Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu: "Çamoluk, Karadeniz'in meyvecilik merkezi olacaktır"

Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu: “Çamoluk, Karadeniz’in meyvecilik merkezi olacaktır”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Çamoluk ilçesi Giresun ilinin en uzak ilçelerinden birisidir ve il merkezine uzaklığı 180 km.’dir. İlçeye Giresun il merkezinden direkt araba bulmak zordur. Sadece Alucra ilçe merkezinden günde bir defa hareket eden dolmuş bulabilirsiniz. Türkiye’de örnek gösterilecek büyük projelere imza atan Çamoluk’un genç, dinamik, çalışkan, devlet ve millete hizmet yapmaktan zevk alan Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu, “Çamoluk ilçesi ve başarılı mülki idare amiri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Türkiye’de iline en uzak 7. ilçedir

  “Çamoluk  Giresun’un en uzak ilçesidir. Türkiye’de iline en uzak 7. ilçedir. İle olan uzaklığı 187 km.’dir. İl merkezine araba yoktur. Çamoluk’ta bayanlara göre erkeklerin oranı daha fazladır. Çamoluk’taki bayanların % 90’ı Giresun’u görmemiştir. Geçen yıl ilköğretim okulundan 3. Sınıf öğrencilerinden 23 öğrenci ziyarete geldi. Bu çocuklar 9-10 yaşındadır. Kendilerine kaçınızın Giresun’u gördüğünü sordum. Toplam 23 öğrenciden sadece 4 öğrencinin Giresun’u gördüğünü söyledi. İstanbul’u görenin kaç kişi olduğunu sorduğumda sadece 10 kişinin İstanbul’u gördüğünü söyledi. Çamoluk göç vermiş bir ilçedir. İstanbul’da yaklaşık 90-100 bin Çamoluklu vardır.

 
                                  
                                                        Çamoluk İlçesi
İlçemize günlük gazete gelmiyor

  İlçe merkezinin 2010 yılı rakamlarına göre toplam nüfusu 6.300’dür. İlçemize günlük gazete gelmiyor. Bazen bir gün sonra, bazen hiç gelmiyor. Market sahipleri büyük illere gittikleri zaman gazete getiriyorlar. Bir markete gittim. Marketten gazete alayım dedim. Markette iki gün öncesinin gazetesi satılıyor.  Market sahibine iki öncesinin gazetesini kim alıyor diye sorduğumda gazeteyi alan var dedi. Türkiye’de iki öncesinin gazetesinin satıldığı yer burasıdır.

Çamoluk doğudaki çoğu ilçemizden daha mağdurdur

  Kendi araştırmalarıma göre Çamoluk doğudaki çoğu ilçemizden daha mağdurdur. Doğu geri kalmıştır fikirlerine katılmıyorum. Doğudaki insanlarımız Çamoluk’u gelip, görseler derler ki Karadeniz’de bizden daha çok geri kalmış yerler var derler. Çamoluk il merkezine 187 km. uzaklıkta olup, 3,5-4 saatte gidiyoruz. Türkiye’de iline uzak 7. ilçe Çamoluk’tur. Yolumuz çok kötü olduğu için zaman olarak Türkiye’de üçüncü ilçe diyebiliriz. Çamoluk Karadeniz Bölgesinde Giresun iline bağlı gözüküyor. Fakat iklim ve insan kültürü olarak Karadeniz’le hiçbir alakası yoktur. Giresun iline olan uzaklığı 3,5 saat, Erzincan iline olan uzaklığı ise 1,5 saattir.

