Cumartesi, Nisan 20, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Yeni dönem milletvekili olma hazırlıkları

Yeni dönem milletvekili olma hazırlıkları

  Türkiye’de 2011 yılı  Haziran  ayında  yapılacak Milletvekili genel seçimleri ile ilgili hazırlık dönemi başladı. Milletvekili aday adayları yavaş yavaş halk arasında dolaşmaya, çevre edinmeye başladılar. Gönlünde milletvekili olmak isteyenler seçim havasına çoktan girdi. Hatta bu konuda kendini garanti  görenler ve köylerde milletvekili ben olacağım diye dolaşanlar dahi var. Yeni dönem milletvekili olmak isteyenler halka daha önceki milletvekili olan arkadaşlarından size daha çok hizmet yapacağım diyorlar. Kimi adaylarda birbirlerine kendi kendinizi aldatmayın, ben genel merkeze güveniyorum. Genel merkez ne derse olur diyor.

  Hatta kimi partilerin milletvekili adaylarından bazıları ise ben birinci sıra diğeri ikinci sırada olacak diye kendi aralarında konuşanlar oluyor. Ülkemizde milletvekili olmak için çok hevesli olan insanlar var. Ama kendi aralarında olan bu yarış acaba gösteriş için mi? Yoksa millete hizmet için mi? Bunu zaman gösterecek. Ama halka baktığınızda ve kendilerine seçimi sorduğunuzda; halkta yeni yapılacak milletvekili genel seçimin de yeni milletvekili seçeceğiz diye hava yok. Halk diyor ki çok eski dönemlerdeki milletvekili seçimlerinde adayları o partinin delegeleri seçtiği için adayların arasında bir tatlı yarış vardı diyor. Artık günümüzde böyle bir heyecan yoktur.  

  Milletvekili adaylarını partinin il, ilçe yönetimleri seçse de, partinin genel merkezi sizin gösterdiğiniz adayı değil de, hiç beklemediğiniz bir kişi birinci sıra milletvekili adayı gösterilebiliyor. Bu yüzden taşra teşkilatı olarak aday belirlemede yaptığınız çalışmalar boşa gidiyor diyor. Türkiye’ye de her nedense milletvekili adayları seçiminde genelde taşra teşkilatının görüşü değil de, genel merkez veya genel başkanın görüşü ağırlık basıyor. Bu da halk üzerinde olumsuz bir intiba bırakarak partilerdeki milletvekili adayları seçimine halk bu yüzden ilgi göstermiyor. Bu aday adaylarının parti delegeleri üzerindeki çalışmaları hüsranla sonuçlanabiliyor veya hayal kırıklığına uğraya biliyorlar. 

  Delege sistemine göre adaylar belirlenmediği için milletvekili olan kişiler seçildiklerinde bizi genel merkez veya genel başkan seçti diyerek kendi delegelerine ve partililerine fazla ilgi göstermiyorlar. Bu nedenle tüm siyasi partilerimiz milletvekili adaylarını belirlemede genel merkez görüşü değil de tüm il ve ilçedeki parti delegelerinin görüşü sonucu çıkacak kişiyi aday göstermelerinde halka karşı daha sorumlu olacakları düşüncesindeyim. Kendisini; kendi partisinin delegesinin çoğunluğunun seçtiği milletvekili olan kişi halkı karşı kendisini daha çok sorumlu tutar. Ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde görüyoruz. İl ve ilçe teşkilatlarına kendi ekibini getiren adaylar seçim olamadan sıralarını belirliyor.

  Hatta bu nedenle kendisini şimdiden birinci sıra milletvekili adayı olarak ilan eden aday adayları da görülmektedir. Ülkemizdeki tüm siyasi partilerimiz milletvekili adaylarını belirlemede kamuoyu araştırmaları, delege seçimleri tarafsız parti gözlemcileri görüşlerini dikkate almalarında yararlı olacağı düşüncesindeyim. Çünkü halkın düşüncesinde; tüm partilerdeki milletvekili adayları seçimlerinde adayları taşra değil de, genel merkezin belirleyeceği görüşü hakimdir.

  2011 yılında yapılacak milletvekili genel seçimlerinde adayların; o yöreden olması, o yörenin halkının beğendiği ve üzerinde ittifak adayı seçmesinde yarar vardır. Seçilecek adayların zenginliği, kendi çevresine değil de halkın çoğunluğunun takdir ettiği adayı milletvekili göstermelerinde yararlı olacağı düşüncesi kamuoyunda yaygın hakimdir. Geçmiş dönemlerde bazı yerlerde ki seçimlerde partilerin; seçimi aday belirleme yüzünden kaybettiği görülmektedir. Zamanla da taşra teşkilatlarında kimin adamı çoksa onların adayının milletvekili adayı gösterildiği ne yazık ki görülmektedir. Bunun önüne geçmek için her parti kendinin belirleyeceği tarafsız gözlemci raporlarını da dikkate almak gerekir.

  Ayrıca milletvekili adayları belirlenirken o adayın o yöreden aday olmasının sağlanması, o yöre parti teşkilatının o yöre halkına bir değer verdiğinin göstergesidir. Yoksa o yöreye başka bir yerden aday gösterirseniz halk size güvenmiyor, partim benim görüşüme ve benim yöreme değer vermiyor diyor.  Kısaca milletvekili aday belirlemelerinde genel merkez ağırlıklı değil de taşra teşkilatı delege ağırlıklı olmasının halkta heyecan yaratacağı ve daha sağlıklı olacağı düşüncesi hakım olmalıdır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!