Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa EKONOMİ Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Rekabet gücü olan teşvik sistemi getiriyoruz"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Rekabet gücü olan teşvik sistemi getiriyoruz”

Haber: İlker ÇAKAN                            

   AKP Amasya İl Kongresinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları söyledi;

Türkiye nüfusu genç olan bir ülkedir

    “Türkiye nüfusu genç olan bir ülkedir. Türkiye yeter ki iyi yöneltilsin. Bırakın batı ile arayı kapatmayı önümüzdeki dönemlerde gerçekten dünyanın en iyi ülkelerinden birisi olacaktır. Ortaya koyduğumuz vizyonla, dirayetli idare ile Türkiye’yi ileri seviyelere taşıyacağız. Türkiye çok değişik bir dönemden geçti. Biz insanımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bizim için insanlarımız, gençlerimiz çok önemlidir. Hükümetimiz son birkaç yıldır hiçbir dönemde olmadığı kadar, eğitimde, eğitimde yatırımda çok önemli mesafeler kaydetti. Çünkü gelecek oradadır. Herkes bize eğitimin çok önemli olduğunu söyler. Biz bununla kalmadık, bütçeden en büyük payı Milli Eğitime ayırdık.

Gençlerimizi iyi eğitirsek, o zaman dünyaya hitap ederiz

   Çünkü bizim gençlerimiz Türkiye’nin geleceğidir. Gençlerimizi iyi eğitirsek, o zaman dünyaya hitap ederiz. Son 7 yılda bütçeden en çok payı Milli Eğitim Bakanlığı aldı. Çünkü öncelik ordadır. Kamuya aldığımız her iki elamandan birisi öğretmendir. O nedenle Türkiye geleceğe güvenle bakıyor. Amasya’da çok önemli bir mesafe kaydedilmiştir. Amasya okul öncesi eğitimde Türkiye birincisidir. Çocuklarımızın erken yaşlarda eğitim görmesi, gelecek açısından çok önemlidir. Sıınf başına düşen öğrenci sayısına göre Amasya çok iyi bir konumdadır. İl merkezindeki sınıflarda 30 olan sayı ilçelerde 20’ye kadar düşüyor. Eğitimde kalite çok önemlidir. Amasya’daki liselerin % 48’i meslek liseleridir. Bu çok önemlidir. Türkiye’deki sorunları çözmemiz için eğitimdeki bu hamleyi devam ettireceğiz. Buna daha fazla kaynak aktarcağız.  Dünya ile o anlamda rekabet edeceğiz. Eğitimde kaliteyi artıracağız. Tabii ki eğitim işin bir boyutudur.

2002 yılında iktidara geldiği zaman, devlet bütçesinin % 86’sı faize gidiyordu.

   AK Parti alt yapıda da Türkiye’de çok büyük bir hamleye imza attı. Ürettiğimiz ürünlerin rekabet ortamında satılması çok önemlidir.79–80 yıllık bir dönemde Türkiye’de yol uzunluğu 6.100 km. idi. Bizim altı buçuk yılda yaptığımız yol 9.200 km.’dir. Aradaki farka bir bakın. Bunu nasıl başardık? Ak Partinin 2002 yılında iktidara geldiği zaman, devlet bütçesinin % 86’sı faize gidiyordu. Devlet olarak bütçemizin 100 liralık vergi geliri varsa, onun 86 lirası faize gidiyordu. Bugün biz bunu çok şükür 30 liraya indirdik. Bugün gelir olarak 100 liranın, 30 lirası faize gidiyor. Bu da vatandaşımıza hizmet olarak gidiyor. Bu nedenle daha fazla eğitime ve alt yapıya yatırım yaptık. Yatırım sadece eğitim ve alt yapıdan ibaret değildir.

Türkiye artık araştırma ve geliştirmeye de büyük önem veriyor

   Türkiye artık araştırma ve geliştirmeye de büyük önem veriyor. Biz Türkiye olarak dünya ile rekabet edeceksek, katma değeri yüksek ürünlere yani kar marjı yüksek ürünlere geçeceksek, araştırmaya, geliştirmeye da daha fazla kaynak aktarmamız lazımdır. Son yıllarda TÜBİTAK’a verdiğimiz kaynak, üniversitelere verdiğimiz kaynak hiçbir dönemde görülmemiştir. Bizim önceliklerimiz bellidir. Bizim önceliğimiz insandır. Bunun içinden eğitimden, araştırma, geliştirmeden, alt yapıdan yola çıktık.