 
                                          
                                         Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu
 
Erzincan kültürü Çamoluk’a daha fazla benziyor

  Erzincan kültürü Çamoluk’a daha fazla benziyor. Yemekleri, oyunları, iklimi, müzikleri, insanları farklı, insanlarının görünüşü Karadeniz’den farklıdır. Giresun iline bağlı olmak haricinde Karadeniz’le hiç bağları yoktur. Yaptığımız araştırmalarda Çamoluk’ta göçü önlemek amacıyla ne yapabiliriz diye düşündük. Çamoluk şu anda meyve üretiminde Giresun’dan önce gelebilir. Karadeniz sahilinin güneşli günü az olduğu için meyve üretiminde sıkıntı yaşanıyor.  İhracat etiğimiz marketten aldığımız Napolyon kirazını güneşli gün az olduğu için Giresun, Trabzon ve Rize’de yetiştiremezsiniz. Ama Çamoluk kiraz üretiminde öne geçip, Giresun ve Trabzon’un bir kiraz bahçesi olabilir. Biz bu yüzden geçen hafta 2.000 adet kiraz fidanı getirerek vatandaşlarımıza bedava dağıttık. Bu fidanların sulama stilini ayarladık. Dikilen 2.000 adet kiraz fidanı 50 ton kiraz veriyor.

Napolyon kirazı üretimi projesi

  Bu bir başlangıçtır. Kiraz üretimi ile ilgili yeni bir proje daha yapıyoruz.  Niyetimiz Çamoluk’u Giresun ve Karadeniz’in meyve bahçesi yapmaktır. Yaklaşık 15 ailemiz kiraz üretimine başlıyor. Bu bir başlangıçtır. Yaptığımız toprak analizlerinde Çamoluk’un ikliminin ve rakamının meyve üretiminde uygun olduğunu tespit ettik. İnşallah bundan belki 5-6 yıl sonra Çamoluk kirazla anılacaktır. Trabzon, Rize, Giresun, Ordu’da Çamoluk kirazı satılacaktır. Bunun sonucu ilçeye geri göç dönüşü başlayacaktır. İki yıldır Çamoluk ilçesinde görev yapmaktayım. Çamoluk’a ilk geldiğimizde oturacak makam odamız dahi yoktu. Şu andaki makam odasının yarısı vardı.

Devletin olması gereken en basit binası yoktu

  Yanımıza 5 kişi misafir gelse bunları ağırlayamıyorduk. Hükümet konağı 20 yıl önceki eski halindeydi ve bina yeşil-pembeye boyanmıştı. Devletin olması gereken en basit binası yoktu. İlçeye geldiğinizde hükümet binası yoktu. Aslan yattığı yerden belli olur düşüncesiyle ilk işimiz olarak binamızı yerel imkanlarla, devletin bütçesinden harcama yapmadan ilçemizde yapılan iki tane HES Barajının sahiplerinin yardımlarıyla restore ettik.  Böylece hükümet binası göründüğü gibi modern bir bina haline geldi. Arslan yattığı yerden belli olur, sizin oturacak makam odanız yoksa devleti temsil edecek binanız yoksa bayrağın dalgalandığı yer devlet izzeti yoksa orada bir şey olmaz. İlk işimiz binamızı restore etmek oldu. Daha sonra Çamoluk’taki eğitimi analiz ettik. İlçe Milli Eğitim Müdürüne ilk sorum şu oldu. Çamoluk tarihinde kaç öğrenci Fen Lisesini kazanmıştır? Cevabımız bizi üzdü ama teşvik etti. İlçe tarihinde fen lisesi kazanan öğrenci yoktur. Neden Fen Lisesi diyorum?  İlköğretim mezunları ortaöğretimde Türkiye’de eğitim alabileceği en üst seviyede okullardır.

SYD Vakfı destekli özel bir SBS  dershanesi  açtık

  İlçemizde özel bir eğitim kurumu da yoktur. İlçede bir dershane olmadığı için Halk Eğitim Merkezi bünyesinde SYD Vakfı destekli özel bir SBS dershanesi açtık ve buraya 20 öğrenci aldık. Bu öğrencilerimizi 15 günde bir özel bir deneme yaptık. Türkiye’de çoğu özel okul bile öğrencilerini 15 günde bir deneme yapmaz. Sadece bu kursta değil ilçedeki tüm öğrencilere yönelik 15 günde bir deneme sınavı yapıldı.  Bu arada öğrencilerimizi motive ettik ve onlara hediyeler aldık. Deneme sonuçlarını okullarda ve yerel olarak da ilan ettik. Başarısız öğrenciler rencide olmasın, üzülmesinler diye sadece başarılı öğrencileri ilan ettik. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizle beraber evlerinde ziyaret ettik. Böylece öğrencilerin aile ve ders çalışma ortamını gördük.

