Cumartesi, Mayıs 18, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Espiye Kaymakamı Mitat Gözen: "Espiye ve Giresun'u çok güzel günler beklemektedir"

Espiye Kaymakamı Mitat Gözen: “Espiye ve Giresun’u çok güzel günler beklemektedir”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Espiye ilçesi nüfus yönünden Giresun ilinin, Bulancak ilçesinden sonra en büyük ilçesidir. Giresun ilinde mesken yapılacak düz yer kalmadığından dolayı Giresun’a en yakın ilçe olan ve düz bir alanda kurulmuş  olan  Espiye”de yapılaşma onanında büyük artış olmuştur. Espiye Kaymakamı Mithat Gözen; deneyimli, idarecilik konusunda kendini iyi yetiştirmiş, çalışkan, bilgi birikimli kaymakamlarımızdandır. Espiye Kaymakamı Mitat Gözen, “Espiye” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Mandalina ve kivi üretiminde de ciddi bir gelişme vardır

  “Espiye ilçemiz 1957 yılında Tirebolu ilçesine bağlı iken ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçemizin yaklaşık 60 yıllık bir mazisi vardır. Karadeniz Bölgesinin tüm özelliklerini gerek coğrafi,  gerekse iklimsel özeliklerini yansıtan bir ilçemizdir. İlçenin toplam nüfusu 32.000 olup, bu nüfusun 17.000 bölümlük kısmı ilçe merkezinde ikamet etmektedir. Onbeş bin nüfus bağlı bir beldemiz ve 29 köyümüzde ikamet etmektedir. Ekonomide coğrafi şartlara ve iklime bağlı olarak yetiştirilebilecek ürünlere dayalı olup, ekonomik varlığı fındıktır. İlçe ekonomisi temelde fındığa dayanmaktadır. Özellikle mandalina ve kivi üretiminde de ciddi bir gelişme vardır.

Devletin piyasa ekonomisinde varlığı nedeniyle

önemli bir dinamizm yakalanamamıştır.

  Genel olarak Espiye ve Giresun’un da uzun yıllar ekonomisini fındığa dayanması gibi negatif diyebileceğimiz bir durumu söz konusudur. Devletin piyasa ekonomisinde varlığı nedeniyle önemli bir dinamizm yakalanamamıştır. Fındığı ne şekilde üretirsek, üretelim nasıl olsa devlete satacağız, belli bir taban fiyat isteyeceğiz ve geçineceğiz diye başka arayışlar içerisine girmemişlerdir. Fındıkta teşvik edici yöntemlere başvurmamışlar. Fındığın yeni tüketim alanlarını aramamışlardır. Açıkçası kabuğunu kıramamıştır. Bu durum Giresun ve Espiye için geçerlidir. İkisinin de kaderi ortaktır. Fındık uzun süre insanları geçindirmiş ama başka alanlara bakmama gibi bölgede bir handikap oluşturmuştur.

Karadeniz’in önemli bir göç problemi var

  Başka hangi alanlara bakamadılar derseniz? Giresun; Samsun’dan Trabzon’a kadar olan coğrafyada en şanslı coğrafyadadır.  Turizm bakımından en şanslı coğrafyadadır. Bende burada görev yapmadan önce bunu böyle algılardım. Karadeniz denilince Samsun ve Trabzon’un akla geldiği bir algılama biçimi vardır. Giresun fındık dışında bir arayış içine girmeyince bu rekabette hakikaten geri kalmıştır. Ama Giresun’un şöyle bir şansı vardır. Giresun göçü bir nebze durdurmuştur. Karadeniz’in önemli bir göç problemi var. Giresun bir oranda bunu durdurabilmiştir. Nüfus o yıllarda daha bir stabil hale gelmiştir.  Ama Espiye’nin daha farklı bir yanı vardır. O göçü durdurabilmiş olmakla beraber, komşu ilçelerden ve illerden göç almış durumdadır. Sahip olduğu coğrafya Karadeniz’de nadir bulunan bir yerdir. Karadeniz’de düzlük bulmak oldukça zordur.

Espiye göçü durdurmayı başarmış ve göç alabilir bir durumdadır

  Bu yüzden Espiye geniş bir alan sahiptir. Bu Espiye için ileriye dönük önemli bir potansiyeldir. Espiye göçü durdurmayı başarmış ve göç alabilir bir durumdadır. Bundan sonra Espiye’nin yapması gereken bu cazibeyi artırmaktır. Espiye bu kaynaklara ve imkanlara sahiptir. Yaylarımız ilçenin güneyinde, kumsallarımız ilçenin kuzeyindedir. Espiye hakikaten ciddi bir albeniye sahiptir. Ama tanıtamamışızdır.

