Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa VALİLER Tokat Valisi Şerif Yılmaz: "Tokat'ın turizm yönünden tanıtımına önem vereceğiz"

Tokat Valisi Şerif Yılmaz: “Tokat’ın turizm yönünden tanıtımına önem vereceğiz”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Tokat, Orta Karadeniz Bölgesinde bulunmakta olup; ovası, suyu, tarihi, tarımı, kültürel değerleri ile adeta bir merkez durumundadır. Tokat Valisi Şerif Yılmaz; göreve başlayalı yaklaşık 6 ay olmasına rağmen yaptığı etkin çalışmalarla ilin önceliklerini tespit etmiş ve bu konuda çalışmalara başlamıştır. Tokat Valisi Şerif Yılmaz, “Tokat’a geldiğimde gördüğüm en büyük eksiklik, Tokat’ın yeterince tanıtılmadığıdır” diye söyleyerek, birinci önceliğimiz turizm ve turizmde tanıtım diyor.

  Dünyaca ünlü Ballıca Mağaramızı yeteri kadar kimse tanımıyor. Acele ve rast gele bir iş yapma niyetinde değiliz Bu konu üzerinde de proje çalışması yapıyoruz. Görevine son derece bağlı, halka iletişimi iyi bir noktada olan, devlet adamı, kapım ve gönlüm herkese açık diyen Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Tokat ve mülki idare amirliği konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

İnsanlarımızın ana geçim kaynağımız tarımdır

  “Tokat; tarihi geçmiş itibariyle çok önemli bir havzada yaşamın sürdürmeye çalışan, kıt kanaat geçinen ve vefakâr insanlarıyla Anadolu’muzun güzel şehirlerinden bir tanesidir. Kelkit ve Yeşilırmak havzalarının bereketli toprakları üzerinde kurulmuştur. Bereketli topraklarla beraber ekonomik güç tarıma yönelmiştir. İnsanlarımızın ana geçim kaynağımız tarımdır. Tarımla birlikte devlet olarak biz alt yapı manasında sulama konusunda güzel çalışma yapmışız. Bunun için geçmiş dönemde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 200.000 hektar tarım alanının şu anda % 30’u sulanabilir durumdadır.

 
                                          
                                                 Tokat Valisi Şerif Yılmaz
 
Sulanan araziyi iki katlayarak  % 60’lara çıkarmayı hedefliyoruz

   Bu sulanan araziyi iki katlayarak  % 60’lara çıkarmayı hedefliyoruz.  DSİ ve Özel İdare kaynaklarından yapılan baraj ve göletlerin sulama kanalları ile birlikte yapılması birlikte bu alan ikiye katlanacaktır. Tarım getirisi olarak Tokat’ta birinci önceliğimiz insanların geçim kaynağını sağlama açısından çok önemli bir adımdır. Buna dayalı olarak tarıma dayalı sanayinin gelişmesi olacaktır. Merkez ilçemiz dahil, beş ilçemizde organize sanayi bölgelerinin bir kısmı faaliyet geçmiş, bir kısmı ise faaliyete geçmek üzeredir. Bu organize bölgeleri teşviklerle, alt yapı anlamında çok cazip hale geldi. Tarıma dayalı sanayi ile birlikte, mermer sanayi ile ilgili önemli çalışmalarımız vardır. Bölgede çıkan doğal kaynakların yerinde işlenerek, pazarlanması ile ilgili çalışmalarımız vardır.

Değişik illerden gelen müteşebbislerimiz yatırım yapmaya başladılar

   Organize Sanayi Bölgelerimizde değişik illerden gelen müteşebbislerimiz yatırım yapmaya başladılar. Bunun avantajları; mermerin ilimizde çıkarılması ve teşvik olmasıdır. Karayolu ile deniz limanına ulaşma imkânımız vardır. Ayrıca demiryolu ile de ulaşma imkânımız vardır. İş gücümüz de olduğuna göre başka bir şeye gerek kalmıyor. Sadece müteşebbislerin yatırım yapmasını bekliyoruz. Orman sanayisi ile birlikte, diğer sanayilerinde gelmesi doğaldır. Ancak suyu mecrası dışında akıtmak zordur. Her şey kendi mecrası içinde gelişiyor. İlimizde olan cazibelerin, insanlara ve müteşebbislere yönelik çalışmalarımız devam edecektir. Sanayici kar yapmayacağı bir yere yatırım yapmaz. Gerçeğini göz önünde bulundurarak birtakım çalışmalara başladık. Tokat’ta yetişen kaynaklarımızı sanayi mamulü haline getirilmesi ile birlikte dünya çapında, her yere ihracat etme şansımız vardır. Tokat’ta bulunan şu andaki 1-2 tesisimiz bu amacı gerçekleştirmiştir. Dünyanın dört bir yanında Tokat’ta üretilen bir markayı bulma şansımız vardır. Bu bir örnektir. O nedenle bunu diğer müteşebbislerin düşünmesinde de yarar vardır.