Müthiş bir özveriyle başarıyı yakaladık

  Deneme sınavında dereceye giren öğrencilerimize; bilgisayar, bisiklet, altın gibi sürekli hediyeler aldık. Müthiş bir özveriyle başarıyı yakaladık. Belki fikrin babası, işin başı olduk ama bu sadece benim başarım değildir. Öğretmen arkadaşlarımız Cumartesi-Pazar günlerini öğrencilerine ayırarak müthiş bir özveri sergilediler. Cumartesi-Pazar günleri gezmekten ziyade hiçbir karşılık beklemeden öğrencilerine bedava ders anlattılar. Sene sonunda dershanemizdeki 20 öğrencinin tamamı sınavı kazandı. İlçe tarihinde hiç Fen Lisesi kazanan öğrenci olmamasına rağmen iki öğrencimiz Fen Lisesini kazandı. Bir öğrencimiz 100 sorunun 99’unu cevapladı ve Giresun 5.si oldu ve Trabzon Fen Lisesini kazandı. Diğer bir öğrencimizde Gümüşhane Fen Lisesini kazandı. İki öğrencimizin de ekonomik durumu  düşük olduğu için sürekli onlara destek olduk. Onlara kafanızda ben nasıl okurum diye bir düşünce oluşmasın dedik. İşin maddiyatını düşünmeyin dedik. Öğrencilerimiz okulu kazandıktan sonra kendileriyle telefonla görüşüp, durumlarını soruyoruz. Ayrıca aileleriyle görüşüyoruz. Trabzon Fen Lisesinde okuyan Yusuf Baki adlı öğrencimizi, Gümüşhane Fen Lisesinde okuyan öğrencilerimizi takip ediyor ve onlara SYD Vakfımızdan burs sağlıyoruz.  İki öğrencimiz dışında 6 öğrencimiz Anadolu Öğretmen Lisesini kazandı.
 
                                      
                                    Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu
 
Çamoluk’taki 20 kişilik ücretsiz dershane  % 100 başarı sağladı

  Bu okullarda fen lisesi ayarında okullardır. Çamoluk’taki 20 kişilik ücretsiz dershane  % 100 başarı sağladı. İstanbul’un göbeğindeki yıllık 10-15 milyar kurs ücreti alan özel dershaneler yirmide yirmi başarı çıkaramıyorlar. Biz para almadan kısıtlı imkanlarla yüzde yüz başarı sağladık. Bu muazzam bir olaydır. Dershaneye parası olan öğrenci gider. Burada okuyan 20 örencinin kazanması müthiş bir başarıdır. Bu önce öğretmenlerimizin başarısıdır ve hepsini tebrik ediyorum. Beldemizdeki okulun son sınıf başarı ortalaması Giresun’da 6. sıradadır. Bu müthiş bir başarıdır. İlçemizde bu tür kurslar devam ediyor. Çamoluk’taki öğrenci iyi bir okul kazanamaz tabusu artık yıkıldı. Bende Fen Lisesi, Öğretmen Lisesi kazanacağım diye ilçede müthiş bir değişim yaşanıyor.  Okullarımızın sürekli takibini yapıyoruz.

