Haber: İlker ÇAKAN
KKTC BaşbakanI İrsen Küçük, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve ekonomistlerle birlikte hazırlanan KKTC’nin kendine ait 2013-15 programının hedefinin, sürdürülebilir büyüme ve rekabet edebilir bir ekonomik yapının etkin ve verimli bir şekilde uygulanması olduğunu açıkladı.
Başbakan Küçük, böylece ülkenin daha da kalkınmasını ve refah düzeyinin artışının devamlılığını sağlamayı hedeflediklerini kaydederek, programla yatırım ortamını iyileştirecek, yeni yatırım alanlarının oluşmasını sağlayacak, kamunun etkin ve verimli çalışmasını sağlayacak, enerji verimliliğini artıracak, istihdam ve milli geliri artıracak unsurlara öncelik vereceklerini bildirdi.
Başbakan Küçük, ekonomik konularda önceki gün akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı. Başbakanlığı döneminde ekonomik alanda yapılanları anlatan Küçük, “Tüm bu olumlu gelişmeler bizlere gelecek açısından umut ve daha fazla çalışma azmi vermektedir” dedi.
Başbakan Küçük, açıklamasında dünyadaki ekonomik krize işaret ederek alınan önlemlere değindi ve AB ve birçok ülkenin çok zor durumda olduğunun görüldüğünü belirtti.
KKTC’de 2000’li yıllarda kamu maliyesinde izlenen sıkı maliye politikalarıyla 2002’de yakalanan büyüme trendinin 2007’de yavaşlayarak devam ettiğini; 2008’de ise reel olarak büyümenin eksi yüzde 3,4 gerçekleştiğini ve daralmanın sürdüğünü; 2009’da büyümenin eksi yüzde 5,7 oranında olduğunu anlatan Başbakan Küçük, şu bilgileri verdi:
“Ancak iktidarımız döneminde almış olduğumuz tedbirler sonuç vermeye başlamış, ekonomimizdeki olumlu gelişmeler sonucu yeniden büyüme sürecine girilmiştir. Bu doğrultuda 2010 yılında artı yüzde 3,6 oranında büyüme gerçekleşmiştir. Buna ek olarak dünyada yaşanan ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanmalar ülkemizi olumsuz yönde etkilemekle birlikte Türkiye Cumhuriyetinin uyguladığı para politikası tedbirleri ve bizim ülkemizde aldığımız mali ve ekonomik önlemler sonucu bütçe açıkları kontrol altına alınmıştır.
2011 ve 2012 yılının ilk dört ayındaki göstergelerde bize aynı olumlu gelişmelerin devam ettiğini ve ekonomimizin bir istikrara kavuştuğunu göstermektedir.Ülkemiz ve hükümetimiz için esas olan istikrar ve gelişimdir.Ülke ekonomisinin son iki yıldır yeniden büyümesi bizler için sevindiricidir. Bunu sürekli kılmak ve artırmak istiyoruz.