Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Çanakkale’nin mevcut ekonomik ve sosyal durumu nasıldır?
“Çanakkale, 9.933 km2 lik yüzölçümü, 11 ilçesi, 34 belediyesi, 565 köyü, 671 km. kıyı uzunluğu, % 53 e varan ormanlık alanı ile Avrupa ve Asya’yı birbirinden ayıran ve kendi adını taşıyan boğazın iki yakasında kurulmuş bir ilimizdir. 5.000 yıllık tarihi ile Anadolu’daki en eski uygarlık merkezlerinden Troya, Assos, Alexandreia- Troas, Neandria, Abydos ve Sestos’ a ev sahipliği yapmıştır. Antik çağdan kalma kalıntı ve buluntuların yanı sıra, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma çok sayıda eseri ve dünyada sayılı Mevlevihanelerden olan Gelibolu Mevlevihanesini barındırır.
Çanakkale’nin toplam nüfusu, 2009 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sonuçlarına göre 477.735’dir. Toplam nüfusun % 53’ü il merkezi ve ilçe merkezlerinde, % 47’si köylerde yaşamaktadır. Yıllık nüfus artış hızı binde 6.18, Nüfus yoğunluğu ise 48’dir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sonuçlarına göre nüfus itibarıyla en kalabalık ilçemiz merkez ilçeden sonra 80.849 ile Biga ilçesi, en az nüfusa sahip ilçemiz ise 2.496 ile Bozcaada’dır.
İlimizde eğitim göstergeleri, olanakları ile altyapısı iyi düzeydedir. Gerek okuma yazma oranları, gerekse, okullaşma oranları ülke ortalamalarının üzerinde seyretmekte olup, sağlık alanında da aynı olumlu gelişmeler izlenmektedir. İl çapında Askeri Hastaneler hariç 10 adet Devlet Hastanesi, 1 adet Üniversite Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 2 adet özel hastane, 4 adet Dispanser, 1 adet Ana Çocuk Sağlığı Merkezi vardır.Temmuz 2010 itibariyle aile hekimliğine geçilmiş olup 50 aile sağlığı merkezi,130 aile hekimliği birimi,100 sağlık evi ile hizmet verilmektedir.
Eğitim- spor alanında son dönemde tamamlanan tesislerden bazıları Çanakkale Olimpik Yüzme Havuzu, Merkez kapalı Spor Salonu olup, Merkez Fen Lisesi, Yenice Anadolu Lisesi, Çan Kocayayla 12 Derslik İlköğretim Okulu, Lapseki Çardak 16 Derslik İlköğretim Okulu, Lapseki Bağımsız Anaokulu yapımları ile Ezine Meslek Yüksekokulu yapımları da yatırım programdadır.
Sağlık hizmetlerine ulaşımda da çok önemli adımlar atılmakta olup, , Çanakkale Merkezde 400 yataklı -Devlet Hastanesi, 18 Mart Üniversitesi Yeni Araştırma ve Uygulama Hastane inşaatı projeleri 2010 yılı yatırım programında yeralmaiştır. Son yıllarda çok sayıda ambulans ve 2 iki adet deniz ambulans botu ile 2009 yılında ambulans helikopter de İlimizde hizmete başlamıştır. Artık İlimizin en ücra köşesindeki sağlık problemine dahi çok kısa sürede müdahale edilebilmektedir.