Giresun ilinde % 43,8 oranla asfalt yol oranı en yüksek olan ilçe

  Toplam 26 köyümüz var ve 260 km. yol ağımız vardır. Giresun ilinde % 43,8 oranla asfalt yol oranı en yüksek olan ilçe olduk. Her yıl gelen parayla ekstra emek sarf ederek % 50 fazla iş yaptık. Çamoluk’ta her yıl bal festivali düzenlenmektedir. SYD Vakfından 15 ailemize toplam 66.000 TL.’lik arıcılık projesi yaptık. Bu 15 ailemizin bütün malzemelerini karşılıyoruz ve arıcılık işine başlattık ve ekonomik hayata katıyoruz. Bu tip yerlerin gelişiminde temel etkileyici faktör tarımdır. Sekiz ailemize büyükbaş hayvan projesi yaptık. Bir proje hazırlayarak oto yıkama konusunda bir vatandaşımızı iş sahibi yaptık.  Böylece vatandaşımız kendine ekonomik gelirde sağlıyor. Çamoluk’ta daha arabanızı yıkatacak bir yer yoktu ve bu konuda sıkıntı yaşıyorduk. Diğer bir vatandaşımıza da tüm masrafları kaymakamlığımızca karşılanmak üzere kafeterya projesi yaptık. Modern bir kafetarya oldu. Bunun tasarımını Erzincan’dan getirdiğimiz profesyonel bir şirkete yaptırdık. Çamoluk’ta SYD Vakfımızdan kuru temizleme projesi yaptık. Bunların hepsinin geliri düşük ve SYD Vakfından yardım alan vatandaşlarımızdır.

Vatandaşlarımıza yardım yapmaktan ziyade onları iş sahibi yapmayı düşünüyoruz

  Çamoluk’ta kuru temizleme için başka bir yere gitmenize gerek yoktur. Bu işi tecrübeli aileleri özellikle bu işi daha önce yapmış ve daha sonra kapatmış buraya gelmiş aile yapıyor. Bir başka vatandaşımıza da araç tamir projesi yaptık. Burada araçlarımızın bakımlarını yapıyorlar. Bu projeler vatandaşlarımıza ciddi manada gelir getiriyor. Vatandaşlarımıza yardım yapmaktan ziyade onları iş sahibi yapmayı düşünüyoruz. İş sahibi olan vatandaş kendi daha mutlu oluyor ve daha faydalı oluyor. Geçen gün açılışını yaptığımız bilgisayar projesi var. Bir vatandaşımıza masrafları kaymaklığımızdan karşılanmak üzere bilgisayar mağazası açtık ve vatandaş burada bilgisayar tamiri yapacaktır.

Çamoluk’ta Giresun’un en büyük parkını yaptık

  Çamoluk’a en yakın ilçe Alucra 40 km. olup, zaman olarak uzaklık 40 dakikadır. Bugün Piraziz’den Bulancak’a gitmek 4 dakikadır. Piraziz’de işini göremeyen vatandaş 4 dakika sonra Bulancak’a geçebilir ama burada böyle bir sıkıntı vardır. Bundan böyle Çamoluk’ta her türlü bilgisayar tamiratı yapılacaktır. Bütün projelerimizin dışında 6 vatandaşımıza iş yeri açtık. Böylece Çamoluk ekonomisine katkı sağlamış olduk. Bizi en çok mutlu eden proje Çamoluk’taki sosyal alandaki eksikliği gidermek amaçlı yaptığımız Göl Park projesidir. Çünkü burada büyük bir göl var ve adını oradan alıyor. Parkımızın alanı yaklaşık 40 bin metrekareden fazladır. Giresun’un en ufak ilçe Çamoluk’ta Giresun’un en büyük parkını yaptık. Çamoluk’da sokağa çıkmayan kadınlar, teyzeler bu parka gidip geziyorlar. Burada kendisi geziyor, torununu salıncağa bindiriyor.

