu ilçemizden geçmektedir. Ancak bu yol Ovit Dağı’nın rakımının yüksek olması nedeniyle her yıl kar yağışı ile birlikte ulaşıma kapanmakta ve 5-6 ay kapalı kalmaktadır. Ulaşımın 12 ay kesintisiz devam edebilmesi için Sayın Başbakanımızın özel inisiyatifleri ile Ovit Tüneli Projesi hayata geçirilmiştir. Tıpkı Marmaray gibi Osmanlı Devleti yıllarından beridir yapımı düşünülen tünel, tamamlandığında Türkiye’nin en uzun tüneli, dünyanın ise ilk beşte yer alacak tünellerinden birisi olacaktır. 2015 yılı sonu itibarıyla bitirilmesi hedeflenen tünel 14 km uzunluğundadır. Rize’yi Erzurum’a oradan da Güneydoğu ve Ortadoğu’ya bağlayacak önemli bir yatırımdır. Ulaşımı kolaylaştırmasının yanı sıra sadece İkizdere’nin değil geçtiği güzergâhtaki tüm şehirlerin ekonomisine önemli bir katkıda bulunacağı öngörülmektedir.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!