Pazar, Kasım 24, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik'ten vatandaş odaklı hizmet

Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik’ten vatandaş odaklı hizmet

Haber: İlker ÇAKAN

 Ordu-Çamaş ilçesi Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz Bölgesinde, Ordu İlinin iç kesiminde bulunan bir ilçesidir. Denize uzaklığı 20 km‘dir. Arazi yapısı olarak engebeli bir yapıya sahip olduğu için yerleşim olarak dağınık bir yerleşim sistemi vardır. İlçe sınırları doğu ve kuzeyi Fatsa, batısı Çatalpınar, güneyi Gürgentepe ile çevrilidir.

 Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik; vatandaş odaklı bir hizmet vererek, vatandaş- devlet kaynaşmasını en iyi noktaya getirmek için çalışıyor. Kaymakamlığa gelen her vatandaşı dinliyor. Onların sorunlarına çözüm bulmak için tüm gücüyle çalışıyor. SYD Vakfı yardımlarının amacına uygun şekilde verilmesi için çalışmaları bizzat kendisi takip ediyor. Ayrıca tüm köyleri gezerek köylü vatandaşların istek ve önerilerini dinliyor.

 
                               
                                          Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik
                                             köylerde evleri ziyaret ediyor
                          
Devlet hizmeti en uzak köy ve yerleşim yerlerine götürülmeye çalışılmaktadır

 Rakımı ortalama 600 metredir. İlçenin genel olarak yüzölçümü 81,180 km²‘dir. Köy ve Mahalle olarak toplam nüfusu ise 10.667dir. İlçenin Fatsa İlçesi ile arası 20 km.dir. Fatsa İlçesi ile Ordu İli arası ise 36 km.dir. Çamaş -Ordu arası 56 km.dir. Çamaş ve yöresi Ordu İlinin eski bir yerleşme bölgesidir. Çamaş yöresi tarihinin M.Ö 3.yüzyıla kadar indiği bilinmektedir. Çamaş adı, 1485‘lerden evvel Tımar Beyliği yaptığı bilinen Mehmet Çamaş Bey’in adından dolayı verildiğini tarih kitapları yazar. Çamaş Danişmentli Devletinden sonra Osmanlı Devleti idari teşkilatında asırlarca Ordu İlinin Perşembe, Ulubey Hapsamana, Aybastı bucakları arasında Çamaş Bolaman Nahiyesi adına rastlanmaktadır. Çamaş bu suretle Bolaman’la birlikte 1881 yılına kadar “Çamaş Bolaman Nahiyesi” adıyla bir merkezden idare edilmiştir. 1930 yılında ise Çamaş ayrı bir bucak haline gelmiş ve Ordu merkez ilçesine bağlanmıştır. 1944 yılında ise köyleriyle birlikte Fatsa ilçesine bağlanarak bucak olmuştur. 1971 yılında Sarıyakup Belediyesi, 14 Şubat 1975 tarihinde Çamaş Belediyesi kurulmuştur. 17 Mart 1985 yılında her iki belediye “Çamaş Belediyesi” adı altında birleşmesinden sonra 20 Mayıs 1990 tarih inde ilçe olmuştur. Çamaş ilçesinin 17 mahalle, 6 köy muhtarlığından oluşmaktadır. Arazinin kırık ve yerleşim yerlerinin dağınık olmasına rağmen devlet hizmeti en uzak köy ve yerleşim yerlerine götürülmeye çalışılmaktadır. 2008 yılında yapılan adres kayıt sistemine göre, nüfusun 1.985‘si köylerde ve 9.669’u mahallelerde olmak üzere toplam nüfus 11.654‘dir.

 
                                     
                                      Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik
 

Çamaş halkı genellikle tarım ve tarıma dayalı işlerle uğraşmaktadır

  İş ve çalışma hayatı öncelikle tarıma dayanmaktadır. Tarım ürünü olarak Fındık ve Mısır üretilmektedir. Ancak geçim kaynağı olarak fındık üretimi önde gelmektedir. İstihdam alanı olarak fabrika, maden ocağı ve benzeri işyeri bulunmadığından, ilçe nüfusunun bir kısmı gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gurbetçi olarak yaşamaktadır. İlçede ticari ilişkiler en fazla Fatsa ilçesi ile olmaktadır. İlçe halkına, yerli sığır ırkının ıslahı, yem bitkileri ve cevizcilik konularında projeler hazırlanmış ve SYDV kaynaklı vatandaşlara kredili olarak verilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bunların yanında arıcılık ve kivi yetiştiriliciliği de ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır. İlçe halkı genellikle tarım ve tarıma dayalı işlerle uğraşmaktadır. Bu arda ticaretle uğraşanlar da mevcuttur. İlçede iş sahaları ve sanayi kuruluşları bulunmadığından, ailenin geçimini temin etmek için erkekler yurt dışına ve büyük şehirlere inşaat işlerinde çalışmak üzere gitmektedirler. İlçe halkının hemen hemen tamamı geçimini fındıkçılıkla sağlamaktadır. İlçe genelinde tarım yaygın olduğu için erkek ve kadın ayrımı olmadan herkes iş hayatına katılmaktadır. İlçenin tarım alanında tek kültür bitkisi fındık olup en önemli gelir kaynağıdır. Fındık dışında ev etrafında küçük alanlarda mısır ve çeşitli sebze tarımı, bunlara ilaveten fındık bahçesi arasında aile ihtiyacını karşılayacak düzeyde meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır.