Devlet İstatistik Enstitüsü verileriyle 2001 yılı cari fiyatlarla Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla cari fiyatlarla iller sıralamasında 2.335 $ ile 19. sıradadır. TUİK tarafından İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2. Düzeye karşılık gelen 26 bölge için yapılan Gayri Safi Katma Değer Hesabı (GSKD) tahmini çalışmaları sonuçlarına göre; Balıkesir ile Çanakkale illerinden oluşan TR22 Balıkesir Çanakkale bölgesinde 2006 yılında Gayri Safi Katma Değer 13 Milyar 68 Milyon TL, kişi başına gayri safi katma değer de 8.248 TL (5.725 $) olarak hesaplanmış olup, bölgemiz 26 bölge içinde 10. sırayı almıştır.TÜİK verilerine göre Çanakkale Balıkesir Bölgesi Gayri Safi Katma Değer Hesabında en önemli payı % 58 ile hizmetler sektörü, 22 ile tarım sektörü, % 20 ile sanayi almaktadır. TÜİK kaynaklı 2009 yılı işsizlik verilerine göre ilimizde işsizlik oranı % 7.3’dür. Çanakkale ili sanayi iş kolunda çalışanların toplam istihdama oranı bakımından Türkiye ortalamalarının altında, kişi başına gayri safi yurtiçi hâsıla ve tarım kolunda çalışanların toplam istihdam oranı bakımından ise Türkiye ortalamasının üstündedir.
İl ekonomisinde, tarım en önemli faaliyet olmakla beraber son yıllarda tarıma dayalı sanayi kolları gelişme göstermekte, orta ölçekli sanayi ve turizm sektörleri sahip olunan potansiyeli arttırıcı bir şekilde gelişmektedir. Önemli ve verimli ve bir coğrafya üzerinde konuşlanmış olan Çanakkale tarım alanında ülkemizin en önemli ve verimli üslerinden birisidir. İlimizde üretilen sebze ve meyve gerek iç, gerekse de dış pazarda aranır ve tanınır hale gelmiştir. Nitekim Türkiye toplam domates üretiminin % 5’i, zeytin üretiminin % 4’ü, şeftali üretiminin % 11’i, şaraplık üzüm üretiminin % 7’si, kanola üretiminin % 11’i, bakla üretiminin % 4’ü, yağlık ayçiçeği üretiminin % 4’ü ve elma üretiminin % 3’ü ilimizde gerçekleştirilmektedir. Gerek tarım ürünleri gerekse hayvansal ürünlerdeki üretim miktarı göz önünde bulundurulduğunda tarıma dayalı sanayi kollarının gelişmesi için önemli bir potansiyel mevcuttur.
Son yıllarda yapımı tamamlanan baraj, gölet ,sulama projeleri ve halk sulamaları ile toplam sulama alanı 76.256 ha ulaşmıştır. İlimizde halen 2 adet baraj, 3 adet sulama ve 7 adet gölet sulaması ile 4 adet taşkın koruma inşaatının yapımına devam edilmektedir. Yatırım programında bulunan sulama projelerinin tamamlanması ile yaklaşık 25 Bin ha alan daha sulamaya açılacak olup, hem ürün çeşitliliğinde hem de verimi ve kalitesinde sağlanacak artış ilimizin tarım potansiyelini daha da yükseltecektir.
İl geneline yayılmış çoğunlukla tarıma dayalı küçük orta ölçekli üretim tesislerinin dışında 2009 yılı Türkiye’nin ilk 500 firması içinde İÇDAŞ, KALEBODUR, AKÇANSA, DARDANEL gibi marka olmuş, önemli yere sahip 4 büyük firma da ilimizde faaliyet göstermektedirler. Belli başlı işletmeler arasında Doğtaş Mobilya, Tahsildaroğlu Süt Ürünleri, Kalemaden, Çan Linyitleri İşletmesi öne çıkan sanayi kuruluşlarıdır. Çanakkale Merkez ve Biga’da iki Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
İlimizde özellikle orta ölçekli sanayinin gelişmesi açısından Organize Sanayi Bölgelerinin gelişimine önem vermekteyiz. Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi’nde 96 adet parselin 79 adedi tahsis edilmiş olup 22 adet firma faaliyete geçmiştir. Biga Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 51 adet parselin 43 adedi tahsis edilmiş durumdadır. Organize Sanayi Bölgelerinde yatırımcılara arsa tahsisleri de devam etmektedir.