Giresun’un en büyük ikinci projesi kültür merkezimizdir

  Çamoluk’a böylece deniz getirdik. Oluşturduğumuz bu gölde vatandaş kayık turu yapıyor. Çamoluk’un İstanbul’da ekonomik yönden iyi bir seviyeye gelmiş ciddi işadamları vardır. İstanbul’da Çamoluk’a gezemeye gelen bir iş adamımız bu gölde deniz bisikletine bindi. Altmış yaşında olan iş adamımız kaymakam bey dedi; ” Çamoluk’ta gölde deniz bisikletiyle gezeceğimi rüyamda görsem inanmazdım.” dedi ve gözleri doldu. Giresun’un en ufak ilçesinde Giresun’un en büyük ikinci projesi kültür merkezimizdir. Yapılacak kültür merkezi 5 katlı olup, 2.000 metrekare alanı kaplamaktadır. İkinci katı konferans salonu ve yaklaşık 500 metrekare, birinci katına geliri kaymakamlığa ait, kiraya vermek üzere 7 dükkan yapıyoruz.  Kültür merkezinin 3-4 katlarında toplam 30 tane suit otel odası yapıyoruz. Bundan böyle Çamoluk’a geldiğinizde artık Alucra ilçesinde kalmayacaksınız ve burada kalacaksınız. Dışarıdan gelen vatandaş kalma sıkıntısı çekmeyecektir. 

Devlete külfet getirmeden proje yapıyoruz

  Çamoluk’ta en büyük sıkıntı kalacak otel yoktur. Çamoluk Kültür Merkeziyle bu sorunu çözüyoruz. Bu kültür merkezinin 5. katında da 500 metrekare alanı kaplayan ırmak manzaralı lokanta, kafeterya olacaktır.  Giresun’un en ufak ilçesinde Giresun’un en büyük iki projesini yaptık. Bunların birincisi Giresun’un en büyük parkı olan Göl Park ve ikincisi Giresun’un en büyük kültür merkezidir. Bu projelerin başka bir özelliği de devletin bütçesini harcamadan yapıyoruz.  Çamoluklu iş adamlarımızdan aldığımız desteklerle yapıyoruz. Çamoluk’ta iş yapan esnaflarımızda destek verdiler. Devlete külfet getirmeden proje yapıyoruz.  Çamoluk inşallah ileride  3-5 yıl içerisinde Karadeniz’in meyve bahçesi olacaktır. Çamoluk olarak ekonomik olarak Erzincan’la ilişki içindeyiz. Giresun’a gidenler daha çok resmi işlemleri için gidiyorlar. Altmış küsur yaşında bir şehit babamızla görüşmüştüm ve kendisi bana oğlum şehit olunca Giresun’a ilk defa gittim dedi. Yapılan temel projeler şunlardır;

Çamoluk Kültür Merkezinin bir örneği Giresun il genelinde yoktur

  Çamoluk Kültür Merkezi 5 katlı olup, birinci katı 7 dükkan şeklinde çarşı olacak,2.kat konferans  ve sinema salonu olacak, 3-4 katlar  otel olarak yapılacak ve 36 suit oda şeklinde yapılacak, 5. kat ise kafeterya ve restoran şeklinde olacaktır. Binanın tamamının 2011 yılı sonunda hizmete girmesi planlanmaktadır. Yapılacak olan 5  katlı Çamoluk Kültür Merkezi yaklaşık 2 trilyon maliyetle  Çamoluklu iş adamları tarafından Çamoluk Kaymakamlığı adına yapılmaktadır.  Çamoluk Kültür Merkezi Kelkit vadisine ve Kelkit Irmağına hakım noktadadır. Her katı 450 metrekare alanı kaplamaktadır. Binanın toplam olarak metrekare olarak alanı yaklaşık 20.000 metrekare alanı kaplamaktadır. Adeta yüzen  bir gemi şeklinde yapılan Çamoluk Kültür Merkezinin bir örneği Giresun il genelinde yoktur.

Çamoluk Göl Parkı

  Çamoluk Göl Parkı ilçenin kaderini değiştiren bir projedir. Bu pak Kelkit Irmağı kenarında ve ilçe merkezinde olup yaklaşık 45.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu göl parkının içinde yaklaşık 6.000 metrekare alanı kaplayan yapay göl yapılmış olup, deniz bisikleti ile gezi yapılmaktadır.  Giresun genelinde deniz bisikleti gezilen buradan başka ayrıca bir yer yoktur. Bu parkın içinde toprak dolgu yapılan yaklaşık 20.000 metrekarelik alana 400 adet çam  ve buna benzer ağaç fidanları dikilmiştir. İki tane çocuk parkı ile kafeteryalar, insanların spor yapabilecekleri spor aletleri yerleştirilmiştir. Diğer taraftan genel koşu parkurları ile kamelyalar yapılmıştır.

