Salı, Nisan 23, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Haydar Aliyev Vakfı: Azerbaycan gerçeklerinin tebliğine katkısı

Haydar Aliyev Vakfı: Azerbaycan gerçeklerinin tebliğine katkısı

                                                                                               Naile Memmedova
                                                                                             “Azerbaijan Realities”
  Bu gün Azerbaycan uluslararası ilişkiler sisteminde güvenilir strateji ortak,güçlü ve nüfuzlu devlet gibi tanınmaktadır. Bölgesel lider olarak karakterize olunan cumhuriyetimiz uluslararası barışın ve ateşkesin korunmasına yönlendirilmiş dünya çaplı toplantıların aktiv katılımcılarındandır. Qururla söyleye biliriz ki, Azerbaycan dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biridir. Bölgedeki genişçaplı projelerin devletimizin katılımı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil. Modern Azerbaycan dünya haritasında kendi yerini onaylamış ve dinamik gelişme yolunda ilerilemektetir.
  Bu başarıların hayata geçmesinde Haydar Aliyev Vakfının ülke içi uluslararası alanda gerçekleştirdiği projelerin ve amaçlı faaliyetinin rolü müstesnadır. Yadsınamaz gerçektir ki, yeni dünya düzeni vatandaş cemiyyetinin gelişimi, demokrasinin derinleşmesi, stratejilerin korunmasında sivil toplum örgütlerinin rolünü daha ileriye taşimaktatır. Haydar Aliyev Vakfı tarihimize bağımsız devlet kurucusu gibi girmiş Haydar Aliyevin hatırasına halkımızın saygısını gösterme arzusu, onun zengin manevi mirasını yansıtmak, azerilik felsefesinin ülkemiz için önemini anlatmak, milli devletçilik fikirlerini yeni nesillere aşılamak için kurulmuş bir vakıftır.
  Vakıf ulu önder Haydar Aliyevin hatırasına 10.05.2004 tarihinde kurulmuştur. Halkın milli-manevi değerlerini, tarihi kimliyini, milliliğini koruyan,gelecek nesillere de öğretmeyi de başaran ulu önder Haydar Aliyev herzaman bilimin,eğitimin,milli-manevi değerlerin savunucusu ve koruyucusu olmuştur. Yaklaşık on yıllık bir devri kapsayan amaçlı faaliyeti ile Vakıf amacına sadık olduğunu göstermiştir.
  Haydar Aliyev Vakfı faaliyetlerinde dünyadaki değerlere saygı göstermekle uluslararası çapta bir sivil toplum örgütüne çevrilmiş, faaliyetleri farklı ülkelerin sosyal,bilmi, medeni hayatlarını etkileme imkanları elde etmiştir.
Haydar Aliyev Vakfının amaçlarına ve gördüğü işlere uygun olarak ülke içinde ve uluslararası ölçekte hayata geçirdiği aşağıdaki faaliyetlerin yönlerini belirlemek mümkündür:
 Medeni faaliyet:
  Haydar Aliyev Vakfı zengin tarihi olan medeniyyetimizin dünyada tanınması ve gelişmesi yönünde perspektif faaliyet sergilemektetir. Vakfın dünya medeniyyetine ve Azerbaycanın milli-medeni mirasının gelişmesine, aynı zamanda muğamın gelişmesine yönelmiş faaliyeti özel olarak göze çarpmaktadır. Haydar Aliyev Vakfının başkanı Mehriban Aliyevanın dikkati sonucunda muğamımızın canlanması görülmektetir, Azerbaycan muğamı UNESCO- nun maddi olmayan medeni miras listesinde yer almaktatır. Bu listede kadim aşık sanatımız ve Nevruz bayramımız da yer almaktatır.