Çanakkale, Gelibolu Yarımadası’ndan Edirne ve Tekirdağ vasıtasıyla Trakya’ya, Biga Yarımadası’ndan Balıkesir ve İzmir vasıtasıyla Anadolu’ya karayolu ile irtibatlıdır. İlin toplam karayolu uzunluğu 1.064 km. olup, bu ağın % 98’i asfalttır. Ayrıca il’de yolu olmayan köy bulunmamaktadır.
Dış ticaret hacmimize bakacak olursak, 2009 yılı sonu itibariyle ihracatımız 1 Milyar 72 Bin USD olarak görülmekle birlikte, Çanakkale’de üretim ve ihracat yapan firmaların bir kısmının ihracatının farklı gümrüklerden gerçekleşmesi nedeniyle ihracatımız 1.5 Milyar USD civarında olmaktadır. En çok ihraç edilen ürünler ise, inşaat demiri, seramik, karo fayans, çimento ve dondurulmuş gıdadır. İthalatımız ise 1 Milyar 25 Bin USD civarındadır. Hurda demir, seramik malzemesi, dondurulmuş balık ve taş kömürü en çok ithal edilen mallar arasındadır.
Varsa bu çalışmalar nelerdir?
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 2 Kasım 1973 tarihinde 33,000 hektarlık alanı kapsayacak şekilde Milli Park olarak tescil ve ilan edilmiştir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Türkiye’de müstakil müdürlük olarak teşkilatlanmış olup, ayrıca 2000 yılında “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Yasası” adı altında çıkarılmış özel yasası olan tek milli parktır. Milli Parkın anayasası hüviyetinde olan Milli Parka ait Uzun Devreli Gelişme Planı 2003 yılında onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Milli park alanında bir ilçe ve sekiz (8) köy mevcuttur. Bu yerleşim yerlerinde yaklaşık 10,000 nüfus yaşamaktadır. Milli Park Müdürlüğünde muhtelif zamanlarda inşa edilmiş anıt, tesis ve şehitlikler bulunmaktadır. Ayrıca yabancılara ait otuz dört noktada anıt ve mezarlıklar mevcuttur.
Türk ve dünya tarihinde önemli olaylara sahne olmuş Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda; bölgedeki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılması ve yerli ve yabancı ziyaretçilere daha iyi hizmet verilmesi amacıyla Uzun Devreli Gelişim Planı çerçevesinde çalışmalar yoğunluk kazanmıştır.2003-2009 yılları arasında 10 adet şehitlik ihyası, 3 adet tanıtım merkezi ve ziyaretçi noktası yapımı, 3 adet tabya restorasyon ve çevre düzenlemesi, 7 adet kitabe onarımı ve 100 km asfalt yol yapımı gerçekleştirilmiş ve 2003-2009 yılları arasında yaklaşık 40 Milyon TL. harcama yapılmıştır.
2010 yılında ise dünyadaki emsalleriyle yarışacak interaktif bir müze ile ayrıca panoramik bir müze yapımı için çalışmalar sürmekte, Simülasyon Merkezi ve şehitlik onarım çalışmalarına ise başlanmıştır. Kabatepe’de yapımına başlanan Simülasyon Merkezi çeşitli görsel ve ileri tekniklerle donatılarak Çanakkale Kara ve Deniz Savaşlarını bütün ayrıntılarıyla ziyaretçilere anlatmayı amaçlamaktadır. Temmuz 2011’de tamamlanması öngörülmüştür. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nınyılında açılışı yapılan 57. Alay Şehitliğinde tören alanı oluşturulması ve çevre düzenlemesi projesi, Anafartalar Sahil Yolu ve Milli Park içerisindeki yolların bakım onarımları devam etmekte, Mecidiye Tabyaları Restorasyonu tamamlanmış, çevre düzenlemesi işi ihale edilmiştir. Jandarma Kireçtepe Şehitliği yapımı, Havuzlar Akbaş, Alçıtepe Şehitliklerinin onarımları da yeni ele alınan çalışmalar arasındadır. Milli Park içerisinde 30 adet tescilli çeşme ise aslına uygun olarak restore edilecektir. Vilayetler Hizmet Birliği tarafından ziyaretçilere daha iyi hizmet vermek üzere bölgede bir misafirhane yapımı da planlanmaktadır.
