Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Çamaş, Ordu ilinin deniz sahilinden iç kısımda kalan ilçelerinden birisidir. İlçe, dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahiptir. Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aklaş, ilçede yaptığı belediyecilik çalışmaları ile aynı ilçeler düzeyinde Karadeniz Bölgesinde örnek bir konuma gelmiştir. Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aklaş, yaptığı çalışmalarla herkesin takdirini kazanmış belediye başkanlarından birisidir. Özellikle belediyeye kazandırmış olduğu cenaze yıkama aracı en son elektronik sistemlerle donatılmış modern bir araç olması özelliği ile bölgede sadece Çamaş belediyesinde bulunmaktadır.
Belediye Başkanı Yaşar Aklaş; “Siz işinizi düzgün yapıp, yaptığınız işleri plan, projelere dayandırırsanız herkes size yardımcı oluyor.11 ayda toplam 44.100 m. yol çalışması yaptık. Tüm projelerim resmi kurumlardan geçiyor. Bu nedenle herkese teşekkür ediyorum.” diyor. Belediye Başkanı makam aracını gelin arabası olarak vatandaşın hizmetine tahsis eden, belediye çalışmalarında makam aracını değil, kendi özel aracını kullanan ve ilklere imza atan Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aktaş “Çamaş’ta belediye çalışmaları” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Göreve başladığımda belediyenin 3 trilyon 635 milyar TL. borcu vardı
“Çamaş ilçemizin haberlerini basında yansıtma çabanızdan dolayı size teşekkür ederim.
29 Mart 2009 tarihinde yapılan mahalli idareler genel seçiminde MHP den Çamaş Belediye Başkanlığına seçilmiş bulunmaktayım.1971 yılında Çamaş, 1975 yılında isi Sarıyakup Belediyesinin kurulmasından sonra iki belediye birleşmiş ve Çamaş belediyesi adı altında hizmet vermiştir. Söz konusu tarihler olan 1971den bu ana kadar aradan geçen 38 yıllık süre içerisinde ilk defa MHP’den aday olup, ilçeden belediye başkanlığını kazanmış bulunmaktayım. Bizler gayret ettik, halkımız destek verdi, Yüce Mevla takdir eyledi ve yine Çamaş halkına teşekkür ederiz. Göreve başladığımda belediyenin 3 trilyon 635 milyar TL. borcu vardı. Bu borcun şu ana kadar 570 milyar TL.’sini ödedik. Göreve başladıktan sonra 11 aylık bir süre geçti ve bizim dönemimizde bir lira borç yoktur. Belediyemizin bir lira dahil akaryakıt borcu yoktur.
Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aktaş
Çamaş Belediyesinden 273 kişi alacaklı durumundaydı
Belediyemize tahakkuk eden borçlardan da 401 milyar TL. ödedik. Biz göreve geldiğimizde Çamaş Belediyesinden 273 kişi alacaklı durumundaydı. Şu anda belediyeden alacaklı sayısı 102’ye düşmüştür. Göreve geldiğimde belediyenin tahsilât işleri çok düşüktü ve göreve başladıktan sonra bunu hızlandırdım. Personeline bir lira maaş borcu olmayan belediyeyiz. Bu seçim sürecinde çok zor bir süreçten geçtik. Tabi daha sonra, biz devlet idaresinden, devlet terbiyemiz olduğu için hemen çalışmaya başladık. Önce hesap-kitap yönünden başladık ve baktık ilçemiz belediyesine bizim döneme devreden 3 trilyon 635 milyar lira borç var. Bunun sadece 500 milyar lirası akaryakıt borcu, diğeri ise çakıl, parke, kum borcuydu. Tabi biz bunlardan yılmadık. Mali kökenli olduğum için önce hesabı kitabı bir araya getirelim ve devam edelim dedim. Devam ettik ve bugünlere kadar geldik.
