Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesinin (AGİTPA) 12-14 Mayıs 2012 tarihleri arasında Gürcistan- Acara Özek Cumhuriyetinin başkenti Batum’da yapılan OSCE PA Ekonomik Konferansı nedeniyle; İstanbul Milletvekili ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Gurubu Başkanı, Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. İsmail Safi, “Batum -Gürcistan AGİTPA toplantısı “konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
“Dünyanın yarısına yakın ülkeler AGİTPA’nın üyesidir. Bu örgütün çok önemli üye ülkeleri vardır. Türkiye’nin, Türki Cumhuriyetlerin, Azerbaycan’ında üye olduğu bir teşkilattır. Burası bizim için çok önemli bir platformdur. Bu toplantıya 60 katılımcı üye ülkenin iştirak ettiğini görmekteyiz. Burada öncelikli ve biraz ağırlıklı olarak Gürcistan bölge merkezli toplantı oldu. Ama burada tartışılan enerjide bizim için çok önemli bir konuydu. Enerji güvenliği ve enerji arzı konusu, bölgesel dengeler, Rusya ile Gürcistan arasındaki ihtilafların bir şekilde masaya yatırıldığı platform oldu. Ben bunu çok değerli olarak görüyorum. Ayrıca aynı zamanda ben buraya gözlemci sıfatımla katıldım. Bizim Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütünün gözlemcisi sıfatıyla bugün ben buradaydım. Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü de bu bölgede AGİTPA’nın alt bir örgütü olarak da değerlendirebiliriz. Burada enerji konuları başta olmak üzere ortak birçok konularımız var. Açıkçası ben bu toplantıdan, bu konferanstan çok yararlandım.
İki ülke ekonomik ve sosyal olarak bütünleşme noktasına doğru gelmiştir
Gürcistan’la Türkiye arasındaki bir gümrük kapısında vizelerin kaldırılması, bırakın pasaportların kaldırılması, normal olarak ülke içinde kullandığınız kimlik kartınızla bir ülkeden başka bir ülkeye geçerken de o gümrük kapısında kullanmanız bu iki ülkenin ilişkilerinin hem ekonomik, hem sosyal, hem ticaret olarak gelmiş olduğu nokta çok önemli bir şeydir. Neredeyse sınırlar kaldırılmış iki ülke ekonomik ve sosyal olarak bütünleşme noktasına doğru gelmiştir. Bunu gerçekten takdirle karşılıyoruz. Bu bizim içinde çok önemlidir. Fakat kimlik konusuyla ilgili 1 TL.’nin artırılması fikri özellikle Türk tarafında konuşulan bir konudur. Çünkü şunu söyleyeyim.
Batum, insanlarımızın keyif aldığı bir şehir
Türkiye’den çok yoğun sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımız özellikle bizim yakın illerden başta Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ,Ordu gibi Karadeniz illerimiz olmak üzere çok sayıda vatandaşımız buraya geçiyor. Batum tabi güzel bir şehir, tabi bizim insanlarımızın keyif aldığı bir şehirdir. Fakat onlar buraya geçerken, onlar bizim tarafta birtakım ekonomik ve sosyal sorunlara sebebiyet vermektedirler. Bunların en başında orada biriktirmiş oldukları paraları burada bir akşamda kumara ve başka alanlarda kaybetmeleri Türkiye’nin ekonomik açısından, hem de birtakım sebebiyetlere de neden olmaktadır.
Kimlikle geçişte resmi makamlarca alınan bir karar olmadığı
Özellikle genç insanlarımızın parasal manada burada paralarını burada bitirmeleri ve oradaki gece hayatına olan ilgilerinin artmasına ve burada zamanlarını belki de sağlıklarını bu anlamda biraz kaybetmelerine neden olacak bir hareket olduğu için acaba Türk tarafında bu geçişlerde bir takım kısıtlamalar veya zorlaştırılmalar yapılırsa, özellikle sadece yol parasını cebine koyan gençlerimizi, caydırma noktasında acaba bir etken olabilir mi? Düşüncesinin konuşulduğuna ben de şahid olmaktayım. Ama henüz bu yönde resmi makamlarca alınan bir karar olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Türkiye’den; Anadolu Ajansı, TRT’den,
diğer basın organlarından en azından bir temsilcinin olmasını beklerdik
Gönül isterdi ki Türkiye’nin çok etkisinde olan bir ülkede tabii sınırların bir kalktığı Türklerin yoğun ilgi gösterdiği böyle önemli bir şehirde Türkiye’den en azından Anadolu Ajansından ve diğer basın organlarının TRT’nin ki TRT bölgesel manada çok iddialı burada bir uzantısının olması, ondan sonra bir gazetemizin olması, bir yayın organımızın olması, bir temsilciliğimizin olmasını en azından açıkçası bizde beklerdik. Hatta biz burada böyle bir organın olduğunu düşünüyorduk.
Devletimizin ve büyük medya kuruluşlarının boş bırakmış olduğu bir alanı
Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi olarak sizler doldurmuşsunuz
Maalesef gördük ki böyle bir şey ama iyi ki siz “Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi” vardır diyorum. Çünkü böyle bir boşluğu devletimizin boş bırakmış olduğu bir alanı Türkiye’deki büyük medya kuruluşlarımızın boş bırakmış olduğu böyle bir alanı “Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi” olarak sizler doldurmuşsunuz. Burada çok önemli bir organizasyon oluyor ama bu organizasyonu Türkiye’ye tanıtacak, bildirecek en ufak bir haber kuruluşunun olmaması gerçekten çok üzücü, bu anlamda yapmış olduğunuz bu yayından dolayı da bizleri ve bu önemli çalışmayı Türk tarafına tanıttığınız ve bildirdiğiniz içinde Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi olarak sizleri tebrik ediyoruz, takdir ediyoruz.”