Cumartesi, Mayıs 4, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Niksar Kaymakamı Uğur Turan:"Tokat ve Niksar insanının sıcaklığı ve sevecenliği sergilenmiştir"

Niksar Kaymakamı Uğur Turan:”Tokat ve Niksar insanının sıcaklığı ve sevecenliği sergilenmiştir”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Tokat-Niksar ilçesi; ülkemizin ilçe bazında tarih, kültür ve florası ile ünlü ender kentlerimizden birisidir. Böyle güzel bir ilçenin; misyonuna uygun çalışkan, ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi kendisine şiar edinen, tarih, kültür, adamı, Niksarlıların ve görüştüğü herkesin gönlünü fetheden, tüm konuşmaları mesaj ve anlam yüklü olan, kelimelerle anlatılmayacak kadar bir çok güzel yönü bulunan ve tüm bu özellikleriyle de ülkemizin sayılı kaymakamlarından biri olan gönül ve fikir adamı Niksar Kaymakamı Uğur Turan; 2010 Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı(EMİTT) ve mülki idarede yönetim anlayışınız konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Sevgide ve dostlukta delikanlı olmak
   “Biz dostlarımızı ebediyen kucaklamaya talibiz. İnsanları konjonktüre göre sevmiyoruz ve saymıyoruz. İnsanları; Allah rızası için, ülkemizi sevdiğimiz gibi seviyoruz. Vatanımızı, bayrağımızı, değerlerimiz sevdiğimiz gibi seviyoruz. Sevgide ve dostlukta delikanlı olmak, yiğit olmak lazımdır. Ömrümüzü hayırlı geçirmeye ve hayırlı tamamlaya çalışıyoruz. Haddimizi bilmeye çalışıyoruz, o çok önemlidir. Haddini bilenleri seviyorum. Âcizane bu ülkenin bir yöneticisiyim, memuruyum. Benim görevim bu ülkeye hizmet etmektir.

Tatlı dille ve güler yüzle hizmet etmek

  Tatlı dille ve güler yüzle hizmet etmek ve bu insanlara sahip çıkmak ve geldiğimiz yeri de unutmamaktır. Hüsamettin Turan, Gülenler Turan’ın oğluyum. Ben bir emekli öğretmenin çocuğuyum. Beni yetiştiren babaya, anneye, büyüklerime öncelikle layık olmalıyım. Kaymakam olmama neden olan herkese layık olmalıyım. Allah razı olsun dedirtmeliyim, onu bilirim, onu yapmaya çalışıyorum. Tabii in san oğluyuz, nefis taşıyoruz. Haddimizi aşarsak Allah bizi affetsin. Arkadaşlarımız, büyüklerimiz, dostlarımız bizi affetsin. İnsanları sevmeye, başımızda taşımaya gayret ediyoruz. Ülkemizi de ölesiye seviyoruz. Kaymakam olarak hizmet ettiğim 20. yılındayım. Birçok yere gittim. Türkiye’nin birçok bölgesini gördüm. Birçok ilçede ve birçok ilde çalıştım. Birçok değerli valinin emrinde çalıştım.

İnsanlara sadakatle hizmet etmeyi seviyorum

  Hepsinin emrinde çalışmaktan da onur duydum. Çünkü insanlara sadakatle hizmet etmeyi seviyorum. Hükümetin temsilcisi ve devletin memuruyum. Büyüklerimin emrinde memnuniyetle ve sadakatle hizmet etmeliyim diyorum. Babam ve annem bana bunu öğretti. Bana; kavga etme, insanlara kötü söz söyleme, darıltma, geldiğin yeri unutma, mütevazı ol, böbürlenme, kibirlenme, haddini bil dedi. Bende anneme, babama, kardeşlerime, büyüklerime layık olmaya çalışıyorum. Bir insan söze anasından, babasından söze başlıyorsa Allah ondan razı olsun. Çünkü önce ecdadımızı bileceğiz.