Çamaş Belediye Başkanı çocuklarla birlikte
Çamaş Belediyesinin bir lira akaryakıt borcu yoktur
Bu günleri gördükten sonra, bizim bir yıllık çalışma dönemimiz olan 11 aylık süre içerisinde Çamaş Belediyesinin bir lira akaryakıt borcu yoktur. Diğer borçlardan ise 350 milyar liraya yakın bir bölümü de ödendi. Bu süre içerisinde hem hizmet yaptık, hem de 3 trilyon 635 milyar lira borçtan 570 milyar lira ödeyerek borcu aşağı çekmiş olduk. İlçemizde en büyük sorun yol sorunudur. İlçemizde 17 mahallemiz ve 6 köyümüz vardır. Bizim sorumluluk alanımız 17 mahalle olduğu için, yol çalışmalarına en fazla yol sorunu olan Kestane Yokuşu Mahallesinden başlamak istedik.”
Kestane Yokuşu Mahallesinde Çamaş halkından
belediye hizmeti sevinci
45 gün değil de 29. günde çalışmaya başladık.
Çünkü seçimden önce Allah bize nasip ederse, 45 gün içinde en fazla yol sorunu olan mahalleden çalışmaya başlayacağız demiştik. 45 gün değil de 29. günde çalışmaya başladık. Bu mahallemizde; belediyenin dozeri, kepçesi. greyderi tüm araç ve gereci 8 ay çalıştı. Sekiz ay sonra 6 güzergahtan, 26 güzergaha ulaştık. Bu nedenle; yeni açılan yollar, genişletilen yollar, bağ ve bahçe yolları olmak üzere toplam 44.100 m. yol çalışması yaptık. Bu Ordu ilinde yapılan rekor bir çalışmadır. Uzunali Mahallemizde yol çalışması yapıldı ve 3 yeni cadde açıldı. Bunlar; Mahmut Uygun Caddesi, Güneşler Caddesi ve Aslankaranfil Caddesidir. Çamaş eskiden tek caddeydi, şu anda ise buna 3 cadde daha eklendi. Böylece ilçemizde toplam 4 cadde oldu. Buna paralel olarak Akköy Mahallemizde kanalizasyon çalışmaları yapılıyordu. Danışman Mahallemizde 5.200 m. boru döşeyerek o mahallemizi de suya kavuşturduk. İlçemizde parke çalışmalarıyla ilgili sıkıntılar vardı.
Bu kararlar Türkiye’de bir ilktir
Bu nedenle biz kaldırım çalışmalarını bitirdik. Bu çalışmaları plan, program, proje dahilinde şehrin yarısına getirdik. İlçemizde aydınlatma çalışmalarını a bitirdik. Bu çalışmalarımızla belediyemizce alınan kararlar vardır. Bu kararlar Türkiye’de bir ilktir. Bunlarla ilgili olarak 1 Nisan 2009 tarihinde Terörle Mücadele Yasasına göre şehit, Kıbrıs gazisi ve diğer gazilerimizi kapsayacak şekilde bir 4 Nolu Belediye Meclis kararı aldık. Bu kararımızla ilçemizde ki şehit ve gazi ailelerinin tamamına ücretsiz su sağlıyoruz. Onlara vatandaş olarak bizim minnet borcumuz var ve bunu da yerine getirdik. Çocuklarımız askere gidip gelene kadar bizlere emanettir. Şehitlerimize sahip çıktığımızdan dolayı Türkiye Şehit ve Gaziler Derneği başkanlığınca belediyemize plaket verildi. Ayrıca şehit ve gazilerimizin ailelerine belediyemiz düğün salonunu ücretsiz tahsis ediyoruz.
Çamaş Belediye Başkanı Yusuf Aktaş gazilerle
Makam aracını gelin arabası olarak vatandaşın hizmetine tahsis ettim
Belediyemiz evlendirme memurluğunca hiçbir ayrım yapılmadan; geline uluslar arası evlendirme cüzdanı, damada ise üzerinde Çamaş Belediyesi hatırası yazılı Türk bayrağı hediye ediyoruz. Diğer taraftan tüm düğünlerde gelin arabası olarak makam aracımı yakıtı, süslemesi ve şoförü belediyeden olmak şartıyla vatandaşın hizmetine gelin arabası olarak tahsis ettim. Bununla ilgili Belediye Meclisi Kararı var. Ben göreve başlamadan önce belediye başkanlığı makam aracı eşin, dostun elinde gezerdi. Ben göreve başladıktan sonra 11 aylık süre zarfında makam aracını kullanmadım. Hiç kimse bu araca binmemiş bindirilmemiştir. Kendim ise özel aracımı kullanıyorum.
Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aktaş’ın
makam aracı gelin aracı hazırlanmış
Azerbaycan folklor ekibi Çamaş’a geldi
Bizden daha güçlü belediyelerin yapacağı işleri yaptık. Bizim ilçede yaşayan insanlarımızın çoğu dışarıda olup temmuz ayının sonu ağustos ayının başı gibi ilçeye döndüklerinden ötürü şenlikleri 31 Temmuz- 2 Ağustos tarihleri arasında olmak üzere 3 gün yapıyoruz. Azerbaycan Kültür Bakanlığına yapmış olduğumuz münacatımızın kabul görmesi üzerine Azerbaycan folklor ekibi Çamaş’a gelip Şeyh Şamil oyununu oynadılar. Azerbaycan ekibi üç gün ilçemizi onurlandırdı. Buradan kendilerine teşekkür ediyoruz.
Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aktaş
geline uluslarası evlenme cüzdanı ve damata
Türk Bayrağı verirken
Yöresel sanatçılarımıza sahip çıkıyoruz
Daha önceki şenliklerde 3-5 saatliğine sanatçı getirilmiş ve bunlara birçok para verilmiştir. Biz Aydın Beyoğlu, Gaye Aksu gibi yöresel sanatçılarımıza sahip çıkıp, onlarla görüşerek sembolik rakamlarla ilçemizde konser verdiler.8. Gelinkaya şenliklerinde daha önce düzenlenmeyen ata sporumuz olan güreşe gençlerimiz merak sarsınlar diye milli güreşçimiz ve Avrupa ve dünya şampiyonumuz Muharrem Demirel ile görüşerek ilçemizde geniş çaplı bir güreş müsabakası düzenledik. Bu güreş turnuvası 8. Gelinkaya şenliklerine renk katmıştır. Bu şenlikleri iki gün boyunca yurt dışındaki vatandaşlarımız canlı olarak izlediler. Böylece ilçemizde yol, su, kanalizasyon ve aydınlatma çalışmaları bitti. Seçim öncesinde halkımıza oy sizden, çözüm bizden, düşün araştır öyle karar ve demiştik. Halkımızda böyle karar verdi. Çamaş’ta ilk defa muhalefet partisi olarak seçimi kazandık. Devlet tecrübesi geleneğimiz olarak her sabah belediyeye geldiğimizde plan ve programlarımıza bakarız. İlçemize 145.000 TL. değerindeki yeni aracı indirimle 125.000 TL ye aldık. 2008 yılında İstanbul’dan Fatsa’ya gelirken meydana gelen trafik kazasında bir çok vatandaşımızı trafik kazasında kaybettik.
Gelinkaya Şenliklerinde yapılan güreş müsabakası
Karadeniz Bölgesinde böyle bir cenaze yıkama aracı yoktur
Bu sırada ilçemizde cenaze aracı yoktu. Bunun için göreve başladıktan sonra 2009 model çift morglu modern bir cenaze yıkama aracı aldık. Cenaze ile ilgili tüm araç ve gereçler belediyemizce ücretsiz verilmektedir. Karadeniz Bölgesinde böyle bir cenaze yıkama aracı yoktur. Böylece; arazi, su, kanalizasyon, yol çalışması, hem sosyal ve kültürel etkinlikler, ilçeye 3 tane yeni cadde, iş makinesi ve cenaze arabası almakla 11 yılda gerçekleştirilmeyen işi biz 11 ayda yaptık. Eskiden belediye ile halk arasında bir kopukluk vardı ve biz bunları bitirdik.