Eceabat esnafı Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerden yeteri kadar ekonomik girdi sağlayamadıklarından söz ederek gelen turların yiyeceklerini getirdikleri ve arabalarıyla turistleri şehitlik içerisinde taşıdıklarından ekonomik olarak kendilerine hiç yansımadığını söylüyorlar. Bu konuda görüşünüz nedir?
Bilindiği gibi Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı her yıl düzenlenen Ulusal ve Uluslar arası törenlere sahne olmaktadır. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü Zafer Haftası, 24-25 Nisan Kara Savaşlarının Yıldönümü haftası olarak kutlama ve anma etkinlikleri ile 10 Ağustos Anafartalar Zaferi kutlanmaktadır. Bu törenlere gerek yurtiçi gerekse yurt dışından gelen hem üst düzey devlet yetkilileri hem de yerli yabancı ziyaretçiler katılmakta ve Gelibolu Yarımadası bu özel günlerde binlerce ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Bunların dışında son yıllarda Milli Parkta yapılan çalışma ve düzenlemelerle Milli Parka olan ilgi artmış olup, yurdun dört bir yanından yıl boyunca gerek öğrenci grupları, gerekse yerli ve yabancı olarak, yılda 2-2,5 milyon civarında bir ziyaretçi Milli Park’ta misafir edilmektedir.
Eceabat esnafının bu ziyaretçi akınından pay almadığı söylenemez, ancak gelen misafirlere daha iyi hizmet verilmesi konusunda, gerekli düzenlemelerle esnafın bilinçlendirilmesi çalışmaları yapılmakta ve hem daha iyi hizmet ve çevre temizliği açısından, hem de mekana yaraşır hizmet etme açısından çalışmalar sürmektedir. Turizmde; “Bir memnun olan kırk kişi getirir, bir memnun olmayan bin kişi götürür” deyimiyle ilişkilendirirsek; Yarımadaya ve Çanakkale’ye her yıl artarak devam eden turizm trafiğine bakıldığında esnafın payı da giderek artacaktır.
daha iyi bir duruma gelmesi için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Çanakkale son yıllarda gerek ülkemizdeki gerek dünyadaki turistler için giderek artan bir ilgi ile turizm çekim merkezi olmaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Truva Antik Kenti, Assos, Sestos, Abidos, Kaz Dağları, Gökçeada ve Bozcaada’sı, Gelibolu Mevlevihanesi gibi ilgi çekici mekanlar çok sayıda ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada ile en batısındaki ilçe konumunda olan Bozcaada önemli turizm cazibe merkezlerimizdir. Bozcaada ve Gökçeada tarihi ve kültürel mirası, doğal güzellikleri, uzun ve elverişli kıyıları, bakir sahil şeridi ile deniz turizmciliğinden, su sporlarına, eko turizmden, sağlık turizmine, dalış turizminden, sörf ve yelken turizmine birçok alanda potansiyel cazibe merkezidir. Ayrıca Gökçeada ilçemiz dünyanın en güzel doğal akvaryumlarından birine sahiptir.