  Her sene Mehriban hanım Aliyevanın girişimi ile Vakıf tarafından gerçekleştirilen uluslararası muğam yarışmaları muğama verilen değerin göstericisidir. Yarışma için Azerbaycana gelen, gelemediği zaman bile yurtışından televizyondan veya internetden izleyen yabancı vatandaşlar Azerbaycanın zengin, ve ruh okşayan muğami ile tanışma fırsatını kazanıyor. Azerbaycan muğamının dünyada geniş tebliği maksadı ile Mehriban Aliyevanın girişimi sonucunda inşa edilmiş Uluslararası Muğam Merkezi medeni mirasımızın korunması için çok önemli bir adımdır.
  Azerbaycan edebiyyatı ve musiki geleneklelrinin uluslararası alemde tanınması,medeniyyetimizin öğrenilmesi, sanat adamlarımızın, Azerbaycanın kadim ve zengin medeniyyet tarihinin anlatılması Vakfın faaliyetinin vazgeçilemez amaçlarına dönüşmüştür. Vakfın ülke dışındakı projelerine Strasburq kilsesinin onarılmasına 1,5 milyon euro arılması ve Vatikanla Romadaki bazı anıtların onarılması için imzalanan muhtıraları ve.s göstere biliriz.
   Haydar Aliyev Vakfı yarandığı günden Azerbaycan medeniyyetinin gelişmesinde çok büyük katkısı olmuştur. Vakıf Azerbaycan devletçiliğinin mimarı, dünya Azerbacanlılarının milli lideri Haydar Aliyev tarafından medeniyyetin gelişmesi yönünde gerçekleştirilen işleri güzel biçimde hayata geçiriyor. Medeniyyetlerarası ilişkilerin genişlemesi, uluslararası konferansların, sempozyumların yapılması, dinlerarası alakaların, doğuyla batının ve doğu Avrupanın, islam dünyası ile hristiyan dünyasının yakınlaşmasına verdiği özel çabalara göre de Haydar Aliyev Vakfının işlerini uğurlu saya biliriz.
Sosyal faaliyet:
  Çocuklara ve yaşlılara gösterilen özel ilgiler, onlar için inşaat ve onarılan okullar, sağlık ocakları, musiki liseleri, çocuk evleri, talasemiya ve diabet hastalıklarına yakalanmış cocuklara özel olarak ilgi gösterilmesi Vakfın gösterdiği faaliyetin ayrılmaz koludur. Çocuk ve gençlerin genel bilgilere sahip vatandaş gibi yetiştirilmesi, sosyal sorunların çözülmesi, özel ilgiye muhtaç insanlara yardım, insanların yeteneklerinin ve becerilerinin ortaya çıkarılmasına, yeteneklerini sergilemelerine, yeteneklerinin geliştirilmesine yardım etmek Vakfın kuruluş amaçlarından en önde gelenlerdir.
Çocuk evleri ve yatıl okul mezunu olan gençler için evlerin inşa edilmesi, dini müessise ve toplulukların onarılması, anaokullarının inşa edilmesi veya onarılması, çocuk eğlence merkezlerinin inşa edilmesi, aynı zamanda yabancı ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ( Pakistanda kızlar okulunun, Sarayevoda Dostluk parkı, Astrahanda Dostluk köprüsünün ve.s inşa edilmesi) yapılan işler sosyal faaliyetin önemini teşkil etmektetir. Mehriban hanım Aliyevanın teşebbüsü ile hayata geçirilen “kör ve zayıf gören çocukların bilgi iletişim teknolojilerinden yararlanmasının sağlanması” gibi projeler alternativi olmayan iyilik, humanistliktir.
  “Eğitime destek” projesi kapsamında 2004-cü yıldan başlayarak yeni eğitim yılının başında mülteci ve mecburi göçmen ailelerinden olan birinci sınıf öğrencilerine çanta ve derslik malzemelerinin dağıtılması ise artık bir gelenek hali almıştır.