 
                                            
                                              Espiye Kaymakamı Mitat Gözen
 
Yedi Değirmenler tanıtım projesi

  Böyle bir problemimiz vardır. Zaman zaman köy gezilerinde Espiyelilerin bile görmediği ve bilmediği güzelliklerle karşılaşıyoruz. Yakın bir zamanda DOKA’ya hibe başvurusunu yaptığımız Yedi Değirmenler tanıtım projesi var. Espiyelilerin  bir bölümü dahi bu mağaradan haberi yoktur. Bu  mağara Karadeniz ve Türkiye’de hiç bilinmiyor. Bu ve benzeri kaynakları harekete geçirmemiş olmak Espiye için bir şansızlık ve talihsizlik olmuştur. Ama bu potansiyel iyi kullanılırsa hakikaten Espiye’nin önü açıktır. Giresun ilinin nüfus bakımından ikinci büyük ilçesidir. Göç almakta olup, konuttan tutun, turizme kadar çeşitli yatırımcıların ilgisini çeken bir bölgedir. İlçemizde en son 112 konutluk bir proje vardır. Giresun’dan buraya gelip, deniz manzaralı konutlar satın alanlar var. Giresun’da artık konut yapılabilecek alan neredeyse yoktur. Düz alan olmadığı için konut maliyetleri oldukça yüksektir. Bir temel kazısı yapmak bile çok yüksek maliyetler oluşturmaktadır.

İlçeye en kısa zamanda bir fakülte kazandırma ısrarımız var

  Espiye, Giresun’a 25 km. mesafededir. İnsanlar şehir gürültüsünden uzak bir yerde manzaralı, tabiatla iç içe yaşayabilecekler, hem de sabah gidip akşam gelebilecekler diye bir albeni oluşturmaya başladılar. İstanbul’daki insanları düşünürseniz iki saatte işine gidip, iki saatte geri dönüyorlar. Espiye’de ev sahibi olursak, hem büyük şehrin dezavantajlarından uzaklaşmış oluruz. Hem de 25 dakikada sabah gideriz, akşam geliriz diye bir eğilim içindeler. Bu Espiye’nin lehine bir gelişmedir. Son dönemde açılan Meslek Yüksek Okulumuzda ilçemize hakikaten bir dinamizm kazandırdı. İlçeye en kısa zamanda bir fakülte kazandırma ısrarımız var. Bunun için açıkçası gerekli alt yapılarımızda hazırdır. Bununla ilgili 24 derslik bir inşaatımız bitmek üzeredir. Bu projeyi Köylere Hizmet Götürme imkanlarıyla yürütüyoruz. SYD Vakfına ait bir yurdumuz var. Bunu yüksek öğretim yurdu haline getirip, bir fakülte açmayı düşünüyoruz. Giresun’da hakikaten yurt noktasında sorunlar vardır. Giresun Üniversitesi yeni bir üniversitedir. Buraya gelen öğrenciler kalacak yer bulamıyorlar. Bu yurt projesi ile hem Giresun’a bir katkı sağlayacağız, hem de açılacak fakülteyle Espiye’ye bir dinamizm getirmeyi hedefliyoruz.   Espiye’nin turizm’de tanıtılması gereken kaynaklarını tanıtmak gibi bir azmimiz vardır. Bunun için her türlü imkandan yararlanacağız. Bu kaynaklar; Avrupa Birliğinden ve çeşitli kuruluşlardan sağlanacak hibelerdir.

Espiye ve Giresun kabuğunu kırma aşamasındadır

  Espiye ve Giresun kabuğunu kırma aşamasındadır ve kabuğunu kırdığında da hali hazırdaki potansiyelini iyi kullanırsa gelecekte Espiye ve Giresun’u çok güzel günler beklemektedir.  Bizde kaymakamlık olarak bu potansiyeli harekete geçirecek insanlara önce moral ve motivasyonu veremeye çalışıyoruz. Kendilerine diyoruz ki siz nüfus bakımından Bulancak’tan sonra Giresun’un ikinci büyük ilçesisiniz. Önce bunu iyi anlayalım ve anlatalım. Espiye’nin öyle bir talihsizliği var. Görele ve Tirebolu’dan daha küçük bir ilçeymiş gibi algılama var. Ama sayılar ve istatistikler öyle demiyor. Bunun için önce Espiyeliler buna inanacaktır. Daha sonra diğer insanları buna inandıracağız. Buna inanmak hem bizim dinamizmimizi artırır, hem de bize sağlanacak ve imkanları ve kaynakları artırır. Bu nedenle insanlara; motivasyon, ufuk vermek idarenin bence birinci önceliğidir. Bunun sonrasında da insanlara kamu hizmetlerini süratli ve kaliteli sunmaktır. Bunun için gerekli alt yapıları kurmak ve insanların yaşam kalitesini dolayısıyla yükseltmektir.