Bozcaada’da bağcılığın yanında, turizm sektörü 90’lı yılların başlarından itibaren gelişmeye ve adanın en önemli faaliyet konusu olmaya başlamıştır. Kendine özgü tarihi mimari dokusu, farklı kültürleri bir arada barındırması, denizi, şarabı ve mutfağıyla, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmiş ve turizm olgusu başlamıştır. Ulaşım imkanlarının artmasıyla da halkın en önemli gelir kaynağı olmuştur. Bozcaada’da b yıllarda özellikle Anakaraya 32 mil uzaklıktaki Gökçeada’ya ulaşımı bir hayli zor iken, her iki adanın deniz ulaşımında İl Özel İdaresi iştiraki GESTAŞ eliyle mevcut gemilerin yanında yeni gemiler devreye girmiş ve adalara hızlı feribot seferleri konularak ulaşım sorunları büyük ölçüde çözülmüştür. Yaz aylarında ulaşımı daha kolaylaştırarak ilave seferler GESTAŞ tarafından konulmakta, her iki adaya daha iyi hizmet vermek için yaz aylarında ek seferler düzenlenmekte, kiralama ve satın alma yoluyla yeni gemiler devreye sokulmaktadır. Hızlı feribot seferleri her iki adaya 1-1,5 saatte ulaşım sağlanmaktadır. Ulaşımdaki bütün bu gelişmeler adaların turizmine, ekonomik ve sosyal hayatına önemli ölçüde yansımaktadır.
Ayrıca Gökçeada’da İnsani Yardım Amaçlı Havaalanı altyapı ve üstyapı ile tamamlanmıştır. Resmi açılışı yapılmış olan İnsani Yardım Amaçlı Gökçeada Havaalanının ada ulaşımına katkı sağlaması için bir an önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce uçuş izni verilerek, uçuşlara açılması konusunda da çalışmalar sürdürülmektedir.
Acil durumlar için il merkezinde helikopter bulunmakta olup, Gökçeada’da sağlık motorbotu da hizmet vermektedir.İlimizi ve adı geçen adalarımızı ziyaret edeceklere hizmet edecek organik çiftlik gibi, aquapark, SPA gibi tesisleri de içeren entegre turizm yatırımları ilimize ve yatırımcıya önemli katma değer katabilecek alanlarımızdandır. Bu alanların tanıtımı konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Bu yıl içinde Gökçeada ve Bozcaada’da 3’er tesis için kamu arazilerinden kiralama yoluyla yeni turistik tesis yapmak amacıyla işlemler devam etmektedir.Yatırım teşvikleri bakımından; Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile adalarımız 4. bölge kapsamında yer almaktadır. Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri ayrıca Kalkınmada Öncelikli Yöre ve 5084 sayılı Teşvik Kanunu kapsamında yatırım ve projeler desteklenmektedir. Her iki adanın turizmden daha çok pay alması için festivaller, şiir günleri, film festivali gibi etkinlikler düzenlenmekte, İnternet yoluyla da tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmektedir.
Çanakkale’nin ekonomik, sosyal, kültür ve eğitim yönünden daha
iyi bir seviyeye gelmesi için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Çanakkale’nin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi bütün sektörler için ana sektör olan ulaşıma bağlıdır. Çanakkale, Gelibolu Yarımadası’ndan Edirne ve Tekirdağ vasıtasıyla Trakya’ya, Biga Yarımadası’ndan Balıkesir ve İzmir vasıtasıyla Anadolu’ya karayolu ile irtibatlıdır. İlin toplam karayolu uzunluğu 1.066 km. olup, bu ağın % 98’i asfalttır. Ayrıca il’de yolu olmayan köy bulunmamaktadır.
Jeo-stratejik konumuna, doğal tarihi ve kültürel zenginliklerine karşın Çanakkale’nin gelişmişlik düzeyinin, büyük ölçüde ulaşım problemleri nedeniyle potansiyelinin gerisinde olduğu söylenebilir. Ancak bu konuda son yıllarda büyük ulaşım yatırımları gündemde olup, Çanakkale’yi İstanbul, İzmir ve Ankara’ya bağlayan üç hana yol hattından Trakya ve İstanbul’u ilimize bağlayan bölünmüş yolun Gelibolu’ya kadar olan kısmı devam etmekte, Eceabat kısmının ise 2011 yılında tamamlanması planlanmaktadır. İlimizi Bursa ve Ankara’ya bağlayan bölünmüş yolunda da gelişmeler hızla sürmekte ve bu yıl bitirilmesi hedeflenmektedir. Çanakkale – İzmir yolu ise bu yıl ihale edilmiş olup, çalışmalar sürmektedir. Ayrıca Kınalı Kavşağından başlayarak Tekirdağ Çanakkale Balıkesir ve oradan da Ege ve Akdeniz’e bağlayan otoyol projesi ve Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün etüt çalışmaları yapılmaktadır. Bu otoyol yapıldığında Çanakkale, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan güzergahta İstanbul’un alternatifi olacaktır.