 
                                   
                                            Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik
                                                     köy ziyaretlerinde
 

Yollarda bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir

  2009 yılı fındık rekolte çalışmalarına esas olmak üzere, yapılan karanfil sayımına göre rekolte tahmini 3.196 tondur. 2009 yılı içerisinde 5400 adet çiftçimiz tarım desteklemesi müracaatı almıştır. İlçe içi yollar imar planına göre yapılmaktadır. Köy ve mahalle yollarının büyük bir kısmı stabilizedir. Yolların iyileştirilmesi, bakım ve onarımı için köylerde Özel İdare ve KÖYDES tarafından, mahallelerde ise Belediye tarafından çalışmalar yapılmaktadır. Şehir merkezi parke taşı ile döşenmiş ve çalışmalar devam etmektedir. Yerleşim yerlerinin dağınıklığı nedeniyle köylere bağlı mahalle özelliğindeki yerleşim birimlerinden yolu olmayan yerlere yol yapılması için gerekli teklifler yapılmakta ve programa alınan yerlerin yol çalışmaları imkan dahilinde aynı yıl içerisinde yapılmaktadır. Ayrıca mevcut yollarda bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir.

İlköğretim çağında öğrencilerin okula devam durumu % 99

  İlköğretim çağında öğrencilerin okula devam durumu % 99 dur. Okuma yazma oranı % 98’dir.2009 yılı içinde; 812 hak sahibine 152.225,00 TL.nakdi yardım, 464 hak sahibine 82.700,00 TL.eğitim yardımı, 583 hak sahibine 75.425,00 TL. gıda yardımı, 34 hak sahibine 69.748,16 TL. inşaat malzemesi yardımı,740 hak sahibine 255.765,00 TL.yakacak yardımı, 98 hak sahibine 19.300,00 TL. tedavi yardımı yapılmıştır. Ayrıca 310 ailesine şartlı nakit transferi bünyesinde eğitim ve sağlık yardımı yapılmaktadır.

 
                                    

                               Çamaş Kaymakamı Bülent Geyik vatandaşın yanında
                                                                                                                                                   

  2008-2009 yılında açılan ve devam eden kurslar şunlardır; 7 adet mesleki, 14 adet sosyal-kültürel ve 2 adet okuma-yazma kursu olmak üzere toplam 23 kurs açılmış olup, 222 bayan, 188 bay olmak üzere toplam 410 kursiyer eğitim almışlar ve almaya devam etmektedirler.   

  2009 yılında;1- KÖYDES projesi kapsamında, Budak Köyü içme suyu şebeke hattı inşaatı yapımı tamamlanmış olup, KDV. dahil 111.510,00.-TL. ilgili firmaya ödemesi yapılmıştır. 2-Budak Köyü Eseçukuru ve Çimişli mahalleleri ek şebeke ve isale hattı yapım işi doğrudan temin ile yapılmış olup, KDV. dahil 10.200,00 TL. ilgili firmaya ödenmiştir. 3- Edirli köyü içme suyu ve isale şebeke hattı yapım işi ihalesi 13.11.2009 tarihinde yapılmış olup, ilgili firma tarafından yapım işi devam etmektedir. 4- Saitler Köyü Yukarı Çarmaşa yoluna 0.50 mt. Beton yol yapım işi KDV. dahil 9.661,84 TL.ye ihale edilerek yapımı tamamlanmış olup, ödemesi yapılmıştır. 5- Edirli Köyü saz yanı mahallesi-Kocaman bağlantı yolu üzerinde sanat yapısı işi doğrudan temin yoluyla ihalesi yapılmış olup, yapım işi devam etmektedir.6- Söken köyü Tırıçlı ve Kadıoğlu mahallelerinde ilave trafo, güç artırımı ve şebeke yenileme çalışmaları projelendirilmiş olup çalışmalar başlatılmıştır. Ayrıca 2009 yılı içerisinde; kısmı olarak gerilim düşümlerinin yaşandığı bölgelerde proje çizimlerine devam edilmesi ve projelendirme yoluna gidilmesi, Edirli Köyü çakır ev yanı mahallesi yolu 500 m. stabilize kaplama, nakliye ve beton kanal (V) yapım işi doğrudan temin yoluyla ihale edilmiş olup, yapım işi devam etmektedir.
YİBO’nun bir an önce eğitim-öğretime açılması

  Ayrıca; 1-Türktelekom tarafından 2008 ve 2009 yılının ilk yarısında yapımı tamamlanan YİBO’nun bir an önce eğitim-öğretime açılması,2Çamaş Belediye Hizmet Binasının zemin katında Polis teşkilatı bulunduğundan, 1.158 m2. mevcut arsası üzerine Lojmanlı Emniyet binasının yapılması,3-İlçe Jandarma Komutanlığı yeni hizmet binasının inşaatının tamamlanması,4Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait 1.340 m2 arsa üzerine Ana Okulu yapılması,5-Devlet-vatandaş işbirliği ile yapılan  Edirli -Kocaman İlköğretim okulu (1-8) inşaatının tamamlanması, 6- Çamaş’a bağlı 6 köyün üç grup yolu vardır. Bunlardan 2 tane grup yolu asfalt olup, diğer grup olan Budak ve Saitler Köylerinin grup yolunun asfalt yapılması planlanmıştır.

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!