 
                                          
                                               Niksar Kaymakamı Uğur Turan
 
İnsanlarla hemhal olmaktan hoşlanıyorum

  Ecdadımızı seveceğiz, sayacağız. Biz Niksar’ımızı tanımlarken; tarihin merkezi, tarihin başkenti, Melik Ahmet Gazi Vali, Hüseyin Gazi Vali diyoruz. Bunlar değerli komutanlar ve ilim adamlarıydı, çok yönlü insanlardı. Bu insanlar bu topraklar için canla ve başla mücadele ettiler ve kanlarını döktüler. Allah onlardan razı olsun, onlar gibi ve onların izinden gidenlere layık olmamız lazımdır. Ben çok değerli valilerle çalıştım. Mülki idare amiri olmaktan onur duyuyorum. Mesleğimi çok seviyorum. İnsanlarla hemhal olmaktan hoşlanıyorum. Onların kalplerine nüfuz edebilmek önemlidir. Onlardan hemhal olmaktan, dertlenmekten, onlarla beraber gülmekten çok büyük keyif alıyorum. Allah kimseye keder vermesin. Ama kederli olduklarında yanlarında olmaktan da büyük keyif alıyorum.

 İnsanların hepsini ayırt etmeden kucaklayabilmelidir

  Vatan evladı İbrahim Bey gibi olmalı yani çileye, sıkıntıya talip olmalıdır. İnsanların hepsini ayırt etmeden kucaklayabilmelidir. Bu cümleyi çok önemsiyorum. Anayasanın maddesini bilmekten de onur duyuyorum. Mevcut Anayasamızın 10. Maddesi diyor ki; “Herkes kanun önünde eşittir. Rengine, cinsine, inancına, felsefesine, cinsiyetine bakılmaksızın bu anlayış içerisinde bu görevi yaparsanız herkesin kaymakamı, idarecisi olursunuz. Herkesi kucaklamayı ve herkese aynı mesafede durmayı çok önemsiyorum. Diyarbakır-Hazro’da çalıştım. Onları seviyorum ve hala görüşüyorum. Allah onlardan razı olsun diyebiliyorum. Diyarbakır ve Hazro’ya bugün gitsem selamün aleyküm ve merhaba diyerek kürsüye oturur, çaylarını çınar ağaçlarının altında içebilirim diye düşünüyorum. Ogün öyle yaptım, bugün yüreğim onlarla ve yarın yine onlarla olacaktır. Trabzon’a gittim, Trabzonlularla kemençe eşliğinde horan oynadım. Onların cana yakınlığını, tezcanlılığını sevdim. Hala onlarla görüşüyorum, onlar benim sevgim ve sevdamdır. Ordu-Perşembe’ye Vona’ya gittim, Vona’lı oldum.

Büyük Türkiye sevdasına hizmet etmek ve katkıda bulunmaktır

  İstanbul EMİTT’e gittiğimde de bir dünya dostumuz geldi ziyaret etti. Allah onlardan razı olsun. Bunlar beni onurlandırıyor ve mutlu ediyor, bana aşk ve şevk veriyor. Ankara’ya gittim Ankaralı ile Ankaralı oldum. Ankara bakanlık merkezinde çalışma bahtiyarlığına, onuruna eriştim. Almus’ta görevime başlamıştım, Almus’u hala severim. Almus’a giderek büyüklerimi sürpriz ziyaret eder, Çerkez teyzemin elini öperim, yemeğini yerim. Hülasa ayırt etmeden Almus’taki bütün dostlarımı yediden yetmişe ziyaret ederim. Allah daha güzel şeyleri yapmayı da nasip etsin. Ülkemiz, vatanımız çok güzeldir. Derdimiz de Türkiye’yi çok daha iyi noktalara götürmektir. Büyük Türkiye sevdasına hizmet etmek ve katkıda bulunmaktır. Bu çorbada tuzumuz olursa bize ne mutludur. Bunu yapmak için önce insanı merkeze koymak lazımdır.

Halk insanı, halkın içine girdi, halkın sevgilisi oldu, dağlar ve taşlar, her şey onu sevdi

  İnsan merkezli olmak lazımdır. İnsan yüce bir değerdir. Rabbim yeryüzünü, gezegeni, galaksiyi yaratmış, insanoğlunun emrine de muhteşem bir güzelliği de amade kılmıştır. Önce yaratana, sonra da bu devlete ve ecdada, büyüklerimize, kıymetli valilerimize layık olmamız lazımdır. Niksar’a ilk geldiğimde Erdoğan Gürüz valimle aşk ve şevkle çalıştım. Kendisiyle çalışmaktan büyük keyif aldım. Akabinde Recai Akyel Valim, Sayıştay başkanımız geldi. Kendisi inanılmaz güzel, değerli bir insandır. Halk insanı, halkın içine girdi, halkın sevgilisi oldu, dağlar ve taşlar, her şey onu sevdi. Bizde çok seviyoruz ve sayıyoruz, Allah razı olsun diyoruz. Önünde sevgi, saygı ve büyük hürmetle eğiliyorum. Allah bundan sonraki günlerde de, ömrümüzün kalan günlerinde de onun gibi insanlara layık olmayı bize nasip eylesin diyorum.