Karayolu dışında il içi denizyolu ulaşımı Çanakkale-Eceabat, Eceabat Kepez, Lapseki-Gelibolu, Çanakkale-Gökçeada ve Bozcaada-Yükyeri arasında karşılıklı feribot seferleri ile gerek GESTAŞ’a ait gemilerle gerekse de özel sektör tarafından işletilen gemilerle gerçekleştirilmekte olup, ayrıca Bozcaada ve Gökçeada’ya Çanakkale’den hızlı feribot seferleri yapılmaktadır. Deniz ulaşımında da son yıllarda çok önemli gelişmeler sağlanmış olup, bir yıl içerisinde 5 adet yeni gemi daha seferlere katılacaktır. Son dönemde Yunanistan’ın Limni adasına da sefer düzenlenmeye başlanmış olup, İstanbul’a da sefer düzenlenmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. GESTAŞ’a ait gemilerle Avşa Erdek hattında da seferler düzenlenmiştir.
İlde, Merkez Kepez Limanı ile Ezine’de Akçansa Çimento Fabrikasına, Biga’da İçdaş’a ait liman bulunmaktadır. Ayrıca Çanakkale Merkez, Eceabat, Gelibolu, Lapseki, Ezine-Geyikli Yükyeri, Bozcaada, Gökçeada, Çardak ve Kabatepe’de iskeleler bulunmaktadır. Kepez Limanı gerekli altyapı eksikliklerinin tamamlanmasıyla konteyner yükleme boşaltma lojistik merkezi olmaya adaydır.
İl Merkezinde stol tipte bir havaalanı mevcut olup, THY tarafından haftada üç gün İstanbul bağlantılı tarifeli seferler yapılmaktadır. Çok yakında Çanakkale-Ankara seferlerinin de yapılabilmesi mümkün olacaktır. Daha büyük kapasiteli uçakların sefer yapabilmelerini teminen havaalanı ile ilgili modernizasyon, genişletme ve donanım yatırımları devam etmekte olup. Bölgesel uçuşlar ve charter seferleri gibi konular da gündemimizdedir. Bölünmüş yolların tamamlanması, köprü ve otoyolların yapımı başta olmak üzere ulaşım alanındaki bu gelişmeler, İlimizin imajını tamamen değiştirecek ve Çanakkale önümüzdeki yıllarda hem halkımızın hem de yatırımcıların daha çok ilgisini çekecektir. Teknoloji alanında ise; önemi hemen herkes tarafından bilinen Arge çalışmaları ile ilgili olarak, ilimizin innovasyon ekonomisiyle de tanışması teşvik edilmekte, üniversitemizde Teknopark kurma çalışmaları sürdürülmektedir.
Turizm alanında; diğer bir Milli Parkımız olan Troya’da büyük bir müze yapılması ve çevresinde o günkü yaşamı hatırlatacak bir destinasyon alanı oluşturulması için bu yıl ihaleye çıkılması planlanmaktadır. Proje tamamlandığında Troya çok daha büyük bir ilgi odağı olacaktır. Ayrıca Kazdağları’nın ilimiz sınırları içerisinde kalan kısmının Milli Park ilan edilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Çanakkale’nin uluslararası tanıtımına önem verilmektedir. Dünya mirası Truva yurt dışında da tanınmakla birlikte ilimizin diğer turizm değerlerini de cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımız sürmektedir. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Özel İdaresi katkılarıyla çeşitli dillerde kitap, broşür ve CD gibi tanıtım materyalleri hazırlanıp dağıtılmakta ve Valiliğimiz internet sitesi başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının internet siteleri ile tanıtım çalışmaları desteklenmektedir. İl genelinde belediyelerimizin katkıları ile festivaller, panayırlar ve şenlikler düzenlenmektedir. Çanakkale Belediyesi’nce düzenlenen Troia Festivali, Lapseki Kiraz Şenlikleri, Bayramiç Ayazma Festivali bu etkinliklere örnektir.