Çamaş Belediye Başkanlığının aldığı
modern cenaze yıkama aracı
Vatandaşımıza bir yılın hesabını vermeye çalışıyoruz
Vatandaşımıza bir yılın hesabını vermeye çalışıyoruz. Resmi bir işim nedeniyle ilçe dışında değilsem sabah 08’000’den önce Çamaş’tayım. Anakara’ya göreve gittiğimde, Ankara’da iki günden fazla kalmıyorum. Çamaş’ta 24 saat bulunmaktayım. Herek istediği zaman görüşebilir. Sabahları çalışma yerlerinde işlerin takibini yaparım. İlçemize bir trilyon 700 miyar liralık kaynak aktarılmıştır. Çamaş Belediyesinin bugüne devletten almış olduğu en büyük projedir. Bu para Çamaş’ın alt yapısı, kanalizasyon gibi hizmetlerinde kullanılacaktır. İlçemizin 40 hektarlık alanını, 400 hektar alan çıkardık. Bununla ilgili 227 miyar TL.’lik harita planı yapılmasını sağladık. Bunun parası İller Bankasından ödenmek üzere ihalesi yapılacaktır.
Çamaş-Örmeli Mahallesinde yapılan yol çalışmaları
Arazımız engebeli olduğu yol çalışmaları güçlükle yapılmaktadır. Her gün 7 hastamız Fatsa’da diyalize gönderilmektedir. Bu hastalarımızı programa dahil ettik. İlçemizdeki doğum yapacak kadınlara hizmette öncelik tanıyalım diye onların doğum tarihlerini tespit ettik. İlçemizin tüm ara yolları ulaşıma açılarak, karayolu ağına bağlandı. Personelimizin belediyeye geliş ve gidişlerini kontrol etmek amacıyla parmak izi kart basma sistemini kullanıyoruz. Daha sonra sistemden bilgisayar çıktısı aldığımda, hangi personelimizin ne zaman işe gelip gittiğini
görüyorum.
Belediye başkanı olacak insanları,
belediye başkanı olmadan önce 7-8 aylık eğitime tabi tutarım
Ben devlet idaresi sistemi içinden geliyorum. Devlet sisteminde çalışmanın nasıl olduğunu biliyorum. Hiçbir vatandaşı küçümseme anlamında söylemiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Benim elimde bir yetki olsa, belediye başkanı olacak insanları belediye başkanı olmadan önce 7-8 aylık eğitime tabi tutarım. Bu eğitimde; uygulamada karışılacak tüm mevzuatları öğretirim. Bu kurs sonunda belli bir puan belirleyerek örneğin % 70 puan alanlar belediye başkanı olur, kendilerine mahalli idareler seçimlerinde belediye başkanı adayı olur diye bir sertifika veririm.
Belediye başkan aday adaylarında böyle bir kriter olması gerekir
Tüm siyasi partilerde bu aday adaylarından hangisini istiyorsa onu alsın. Kendi partisine aday adayı yapsın. Belediye başkan aday adaylarında böyle bir kriter olması gerekir. Örneğin vatandaşımız belediyeye geliyor. İlgili başkanın devlet tecrübesi olmadığı için işlerinde zorlanıyor. Çünkü ben göreve başlamadan tüm programlarım hazır olduğu için, göreve başladıktan hemen sonra hizmete başladım. Bizim kimsenin düşüncesine, görüşüne karşı değiliz, saygı duyarız. Ülke hepimizindir. Tüm partilerde belediye başkan adayı seçimlerinde bu kriterler uygulanırsa, seçilen belediye başkanlarından parti olarak daha fazla verim alırlar.