“Kapımız ve gönlümüz herkese açık” dedi

   Recai Akyel Valimden sonra, Şerif Yılmaz valim geldi. Sayın Valim ilk gelir gelmez söylediği ilk cümlelerden birisi şudur. “Kapımız ve gönlümüz herkese açık” dedi. Bu inanılmaz, fevkalade bir mesajdır. Bu mesaj; Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-Veli Mehmet Akif, Atatürk’ün mesajıdır. Çünkü onlar yüzyıllar boyunca, ölmeden bugünlere insanlara yaptıkları hizmetlerden dolayı gelmiştir. Bizimde Mustafa Kemal’in, Hacı Bektaş-ı Veli, Hüseyin Gazi, Melik Ahmet Gazi, Fatih’in, Yavuz’un, Kanuni’nin izinden gitmemiz lazım. Mevlana gönüllü, Yunus Emre dilli olmamız lazım. Bizim Niksar’da o ciddi duruşu sergileyen Hacı Mahir Efendi gibi o dönemin Belediye Başkanlarının izinden gitmemiz lazım. Ben öyle görüyorum ve öyle anlıyorum; “Allah sorumluluğunu bilen, sorumluluğunun idraki içinde olan, aslanlar gibi çalışan, bu ülkenin isimsiz kahramanı olmaya talip olanlardan eylesin diyorum.

Herkes idarecilik yapar ama herkes ağabeylik yapamayabilir

  Derdimiz vatan evladı olmak, o kardeşlerimden Allah razı olsun. O kardeşlerime ağabeylik yaparsam bana ne mutludur. Ama ağabeylik yapan, çok değerli yönetici ile çalışıyorum. Hem valimiz, hem büyük, görkemli değerli idarecimizdi. Şerif Yılmaz valimiz bizim aynı zamanda; ağabeyimiz, büyüğümüzdür. Herkes idarecilik yapar ama herkes ağabeylik yapamayabilir.Allah bize de samimi bir şekilde; her zaman, her şartta kardeşlerini, vatanını kucaklayan insanlardan eylesin..Derdimiz büyüklerimizin ellerinden öpüp, dualarını almak. Küçüklerin gözlerinden öpmek ve herkesi kucaklamaktır.Bu ülkede; Kürdünü, Çerkezini, Manavını.Gürcüsünü, Çepnisini, Antalyalısını, Yörüğünü, Lazıını, Girsunlusunu, Diyarbakırlısını, Edirnelisini, Almuslusunu, Reşadiyelisini, Başçiftlikçisini, Tokatlısını, Amasyalısını kucaklayanlardan eylesin diyorum. Bu ülkedeki ahenkten inanılmaz keyif alıyorum.

  Hiçbir kimse ve hiçbir gücün bu ülkenin ahengini bozabileceğine ihtimal vermiyorum. Bu gayretler var ama vatan evlatları var, yürekli evlatlar var. Ben o yürekli evlatlardan olduğumu iddia etmiyorum ama bu ülkenin inanılmaz güzel evlatları olduğunu biliyorum. Kesinlikle ve kesinlikle sevgili İbrahim Beyide öyle görüyorum. Buna inanarak söylüyorum. Allah sayılarını artırsın diyorum Allah bu ülke için canını seve seve verebilecek delikanlı yüreklere sahip olmasını diliyorum. Ben sayın valimin emrinde çalışmaktan,, o kardeşlerimin meslektaşı olmaktan, mülki idare amiri olmaktan, memur olmaktan, bu ülkenin kamu yönetiminde görev almaktan büyük onur duyuyorum. Bende emek veren herkesten Allah razı olsun diyorum.

 
                               
                                      Tokat-Niksar Kaymakamı Uğur Turan 
                                    EMİTT’te açılan Niksar tanıtım standında
                                 
İnsanlar için koşturmayı seviyorum. Fedakârlık yapmayı seviyorum

  EMİTT’e daha önceki dönemin Belediye Başkanı İdris Bey zamanında katılmıştım. Kaymakakam Beyi EMİTT’e gelir misin? demişti. Ben insanlar için koşturmayı seviyorum. Fedakârlık yapmayı seviyorum. Fazlasının yapan insanları da alkışlıyorum. Kendimi çok kıymetli görmüyorum ama biliyorum ki o insanlarla beraber olmaktan, İstanbul’a gidip, Niksarlıyı, Tokatlıyı, oraya gelen insanlarla tanışıp, orayı kucaklamayı, o Anadolu insanının sevecenliğini, sıcaklığını, birliğini, beraberliğini EMİTT vesilesiyle görmekten ve ona katkıda bulunmaktan büyük onur duyuyorum. O vesileyle iki yıl önce gitmiştim. Sevgili Belediye Başkanım Duran Bey zamanında da kayıtsız kalamazdım.

