Cumartesi, Mayıs 18, 2024
tr
Ana Sayfa EKONOMİ TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: "Tarlalar sular altında, çiftçiler sigorta yaptıramadı"

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Tarlalar sular altında, çiftçiler sigorta yaptıramadı”

Haber: İlker ÇAKAN

  Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; son günlerde gerçekleşen aşırı yağışlar Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Marmara bölgesinde bazı illerimizi etkisi altına almıştır. Aşırı yağışların sebep olduğu sel tarım arazilerini sular altında bırakmış, köylerde çiftçilerimizin ev ve ahırlarına girerek, eşya ve hayvan kayıplarına sebep olmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise Adıyaman ilinde gerçekleşen don olayı da hububata ve bakliyata zarar vermiştir. Birçok ilde halen yağmurların devam etmesi ve henüz sel sularının çekilmemesi nedeniyle hasar tespit çalışmalarının tam olarak başlatılamadığını belirterek, Ziraat Odalarından alınan ilk verileri şöyle açıkladı;

  Aydın ilinin Milas İlçesinde gerçekleşen aşırı yağışlar sonucu yaklaşık 8 bin dekar alanda ekimi yapılan hububat sular altında kalmış, hayvan işletmelerini su basmıştır. Koçarlı ilçesinde 130 bin dekar, Söke ilçesinde 300 bin dekar ve İncirliova ilçesinde henüz tespit edilememiş hububat ve narenciye alanı sular altında kalmıştır. Bozdoğan ilçesinde ise, aşırı yağışlardan dolayı kanal patlamış 1.000 dekar hububat ekili alan su altında kalmıştır. Manisa’da aşırı yağışlar sonucu Nif ve Gediz nehirlerinin taşması sonucu, 4-5 bin dönüm hububat ve bağ alanları sular altında kalmıştır.

  İzmir İlinde gerçekleşen aşırı yağışlar sonucu Aliağa, Seferihisar ve Urla ilçelerinde hububat, narenciye bahçelerinde ve seralarda zararlar oluşmuştur. Bergama İlçesinde yaklaşık hububat ekili 60 bin dekar alan sular altında kalmıştır. Ayrıca, baraj kapaklarının açılması ile erozyon fazla gerçekleşmiş, toprak kaybı oluşmuştur.

  Antalya İlinin Kumluca ve Serik ilçelerinde iki barajın taşması sonucu barajlara yakın olan seraları su basmıştır. Serik ilçesinde ilk tespitlere göre 1.200 dekar sebze ve çiçek ekili seralar, toplam 30 bin dekar buğday, narenciye, nar alanı zarar görmüştür. Merkez ilçede oluşan hortum sonucunda 15-20 dekar sera, Finike ilçesinde 200-250 dekar domates ve salatalık ekili sera ile Demre ilçesinde seralar zarar görmüştür. Demre ilçesinde odun toplayan bir köylünün kayıp olduğu bildirilmiştir.

  Çanakkale ili merkez ilçede yaklaşık 4 bin dekar hububat alanı, Bayramiç ilçesinde yaklaşık 2 bin dekar hububat alanı sular altında kalmış, ayrıca dikilen meyve fidanları yerlerinden sökülmüştür. Muğla ilinde aşırı yağışlardan dolayı arazilerin sular altında kaldığı, yağışların devam etmesi durumunda tarımsal üretime zarar verileceği bildirilmiştir. Fethiye ilçesinde 600 dekar domates serasında üretim yapan 225 çiftçinin serası sular altında kalmıştır.

  Antalya’nın 7 ilçesinde (Kaş, Demre, Kumluca, Muratpaşa, Serik, Manavgat, Finike) 42 köyde 2.025 çiftçi ailesinin, 4.462 dekar sera, 1.016 dekar meyve bahçesi, 28.500 dekarı da hububat alanı olmak üzere toplam 34.323 dekar alan zarar görmüş. Tespit çalışmaları devam etmektedir. Edirne’de aşırı yağışlar sonucu tunca nehrinin taşması sonucu yaklaşık 5 bin dönüm hububat alanı sular altında kalmıştır. Kırklareli’nde yaklaşık 6 bin dönüm hububat alanı aşırı yağışlardan zarar görmüştür.

  Suların çekilmesini takiben tarım arazilerinde oluşan zararların kesin sonuçlarının tespit edilebilmesi amacıyla, Ziraat Odalarımızın da içinde yer aldığı hasar tespit komisyonları en kısa sürede çalışmalarını tamamlamalıdır.

  Bilindiği üzere, sel ve su baskını afeti ilk defa bu yıl Tarım Sigortaları Kanunu kapsamda yer almıştır. Sel ve su baskını teminatı çoğu ürün için 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle başlamış, narenciye ürünleri için ise Mayıs ayı itibariyle başlayacaktır. Bu yıl için çiftçilerimiz henüz sel ve su baskınına karşı sigorta yaptıramamıştır. Bu nedenle çiftçi mağduriyetlerinin önlenmesi için, 2090 sayılı Kanun’da ürün bazında görülen zararlar dikkate alınmalı, görülen zararların kısa sürede ödenebilmesi için gerekli bütçe oluşturulmalıdır.

  Zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları, Sosyal Güvenlik prim borçları faizsiz ertelenerek, ödenmesinde kolaylık sağlanmalıdır. Afetin tarımsal üretime verdiği zararların tespit edilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.”

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!