Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesinin (AGİTPA) 12-14 Mayıs 2012 tarihleri arasında Gürcistan- Acara Özek Cumhuriyetinin başkenti Batum’da yapılan OSCE PA Ekonomik Konferansı nedeniyle; Türk asıllı Hollanda Milletvekili ve AGİTPA Delegasyonu Başkanı, AGİT İnsan Hakları Raportörü Coşkun Çörüz, “Batum -Gürcistan AGİTPA toplantısı “konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Parlamentoda Adalet Komisyonunun sözcüsüyüm
“1963 Kastamonu-Abana doğumluyum. 1967 yılında 4 yaşında İstanbul’a taşınmışız. 1969 yılında Hollanda’ya gittik. Babam 1965 yılında Hollanda’ya iş aramak için gitti.1969 yılında da annem ve iki kız kardeşimizi yanına aldı. 1969 yılından bu tarafa Hollanda’dayım bütün eğitimimi ilk, orta, üniversite eğitimimi, kendim hukukçuyum orada bitirdim. Değişik hem özel sektörde, hem kamu, devlet şirketlerinde çalıştım. Bir ara Japonya’da da hukukçu olarak ders verdim. Türkçe, Hollandaca, Almanca, İngilizce, Fransızca dillerini biliyorum. Ondan sonraki süreçte 11 seneden beri de Hollanda’da parlamenter olarak görevdeyim. Benimde uğraştığım konular; adalet, güvenlik. Parlamentoda parti adına Adalet Komisyonunun sözcüsüyüm. Hıristiyan Demokrat Milletvekiliyim.
Batum’da ekonomik konuları tartıştık
Bugünlerde de artık burada Batum’da ekonomik konuları tartışıyoruz. Bu benim için tabi özel bir durumdur. Türkiye’ye sınır ülke olmasıdır. Tabii ekonomi çok önemlidir. Tabi konuyu arkadaşlar bunu güzel zamanda, güzel yerde yakalamışlar. Onları tebrik ediyorum. Çünkü bilindiği gibi bütün Avrupa, bütün dünya finans, ekonomik krizden geçiyor. Bazı ülkelerde de beraberinde siyasi krizde getiriyor. Bakınız bir Yunanistan, başka ülkelerde de bayağı bir sorun yaratıyor.
Tabii bunun çözümü gerçekten ekonominin istikrarlı olmasıdır. O husustan ben bir sitem olarak söylüyorum. Türkiye’den ben burada açıkçası bir gazeteci göremedim. Doğrumu? Doğru değimli? Doğrudur. Milletvekili arkadaşlarımız burada ama burada gazeteci yok. Bu yönden Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi olarak sizi tebrik ederim. Bu önemlidir. Sadece Türk gazeteci olarak siz varsınız. Çünkü burası Türkiye’ye uzak olan bir ülke değildir. Türkiye’nin komşusudur. Hani ben beklerdim de Türkiye’den burada kameramanlar, gazeteciler de olması gerekirdi. Burası Türkiye içinde önemli bir yer.
millet diyor ki açım karnım aç, işsiziz
Hem komşu ülke olması, komşu ülkeden ötesi burada siyasi olaylarda oluyor. Azerbaycan, Ermenistan sorunları da burada tartışılıyor. Hem siyasi, hem ekonomik konular konuşuluyor. Biraz önce duyduğunuz gibi bir konuşma yaptım. Serbest ekonomiyi de artık bunu da bir insan hakları olarak görebiliriz. Değerlendirmeyi bu hususta yaptım. Çünkü bakınız, ekonominin istikrarı olmadığı yerlerde artık işler karışıyor. Bakınız Arap ülkelerinde şimdi demokratik oluşmalar oluyor ama millet diyor ki açım karnım aç, işsiziz. Sen bana bazı kanun kitaplarını getirmişin, demokratik uygulamayı yapmışın bu güzelde ama bunun yanında eksik olan ekonomik gelişmelerdir. Ele ele gitmesi lazımdır. Bir taraftan tek ekonomi iyi giderse, insan hakları da noksansa, insan haklarında bir çalışma yaptığınız zaman, arka planda geldiği zaman ben bu hususta gerçekten büyük bir sıkıntı bekliyorum. Demokratik olarak Tunus’ta, Mısır’da bir şeyler yapılıyor ama ekonomik gelişmeyi de aynı seviyede, aynı süratte getiremediğiniz zaman bu yine yarın, bir gün politik sisteminiz ne kadar olumlu olsa bile sıkıntı yaratır.