Bilim ve Eğitim faaliyeti:
   Azerbaycan eğitimine özel dikkat gösteren Haydar Aliyev Vakfı yeni okulların, eğitim merkezlerinin inşaa edilerek kullanıma sunulmasında yardımını her zaman göstermektedir. “Çocuk evlerinin yatılı okulların gelişmesi” projesi Azerbaycanda faaliyet gösteren çocuk evleri ve yatılı okullarına mevcut sorunların araştırılması zamanı ortaya çıkan sorunların zorunluluğundan kaynaklanan çocuk evlerine ve yatılı okullara destek, eğitim ve sağlık ocaklarının gelişmesine yardım gibi konular öne çekilmiştir.
Proje kapsamında Azerbaycanda 40-a yakın çocuk müessisesi yeniden tamir edilmiş, yeni teknolojik cihazlarla donatılmış, ek binlar inşa edilmiş ve yaşam seviyyesi yüksek seviyyeye getirilmiştir.
  Vakıf tarafından 2005-ci yıldan itibaren gerçekleştirilen “Yenilenen Azerbaycana yeni okul” projesinin esas amacı eğitim alanında mevcut olan sorunların çözelmesine yardım etmek, ülke çapında modern standartlara ugun eğitim merkezleri inşa etmek, öğretim seviyyesine engel olan sorunların ortadan kaldırmak, toplumun çeşitli tabakalarının, iç ve dış şirketlerin, uluslararası teşkilatların bu alanda ortaklık imkanlarını tespit etmek genel işlerin iyi taraflarına yönlendirmektir.
  Program kapsamında 2005-2012 –ci yıllar arasında ülkenln çeşitli bölgelerinde yüz binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü 400-e yakın okul binası inşa edilmiş ve yeniden kurulmuştur. Bu okulların hər birində modern labaratuarlar, kütübhaneler, yemekhaneler, en son model donanımlarla donatılmış, bilgisayar odaları, atelye, spor salonları, ve ayrıca sıcaklık sistemleri vardır.
  Haydar Aliyev Vakfının “Eğitime Destek” projesi kapsamında Gürcistan, Mısır, Romanya, Rusiya, Paksitan ve Hollandada bir sıra okullar yeniden kurulmuş ve tamir edilmiştir. Pakistanın Müzafferabad şehri Rara bölgesinde depremde çöken  kızlar için yeni orta okul binasının inşası en uğurlu ve önemli projelerden biridir. Bütün bunlar Haydar Aliyev Vakfının başkanı, Azerbaycanın birinci hanımı Mehriban hanım Aliyevanın ülkede eğitimin gelişimine gösterdiği dikkatin kanıtıdır.
Sağlık faaliyeti:
  Vakıf yarandığı andan itibaren sağlık ve tıp alanlarını geliştirmek, çeşitli hastalıklara yakalanmış vatandaşların sağlam yaşamasını teminat altına almak, özel dikkate ihtiyacı olan hastaların hayat seviyyesinin yükseldilmesi  maksadıyla sağlık faaliyeti hayata geçirmektetir. 2004-cü yıldan Azerbaycan Diabet Cemiyyeti ve Danimarkanın “Novo Nordisk” şirketi ile birlikte hayata geçirilen “Diabetli çocuklara en yüksek ilgi” projesi şekerli diabet hastalarının sıhhatini iyileştirmek ve hastaları modern tedavi donanımları ile temin etmek maksadı taşımaktatır. Bundan başka Vakıf vadandaşların sağlık sorunlarının aradan kaldırılmasında yakından iştirak ediyor, çeşitli hastalıklara yakalanan çocuklara özel yardımlar yapılıyor, bölgelerde parasız muayinelerin yapılmasını temin etmektetir. Talasemiyasız hayat projesi kapsamında 2009-cu yıl mayıs ayının 9-da  kullanıma verilen Talassemiya Merkezi, yeniden onarılmış sağlık ocakları, tıp müessiselerinin modern tıbbi donanımlarla donatılması ve.s Vakfın sağlık faaliyetlerinden haber vermektetir.