Tokat, kültür ve tarih şehridir. Ama biz bunları yeteri miktarda tanıtmamışız

   Tokat, kültür ve tarih şehri ve içinde doğal güzellikleri barındırması nedeniyle turizme yönelik çalışmaları başlattık. Bu doğrultuda da tarihi kültürel varlıklarımızın restorasyonu ile ilgili son üç yılda 95’e yakın vakıf eserimiz onarıldı. Bu Tokat’ta bulunan vakıf eserlerinin büyük bir kısmının onarıldığı anlamına gelir. Tarihi varlığımız çok eskilere dayanıyor. Bu tüm kültürleri içinde barındıran bir değerdir. Sekiz yüzyıllık tarihi bir arada görme şansınız vardır. Böyle bir durum ülkenin çoğu yerinde yoktur. Ama biz bunları yeteri miktarda tanıtmamışız. Tanıtabildiğimizi söylememiz mümkün değildir. Ayrıca bu çalışmalar son zamanlarda yapılmış. Tokat genel olarak il merkezi dahil, ilçelerimiz farklı kültürleri barındırmasına rağmen özellikle Bizans dönemine ait ve Danişmentlilere başkentlik yapmış olan, Anadolu ile Karadeniz arasında bir köprü görevi gören Niksar’daki kültürel değerlerimiz, Zile’de değişik bir tarih, her yerin kendisine özgü değerleri ve güzellikleri olan tarih varlıklarımızın bir kısmı gün yüzüne çıkarılmış, bir kısmı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

                                     
                                   
                                              Tokat Valisi Şerif Yılmaz
                                halkın içinde bir vatandaşın isteğini dinlerken
                                                
Türkiye içinde ve dünya çapında tanıtıldığı ihtimali verilmiyor

   Tokat’ın en önemli turizm cazibe merkezi Ballıca Mağarasıdır. Ballıca Mağarası dünyada büyüklüğü yönünden ve içinde bulunan sarkıt ve dikitleriyle diğer mağaralardan farklı bir mağaradır. Bu mağaranın Türkiye içinde ve dünya çapında tanıtıldığı ihtimali verilmiyor. Türkiye’de yaşayan çoğu insanımızın bu mağarayı bilmediğini düşünüyorum. Bununla ilgili çalışmaları tekrar başlattık. Ballıca Mağarası 1995 yılında özel idare imkanları gün yüzüne çıkarılmış, çok eski bir mağara olmasına rağmen, gün yüzüne çıkarılması yenidir. Bu mağaranın daha profesyonel çalıştırılması ile ilgili çalışmalar başlattık. Mağaranın bulunduğu yer orman alanı içinde olduğu için Çevre ve Orman Bakanlığına tahsisi geçmiştir. Buranın işletilmesi ve modern tesis haline gelmesi, pazarlanması ile ilgili ihalenin son aşamasına geldik. Tokat’ın turizm destinasyon bölgesi kapsamına alınması ile ilgili önemli adımlardan birisidir.

Tokat’a geldiğimde gördüğüm en büyük eksiklik, Tokat’ın yeterince tanıtılmadığıdır

