Pazartesi, Mayıs 6, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: "Devlete sahip çıkmak herkesin boynunun borcu"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: “Devlete sahip çıkmak herkesin boynunun borcu”

Haber: İlker ÇAKAN
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün önce devletine sahip çıkıp birlik ve beraberliği sağlamasının, Anavatan Türkiye ile olan ilişkileri geçmişte olduğu gibi gelecekte de en sıcak noktalara taşımasının KKTC’nin geleceği için önemli olduğunu söyledi.
Bugüne kadar yapılan mücadelenin bundan sonra da süreceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta yaşayabilir kalıcı bir anlaşmaya varmak için mücadele verirken, bir anlaşma olmayacaksa daha fazla birlik beraberliğe ihtiyaç olacağı gerçeğinden hareketle devlete sahip çıkmanın herkesin boynunun borcu olduğunu da ifade etti.
  Cumhurbaşkanı Eroğlu bu sabah TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora başkanlığındaki muharip dernekleri kabul etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, bugün anlaşma arayışı içerisinde olduklarını, bunun bulunup bulunamayacağının belli olmadığını belirtti. Eroğlu, anlaşmanın sadece Kıbrıs Türk tarafına bağlı olmadığını ortaya çıkan bazı anlaşma metinlerinin Türkler tarafından kabul edildiği halde Rumlar tarafından reddedildiğini; anlaşma ister diye masada oturup bugüne kadar hiçbir anlaşmaya imza atmayan ve halkına bunu kabul ettirmek için gayret sarfetmeyen bir zihniyetle karşı karşıya olunduğunu vurguladı.
  “Temennim Kıbrıs’ta kalıcı olabilecek, yaşayabilir, Kıbrıs Türk halkının güven içerisinde yaşayabileceği bir anlaşma gerçekleşmesidir” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun karşı unsurların tavrına da bağlı olduğunu hatırlattı.
  Kıbrıs Türk halkının bir hedefinin de devletin sınırlarını sağlamlaştırmak, daha da güçlü hale getirmek ve haklı mücadele sonucu ortaya çıkan devlete herkesin sahip çıkmasını sağlamak olduğunu kaydeden Eroğlu, dış dünya nezdinde de her geçen gün artan itibara sahip olmak istediklerini bunların samimi arzu olduğunu söyledi.
  Eroğlu, Rumların uyuşmazlığı devam ettiği sürece bu düşüncelerin gerçekleşme ihtimalinin artacağını Rumların da görmesi gerektiğini de vurguladı.
İnsan haklarından bahseden medeni dünyanın ise, bu hakların Kıbrıs Türkü’nün de hakkı olduğu gerçeğini görmek istemediğini ve ambargolar altında yaşatmaya çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu söyle devam etti:
  “Halbuki Kıbrıs’ta ambargo altında yaşamaya mahkum bir halk olmadığımızı her zaman söylüyorum. Kıbrıs olaylarını başlatan biz değiliz. Ortaya çıkan anlaşmaları reddeden biz değiliz. Kurulmuş devleti yıkan biz değiliz ama gördüğünüz gibi kurulan devleti yıkan, Kıbrıs Türk halkını toplu mezarlara gömmek için plan ve projeler yapanlar bugün hem AB hem de BM üyesi. Biz ise ambargolar altında. Oysa Kıbrıs’ta bir anlaşma isteyen bu ileri medeniyet sahibi ülkelerin gerçekleri görmesi bize uyguladıkları haksız izolasyonlardan vazgeçmesi, bizi değil Rumları bir anlaşmaya teşvik etmesi gerçeğini kabullenmeleri gerekir. Bugüne kadar bu gerçeği gördüler mi? Belki gördüler ama kabullenmek istemediler…Biz gerçeklere uygun hareketi bugüne kadar Avrupa ve BM’den göremedik.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!