Cuma, Mayıs 3, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü: "Alaçam Karadeniz'le bütünleşmiş, Türkiye'de örnek bir ilçe...

Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü: “Alaçam Karadeniz’le bütünleşmiş, Türkiye’de örnek bir ilçe olacak”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Alaçam ilçesi, Samsun’un tütünüyle ünlü ilçelerinden birisidir. Şu anda tarım ürünlerinden ağırlıklı olarak pirinç üretimi yapılmaktadır. Alaçam, Samsun il merkezine olan uzaklığı 80 km:, Bafra ilçesine olan uzaklığı ise 30 km.‘dir. Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü, ilçenin ekonomik ve turizm, eğitim yönünden kalkınması için büyük gayret gösteriyor. Özellikle ilçenin turizm yönünden gelişmesi için tarihi Alaçam evleri ile ilgili proje hazırlamış. Ayrıca ilçenin turizm amaçlı tanıtımı için hazırlanan ilçenin fotoğraflarla tanıtımı anlatan Alaçam Kaymakmalığı Alaçam kitabi gerçekten turizm amaçlı çok güzel bir kitaptır.

  Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü, ilçede eğitim çalışmalarına büyük önem veriyor. Uzak köylerde olup da,  maddi imkansızlık nedeniyle orta öğrenimini sürdüremeyen öğrencileri taşımalı sistemle toplam 196 öğrenciyi ilçeye taşıyor. Böylece okuyamayan gençlerimizin okumasını sağlamış. Kaymakam Seçkin Üçüncü ayrıca okuyamayan ve çeşitli nedenlerle yalnız kalan toplam yaklaşık 65 kız öğrenci için mevcut öğretmenevini kız yurduna dönüştürmüş ve ayrıca bu çocukların tüm ihtiyaçlarını SYD Vakfından karşılamaktadır. Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçürncü,”Yalnız değilsiniz” adında örnek proje hazırlayarak çeşitli nedenlerle yalnız kalan çocuklarımıza sahip çıkmış.

  Onlara gerekli yardımlarda bulunmuş ve zamanla onlarla beraber yemek yiyerek, devletin yanlarında olduğu mesajını vermiş. ” O çocuklarımızın bir kısmını topluma kazandırdık ve o çocuklarımızın hayat hikayelerini dinlerken de onlardan çok şeyler öğrendim.” Diyor. Yalnız değilsiniz projesinden o kadar etkilenmiş ki o çocuklardan bahsederken göz yaşlarına hakim olamıyor. Bu bir güzel yöneticilik ve toplumun benimsediği bir yönetim anlayışıdır. Çalışkan, görevine son derece bağlı  Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü, “Alaçam” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

 
                                           
                                            Alaçam Kaymakamı Sezgin Üçüncü
 
Alaçam’da turizm amaçlı tarihi evler projemiz

  “Alaçam ilçemizde, Anadolu’daki sosyal hayat gibi geçim tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Alaçam tütünüyle meşhurdur. Tütündeki son 10-15 yıldaki gelişmeler tütün üretimini arka sıraya doğru itmiştir. Alaçam’da şu anda çeltik üretimi ön plana çıkmıştır. Tütün ve çeltik Alaçam’ın en önemli gelir kaynaklarıdır. Çağımızda tarım ve hayvancılığın dışında başka gelir kaynakları elde etmek lazımdır. Bu nedenle Alaçam için düşündüğümüz en önemli konu turizmdir. Alaçam’ın denize uzaklığı 18km olup deniz sahilimiz bakir bir alandır. Burada önemli kumsal alanlar vardır. Alaçam’da turizm amaçlı tarihi evler projemiz vardır. Bu proje Alaçam Belediyesi ve Samsun İl Özel İdaresi tarafından yürütülmekte olup, kaymakamlık olarak bizde bu projenin takip ve denetimini yapıyoruz. Samsun İl Özel İdaresi tarihi bir evi restore etti. Bu tarihi ev 1-2 ay içerisinde müze ve sergi salonu olarak açılacaktır. Ayrıca tarihi binalar için sokak sağlılıklaştırma projemiz var. Bu proje bittikten sonra bu işler hızlanacaktır.

