Perşembe, Mayıs 2, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Türkiye-Gürcistan sınır görüşmeleri yapıldı

Türkiye-Gürcistan sınır görüşmeleri yapıldı

Haber: İlker ÇAKAN

  Türkiye-Gürcistan arasında yılda iki defa yapılan hudut komiserleri görüşmelerinin ikincisi Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti başkenti Batum’da Sheraton Otelde  yapıldı. Türkiye adına görüşmelere Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Gürcistan adına Acara özerk cumhuriyeti Hükümet başkanı levan Varshalomidze katıldı. Görüşmelerde ikili sınır konuları ele alındı. Acara Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze, Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı Levan Antadze, Artvin Valisi Mutafa Yemlihalioğlu görüşmeler sonucunda şu açıklamaları yaptılar;

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze:

    “Sınır görüşmeleri çok başarılı bir şekilde geçti. Çünkü her iki ülkeyi ilgilendiren konularla ilgili görüşmeler yaptık.  Bizim iki ülke arasındaki ilişkilerimiz çok önemlidir ve iki ülke arasındaki ilişkilerimiz örnek ilişkilerdir. Bu ilişkilerimizde Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu’nun özel katkısı bulunmaktadır. Bizim bölgemizde, bizim ülkemize destekleri için Sayın Valiye teşekkürlerimi sunmak istiyorum.  Tabi ki bu görüşmelerimiz sadece sınır görüşmesi için düzenleniyor. Bizim Türkiye ile hiçbir sorunumuz yoktur. Bu görüşmeler sadece dost, kardeş olan Türkiye ile bir araya gelmemize vesile oluyor.

Kimlik kartlarıyla karşılıklı geçişler çok yakın bir zamanda başlayacaktır

   Son yıllarda iki ülke arasındaki gelişmelerimiz, tabi ki iki ülke arasındaki turistlerin bir araya gelmesidir. Bize gelen turisti Artvin bölgesine gönderiyoruz, Artvin’e gelen turisti de bize gönderiyorlar. Böyle bir turizm iş birliği içerisindeyiz. Yani iki farklı ülkeyiz ama iki ülke tek turist sloganımız var.  Sayın Valinin de katkılarıyla bu sloganımızla  ve mevcut  işbirliğimizle yaklaşık 3 yıl içerisinde her iki ülke turizminin artacağına inanıyorum. Kimlik kartlarıyla karşılıklı geçişler çok yakın bir zamanda başlayacaktır. Bu geçişler birkaç gün içerisinde bile olabilir. Ayrıca gümrük kapılarımızda hiçbir sorun yoktur.

 
                                           
                                        Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet
                                        Başkanı Levan  Varshalomidze  ve                                              
                                        Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu
 
Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu:

  “Türkiye sınır makamı olmamız hasebiyle, mutat sınır görüşmelerimizi Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da yaptık. Şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim, Acara Özerk Cumhuriyeti ile Batum bölgesi ile Artvin Valiliği olarak kayda değer her hangi bir sınır olayımız yoktur.  Sağ olsunlar Acara Özerk Cumhuriyeti’nin Başbakanı Levan Varshalomidze olsun, Başbakan Yardımcıları ile diğer yetkililer olsun sınır olaylara çok duyarlılar. Her hangi bir sorun çıktığında karşılıklı iletişimle resmi görüşmeye bile gerek kalmadan kısa sürede çözüyoruz. Bugün mutat olarak yapmamız gereken bir görüşmeyi yaptık. Çok kayda değer bir sınır olayımız yok, yaşadığımız bir sorun yok. Denizden ve karadan kaynaklanan bir hudut sorunumuz yok.