   Böylece Amasya, Çorum’a gelen kültür turizmine yönelik insanlarımız ve gerekse yabancı turistler Tokat’a gelecektir. Ballıca Mağarasının işlevi tam olarak yerine getirilmeden tanıtılması ve pazarlanmasında sıkıntı olur. Ballıca Mağarası ile birtakım eksikliklerimizde vardır. Ballıca Mağarası uzun zamanda oluşan bir miras olduğuna göre çok iyi korunması gerekir. Korunmaya yönelik çalışmalarımızı değerlendiriyoruz. Gelecek nesillere aynı hijyenik ve özellikte devretme gayreti içerisinde olacağız. Bu nedenle acele ve rast gele bir iş yapma niyetinde değiliz. Karedeniz turizminde insanın aklına yayla turizmi gelir. Aslında bu yayla örnekleri Tokat’ta da var. Tokat’ı herkesin tanıdığı zannediliyor. Aslında kafayı suyun üzerine çıkardığımız zaman Tokat’ı kimsenin tanımadığını görüyoruz. Tokat’a geldiğimde gördüğüm en büyük eksiklik, Tokat’ın yeterince tanıtılmadığıdır.

Kültür turizminde konaklama, alt yapı önemlidir

   Amasya dediğimiz zaman Amasya marka olmuştur. Amasya’yı marka haline getiren insanlara teşekkür ediyorum. Bunu ülkem adına hangi il yaparsa yapsın, bunu kıskançlık anlamında düşünmem. Ama Tokat; Amasya ile beraber aynı destinasyon bölgesinde olan bu pastadan pay alması gerekirdi. Belki bizim tarihi ve kültürel varlığımız Amasya’dan fazladır. Bunun zaman içerisinde gün yüzüne çıkartılıp, pazarlanması yapılmış olsaydı belki bugün aynı özellikleri bizde kullanabilirdik. Bugün itibariyle bunu henüz kullanamadık. Amacımız kısa süre içerisinde bu yaptığımız çalışmalarla beraber Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Yeşilırmak Havzası Birliğine üye Amasya, Çorum, Samsun illerimizle beraber plan ve programlı çalışmalarımız devam ediyor. Aynı grup içerisinde turizmde birlikte hareket etme manasında çalışmalar yapıp, pay almak istiyoruz. Kültür turizminde konaklama, alt yapı önemlidir.

                                  
                                  
                                                  Tokat Valisi Şerif Yılmaz 
                                        yöresel sofra bezi baskısı yaparken 
 
Bölgesel planlama çerçevesinde kendi payımızı almaya çalışacağız

    Amasya’ya gelen, bir günde ziyaret edip, gidebilir. Hedef burada bir gece konaklattırmaktır. Amasya, Çorum, Tokat, Samsun bağlamında düşündüğümüz zaman üç-dört ili aynı destinasyon bölgesine dağıttığınız zaman, buraya gelen yerli ve yabancı turist konaklamak zorunda kalır. Bunun için alt yapı önemlidir. Bölgeye gelen konukları bu illerden herhangi birinde misafir etmeye başladığınız tarihten itibaren muhakkak bizde bu işten pay alırız. Bölgesel planlama çerçevesinde kendi payımızı almaya çalışacağız. Ahşap yapı olan en son Mevlevihane bizde mevcuttur. Genel sıkıntımız el sanatlarının icra edilmesi ve geçim kaynağı olarak kullanılması. Biz bunu dış ülkelere aktarıp, yabancılara satma imkanımız olmadığı müddetçe, çok fazla kullanma şansımız yoktur. Artık makine baskısı ürünler çıktıktan sonra, elle yapılan ürünlerin kıymetini ve değerini bilenler hariç çok fazla anlam ifade etmiyor. Turizmle birlikte, yaşayan el sanatlarımızın gün yüzüne çıkmasına vesile olacaktır. İnsanların el sanatlarından gelir etme şansı olacaktır. Geçmiş kültümüzün devamı açısından da, toplumsal yapıyı sağlayan mozaiğimiz açısından da çok önemlidir diye düşünüyorum. Türkiye genelinde de aynı sıkıntımız olduğu gibi, sanayi giderek modernleşiyor.

