Pazartesi, Mayıs 20, 2024
tr
Ana Sayfa EKONOMİ Kaçakçılıkla mücadelede Süper Burun dedektör köpekler görevde

Kaçakçılıkla mücadelede Süper Burun dedektör köpekler görevde

Haber: İlker ÇAKAN

  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla kullanılan dedektör köpeklerin sayısını arttırmak için düğmeye bastı. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığını önlemede aktif olarak kullanılan köpekleri patlayıcı, mühimmat, çay, tütün ve silah aramalarında da etkin olarak kullanılabilecek.Bakan Hayati Yazıcı, dedektör köpekleri 1998 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaya başlandığını, köpeklerin bu tarihten itibaren gerçekleştirilen operasyonlarda çok ciddi miktarlarda uyuşturucu madde yakalanmasında etkili olduğunu belirtti.

  Köpeklerin kaçakçılıkla mücadelede başarılı olmaları üzerine, dedektör köpek çeşitliliğinin arttırılmasını temel politikalarından biri haline getirdiklerini belirten Yazıcı, “2003 yılına gelindiğinde Bakanlığımızda 23 adet narkotik dedektör köpek görev yapmaktaydı. Ölen veya görevden alınmak durumunda olan dedektör köpeklere rağmen, 2013 yılında 16 dedektör köpek ve idarecisinin eğitimleri tamamlanarak, bu sayı 58’e çıkarıldı. Aynı zamanda 2009 yılında Türkiye’de ilk defa Bakanlığımız tarafından çay-tütün dedektör köpeği yetiştirildi. Yine aynı dönemde patlayıcı-silah-mühimmat köpeği de yetiştirilerek bu alanda riskli görülen gümrük sahalarında görevlendirildi” diye konuştu.

 Sayıyı 2 katına çıkarmış olacağız

  Gümrüklerdeki güvenliğin artırılması amacıyla dedektör köpek yetiştirilmesine hız verdiklerini vurgulayan Bakan Yazıcı, Bakanlık bünyesinde 39 narkotik dedektör köpeği, 14 çay-tütün dedektör köpeği, 5 patlayıcı-silah-mühimmat köpeğinin görev yaptığını, 5 adet narkotik dedektör köpeği ve idarecisi, 1 adet patlayıcı-silah-mühimmat dedektör köpeği ve idarecisinin de temel eğitimlerine devam ettiğini kaydetti. Yazıcı, “Kısa süre içerisinde ‘süper burun’ olarak adlandırılan dedektör köpek sayısını 2 katına çıkarmış olacağız. Gümrüklerimizi daha güvenli hale getirmek, temel hedefimiz” dedi.

  Dedektör köpek ve idarecilerinin İçişleri Bakanlığı’nın Köpek Eğitim Merkezinde eğitildiğini anlatan Bakan Yazıcı, kaçakçılıkla daha etkin mücadele etmek için kendi bünyelerinde eğitim merkezi kurmayı kararlaştırdıklarını ifade etti. Bakan Yazıcı, yeni merkezde dedektör köpek sayısının hızla arttırılmasını, yeni branşlarda dedektör köpek yetiştirilmesini ve uluslararası eğitimler düzenlenmesi gibi birçok faydalı uygulamanın yapılabilmesine de olanak sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti.

Yeni tesis 2014 Mayıs’da

  Köpek eğitim merkezi projesinin çağın gereksinimlerine uygun olarak modern bir şekilde geliştirildiğine dikkati çeken Yazıcı, “2014’ün mayıs ayında faaliyete geçmesi beklenen merkezde 72 adet normal, 24 adet yavru ve 12 adet karantina olmak üzere toplam 108 adet dedektör köpek barınağı olacak. Ayrıca, eğitim alacak personelin kullanması için 34 odalı, sosyal tesisi ve spor salonu bulunan bir misafirhane, içerisinde muayene, ameliyathane, röntgen odası ve gözlem odası bulunan bir veterinerlik ile eğitimlerin gerçekleştirileceği açık ve kapalı alana sahip arama ve pentatlon alanları da yer alacak. Merkez, yaklaşık 22 bin metrekarelik bir alana sahip olacak” şeklinde konuştu.

  Kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla kullanılan ve “süper burun” olarak adlandırılan dedektör köpeklerin eğitimlerini tamamlaması dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yeni binasının önünde sertifika töreni düzenlendi. Eğitimleri tamamlanan 5’i narkotik, 2’si silah-patlayıcı dedektör köpeği olmak üzere 7 dedektör köpek ve idarecilerine, sertifikalarını Bakan Hayati Yazıcı verdi.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat İstanbul’da düzenlenen "Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde" yaptığı konuşmada şunları söyledi; Dış ticaret dengesini sağlamak için çalışıyoruz “ Cumhuriyet tarihinin en...

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!