Vefa gösterirseniz, vefa görüsünüz

  Sevgili Başkanıma da teşekkür ediyorum. İdris Başkandan Allah razı olsun, o geçmiş dönemde güzel, görkemli hizmetler yaptı, Allah selamet versin. Vefalı olmayı önemsiyorum. Çünkü vefa gösterirseniz, vefa görüsünüz. Bu çok önemlidir. Nankör olmamak lazımdır. Niksar’a İdris Beyin inanılmaz katkıları vardır. İdris Bey bizim bir dediğimizi iki etmemiştir. Duran Beyde de ayın çizgiyi görüyorum. Duran Bey seçildikten sonra, kendinden önceki belediye başkanını çağırmış ve kucaklamıştır, bu önemlidir.

Halefle-selef arasındaki bir ilişki bir insanın kalitesini ifade eder

  Halefle-selef arasındaki bir ilişki bir insanın kalitesini ifade eder. Duran Beyde ben bu kaliteyi gördüm. Bundan sonra daha da artacağına inanıyorum. Kendisine de üstün başarılar diliyorum. O bizim sevgili şube başkanımız,  sevgili garnizon komutanımızdı. O zamanda ailece görüştük. Arkadaşlarla her zaman beraber olduk, dertleştik. Bugünde belediye başkanıdır, şehrül emindir. Sorumluluğu artmıştır, işi daha da zorlaşmıştır. Allah yardımcısı olsun, kolay iş değildir. Niksar gibi; kültür, tabiat tarih, sevgi ve sevda kentinin, o güzel kentin belediye başkanı olmak büyük bir onurdur. İnanılmaz bir onurdur. Çünkü bu kent Fatih’in, Yavuz’un, Kanuninin onurlandırdığı ve kaldığı bir kenttir.

Böyle bir kentin belediye başkanı olmak hem onurdur, hem büyük bir mesuliyettir

   Hakikaten inanılmaz bir tarihi, coğrafyası, florası, saunası, cevizi, köprüleri, çeşmeleri, camileri, tarihi eserleri, Çankaya’sı, yaylaları, hülasa sıcak insanı vardır. İnanılmaz bir güzellik sergilemektedir. Böyle bir kentin belediye başkanı olmak hem onurdur, hem büyük bir mesuliyettir. Duran başkanın mesuliyetinin farkında olduğunu görüyorum. Çükü projeler yapmaya çalışıyor. İnanılmaz bir ahenk var. Sayın valimin emrinde çalışmaktan duyduğu onuru her vesileyle ifade ediyor. Bu çok önemli ve çok güzel çünkü bir güzellik varsa o vali beyin, karargahın güzelliğidir. Devleti ve hükümeti şahsında temsil eden sayın İl Valimiz Şerif Yılmaz’dır. Sayın Valim Şerif Yılmaz sayesinde Tokat’ta inanılmaz bir ahenk vardır. Sayın Valimin başkanlığında; Sayın Cumhuriyet Başsavcım Mustafa Küçük, Ağır Ceza Reisimiz, Emniyet Müdürümüz, Jandarma Komutanımız, Jandarma Bölge Komutanımız, Sivil Toplum Örgütleri, memuru, işçisi, köylüsü, kentlisi, yaşlısı, genciyle bu inanılmaz bir kenttir.