İşsizliğin düşürülmesi ile ilgili olarak turizmin önünü açmak gerekir

   Sanayide kullanılan iş gücü kapasite artmasına rağmen düşüyor. Sanayi daha ziyade mekanikleşmeye başladı. Bu nedenle bizim insanlarımızı sanayi yerine, sanayinin alternatifi olarak iş gücü yüksek olan hizmet sektörüne kanalize etmemiz lazımdır. Tarım kendi içerisinde var ama tarım zaten yeterli değildir. Tarımda insanlarımızın yeteri miktarda geçimini sağlaması, şu anda çok fazla mümkün değildir. Geniş ve nüfusun tamamına hitap edecek manasındadır. Sanayideki sıkıntım ve çekincemden dolayı insanları istihdam edecek hizmet sektörüne yönlendirmek gerekir ve bunun en kolayı da turizmdir. İşsizliğin düşürülmesi ile ilgili olarak turizmin önünü açmak gerekir. Turizmde son 20 yılda nerelere geldiğimiz herkes biliyor. Bu ne kadar insanın istihdam edildiğini gösteriyor. Bizim burada yapmamız gereken, sahilleri beton ve taş yığını haline değil, içerisindeki kültür varlığımızla birlikte ön plana çıkarmak gerekir. Bunu kullanmamız gerekir. O zamanda turizmden gelen gelir pastasında Anadolu’nun tümü istifade eder ki bu hizmet sektörü açısından çok önemli faaliyettir diye düşünüyorum. Böylece kültür turizmine ağırlık vereceğiz.

 
                                  
                                                Tokat Valisi Şerif Yılmaz
                                    sebze pazarında halkın içinde gezerken
 
Hizmet ettiğiniz insanları sevmeniz gerekir

   İdarecilik sanatçı orkestra yönetimidir. Orkestra yönetiminde tüm enstrümanların çalışması gerekir. Eğer enstrümanlar çalışmazsa, şekli yapmaya çalışsanız da bir anlamı yoktur. Oysa yapılan işler paylaşımla, istişare ile yapılır. Tek başına iş yapmayı düşünmem, tek başına insanın yapacağı bir şey yoktur. Yaşadığımız toplum içerisinde yaşayan insanların katkısı, sahiplenmesi ile yaptığınız işlerin değeri olur. Ne kadar bina yapsanız eğer bu binaya ruh veremiyorsanız, od ruhu veren o bölgedeki insanlardır. Onları sahiplenmesidir. Diktiğiniz ormanı eğer ormanlar sahipleniyorsa orada orman olur. Eğer diktiğiniz çiçeği siz seviyorsanız, çiçekler sizden aldığı o sinerji ile o çiçek büyür. Yoksa ne kadar suyunu da verseniz,  gübresini de verseniz, eğer sevgi yoksa bir anlam taşımaz. Hizmet ettiğiniz insanları sevmeniz gerekir. Sevgi olduktan sonra, başka bir şeye gerek kalmaz diye düşünüyorum.

 
                                   
                                   Tokat Valisi Şerif Yılmaz’dan çocuk sevgisi
 
Arkadaşlarımın başarısı ile kendi adıma bir şey yapmayı düşünmem

   Sevgi karşılıklıdır. Arkadaşlarımın başarısı ile kendi adıma bir şey yapmayı düşünmem. Arkadaşlar gayret içerisindeler. Samimi olarak çalışıyorlar. Beraber bir şeyler yapmak. Hizmet ettiğiniz insanları sevmeniz gerekir a gayreti içerisindeyiz. Kamuda bulunan en alt seviyeden, üst seviyeye kadar, sivil toplum örgütleri, müteşebbisler dahil olmak üzere, hatta çarşıda gezen işi gücü olmayan boş insanların dahi bu memlekete bir katkısı olacaktır. Herkesin kendine göre bir katkısı olabilir. Bunun değerlendirmemiz lazımdır. Biz toplumun kendi isteği ve talebi ile birlikte topluma hizmet etmek zorundayız. Siz ne kadar biliyorum deseniz de bu toplum bunu yaşamıyorsa, bu sinerjiyi bulamıyorsa yaptığınız hiçbir şeyin değeri olmaz. Bugün yaptığınızı düşündüğünüz bir takım yatırımlarında zaman içerisinde hiçbir anlam ifade etmediğini görürsünüz. Sahiplenilmediği zaman iki sene sonra koca koca binalar hatıra değerinde kalır. Bu devlet açısından en büyük zulümdür. Bu insanların kıt kanaat kaynakları ile yapılan yatırımlar, insanların sevdiği ve benimsediği, özümsediği alanlara, bu alanları tespit ederken önceliklimizi gayet iyi seçmemiz lazım. Tarım sanayi gelişirken, yarın hiçbir çalışma imkanı olmayan sanayi tesisi kurmanın, sırf sanayi tesisi kurdum diye söylemenin bir anlamı olmaz.”

  

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!