Karadeniz’de yollara ilişkin temel çözüm betondur

  Temel hedefimizi özellikle belirtmiştim. Karadeniz zor bir coğrafya, henüz alt yapı imkanları tamamlanamamış bir coğrafyadır. Alt yapı bakımından Karadeniz’in bazı yöreleri hakikaten Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun gerisindedir. Bu gerçeği Karadenizlilerin görmesi gerekir. Karadeniz gibi bir coğrafyada alt yapı imkanlarını geliştirirken alternatiflerinizde çok geniş değildir. Buraya stabilize yapamazsınız. Stabilizeyi yağmura verisiniz. Burada asfalt önerilmez. İkinci seneden sonra kaybedersiniz. Karadeniz’de yollara ilişkin temel çözüm betondur. Bizde coğrafyaya uygun gelen ödenekleri köy yollarında özellikle betonda kullanmaktayız. 2011 yılında yaklaşık 2 trilyon bir kaynak kullanacağız. KÖYDES, özel idare ve diğer kuruluşlardan ayrılan ödenekleri bundan hariç tutuyorum. Afete maruz bölgede olduğumuz için zaman zaman afet kapsamında ödeneklerden de istifade edebildik. Bunları önce sağlıklı bir alt yapı oluşturmada ve alt yapı sorunun bir an önce en ekonomik ve en seri şekilde çözmekte kararlıyız.

Devlet temelde ahengi sağlar 

  İlçemizde içme suyu problemi çok fazla yoktur. Özelikle yaz aylarında bazı köylerimizde sıkıntı çekiliyor. Yeni kaynak takviyesi gibi projelerimiz var. Ben kişisel olarak şuna inanıyorum. Temel yaşam unsurlarını iyileştirirseniz, insanlarla iyi bir diyalog içinde olursanız, onlara iyi bir moral ve ufuk verirseniz hakikaten insanlar hedefe ulaşırlar. Onun için devletin ekonomideki payı hep geriler sözü bu modern anlayış değildir. Devlet temelde ahengi sağlar. Benimde ilçede temel bakış açım odur.

SBS ve YGS’deki başarıya ilişkin okul yöneticilerinden yazılı taahhüt aldım

  Onun yanı sıra okullarımızda başarı düzeyini artırmak gibi bir hedefimiz vardır. Buraya geldiğimde geçen yıl başlatmıştım. Önce her okulumuzun SBS ve YGS’deki bir önceki sonuçlarını aldık ve masaya yatırdık. Manzara hakikaten hiç memnuniyet verici değildi. Sonra bunun daha iyi yapabileceklerini konuştuk ve onlarda kabul ettiler.  Sadece inanmak ve takım çalışmasıyla okullarda bunun daha iyisini yapabileceklerini onlar söyledim. Birkaç toplantıdan sonra işi şu aşamaya kadar getirdik. SBS ve YGS’deki başarıya ilişkin okul yöneticilerinden yazılı taahhüt aldım.  Hedefiniz nedir? Hedefimiz budur. Bunu internet sitemizden halka ilan ettik.

Geçen yıl okullarımızın % 80’i bu hedeflerini geçtiler

  Anadolu Lisesi şu kadar öğrenciyi üniversiteye yerleştirmeyi hedef aldı ve hiç küçük hedefleri kabul etmedim. Geçen yıl okullarımızın % 80’i bu hedeflerini geçtiler. Bu yıl başında hedefleri biraz daha yükselttik. Geçen yıl Giresun ortalamasının çok gerisindeydik. İlk yılda okullarımız hedefledikleri başarının üstüne çıktılar. Bu yıl hedefleri biraz daha ileriye çektik .Ben inanıyorumki  böyle devam ederse Espiye’nin üniversiteye girişteki başarısı çok yükselecektir. Çalışmalarımızın sonucunu ilk yılda aldık. Bunu üzerine koyarak gideceğiz. Hatta arkadaşlara ilk yılda bir sıçrama yapmamız ve sonraki yıllarda üzerine koymamız gerekir demiştim. Hakikaten istatistikler işlerimizin istediğimiz gibi gittiğini gösteriyor. Okullarda yaptığmız yöneticilerimiz öğrencilerimizle buluşuyor toplantıları aynı zamanda buna da bir motivasyon sağladı.Şimdi ben sürekli olarak köy gezileri yapıyorum.Her vesileyle yürütülen kamu hizmetlerini yerinde görmek üzere gittiğimde mutlaka vatandaşlarımızla da bir araya geliyorum.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!