  Toplantıda sınır olaylarının dışında daha çok turizm ve ekonomideki ilişkileri  görüştük. Bu çok memnuniyet verici bir durum. Acara’nın hemen yanı başımızda olması münasebetiyle bizim serhat kent Artvin olarak belki Türkiye’nin Kafkaslar’a, Rusya’ya, Gürcistan’a açılan örnek kapılarından birisini bünyemizde barındırıyoruz. Kapıda zaman zaman tır geçişlerinden kaynaklanan sorunlar oluyor. Bunları tolere ettik,  en aza indirdik. Şu an itibarıyla tırlar kapımızda beklemiyor. Çok yakın bir zamanda gümrük sahamıza personel alımı gerçekleştireceğiz. Bununla birlikte geçişler çok daha hızlanacak ve hiçbir sorunumuz kalmayacaktır. Acara bölgesi ile sosyal ve kültürel manada güzel ilişkilerimizde var. Umut ediyorum ki bu mevcut ilişkilerimiz artarak devam edecek. Artvin, Rize ve Trabzon vilayetlerine gelip yaşayan Gürcü uyruklu vatandaşlar var. Aynı şekilde Batum bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız var. Her iki vatandaşların sorunlarını karşılıklı işbirliği içerisinde kısa sürede çözmeye çalışıyoruz. 

Kimlik kartlarıyla geçişlerin çok yakın bir zamanda hayata geçirilecektir

  Kimlik kartlarıyla geçişlerin çok yakın bir zamanda hayata geçirilecektir. Bu konu bizim Dışişleri Bakanlığımız nezdinde takip edilen bir konudur.  Bunun alt yapı protokolleri bitmek üzeredir. Protokoller ve tutanaklar imzalandığında ben birkaç gün diyemiyorum ama çok uzun olmayacak bir süre içerisinde karşılıklı geçişler başlayacaktır. Bilgisayar alt yapılarında Gürcü alfabesinden kaynaklanan bazı sorunlar da var. Bunlarda çözüldükten sonra, her iki ülke vatandaşları kimlik kartlarıyla geçiş yapabileceklerdir.

  Artvin Valiliği olarak Batum’la güzel ilişkiler kuruyoruz. Batum’suz Karadeniz, Karadeniz’siz Batum olmaz diye bir sloganımız var. Uluslararası platformda örneği az görülen uluslararası bir anlaşma imzalanıp, Batum Havaalanını ortak kullanıma açıldı. Özellikle Artvin ve Rize bölgelerinin çok hırçın bir coğrafyaya sahip olmasından dolayı buralara havalimanı yapma şansımız yok. Batum’la, Gürcistan’la yaptığımız anlaşma gereği Batum Havalimanını Türkiye olarak biz ortak kullanıyoruz. Her gün tarifeli THY Batum-İstanbul uçak seferleri var. Bizim vatandaşlarımız pasaportsuz olarak sadece kimlik kartlarıyla yurt içi biletiyle Batum’dan İstanbul’a uçabiliyorlar. Aynı şekilde İstanbul’dan Batum’a uçabiliyorlar. Bunun biz yeterli olmadığını düşündük. Her iki ülkenin turizmi gelişiyor. Acara Başbakanının bir cümlesi var. İki ülkeyiz ama tek turistimiz var.

  Bunu geliştirelim şekilde düşüncelerim var. Bunun meyvelerini kısa sürede almaya başladık. Turizmde bir başlangıç ve bitiş noktası olmak için Artvin’de doğa turizmi açısından çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Bünyesinde gerçekten müthiş güzellikler saklıyor. Hem dünya milletlerine olsun hem de bizim Türk vatandaşlarına olsun bu güzellikleri gösterme manasında doğa turizmini çok önemsiyoruz. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın da dönem başkanlığını yürütüyorum. DOKA olarak ta Batum bölgesiyle turizm alanında çalışmalarız var. Batum’dan İstanbul uçuşları gibi Ankara uçuşlarının başlaması yönünde çalışmalarımız oldu. Sağ olsun Sayın Başbakanımızın da talimatıyla Ankara-Batum uçak seferleri 31 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla başladı. Şu an bu uçuşlar haftada iki olarak devam ediyor. Kapasite artınca uçuş gün sayısı da artacaktır. Bu uçak seferleri özellikle Artvin bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız için büyük kolaylık oldu. Aynı zamanda turizmin altlığı olarak ta bu uçak seferleri faydalı bir gelişme oldu.