Niksar’ın tanıtımına çok kıymetli katkılarda bulundum

   Allah bu kente zeval vermek isteyenlere fırsat vermesin. Biz mücadele etmeye devam edeceğiz. Bize düşen; pozitif, hayırlı dairede gece-gündüz demeden, suratımızı ekşitmeden, tatlı dilimizi esirgemeden her sektörde elimizden gelenin en iyisini yapmaktır. Eğitimde, sağlıkta, alt yapıda, emniyette, kollukta, her yerde ama her yerde biz sevgili Duran başkanımızın daha iyi çalışmalar yapacağına inanıyoruz. EMİTT’te başarılı olmuştur. Bu fuara eşi sevgili eşi Habibe Hanımefendi ile birlikte katılmıştır. Değerli Havva Hanımefendiyi kutluyorum. Belediye başkan yardımcısından başlayarak, bütün emek verenleri kutluyorum. Fuarda iki gün kaldım. Fuar vesilesiyle Niksarlı dostlarımı, büyüklerimi kucakladım, ellerini, yanaklarını öptüm. Daha önce görev yapmış, Niksar Kaymakamlarını orada ağırlama imkanı buldum. Son derece valilerimiz geldiler ve standımızı ziyaret ederek beğendiklerini ifade ettiler. Vali yardımcılarımız, kaymakamlarımız, iş adamlarımız geldi. Hülasa bence Niksar’ın tanıtımına çok kıymetli katkılarda bulundum.

Ekinliklere katılmayı önemsiyorum ve tavsiye ediyorum

  Ekinliklere katılmayı önemsiyorum ve tavsiye ediyorum. Bundan sonra da Niksar Belediyesi ve ilçesi seyahat ve turizm fuarına katılmalıdır. Sayın valimizin kesinlikle inanılmaz desteğini aldık.2010 yılı EMİTT  çok beğenilmişse, herkes Niksar standının güzelliğini konuşuyorsa, Tokat Valimiz Şerif Yılmaz başta olmak üzere ilgili Vali Yardımcısı Sedat Sırrı Beyin, İl Kültür ve Turizm Müdürünün çok kıymetli katkılarındandır diyorum. Ama Duran Bey Niksar’ı inanılmaz temsil etti. Duran Bey; güler yüzüyle, tatlı diliyle, sıcak bir yüz oldu. Allah Duran Beyi yetiştiren anneden, rahmetli olan babasından da Allah razı olsun. Annesini annem gibi görürüm, ellerini hala öperim. Oda beni evladı gibi görür. Harika, güzel insanlardır. Hülasa EMİTT  son derece başarılı geçmiştir. Orada Niksar’ın tanıtımına önemli katkılarda bulunulmuştur. Orada; el ürünleri, el sanatları, yöresel tatlılarımız sergilenmiş, yöresel müziğimiz takdim sergilenmiştir.

 
                               
                                      Tokat-Niksar Kaymakamı Uğur Turan
                                    EMİTT’te açılan Niksar tanıtım standında
 
Birbirimizi sevelim, kucaklayalım. Bir olalım, iri olalım

  Ama en önemlisi Tokat ve Niksar insanının sıcaklığı ve sevecenliği sergilenmiştir. Gelenler bundan etkilenmiştir, ben bunun şahidiyim. Tarih bunu böyle kaydetti, böyle kaydetmiştir. Tarihe altın harflerle geçmez ama böyle mümkün olabilir. O yüzden gelin haset etmeyelim diyorum. Birbirimizi sevelim, kucaklayalım. Bir olalım, iri olalım, diri olalım diyorum. Bu duygularla da sevgili başkanımı ve ekibini kutluyorum. Sayın valime şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a da ayrıca ve özellikle şükranlarımı sunuyorum. Sayın Bakanımıza arz ettiğim ve arz edeceğim çok güzel projeler var. Her konuda desteğini alabileceğimizi biliyorum. Yeter ki biz hayırlı ve güzel projeler üretelim. Yeterki biz bu kentin tarihine, güzelliğine, potansiyeline sahip çıkalım. Bu kent insanın yüzünün gülmesi için gayret edelim diyorum. Kenti seviyorum.

Yüreğimiz coşkulu, yüreğimiz aşk ve şevkle dolu

  Yüreğimiz coşkulu, yüreğimiz aşk ve şevkle dolu. Yüreğimizde dünyada haset ettiğimiz hiç kimse yok. Biz öyle bir milletiz ki birbirimizi çok severiz. Biz bütün insanlığı, bütün Adem oğlunu severiz. Öyle değimli? Sıkıntılı olan uluslara ilk koşan milletlerden bir tanesi Türk milleti değimlidir? Bizim evlatlarımız değimlidir? Özellikle öyle bir milletin evladı olmaktan onur duyuyorum. Allah ömrünü hayırlı geçirmeyi nasip etsin diyorum. Sizin sayenizde bütün dostlarımıza hürmet ediyorum. Dualarını eksik etmesinler. Güzel insan; yaşasın Türkiye Cumhuriyeti devleti diyorum. Yaşasın devletimiz, yaşasın necip milletimiz, dalgalansın güzel bayrağım diyorum. Güzel insan İlker Bey Allah razı olsun.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!