Salı, Mayıs 7, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Türkiye Batum Başkonsolosu Engin Arıkan:"Gürcistan'a seyahat edecek vatandaşlarımız için yararlı olabilecek...

Türkiye Batum Başkonsolosu Engin Arıkan:”Gürcistan’a seyahat edecek vatandaşlarımız için yararlı olabilecek bilgiler”

Haber: İlker ÇAKAN                     

  Gürcistan-Türkiye Batum Başkonsolosu Engin Arıkan’ın “Gürcistan’a seyahat edecek vatandaşlarımız için yararlı olabilecek bilgiler” konulu gazetemiz Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesine yaptığı yazılı açıklama şöyledir;

Aracınıza tanımadığınız kişileri almayınız                                         

  “Her türlü sağlık sorunu, kaza gibi olasılıkları gözönüne alarak seyahatlerinizi tek başınıza yapmamanız tavsiye edilir. Pasaportunuzu ya da kimlik kartınızı yanınızda bulundurunuz.

Sadece kimlik kartıyla seyahat ediyorsanız, yanınızda fotoğraflı bir başka belge daha (ehliyet, öğrenci kimliği v.s.) bulundurmanız yararlı olacaktır. Kimlik kartıyla geçseniz dahi, Türkiye’den çıktığınızı ve Gürcistan’da Gürcistan kanunlarına ve trafik kurallarına tabi olacağınızı unutmayınız. Aracınızdan geçici sürelerle de ayrılsanız aracınızı her durumda kilitli tutunuz. Kimseden emanet paket veya eşya kesinlikle kabul etmeyiniz. Aracınıza tanımadığınız kişileri almayınız.

Aracınızda kesinlikle ateşli silah ve mermi bulundurmayınız

  Aracınızda kesinlikle ateşli silah ve mermi bulundurmayınız. Aracınız adınıza kayıtlı değilse, yanınızda Gürcistan’ın ülkemizdeki dış temsilciliklerince onaylanmış araç kullanma vekaletinin İngilizce veya Gürcücesini bulundurunuz.

  Pasaportunuzda, Gürcistan toprağı olan Abhazya’ya deniz yoluyla ve/veya başka ülkeler üzerinden seyahat ettiğinizi gösteren damga veya mühür bulunduğu takdirde Gürcistan’a girişinizde para veya hapis cezasına çarptırılabileceğinizi dikkate alınız.

  Gürcü yerel makamları ile anlaşmazlık yaşanması halinde, Batum Başkonsolosluğuna (+995 422 27 47 89 veya +995 422 27 47 90) bilgi veriniz veya Başkonsolosluğa bilgi verilmesini talep ediniz.

Trafikle ilgili olarak;

Gürcistan’da emniyet kemeri takılması mecburidir

  Gürcistan’da şehir içinde azami hız sınırı 40 km/saat’dir. Gürcistan’da emniyet kemeri takılması mecburidir. Gürcistan’da alkollü (0,20 promil ve üzeri) araç kullanmanın cezası 200  Lari’dir. Bu nedenle verilen para cezalarına itiraz etmek isteyen sürücülerin 1 saat içinde Batum’daki (Puşkin Caddesi No:145) Eksper Dairesi’ne giderek  test yaptırmaları gerekmektedir.  Bu test sonucunda 0,05 promilin altında alkol düzeyi bulunan sürücüler, devriye polisine aldıkları raporu ibraz suretiyle  itiraz başvurusunda bulunabilirler. Alkollü araç kullanmanın tekrarı durumunda 1 yıl süreyle araç kullanma yasağı getirilebilir.

Hayvana, direğe veya ağaca çarpmanın cezası 250 Lari’dir

  Hız sınırı ihlalinin cezası 100 Lari, kemer takmamanın cezası 40 Lari, hayvana, direğe veya ağaca çarpmanın cezası 250 Lari’dir. 100 Lari’nin altındaki trafik para cezaları 30 gün içerisinde ödenmediği takdirde 150 Lari’ye yükseltilmekte, 60 gün içerisinde trafik para cezasını ödemeyenlerin ehliyetlerine asgari 1 yıl el konulabilmektedir.

Araç kullanırken yollardaki başıboş büyükbaş hayvanlara dikkat ediniz

  100 Lari üzerindeki trafik cezaları 30 gün içerisinde ödenmediği takdirde 500 Lari’ye yükseltilmekte, 60 gün içerisinde para cezasını ödemeyenlerin ehliyetlerine asgari 1 yıl el konulabilmektedir. Trafik para cezaları banka şubelerine veya Devriye Polisinin Batum’daki merkez binasında (Tbel Abuseridze Caddesi No:11) bulunan vezneye ödenebilmektedir.

Araç kullanırken yollardaki başıboş büyükbaş hayvanlara dikkat ediniz. Sürücüler sebep oldukları kazalardan kaynaklanan zararları tazmin etmekle yükümlüdürler.

Gümrükle ilgili olarak;

  Yanınızda 30.000 Lari veya üzerindeki bir meblağa tekabül eden Türk Lirası/döviz bulunduğu takdirde, gümrük memurlarına önceden sözlü veya yazılı olarak beyan ediniz. Beyan edilmeyen nakit paranıza el konulacaktır. Et ve süt ürünlerinin Gürcistan’a sokulması kesinlikle yasaktır.

  Araçla seyahat eden yolcuların ayda 1 defaya mahsus olmak üzere toplam 500 Lari değerinde azami 30 kilogram ağırlığındaki ticari mahiyet taşımayan eşyayı, saklanmamış olmak kaydıyla, vergilerden muaf olarak Gürcistan’a getirmeleri mümkündür. Getirilen eşyaların değeri mevcutsa ibraz edilen fatura üzerindeki fiyattan, değilse, Gürcü makamlarının tayin ettiği referans fiyat üzerinden belirlenmektedir.”

  İçki, sigara gibi bazı hassas maddeler dışındaki yolcu beraberinde eşyanın izin verilen sınırlar üzerindeki kısmının Gürcistan’a getirilmesine gümrük vergisinin ve katma değer vergisinin tahsil edilmesini müteakip izin verilmektedir.

  Ayda 1 defaya mahsus olmak üzere azami 4 litre alkollü içecek ve 2 karton (20 paket) sigara yolcu beraberinde vergilerden muaf olarak Gürcistan’a getirilebilmektedir.

  Bir ay içindeki ikinci veya müteakip seyahatlerde Gürcistan’a getirilmek istenen içki ve sigaralara el konulmakta, asgari 1000 Lari para cezası uygulanmaktadır. Bu durumdaki yolculara, beraberlerindeki sigara veya içkiyi devlete hibe etmeleri halinde para cezasından muafiyet tanınabilmektedir.

  Gümrük memurlarının talimatlarını yerine getirmeyen veya itiraz eden yolculara 1.000 Lari para cezası uygulanmaktadır.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!