Yurt içinde ve dışında uluslararası fuarlara katılmaya önem verilmektedir. Bu yıl yapılan 78. İzmir Enternasyonel Fuarı’nın onur konuğu olan Çanakkale’nin kamu kurum ve kuruluşları ile önde gelen sanayi kuruluşlarınca tanıtımı yapılmıştır. Ayrıca bu yıl Bulgaristan ve Romanya’da yapılan Uluslararası Turizm Fuarlarında da Çanakkale’nin tanıtımı yapılmıştır. Mahalli idarelerimizin kardeş şehirleri aracılığı il ilimizin tanıtımı yapılmakta ayrıca gerek Ulusal Ajans gerekse diğer kurumların koordinatörlüğünde uygulanan AB projeleri ile görsel ve kültürel paylaşımlarda bulunularak tanıtım faaliyetlerine katkı sağlanmaktadır.
Diğer taraftan Avrupa Komisyonu desteğiyle uygulanan ve Türkiye’nin farklı kentlerinin Avrupa’da tanıtımına fayda sağlamayı ve bu kentlerde sanat ve kültür alanlarına yatırım yapmayı amaçlayan “Benim Kentim” projesinde ilimiz Konya, Trabzon, Mardin ve İstanbul illerimizle birlikte seçilen beş il arasında yer almıştır.
Eğitimde, son yıllarda her önemi vurgulanan Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi alanında ilimiz pilot il olarak belirlenmiş olup, konuyla ilgili bölgesel düzeyde bilgilendirme çalışmalarının yapılarak çocuklarını okul öncesine ve ilköğretime zamanında kayıt ettirmeyi isteyen ailelerin sayısının arttırılması, ilköğretim okulları bünyesindeki okul öncesi eğitim sınıfları ve anaokullarına ekipman, eğitim materyali ve mobilya desteğinin sağlanması konularında tüm çalışmalar desteklenmekte, özel sektörün bu alanda yaptığı tüm katkılarda olumlu karşılanmaktadır. Eğitim alanında ülke ortalamalarının üzerinde seyreden göstergelerin daha da iyi seviyelere yükselmesi için gerek fiziki olanakların arttırılması gerekse de niteliklerinin güçlendirilmesi alanında çalışmalar devam etmektedir. Yatırım programında yer alan Merkez Fen Lisesi, Yenice Anadolu Lisesi, Çan Kocayayla 12 Derslik İlköğretim Okulu, Lapseki-Çardak 16 Derslik İlköğretim Okulu, Lapseki Bağımsız Anaokulu yapımları ile Ezine Meslek Yüksekokulu yapımlarının hızla tamamlanması için çalışmalar sürdürülmektedir.
Yükseköğrenimde de, 2 entitüsü, 9 fakültesi ve yüksekokulları ile yaklaşık 26 bin öğrencinin eğitim gördüğü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ulusal ve uluslararası etkinliklerle ilin sosyo kültürel ve eleonomik hayatına katkı yapmaktadır. Ekim 2010’da “?” bir Dünya Üniversiteler Kongresi’ni organize ederek dünya üniversitelerini Çanakkale’de buluşturmuştur. Yükseköğrenim alanında da yatırımlar hızla sürmekte olup, eğitimin fiziksel imkanlarının attırılmasına çalışılmaktadır. Ayrıca Valiliğimizde Avrupa Birliği ve dış kaynaklı fonlardan yararlanmak üzere,birim oluşturulmuş olup kamu, STK’lar ve üniversite işbirliği ile dış kaynaklı hibe ve fonlardan azami yararlanılması için çalışmalar yapılmaktadır.
