Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Buldan 1779’da Aydın İline bağlı bucak, 1807 yıllarında yine Aydın’a bağlı ilçe olmuştur. 1883’te de Denizli sancağına bağlanmış ve Denizli’nin 1923’de il olması üzerine Buldan da Denizli’ye bağlı ilçe olmuştur. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında 1920’de Yunanlılarca işgal edilen Buldan, 04 Eylül 1922’de bağımsızlığına kavuşmuştur.
Coğrafi açısından, İlçe Ege Bölgesinin iç kısmında yer almakta olup, doğuda Güney İlçesi, batıda Kuyucak, kuzeyde Sarıgöl, güneyde Sarayköy İlçeleriyle komşu bulunmaktadır. Buldan ilçe merkezi nüfusu 15.000 olup, 28 köyü vardır. Köylerle beraber toplam nüfusumuz 28.000’dir. Bir tane beldesi vardır. İlçe merkezimizin % 90 ı dokumacılıkla uğraşmaktadır. El dokuması ile ünlü ilçelerimizden birisidir. Denizli il merkezine
Dokumacılık Türk kültürünün önemli parçalarından birisidir
“Buldan ilçemiz dokumanın başkenti olarak bilinmektedir. Burada yapılan kazılar dokumacılığın 1500 yıl bir geçmişi olduğunu göstermektedir. Türkler bu bölgede 800 yıldır yaşıyor. Dokumacılık Türk kültürünün önemli parçalarından birisidir. Buraya gelen atalarımız geçmişten gelen dokumacılık kültürü ile kendi birikimini birleştirmiş burada Denizli dokumacılığın en güzel örneklerini çıkarmışlardır. Osmanlı zamanında da padişahlara, padişah kızlarına, paşalara, önemli devlet adamlarına en güzel dokuma ürünleri verilmiştir. Hatta antik çağda dahi bu bölgeden en güzel dokuma ürünlerinin gönderildiği biliniyor.
Buldan dokuması, Cumhuriyet döneminde 1940’lı yıllara kadar el dokuma tezgahları ile gelmiştir. Dokuma tezgahları 1950 yılından natürel araçlar haline gelmiştir. Bundan sonra dokumada fabrikalaşma süreci başlamıştır. Bu bölgede yetişen hayvan yünlerinden, ipekböcekçiliğinden, pamuktan elde edilen ürünler dokumada kullanılmıştır. Buldan’da Türkiye’nin ve dünyanın sen kaliteli dokumaları yapılır. Buldan’dan yurt dışına ihracat yapan firmalarımız vardır. Kaymaklığımızın 1999 yılında kurmuş olduğu bir işletmesi vardır. Bugün en dokuma ürünleri ilçemizde üretilmeye devam ediyor. Bu gün ilçemizde dokuma sektöründe dünyada marka haline gelen işletmelerimiz vardır. İlçemizde eski kayıtlarımıza yaklaşık 100 el dokuma tezgâhı vardır. 1500 civarında motorlu dokuma tezgahı olduğu söyleniyor. 1000 civarında da dokuma işleme noktası vardır.
Buldan’da işsiz insan yok diyebiliriz
Buldan’da işsiz insan yok diyebiliriz. Burada herkes iyi ve kötü dokumacılık biliyor. İnsanlar doğar doğmaz dokuma tezgahları ile buluşuyor. Dünyadaki kriz nedeniyle geçen yıllara göre Buldan’a gelen kişi sayısında düşüş olmuştur. Bölgede en çok turist Buldan’a gelmektedir. Buldan ilçe merkezi nüfusu 15.000 olup, 28 köyümüz vardır. Köylerle beraber toplam nüfusumuz 28.000’dir. Bir tane beldemiz vardır. İlçe merkezimizin % 90 ı dokumacılıkla uğraşmaktadır. İlçemizde diğer taraftan her türde uğraşan esnafımızda vardır. İlçemizde eskiden her evin mali durumu çok iyi olduğu için, memuriyetten gelen gelir onları tatmin etmediği için çocuklarını okutup, memur yapmak istenememişlerdir. Köylerin geçimi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.
Buldan’da çok ciddi anlamda üzüm üretimi
Buldan’da çok ciddi anlamda üzüm üretimi vardır. En erken üzüm burada üretilir.Yıllık 60.000 ton civarında üzüm üretimi vardır. Oldukça kaliteli üzümler yetişmiş olup, ihracatta yapılmaktadır. Ayrıca yurt içinden değişik yerlerden alıcılar bulunmaktadır. Böylece Buldan üzümlerinin yurt içi ve dışında pazarlaması yapılmaktadır. Bunun dışında ilçemizde; kestane, alma üretimi yapılmaktadır. Ayrıca tahıl üretimi de yapılmaktadır. Köylerimizde hayvancılıkta vatandaşlarımızın temel kaynaklarından birisidir.
Buldan artık yüzünü turizme çevirmiş bir ilçedir. Türkiye’de kültür turizminin yapıldığı, yakın bir gelecekte adının duyulduğu bir ilçe haline gelecektir. Buldan’ın dokumasının yanında mimarisi de özeldir. Türkiye Bilimler Akademisi Buldan’ı pilot bölge ilan etmiştir. Buldan’ın mimarisinin çok önemli olduğunu ve geleceğe taşınması gerektiğine karar verilmiştir. Buldan’da 150’nin üzerinde tescilli yapı vardır. Bunun 20’sinin restorasyonunu yapmak istiyoruz. Bu evleri turizm amaçlı kullanmak istiyoruz. Han,hamam, sokak dokuları vardır.Kurumlar arası işbirliği sokak restorasyonlarına başlıyoruz. Daha önceden restorasyonu yapılmış, Evliyazadeler Konağı, Eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in kayınpederinin evi var. İki-üç sene önce o aile buradan İzmir’ taşınmış, kaymakamız tarafından o bina alınarak, özel idare desteği ile restorasyonu yapılmıştır. Bu ev ziyaretçilere açık olup, geleneksel Buldan mimarisini ve dokumasını burada görmek mümkündür. Bunun eski hükümet konağı ve cezaevi restorasyonu vardır.
lçemizin önemli arkeolojik yerlerinden birisi Tripolis şehridir. Burası Bergamalılar tarafından kurulmuş bir şehirdir. İki yıldır burada kazılar yapılıyor. Kazılar bittikten burayı da turizme açmak istiyoruz. Bunun yanında ilçe merkezimize
Buranın çevresini yayla turizmi ve doğa sporları anlamında değerlendirmek istiyoruz. Buldan’ın bu özellikleriyle adı duyulan bir ilçe haline gelecektir. Buldan bölgede farklılığını üretimiyle, kültürüyle, arazisi doğasıyla hissettiren potansiyeli zengin bir ilçedir. Bölgenin gülen yüzü diyebiliriz. Bölgeye gelen bütün misafirleri en güzel şekilde ağırlama potansiyeline sahiptir. Buldan gelecek on yılda bölgenin yıldızı olacaktır.”