Haber: İlker ÇAKAN
Ordu-Fatsalı Türk İşadamı TCF Georgia Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Osman Pekbüyük( Gogitidze) Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyetinin Kobuleti şehrinde Gürcistan’ın en büyük narenciye-yaş sebze ve meyve işleme ve paketleme fabrikasını kurdu. Yaklaşık 400 kişinin çalıştığı fabrikada iş istihdamının dışında Gürcistan tarımının da daha ileri seviyelere çıkmasına büyük bir katkı yaptığı öğrenildi.Yaptığı yatırımla Gürcistanlıların takdirini kazanan Ordu-Fatsalı Türk İşadamı Osman Pekbüyük konuyla ilgili şunları söyledi: “1967 Ordu-Fatsa doğumluyum. İlk-orta ve lise öğrenimini Orduda tamamladim. Fatsa’da orman ürünleri dalında kurmuş olduğum Pekbüyük Orman Ürünleri isimli şirketim 1995 yılında Karadeniz Bölgesinde yılın vergi rekortmeni olmuştur.
Yapmış olduğum plan ve tasarım ile 2013 yılında Gürcistan-Acara Bölgesinin narenciye cenneti Kobuleti şehrinde 15.000 metrekare alan içerisinde 10.000 metrekare kapalı alanı olan 3 milyon dolarlık yatırım yaptım. Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyetinin kalkınması ve dünya tarım ürünleri pazarına hitap etmesi yönünde yaptığım bu yatırım önemlidir. Yapılan yatırım önümüzdeki 20 yılın standardını ve kalite rekabetini sergilemektedir.
Bu yatırımın amacı Gürcistan’ın verimli tarım arazilerinde yetiştirilen narenciye yaş sebze ve meyveyi dünya standartlarına uygun olarak, başta Rusya olmak üzere Gürcistan’a komşu ülkelere ihraç etmektir.Narenciye yaş meyve sebzenin bahçelerden toplanıp, ihraç edileceği ülkeye teslim edilmesine kadar gerekli tüm ambalajların üretimi kalibre edilmesi dahil tüm alanlarda kurmuş olduğum profesyonel ekip ile kendi ticari tecrübemi, Türk çalışkanlığı ve Gürcü yardımlaşmasını harmanlayarak başarılı olmayı hedeflemekteyim.
Kurulan bu entegre tesiste;1000 adet/gün CE belgeli ahşap palet üretimi, 3000/gün CE belgeli ahşap kasa üretimi, çeşitli ebat ve ölçülerde plastik kasa üretimi, 20 ton/saat kapasiteli narenciye kalibre sistemi, kalibre edilmiş narenciyeyi paketleme sistemi bulunmaktadır. Günlük 400 ton kalibre edilmiş ve dünya standartlarında paketlenmiş narenciyeyi Batum limanından Rusya-Novorassia Limanına gemi ile ihraç ederek, dünya narenciye tüketiminde çok önemli pazar olan Rusya kapılarını Gürcistan’a açmış bulunmaktayız. Gürcistan’da yetişen ve kendine has özel kokusu ve organik özelliği ile ihracatta önemli bir payı olan mandalina dünya piyasasında tutulmaktadır
Gürcistan- Kobuleti’de yapılan bu tesiste 400 Gürcistan vatandaşı ve 25 Türk vatandaşı çalışmaktadır.Gürcistan’ın verimli topraklarında yetişen tarım ürünlerini dünya standartlarında paketleme ve ihracat servisini nihai alıcıya kadar yerine getirmekteyiz.
Gürcistan’da yıllık 120 bin ton mandalina üretimi yapılmaktadır.Bu tesis kurulmadan önce elde edilen mandalina üretiminin % 10′ u ihraç ediliyordu. Yeni kurulan bu tesisle bu sezon mandalina ihracatını % 50 ye çıkarmayı hedefliyoruz. 2014 yılı sezonunda ise % 70’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Kurduğumuz bu tesisle Gürcistan’da dünya standartlarına uygun bir ilk gerçekleştirilmiştir.”