  Diğer taraftan buraya konser sahnesi yapılarak aynı anda 10 bin kişinin konser izleyebileceği bir alan haline dönüştürülmüştür. Göl parkının için genel WC ve kafeteryalarda yapılmıştır. Genel bu park içinde her türlü sosyal aktivitelerin yapılacağı ve çocuk ve yetişkin herkese hitap edecek ve Giresun ilinde başka bir örneği olmayan park haline dönüştürülmüştür. Bu p park 2010 yılında yaklaşık 6 aylık kısa bir süre içinde günde 20 kişinin çalıştığı yoğun bir çalışma sonucunda bitirilmiştir. Göl Parkı yaklaşık bir trilyon maliyetle Çamoluklu bir işadamı tarafından kaymakamlığa bağış olarak yapılmıştır.

 
                                 
                                   Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu’nun
                                                     yaptırdığı  Göl Parkı
 
   Çamoluk parkının bulunduğu alan bataklık durumundayken ve ilçenin sağlık sorunu haline gelirken bu bataklığa yaklaşık 3000 kamyon toprak dökülerek doldurulmuş ve doldurulan alana ağaçlar dikilmiştir. Ayrıca park içinde kaz, kuğu, ördek gibi çeşitli hayvanların yaşadığı barınaklarda yapılmıştır. Bu park Çamoluk ilçesine ayrı bir güzellik katmış ve ilçe modern bir görünüme kavuşmuştur. Bu bataklık içinde bulunan şehir içme suyu şebekesi bataklıktan depoya su karıştığı için daha önce tehlike arz ediyordu ve içme suyu analizlerinde sağlık açısından olumsuz sonuçlar çıkıyordu. Bu göl parkının yapılmasıyla ve bataklığın kurutulmasıyla Çamoluk şehir şebekesi suyu da sağlıklı bir yapıya kavuşmuş oldu.

Açılan özel dershaneden % 100 başarı elde edildi

  Çamoluk ilçe merkezinde 20 kişilik SBS’ye yönelik özel kurs açıldı. Kursa köyden gelen öğrencilerin devamlı ulaşımının sağlanması için kaymakamlık ücretsiz araç tahsis etti ve onların ayrıca yiyecek ihtiyaçlarını karşıladı. SBS sınavı sonucunda 2 öğrenci Fen Lisesini, 6 öğrenci Anadolu Öğretmen Lisesini, 12 öğrenci Anadolu Lisesini kazandı. Böylece kursa giden 20 öğrencinin tamamı başarılı oldu ve Çamoluk tarihinde ilk defa iki öğrenci Fen Lisesini kazandı. Böylece açılan kursta % 100 başarı elde edildi. Bu öğrencilerin tamamının evleri kurs süresince ziyaret edildi.

İlçenin temel ihtiyaçlarına yönelik iş yerleri

  Çamoluk ilçesinin temel ihtiyaçlarına yönelik ve ilçede bir örneği bulunmayan 6 ayrı vatandaş 6 farklı işyeri  açılması sağlandı. Açılan işyeri konuları itibariyle şöyledir; Kuru elbise temizleme, Oto yıkama-yağlama, Oto tamircisi, Kafeterya, Bilgisayar tamircisi, Sera

Arıcılık projesi

  İlçede arıcılığın gelişmesi için 15 vatandaşı 66.00 değerinde bir proje  yapıldı.