Enerji alanında; yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin değerlendirilmesi çerçevesinde, ilimiz rüzgar enerjisi konusunda önemli yatırım ve projelere ev sahipliği yapmaktadır. İlimiz de ulusal sisteme entegre edilmiş; Bozcaada ilçesinde (10 mw gücünde), Çanakkale Merkezde (İntepe 30.2 mw gücünde), Gelibolu’da (15.2 mw gücünde), Ezine Üvecik (21 mw gücünde) rüzgar enerji santralleri bulunmakta olup, Lapseki Gelibolu Denizaltı Kablosu Geçiş projesi ile il genelinde enerji hatlarını yer altına alma çalışmaları yatırım programındadır.
İlimizde sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda, rasyonel kaynak kullanımı sağlayan, ekonomik kararlar ile ekolojik yapı arasında denge kurarak bölgemizde kullanım bütünlüğünün planlanması için Çevre ve Orman Bakanlığından bölge ve havza bazında 1/100.000 ölçekle Çevre Düzeni Planı yapımının 2011 yılı programına alınması talep edilmiştir. Sosyal, tarihsel, coğrafi ve stratejik bakımdan zengin bir arka planı olan ilimizde, yenilenebilir enerji kaynakları, eğitimli insan gücü, verimli topraklarımız, geliştirmeye devam eden altyapımız, uluslar arası arenada söz sahibi olmayı hedeflemiş üniversitemiz, işbirliğine ve dayanışmaya açık sivil toplum örgütlerimiz, girişimci özel sektörümüz ile ilimizde dünya mirası varlıklarını, tarihi ve turistik değerlerini koruyan çevreye ve insana duyarlı, istihdam olanaklarını arttıracak, ilimize katma değer kazandıracak, sürdürülebilir kalkınma modeline ulaşmaya yardımcı olan/olacak tüm çabaları desteklemek, yeni yatırım projelerinin yönünü ilimize döndürmek, başta Valiliğimiz olmak üzere tüm Çanakkale’nin ortak çabasıdır.
Amacımız öncelikle turizm değerlerimizden azami ölçüde yararlanmak, kaliteli ve çok çeşitli tarım ürünlerimizi pazarlamak, çevreye duyarlı orta ölçekli sanayimizi geliştirmek, il, bölge ve ülke ekonomisine en üst seviyede katkı sağlamaktır.
Sizce başarılı bir mülki idare amiri nasıl olmalıdır?
Ülkemizde Mülki İdare Amirliği geçmişten günümüze idare gelenekleri yanında yaşadığımız iletişim ve bilgi çağının gereksinimlerine göre de şekillenmektedir. Mülki İdare Amirliği görevi; İlde atanmışların, seçilmişlerin ve aynı zamanda sivil toplum ve halkın karar süreçlerine katılmalarının sağlanması, koordinesi, adeta orkestra şefliği görevine benzetilebilir. Kanunların kendilerine verdiği görev, yetki ve sorumluluklar yanında Mülki İdare Amirleri; kanunda yazılı olmayan hallerde de; ildeki yerel kalkınma çabalarına, kaynak yaratılmasına, vatandaş odaklı açık ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla sorunlara çözüm bulma becerisiyle, farklılıklar gösterebilme yönleriyle başarılı sayılırlar.
Vatandaş istek ve eğilimlerine duyarlı ve aynı zamanda sonuç odaklı, objektif yaklaşım sergilenmesi, idarede yönetişim yaklaşımının benimsenmesi başarıya götüren anahtardır. İdarenin bütünlüğü esasıyla tüm kuruluşlarımızla koordineli ve işbirliği içerisinde çalışmaya özen gösteriyoruz. Valiliğimizin her türlü iletişim kanalları vatandaşlarımıza açıktır.”