Bu sistem milletvekili seçimlerinde de uygulanırsa siyasi partiler daha başarılı olur
Bu sistem milletvekili seçimlerinde de uygulanırsa siyasi partiler daha başarılı olur. Herkes işini bilirse ülkemiz daha ileriye gider. Her şey yapılabilir, bir eşya, araç, yol yapılabilir ama beyin gücü yıllarca ancak yetiştirilebilir. En büyük yatırım insana ve insanlığa yapılan yatırmdır diyoruz. Her pazartesi günü sabahleyin tüm belediye ilgili birim amirleriyle bir hafta içinde yapılacak işlerimizin planlamasını yaparız. Daha sonraki haftada aynı gün yine toplantı yaparak, genel değerlendirme yaparak, yeni yapılacak işlerin planlamasını yaparız. Belediyenin tüm işlerini en detayına kadar kendim takip ederim.1971 yılında Çamaş Belediyesi kurulmuş ve aradan 38 yıl geçmiş ve Çamaş ilçesinde hiçbir muhalefet partisinin adayı seçim kazanmamıştır. Çamaş halkı bize destek verdi ve Yüce Mevla takdir eyledi seçimi kazandık. Vatandaşlarımızın bize inanç ve güvenlerini kesinlikle boşa çıkarmadık.
İktidarda olan hizmet yapar, muhalefette olan hizmet yapamaz
görüş ve düşüncesi bizim ilçemizde kırılmıştır
Uygulamalarımıza çok hızlı bir şekilde başladık. İktidarda olan hizmet yapar, muhalefette olan hizmet yapamaz görüş ve düşüncesi bizim ilçemizde kırılmıştır. İktidar ve muhalefetten olumsuz bir durum görmedim. Önemli olan bilgileriniz ve belgeleriniz düzgün olsun, çalışma azminiz olsun. Gerek iller bankasından, gerekse devletimizin diğer resmi kuruluşlarından olsun benim plan, program ve projelerim geçmiştir ve yardımcı olunmuştur. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederiz. “Orda bir köy var uzakta, gitmesek de, gelmesekte o köy bizim köyümüzdür” söyleminde olduğu gibi bu iş öyle değildir. İşinizin başınızda varsanız, varsınızdır. Personelinize örnek olup, çalışırsanız gerisi kolaydır. Bir vatandaşımız yurt dışından ilçemize geldiğinde, ilçedeki yapılanları gördüğünde şöyle demiş “Başkan kendisi için çalışmamış, ilçe için çalışmış.”
Çamaş Belediye Başkanı Yaşar Aktaş tarafından
yolları yaptırılan Çavuşbaşı Mahallesinin yeni hali
Halkın vekilliğinin özgür iradesine gölge düşüyor
Bir siyasi partiye genel seçimde oy verirsiniz, parlamentoya gider, oy verme anı gelir. Kendisine olan özgür iradesi azdır. Sayın vekillerimiz buna kırılmasınlar, gücenmesinler, alınmasınlar. Çünkü bunu herhangi bir siyasi parti olarak düşünüyorum. Çünkü ilgili siyasi partinin genel başkanı ben grup kararı alıyorum diyor. Burada evet veya hayır diye bir durum olmuyor. O zaman vekillik olayı nasıl oluyor? Bu sefer halkın vekilliğinin özgür iradesine gölge düşüyor. Ama belediye başkanlığı öyle değildir. Milletvekili halkın düşüncesini ve siyasi görüşünü parlamentoda yansıtır.
Belediye çalışmalarında vatandaşın siyasi görüşüne ve düşüncesine göre hareket edilmez
Belediye başkanı seçilip, göreve başlayıp çalıştıktan sonra çalışmaya başlar. Ama mahalli idareler öyle değildir. Belediye başkanı su getirir vatandaş içer, yol yapar vatandaş üzerinden geçer. Örneğin cenaze aracı getirdik herkes istifade ediyor. Belediye çalışmalarında vatandaşın siyasi görüşüne ve düşüncesine göre hareket edilmez. Çünkü yapılan hizmetlerden herkes istifade eder. Seçimlerden önce vaat ettiğiniz işleri yapmanız gerekir. Belediye Başkanlığı mazeret yeri değildir. Çalışmak gerekir.”
hızmet
başkanımızı ne kadar övsek azdır başkanımıza tşekkür eder işlerınde başarılar dilim saygılar dilerim
yol
sayın başkanım yaptıgınız hizmetler ötürü çok teşekkür ediyoruz sizi kemal paşa kışlacık mahallesinede bekliyoruz