Türkiye’nin önünde birtakım yapılacak işler, görevler var
Türkiye’nin Avrupa Birliğine girişindeki görüşümü bir hukukçu olarak söylüyorum. Türkiye’nin önünde birtakım yapılacak işler, görevler var. Ben bunu milletvekili olmadan önce hukukçu olarak biliyorum. Türkiye insan haklarını, Türk vatandaşı hak ettiği için güzel şekilde düzeltmesi lazım. Bu hususta Türkiye gerçekten belirli bir mesafe aldı. Bunu kimse inkar edemez ama sonuca ulaştı mı? Yok, hayır. Ben bunu açıkça bir siyasetçi ve bir hukukçu olarak söylüyorum. Avrupa bunu bizden istediği için değil, Türk halkı hak ettiği için yapılması lazımdır. Bu hususta belirli bir çalışmalar yapıldı.
Ama bu yeterli değildir. Bu hususta biz Hollanda olarak iki kelime kullanıyoruz. Adil olmamız ve kurallara saygı göstermemiz lazımdır. biz bir Fransa gibi hani maç oynandığı dönemde kuralları değiştirip de Türkiye’ye yarın birgün üye değilde bugün özel bir konumda statüko yapalım diyenler yok. Biz Türkiye’yi aday ülke yaptık. Aday ülke ne demek sonradan kurallar yerine getirildiği zaman tamamen full ülkedir. Bazı ülkeler şimdi rota değiştiriyor. Çünkü iç politika bunu getirdiği için diyorlar ki şimdi full ülke olmasın, çünkü bu Müslüman ülke, büyük ülke, Türkiye batıda mı?Asya’da mı? Türkiye dün orada yerleşmedi ki bu soruları sen baştan sorman lazım. Bu hususta adil ve doğru davranmamız lazım. Ben inanıyorum ki Hollanda bunu yapıyor.
Türkiye 2004-2005 döneminde aday ülke oldu
Çünkü Hollanda Avrupa’nın dönem başkanlığında hatırlarsanız 2004-2005 senesinde bakınız Türkiye aday ülke oldu. Bu da bizim Hıristiyan Demokrat Partisinin o lideri o zaman Hollanda da Başbakanıydı. Hollanda da Hıristiyan Demokrat Partisinin Milletvekiliyim. Orada uğraştığım konular adalet ve güvenliktir. Partinin adalet sözcüsüyüm. Bütün adalet konuları benden geçiyor. Hollanda’da 3 bayan ve iki erkek olmak üzere toplam 5 Türk asıllı milletvekili vardır. AGİT’te Türk asıllı tek milletvekili ben varım. Hollanda Parlamentosunda 150 milletvekilimiz var, ama bunun beşi Türk kökenlidir. Şu anda Hollanda’da iktidar düştü. Biz azınlıktaydık. Azınlık hükümet vardı. Ondan öncede biz hükümetteydik. Hıristiyan Demokrat Partisi orta partisi ve muhafazakar bir partidir. Senelerce, asırlarca Hıristiyan Demokrat Partiler her zaman iktidarda olmuştur.
Gazeteyi iki dilde çıkarmanız çok önemlidir. İki dost sınır ülkede siz köprüsünüz
Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi dikkati çekiyor. Hem renkliyle, hem içerik olarak dikkat çekiyor. Sizi tebrik ediyorum. Böyle önemli bir toplantıda Türk basıncı sadece siz bulundunuz. Türkiye’deki basından da gelenler olması gerekirdi. Bu toplantıda Gürcistan’nın devlet başkanı konuştu. Sizden hariç Türk basını yoktu. Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi olarak sizi tebrik ederim. Bu gazeteyi iki dilde çıkarmanız çok önemlidir. Sizi tebrik ederim.
Siz burada bir köprü vazifesi yapıyorsunuz. Hem iki dost sınır ülkede siz köprüsünüz. İki dilde olması da ayrı bir köprüdür. Gerçekten sizi en içten tebrik ederim.”