Giresun ilinde köy yolları en çok asfalt yapılan ilçe Çamoluk

  Köy yollarının % 43’ü asfalt yapıldı.2009 yılında 14 km. 2010 yılında 22 km. köy yolu asfalt yapıldı. 2011 yılında ise 46 km. köy yolunun asfalt yapılması planlanmaktadır. 2010 yılında 14 km. ödenekle 21 km. asfalt yol yapılmıştır. Gelen ödenekle her yıl % 50z fazla iş yapıldı. Normal olarak bir km. köy yolunun asfaltlanmasının değeri 70 milyardır. Çamoluk Kaymakamlığı yol alt yapımında kullanılan malzemeyi kendisi temin ettiği için gelen ödenekten % 50 kar kazanmaktadır. Böylece gelen ödenekle % 50 fazla köy yolu asfalt yapılmaktadır.

Napolyon kirazı projesi

  Çamoluk ilçesinin kaderini değiştirecek birçok önemli projeye imza atıldı. İlçenin ikliminin Napolyon kiraz üreticiliğine uygun olması nedeniyle 25 dönüme 2.000 adet Napolyon kirazı fidanı dikildi. Yeni projelerle bu çalışmanın devam edeceği öğrenildi. Dikilen Napolyon kiraz fidanlarının 3 yıl sonra meyve vereceği tahmin edilmektedir.

Çamoluklu iş adamı katkısıyla okul bahçesi beton zemin yapıldı

  İlçe merkezinde resmi törenlerde tören alanı olarak kullanılan ve bunun için  yer zemini uygun olmayan  Gazi İlköğretim Okulunun 1.100 metrekare olan bahçesi zemini bir iş adamının katkısı ile yaklaşık 250.000 TL. maliyetle yapıldı.

SYD Vakfından fakir vatandaşlara  ev

  Giresun Çamoluk ilçesinde yaklaşık iki yıldır görev yapıyorum ve her köye yılda en az resmi plakalı araçla en az 20 defa gidiyorum ve Köylere Hizmet Birliğini 250.000 Tl borçla devir aldığım halde fakir vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla 30 aileye ev yaptırdım.

Çamolukspor’a  ekonomik destek amaçlı internet kafe

  Giresun ilçe merkezinde Çamolukspor’a destek amaçlı açılan intercafedeki 10 bilgisayardan 6’sını Çamoluk Kaymakamlığı temin etti.

Süt ineği projesi

  Çamoluk ilçesinde iş istihdamına ve üretime katkı sağlamak amacıyla 120 milyar maliyetli süt ineği projesi kapsamında 8 aileye yavrusu olan süt ineği verildi.

Kullanılacak durumda olmayan Çamoluk Hükümet binası

modern bir konuma kavuştu

  Çamoluk ilçesinde 2009 yılında göreve başladım ve göreve başladığım da hizmette kullanılacak durumda olmayan hükümet binasını Çamoluklu bir iş adamının maliyeti 150 bin TL’yi bulan desteğini alarak mevcut binayı iç mefruşatlarıyla birlikte modern bir konuma kavuşturdum.

Halı saha projesi

  Çamoluk ilçesinde büyük bir eksiklik olan halı saha yapılacaktır. Yapılacak halı saha  25×40 m. ebadında olup, üstü kapalı olacaktır.  Çamoluk ilçesinin eksikliğini giderecek olan halı saha Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Çamoluklu işadamları desteğiyle yapılacaktır.

Mülki idare amiri doğal olmalıdır

  Mülki idare amiri doğal olmalıdır. Yapmacılıktan ziyade doğal, samimi olarak bunu vatandaşa hissettirdiğin zaman daha başarılı olur. Daha önce yapmadığı bir hareketi yapmamalıdır. Normal hayatta nasılsa, o düzeni devam ettirmelidir. Farklı gözükmemelidir. Adam normalde A karakterinde, kaymakam oldum diye değişikliğine gerek yoktur. Ben gençken ve çocukluğumda böyle bir adamıydım, ailemden bunu mu gördüm. Devletin kuralları içinde o doğal karakterini yansıtırsa daha başarılı olur. Onların kültürünü bilen, kültürünü hisseden, onların her zaman ulaşabildiği, rahatlıkla girip-gidebildiği bir kaymakam istiyor. İş adamları, oranın halkı, vatandaşları kaymakamın o ilçenin derdini çektiğini, dertlendiğini görünce mutlu oluyor.