Son yıllarda Türkiye bir devrime imza attı

   Son yıllarda Türkiye bir devrime imza attı. Geçen sosyal güvenlik yasası yaptık. Sosyal Güvenlik reformunda çok önemli bir adım attık. 18 yaşına kadar bütün vatandaşlarımız, doğuştan itibaren genel sağlık sigortası kapsamındadır. Bunların hepsi insan meselesidir. Bunların hepsi iyi idare ile olur. Bugün birçok gelişmiş ülkede ABD’de dahil sağlık sigortası olmayan 30- 40 milyon vatandaşları vardır. Onun için bu son yıllardaki kazanımları hiçbir zaman küçümsememek gerekir. Bu kazanımlar çok önemlidir. Ama biz her şeyi de hallettik demiyoruz.

Daha rasyonel, daha akılcı bir teşvik sistemi uygulayacağız

   Ülkenin birçok sorunu devam ediyor. Onları da çözeceğiz inşallah. Çözülmez dediğimiz birçok meseleyi çözdüğümüz ortadadır. İnşallah şu anda karşı karşıya olduğumuz diğer sorunları da çözeceğiz. Daha rasyonel, daha akılcı bir teşvik sistemi uygulayacağız. Özellikle Merzifon bu teşviklerden çok yararlandı. Merzifonda son dönemde 34 fabrika açıldı. Birçok vatandaşımız burada istihdam imkanı buldu. Önümüzdeki bu defa dönemde ilerimizin zenginliklerini, rekabet gücünü ön plana çıkaran yeni bir modelle yola devam edilecektir. Bu dönemde sadece bölgesel kalınmışlık farklarına bakmayacağız.

Sektörel olarak, rekabet gücü olan yeni bir teşvik sistemi getiriyoruz

   İlerimizin zenginliklerini nasıl ön plana çıkarcağız, sektörel olarak, rekabet gücü olan yeni bir teşvik sistemi getiriyoruz. Türkiye’nin kaynak çok daha rasyonel biçimde kullanacak yeni bir teşvik sistemi olacaktır. Birçok bölgesel kalkınma projeleri devam ediyor. Bu Türkiye’de işsizliğin azaltılması açısından, istihdamın artırılması açısından çok önemli projelerdir. Bunlar sadece doğu ve güneydoğu Anadolu projesi değildir. Sadece Konya ovası projesi değildir. Diğer Karadeniz’de ve başka bölgelerimizdeki bölgesel kalkınma projelerine çok faza daha kaynak aktarıyoruz, aktarmaya devam edeceğiz.

 
                                    
                                        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
 
Türkiye büyük bir değişim sürecinden geçiyor

   Son birkaç yıl içerisinde gerçekten Türkiye büyük bir değişim sürecinden geçiyor. Türkiye batı ile arayı kapatıyor. Rakamlar ortadadır. 2000 yılında Türkiye’de kişi başına milli geliri AB ülkelerinin ortalamasının yaklaşık % 30’ydu.Geçen sene bu rakam % 44’ün üzerine çıktı. Bu nedenle kişi başına milli gelirde AB ülkeleri arasındaki farkı % 14 puanla kapattık. Gelişme, kalkınma sadece ekonomik anlamda değildir. Türkiye’de daha duyarlı bir toplum için, daha demokratik bir toplum için bütün çabalarımız bundan sonrada devam edecektir.

Türkiye birinci sınıf demokratlığı hak ediyor

   Türkiye birinci sınıf demokratlığı hak ediyor. Türkiye birinci sınıf temel hak ve özgürlükleri hak ediyor. Geldiğimiz günden itibaren kalkınmayı sadece ekonomik boyutta değil, insan kaynaklarımızın geliştirme boyutunda değil, çok boyutlu bir biçimde temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi boyutunda büyük bir mücadele verilmiştir. Bu mücadeleye devam edilecektir. Onun için siz ve biz ülkemize güveniyoruz. Ülkemiz zengin ve kaynakları iyidir. Yeterki biz onları iyi bir şekilde kullanalım. Bundan sonra güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bizler ülkü için hizmete devam edeceğiz. Bizde durmak yok, yola devam vardır.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!