                           
                                         
                                             Alaçam’da bulunan tarihi evler
 
Atatürk zamanında Selanik’ten ve özelliklede Kavala şehrinden mübadil yerleşme

  Bu nedenle; kültür, deniz, arih turizmi birleştiği zaman ortaya önemli bir gelir kaynağı çıkacaktır.Alaçam mübadil memlekettir.Alaçam’a özellikle Atatürk zamanında Selanik’ten ve özelliklede  Kavala şehrinden mübadil yerleşme olmuştur.Yapılan bu müzede mübadillerle ilgili fotoğraflar, tarihi eşyalar ve tarihi hatıralar sergilenecektir.bunları biz bir potada eritmeye çalışacağız.İlçemize Alaçam Meslek Yüksek Okulu geçen yıl kuruldu ve bu yılda eğitime açılacaktır. Şu anda Alaçam Meslek Yüksek Okulu binasında tadilat çalışmaları devam ediyor.Bu tadilatın üçte biri bitti ve üçte ikilik kısmı kaldı.Yüksek Okulun açılmasıyla ilgili il özel idaresi, Yüksek Okul yaptırma ve Yaşatma derneği ve bizlerin yardımıyla buranın tadilatını bitireceğiz.

Posta Meslek Yüksek Okuluna bu yıl 250 öğrenci kayıt yaptıracak

  Bu okul bizim için çok önemlidir. Meslek Yüksek Okuluna bu yıl 250 öğrenci kayıt yaptıracaktır. Gelecek yıllarda öğrenci sayısı 300-500-1.000’e çıkacaktır. Eskinin gelir kaynağı tütünün olduğu cadde üzerindeki bina Meslek Yüksek Okulu olarak çok büyük hizmetler olacaktır. Bu bina daha önce 1960 yıllarında yapılmış ve Alaçam için kutsal bir binaydı. Bu projelerimizin dışında bizler için en önemli konu eğitimdir. Köylerimizin üçte ikisi dağlık bölgede bulunmaktadır. Buralardan ilçeye öğrencilerimizin eğitim amaçlı gelmesi çok zordur. Burada yaşayan vatandaşlarımızın ilçede ev tutup da çocuklarını okutacakları büyük olanakları yoktur. Kız yurdu yapımı biraz gecikmiş, inşallah bu yıl yapımına başlayacağız. Bu binanın yapımı programa alındı ve ödeneği çıktı. Yüksek Okulun yapılması da bizim zamanımıza denk geldi.

Öğretmen evini kız yurduna çevirdik

  Kız yurdunun yapılmasını bekleyemezdik. Bu nedenle bu işe hemen başlayarak, mevcut öğretmen evinini kız yurduna çevirdik. Bununla ilgili proje yaparak, SYD Vakfından 139.000 TL’lik proje yaptık. Öğrencilerimiz burada kalıyor ve yemeklerini burada yiyorlar. Servislerde burada kalan öğrencilerimiz okullara taşıyorlar. SYD vakfı olarak kız öğrencilerimizin kitap ve her şeylerini aldık. Onları beş kuruş harcamadan çok güzel şekilde barındırıyoruz. Bununla ilgili projemiz 60 kişilik olmasına rağmen, 65 kişiyi barındırıyoruz. Bu proje çok anlamlı ve çok güzel bir projeydi. Diğer bir sorunumuzu SYD Vakfı kanalıyla çözdük. İlçemize çevre köylerden herkesin maddi yönden gelme imkanı yoktur.