Spor faaliyeti:
   Sosyal hayatın diğer alanları gibi, spora da herzaman dikkat ve ilgi gösteren Haydar Aliyev Vakfının girişimi ile şimdiyedek inşa edilen okulların çoğunda spor alanları, gerekli donanımla donatılmış spor salonları yapılmıştır. Çocuklar ve gençler arasında sporun yapılmasına özen gösteren Vakıf Azerbaycanda yapılmış bir çok yarışmalarıda tertip etmiştir. Olimpiyat oyunlarında madalya kazanmış Azerbaycan sporcuları Haydar Aliyev Vakfının aylık bursları ve diplomaları ile ödüllendirilmiştir. Haydar Aliyev Vakfının ülkemizde spora özen göstermesi bu alanın gelişmesinde çok önemli katkılar sağlamıştır. Vakfın spor faaliyeti yalnız ülke içinde yetinmemekle beraber 2013-cü yılın Aralık ayında Vakfın teşebbüsü ile Hindistanın Qoa eyaletinde inşa edilmiş “Aqnelo Ata” stadyumunun açılşı uluslararası çapta faaliyetin gözardı edilemez kanıtlarındandır. Ayrıca Vakfın başkanı Mehriban Aliyeva Azerbaycan Jimnastika Federasyonunun Başkanı gibi de Azerbaycan sporonun gelişmesi yönünde çok önemli rol oynamaktatır.
Karabağ gerçekleri:
  Azerbaycan muğam sanatının önemli içeriği gibi Karabağ muğam mektebinin kendinehas tarzı ve gelenekleri hakkında geniş bilgilerin verilmesi, Karabağla bağlı gerçekleri yayımlayan yayımlar, “Hocalı soykırımı”nın duyuruluması ve tebliği kapsamında görülen işler Vakfın önde gelen faaliyet yönünü oluşturuyor.
   “Karabağ hanendeleri” adlı, Azerbaycan, Rus, İngiliz, Fransız diline tercüme edilen müzik albümünün, Azerbaycanın ayrılmaz bölgesi olan Karabağ hakkında gerçekleri dünya kamuoyuna ulaştırmak amacıyla “Karabağ gerçekleri” dizisinin, “Karabağ gerçekleri” kitaplar toplusunun, “savaş ve tarihi medeniyyet anıtlarımız”, Parisde ingilizce “Azərbaycana karşı savaş: medeni mirasın hedefe alınması”, “Muğam hakkında elyazmalar toplusu “, “Karabağ hanendeleri” müzik albümünün ve.s yayımlanması Azerbaycanın ayrılmaz bölgelerinden biri olan Dağlık Karabağda ermeniler tarafından yapılan vahşetin, topraklarımızın işgal altında olması, tarihi medeniyyet anırlarının yok edilmesi ve ya değiştirilmesi gerçeklerin dünya kamuoyuna duyurulması yolunda önemli vasıta olmuştur. Hocalı faciasının dünyaya duyuruluması, bu gerçeklerin uluslararası arenada duyurulması, katliama obyektiv değer verilmesi yönünde atılan adımlarda Haydar Aliyev Vakfının müstesna rolü olmuştur.
Vakfın sürekli konunu gündemde tutması ve faaliyeti sonucunda dünya ülkeleri ermeni kasablarının insanlığa sığmayan katliamları hakkında daha dolgun bilgilendirilmektetir. Bir sıra devletler, uluslararası teşkilatlar, nüfuzlu kurumlar beşeriyyete karşı yapılmış bu cinayetin asl sebebini anlayarak katliamı keskin şekilde kınamaktatırlar. Vakıf Hocalı soykırımı ile bağlı 100-e yakın kaynağı ülke dışında sergilerde dünyaya tanıtmıştır.
Azerbaycan medeni mirasının düşman tarafından mahv edilmesi,medeni-tarihi anıtların yok edilmesi ile bağlı çeşitli dillerde yayımlanmış kitab ve kitapçıklar ülke dışında yayımlanmışdır.
