Çarşamba, Mayıs 8, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: Vahşeti tüm çıplaklığıyla görebiliyorsunuz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: Vahşeti tüm çıplaklığıyla görebiliyorsunuz

Haber: İlker ÇAKAN
  KKTC’de Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde, Rumlar tarafından topluca katledilerek çukurlarına gömülen 126 Kıbrıslı Türk, şehit edilişlerinin 38’inci yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı.
  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Muratağa-Sandallar Şehitliği’ndeki törende yaptığı konuşmada şehitlikte yatan 16 günlük bebeklerden 85 yaşındaki ihtiyarlara işaret ederek, “Sadece yaşlara bakıldığı zaman bu vahşeti tüm çıplaklığıyla görebiliyorsunuz” dedi.
Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ne istediğini iyi bilerek, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam edeceği bir anlaşmanın arayışı içinde olduklarını belirterek, “En geç bir yıla kadar bunun olup olmayacağı net bir şekilde ortaya çıkmalıdır, çıkarmak için gayretlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
  Muratağa Sandallar ve Atlılar şehitliklerindeki törenlere Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Baki Kavun, Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, bazı milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer katıldı.
Atlılar Şehitliği’ndeki ikinci törende ise şehitliğe çelenk konularak saygı duruşunda ve saygı atışında bulunuldu. İstiklal Marşı okunarak bayraklar göndere çekildi.
  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasında, Kıbrıs Türk halkından 1963-1974 yılları arasında yaşananları unutmasını isteyen Rumların kendilerinin geçmişi unutmadıklarını, hala EOKA’cıları andıklarını, Girne’ye Karpaz’a bayrak dikmekten bahsettiklerini, hala Güzelyurt’u Karpaz’ı istediklerini kaydetti.
  Eroğlu, geçmişte yaşananları unutmayacaklarını ancak düne saplanıp kalmayacaklarını vurgulayarak, “Yaşanan gerçekleri göz ardı etmeden bugün var olan gerçeklerden de hareket ederek bir anlaşmaya varmanın yollarını aramalıyız. Barış Harekatı Kıbrıs Türkü’ne bir coğrafya kazandırmıştır ve kendi devletini kurmuştur” dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta dili ve diniyle iki ayrı devletin var olduğu gerçeği kabul edilmediği, Rumların 1974 öncesine dönülebileceğini hayal ettikleri sürece bir yere varılmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, nasıl olursa olsun bir anlaşmanın Kıbrıs Türkü’nü yeniden karanlık günlere taşıyabileceğini ifade etti. Kıbrıs Türk halkının ne istediğini bilerek, Türkiye’nin etkin ve fili garantisinin devam edeceği bir anlaşmanın arayışı içinde olunduğunu belirten Eroğlu şöyle devam etti:
  “En geç bir yıla kadar bunun olup olmayacağı net bir şekilde ortaya çıkmalıdır, çıkması için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Eğer olursa memnun kalırız, yok olmuyorsa onlar yoluna biz yolumuza gitmeliyiz. Bizim önümüz daha fazla kesilmemeli, daha fazla Rum ambargolarından zarar görmemize neden olunmamalıdır”
  Muratağa, Sandallar ve Atlılar’da yaşananların bir gerçeği daha gösterdiğini ifade eden Eroğlu, “Harekat’ın ikinci aşaması olmasaydı, bu bölgede yaşanlar ülke genelinde yaşanırdı, Limasol’da esir kampına taşınan insanlarımızın hepsi teker teker öldürülürdü. Barış Harkatı’nın ikinci aşamasının gerçekleştirilmesi kaçınılmazdı” dedi.
  Barış Harekatı’nın ikinci aşamasıyla yaratılan coğrafya üzerinde KKTC devletinin kurulduğunu kaydeden Eroğlu, iki ay yıldızlı bayrağın gölgesinde TSK ve GKK sayesinde huzurlu bir yaşam sürdürüldüğünü kaydetti.
Serdarlı’nın kurtuluşunun 38. yıldönümü törenle kutlandı
  Cumhurbaşkanı Eroğlu kimsenin Kıbrıs Türk halkından atılacak bir imzayla özgürlük ve egemenliğini yok etmesini beklememesi uyarısında bulunarak, “Kimse bizden özgürlüğümüzü, egemenliğimizi atacağımız imzayla yok etmemiz anlamına gelecek iki kesimliliği, iki halk olgusunu, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini ortadan kaldırmamızı beklemesin” dedi. Eroğlu bu açıklamayı Serdarlı’nın kurtuluşunun 38. yıldönümü törenlerindeki konuşmasında yaptı. Serdarlı’nın kurtuluşunun 38. yıldönümü dün saat 19.00’da Serdarlı Atatürk Büstü önündeki tören törenle kutlandı.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!