Çocuklarımız ilköğretimi bitirdikten sonra, liseye devam edemiyorlardı

  Bu nedenle köylerimizde okuyamayan çok gencimiz vardır. Çocuklarımız ilköğretimi bitirdikten sonra, liseye devam edemiyorlardı. Bu nedenle bununla ilgilide proje yaptık. Bu proje ile liseye giden öğrencilerimizi köylerimizden ilçemize taşıyoruz. Şu anda kısaca ilköğretim değil, orta öğretim öğrencilerinin taşımasını yapıyoruz. Orta öğretime devam eden öğrencilerin iki katını taşıyoruz. Köylerden liseye giden toplam 196 öğrenciyi taşıyoruz. Bu Alaçam için çok önemli bir projedir. Bu proje ile ilçeye gelen öğrencilerimize öğle yemeği de veriyoruz. Böylece öğle yemeğini de bu projenin içine dahil etmiş olduk.

Yalnız değilsiniz projesi de bizim için çok önemli bir projedir

  Yalnız değilsiniz projesi e bizim için çok önemli bir projedir. Bu projeyi anne,babasız veya sadece anne veya babasız, çeşitli nedenlerle anne ve babası ayrılmış veya vefat etmiş ilköğretim ve lise öğrencilerimizin yalnız olmadıklarını hissettirme için uyguluyoruz.Bu projeyi öğrencilerimize belli etmeden, devletin yanların da olduklarını bilmeleri için yapıyoruz. İçinde bulundukları durumları anlatan öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimizle zamanla yemekte buluşuyoruz. Bunların içinde çok güzel gelişme gösteren öğrencilerimiz oldu. Yalnız değilsiniz projesini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle beraber yürütüyoruz. Bu durumda olan lise öğrencilerimizi ise ancak dışarıdan takip edebiliyoruz. Bu öğrencilerimizle birebir ilgileniyoruz. Bu durumdaki öğrencilerimizin kişisel durumlarıyla ilgili çok önemli kazançlar elde ettik.

Bu projenin uygulaması bizim içinde çok şeyi öğretici oldu

  Bu projenin uygulaması bizim içinde çok şeyi öğretici oldu. Çocukları topluma kazandırmamız bizim için çok öğretici oldu. İnşallah bu proje devam edecektir. Bu projeden yurdumuzda kalan öğrencilerimiz var. Ayrıca bu çocuklarımıza tatil imkanın sağladık. Anlatacağım daha çok çalışmamız var ama ana hatlarıyla olanlar bunlardır. SYD vakfı kanalıyla vatandaşlarımızla ilgilenirken çok farklı olaylar gördük.

Alaçam ilçe merkezinden bir erkek bayan olmak istiyorum diye müracaat etti

  Dostlukta vefa, insan ilişkileri için çok önemlidir. Kaymakamlığımıza evlenmek ve boşanmak isteyen insanlar geliyor. Geçen gün Alaçam ilçe merkezinden bir erkek bayan olmak istiyorum diye müracaat etti. Erkek kendisini bayan olarak hissediyormuş. Bu nedenle ameliyat parası için yardım istiyor.Bu vatandaşımızın maddi durumu araştırılıyor.Bu nedenle her vatandaşımızın kaymakamlığımıza  başvurma hakkı vardır.Alaçam 5-6 yıl içerisinde Karadeniz’le bütünleşmiş, üniversitesi ile bilinen, üniversitesiyle, üniversitesiyle ünlüdür. Yaşayan tarihi evleriyle Türkiye’de örnek bir ilçe olan Safranbolu, Beypazarı gibi bir yer olacaktır. Türkiye’de sadece Erzincan ve Adana olan Posta Meslek Yüksek Okulu ilçemizde de açılacaktır.

 
                                
                                                              Alaçam
 
PTT Genel Müdürümüz Osman Tural, Alaçam’lıdır

  PTT Genel Müdürümüz Osman Tural, Alaçam’lıdır. Bu bütün bahsettiğimiz ilçemizle ilgili konuları Genel Müdürümüzün her türlü yardımını alarak yapıyoruz..PTT Genel Müdürümüz kaymakam kökenli olup, bu nedenle  aynı zamanda meslektaşımızdır. Bu nedenle her türlü desteği bize veriyor. Bu nedenle Genel Müdürümüze ve valimize teşekkür ediyorum.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!