Kaymakamla görüşmek isteyen vatandaş çekinmeden gelebiliyor

  Bu kaymakam bu Çamoluk’u, bu ilçeyi benden fazla düşünüyorsa rahatlıkla uyuyabilirim diyor. Bizim ilçemizde derdi olan her vatandaş derdini yetkili makama ulaştırabiliyor. Kaymakamla görüşmek isteyen vatandaş çekinmeden gelebiliyor. Telefonlarımız her zaman açıktır. İsteyen istediği zaman arayıp derdini söylüyor. Çamoluk ilçe merkezi nüfusu 6.000 ama yazın bu nüfus ortalama 25-30 bini buluyor. Burada yabancı turizm olmayıp, iç turizm vardır. Buradan göç etmiş Çamolukluların yazın gelip, Çamoluk’taki yayla turizmine gelmeleri vardır. İstanbul’da yüzbin Çamoluk’lu vardır. Biz onlarında kaymakamıyız. Sürekli irtibat halindeyiz.

                                     

                                      

                                     Çamoluk Kaymakamı Murat Zadeleroğlu
 
Üniversiteli gençlerimize Ankara’da konferans

  Sürekli İstanbul’a gidiyoruz. İstanbul’da 36 tane köy derneğimiz var. Bu derneklerle sürekli toplantı yapıyoruz. En son Ocak ayında Ankara-Kızılcahamam’da Çamoluklu üniversite öğrencileriyle, Çamoluklu olup da değişik üniversitelerde okuyan yaklaşık 100 tane öğrenciyle kamp programı yaptık. Kısaca beyin fırtınası yaptık. Bu programa Sayıştay Başkanı Dr. Recai Akyel beyi çağırdık. Üniversiteli gençlerimize Ankara’da konferans verdirdik. Daha sonra onlara ilçe kaymakamı olarak ben konferans verdim. Bunun amacı ilçe kültürünü bilmektir. Bu öğrenciler İstanbul’da doğup, büyümüşler ama belki bir kısmı Çamoluk’a yılda 1-2 gün geliyor. Onların Çamoluk’la ilgili bağlarını koruyoruz.

Çamoluk Derneği yaklaşık 250 üniversite öğrencisine burs veriyor

  Çamoluk Derneği yaklaşık 250 üniversite öğrencisine burs veriyor. Oradaki öğrencilerle sürekli irtibat halendeyiz. İstanbul’daki işadamlarımızla sürekli beraberiz. Bir öğrencimizin maddi sıkıntısı olduğu zaman bir iş adamımızı arıyoruz ve o öğrenciye yardım ediyor. Herkes diyor ki son iki yılda Çamoluk’un kaderi değişti. LC Waiki şirketiyle yaptığımız görüşmeler sonucunda 23 Nisan Bayramı hediyesi olarak bütün öğrencilerimize özel hediye paketi yaptırdık.  

650 öğrencimize 60 bin TL. değerinde hediye dağıttık

  Böylece 650 öğrencimize 60 bin TL. değerinde hediye dağıttık. Zengin-fakir bütün öğrencilerimize hediye paketi yaptırdık. İlçemizde her yıl Temmuz-Ağustos aylarında yapılıyor ama genel Çamoluk Bal Festivali Ağustos ayında yapılıyor. Yirmincisi yapılan bu festivalde Fen Lisesini kazanan öğrencilere altın dağıttık. Çamoluk’un geleceği hakkında çok umutluyum İnşallah ulaşım sorununu çözdükten sonra Karadeniz’in tarımda en önde gelen ilçelerinden biri olacaktır. Karadeniz’in meyve bahçesi, meyvecilik merkezi olacaktır. Böylece Çamoluk’un kaderi değişti, önü ve ufku açıldı.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!