Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Trabzonun turizm değerleri

Trabzonun turizm değerleri

  Trabzon tarihi geçmişi ve turizm değerleriyle Karadeniz Bölgesinin en önemli illerinden birsidir. Şehir birçok tarihi olaylara tanıklık etmiş ve bölgenin marka şehri olmuştur. Günümüzde de sosyal, turizm, ekonomik yönden önemli mesafe kaydetmiştir. Trabzon’un en önemli turizm değerlerinden birisi olan Trabzon’un tarihi eserlerini tanıtmak için bu yazı dizisini kaleme aldım;

  Trabzoın  Çifte Hamam: Trabzon Merkez ilçede, Orta Hisar Mahallesi’ndedir. Kitâbesi olmadığından, ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Çİfte bugüne kadar çeşitli onarımlar görmüştür.

  Hacı Arif Hamamı: Trabzon il merkezinde (merkez ilçede); Pazarkapı Mahallesi’nde, Pazarkapı Câmii’nin güneyinde-dir. XVIII. yüzyıl Osmanlı eserlerindendir. Dikdörtgen planlı olup, dört eyvanlıdır.

  Fatih Hamamı: Trabzon merkez ilçede, Hacı Kasım Mahallesi’ndedir. Yapılış tarihi belli değildir. 1461 yılında Trabzon’un fethinden sonra yapıldığı tahmin edilmektedir. Bugün büyük bir bölümü yıkılmış durumda olan hamamın doğu bölümündeki sıcaklık ayakta kalmıştır.

  Sekiz Direkli Hamam: Trabzon merkez ilçede, Pazarkapı Mahallesi’ndedir. Ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı kesin olarak belli değildir. Bizans Devleti döneminde Trabzon’a gelen Selçuklular tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Sekiz sütun üzerine  oturtulan büyük bir kubbesi vardır.

  İskender Paşa Hamamı: Trabzon merkez ilçede; Çarşı Mahallesi’nde, Taş Han’ın batısındadır. İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapılış tarihi kesin olarak belli değildir. Ancak, 1519-1533 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen planlı olup, batısı erkeklere, doğusu kadınlara olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir.

  Bedesten: Trabzon merkez ilçede, Çarşı Mahallesi’ndedir. Osmanlı Devleti döneminde XV. yüzyılda yapılmış bir ticaret merkezidir. Kareye yakın bir dikdörtgen planlı olup, her cephesinde birer kapısı vardır. Yapılış tarihi kesin olarak belli değildir.

  Tophane Hamamı: Trabzon il merkezinde; Pazarkapı Câmisi’nin kuzeyinde olup, büyük değişikliklere uğramıştır. 1494 (H.900) yılında Kasım adlı bir mimar tarafından yapılmıştır. Bugün kullanılan hamam doğu-batı yönünde uzanmaktadır.

  Meydan Hamamı: Trabzon merkez ilçededir. XIX. yüzyılın sonlarında Kazazâdeler tarafından yaptırılmış bir çifte hamamdır.

  Orta Hisar Muvakkithânesi: Trabzon il merkezinde, Orta Hisar’da Fatih Câmi’sinin kuzeyinde yer alır. Bugün İmam odası olarak kullanılmaktadır. XIX. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

  Çarşı Câmi’si Muvakkithânesi: Trabzon il merkezinde, Çarşı Câmi’sinin batısında bulunuyordu. 1847 yılında yaptırılmıştır. Kitâbesi Trabzon müzesindedir.

  Hâtuniye Mektebi: Trabzon il merkezinde; Hâtuniye Câmi’sinin batı tarafına 1514 (H. 920) yılında yapılmıştır. Bugün bu mektep ayakta değildir. Yerine, 1899 yılında hâlen Gülbahar Hâtun İlkokulu olarak kullanılan bina yapılmıştır.

  Hâtuniye İmareti:  Trabzon il merkezinde, Hâtuniye Câmi’sinin bitişiğinde yapılmıştır.

  Hâtuniyye Daru’l-Kurrâsı:   Trabzon il merkezindedir.

  Kabak Meydanı Şadırvanı: Trabzon il merkezinde, Kavak Meydanı diye anılan yerde, XVI. yüzyılda yapılmıştır. Daha sonra yapılan onarım sırasında kiremit kaplı kubbesi bakırla değiştirilmiştir…

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!