  Haydar Aliyev Vakfının başkan yardımcısı, İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) Gençler Formunun medeniyyetlerarası  dialoq üzere başkanı Leyla hanım Əliyevanın teşebbüsü ile faaliyete başlamış “Hocalıya adalet” projesi geride bırakılan zaman diliminde uğurlu tebliği ile bu eyleme dünyanın bir çok ülkesinden yüzlerle gönüllü katmıştır. Bu tebliğat yalnız Hocalı soykırımının dünyaya duyurulması ile yetnimemektetir, genel olarak işgalci ermeni siyasetinin obyektif tanıtımı ile bağlı aktiv eylemlerde bulunmaktatır.
  Leyla Aliyevanın teşebbüsü ile 2008-cı yıldan itibaren başlamış “Hocalıya adalet – Karabağa bağımsızlık” projesi İKT uzmanları tarafından desteklenmiştir. 26 şubat Hocalı soykırımı gününün İKT ülkelerinde humanitar ( insani) felaket kurbanlarının hatırasına anım günü gibi yapılması hakkında kararda “Hocalıya adalet – Karabağa bağımsızlık” projesi kapsamında kabul edilmiştir.
  Yukarıda sıralanan faaliyet yönleri Vakfın hayata geçirdiği kompleks olaylar sisteminin esas konusudur. Genellikle ise Haydar Aliyev Vakdı eğiitim, medeniyyet, maarif, bilim, teknolojiler, ekoloji ve spor alanlarında çeşitli projelere destek vererek, hem ülke içinde hem de uluslararası seviyyede faaliyet göstermektetir.
  Maksat ise çeşitli medeniyyetler arasında kesişen noktaları bulup glöballeşen dünyada sulh ortamında birlikde yaşamayı temin etmektetir. Azerbaycan çeşitli medeniyetlerin, dinlerin, değerlerin, Batı ve Doğu medeniyyetinin kavşağı gibi birlikte yaşamaya kanıttır.Vakfın rasional siyaseti sonucunda Azerbaycan gerçekleri bu gün dünya ülkelerinde yayımlanıyor, ülkemizin siyasi, sosyal, medeni manzarası yüksek seviyyede tebliğ edilmektedir.Bu bakımdan Vakfın  “gerçek Azerbaycan tarihi Azerbaycan dünyevi Azerbaycan” ilkeleri temellerine dayanaraq hayata geçirdiği çeşitli faaliyyet karşıya koyulan görevlerin uğurla yerine getirilmesidir. 10 yıla yakın tarihi devri kapsayan Vakfın faaliyeti Azerbaycan gerçeklerinin uluslararası alanda tanınmasına  ve sergilenmesine garantör rolünde katılmasına subyektif  oy ve tahriflerin gerçek dışı olduğunu ispat etmiştir.
  Azerbaycanın dış siyasetinin kusursuz şekilde gerçekleştirilmesinde Haydar Aliyev Vakfının hizmetleri çok büyüktür.Bu faaliyet sadece ülke içinde değil hemde ülke sınırları dışında çok başarılı olması  Azerbaycanın hümanist mevkisinin dünyevi kiymet verilmesine, ülkemizin uluslararası alanlarda başarılara imza atmasına yol açmaktatır. Fransada faailyet gösteren Arap Medeni Mirası Merkezi ve Mısırın “Nefertiti Media Productions” şirketinin birlikte hayata geçirdiği anketin sonucuna göre, Haydar Aliyev Fondunun başkanı Mehriban Aliyevanın 2014-cü yılın “En nüfuzlu kadını” seçilmesi de Vakfın faaliyetinin uluslararası arenada her zaman takip edildiğinin bir göstergesidir.
Önceki İçerikBatumi Expo 2014 Turizm Fuarı
Sonraki İçerikYeni bir Rize

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!