  Gümrüğümüzde bir otak kapı çalışmamız var. Bu iki ülkenin bir birine duyduğu güvene dayanan bir sistemdir. Onunda protokolleri, mutabakatları imzalanmak üzeredir. Ortak kapı projesi hayata geçirildiğinde tek kontrol noktası olacak. Bununla birlikte yaya ve araç geçişleri daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek.

  Hopa ilçemizde 2 adet tır parkı inşa ediyoruz. Yakın bir zamanda açılışını yapacağız. Tırlar artık karayolunda beklemeyecek. Ekonomik olarak ta ihracat ve ithalat noktasında artış olacaktır. Her geçen gün yaya ve araç trafiği artmaktadır.  Sarp Sınır Kapımızdan geçen yıl 3 milyon 150 bin civarında yaya geçişi oldu.  Sarp Sınır Kapısı’nın önemi, ehemmiyeti her geçen gün artıyor. Bu tır parkları da tır sürücülerine rahatlama sağlayacak.

İki yaşındaki çoçuğun acil tedavisi için ambulans

göndererek kapıdan aldırdım ve tedavisini üstlendik

  Geçen hafta sonu Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı beni telefonla arayarak Batum’da yaşayan iki yaşındaki çocuğun acil tedavisi konusunda yardım istedi.  Ben de seve seve yardımcı olacağımı söyledim. Ambulans göndererek kapıdan aldırdım ve tedavisini üstlendik. Daha sonra Trabzon’dan uçakla İstanbul’a gönderdik. Tedavisi İstanbul’da devam ediyor. Doktorlar,  çocuğun ciğerlerinde ciddi sıkıntı olduğunu söylediler. Şayet müdahale olmasaydı çocuğu kaybedebilirdik dediler. Böyle bir yardımlaşma oldu. Bizim ki insani  yardımdı. Sonuçta ülke olarak tıbbı imkânları küçük yavrumuzun sağlığına kavuşması için kullandık. Çocuğun sağlık durumunu sürekli takip ediyorum şu an itibarıyla durumu iyi dedi.”

Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı Levan Antadze:

  Bugün burada yılın ikinci sınır görüşmelerini gerçekleştirdik. Birinci görüşmelerden farklı olarak çok önemsiz, sorun bile sayılmayacak konuları görüştük. Sadece birkaç konuyu görüştük. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bizim iki ülke arasındaki ilişkiler örnek ilişkiler olarak sayılmaktadır. Sayın Vali Mustafa Yemlihalıoğlu’nun Artvin’e atanmasından sonra her iki ülke arasındaki ilişkiler daha da artmaya, derinleşmeye, pekinleşmeye ve gelişmeye başladı.  Bu konuda Vali Beyin katkıları çok büyük ve önemlidir. Özellikle bizim ilişkilerimiz sadece belli başlı alanlarda  değildir. Çok farklı alanlarda gelişmektedir. Ayrıca insani yardım olarak ta Sayın Valinin bölgemize büyük katkıları vardır.

  Geçen hafta iki yaşındaki bir Gürcü çocuğumuz rahatsızlanmıştı. Tedavi konusunda Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu’ndan yardım talep ettik. Kendisi kısa sürede Batum’a Türkiye’den ambulans göndererek çocuğumuzu aldırdı. Hopa Devlet Hastanesinde tedavi ettirdikten sonra ambulansla Trabzon’a oradan da uçakla İstanbul’daki tam teşekküllü hastaneye göndererek tedavisini üstlendi. Bizim ilişkilerimiz sadece devletlerarasında değil aynı zamanda insani boyutta gelişmektedir.  Acara Özerk Cumhuriyeti olarak bu gelişmelerden son derece memnunuz. Bizler bu işbirliğimizde özellikle Artvin Valisinin katkılarından çok memnunuz ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!