Cuma, Kasım 22, 2024
tr
Ana Sayfa YEREL Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı

Türkiye’nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı

Haber: İlker ÇAKAN

  Artvin Valisi Kemal Cirit, yapımı tamamlandığında kemer barajı sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın en yüksek üçüncü barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 895 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı çalışmalarının tamamlandığını belirterek, beton kaplama çalışmalarının ise aralıksız olarak sürdürüldüğünü söyledi.

 Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek olan Yusufeli Barajı temelden 270 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek dünyanın en yüksek 3.barajı olacak. Yapımı tamamlandığında ise ülke ekonomisine yılda yaklaşık 330 milyon liralık önemli katkı sağlayacak.

  Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü’nce yaptırılan, Yusufeli Barajı ve HES projesinin temeli Yusufeli ilçe merkezinde 26.02.2013 tarihinde düzenlenen törende, Sayın Başbakanımız Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti TBMM Grup Toplantısında video konferans yöntemiyle verdiği startla atılmıştı.

  Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri’nin Türkiye’nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olduğunu belirterek, Yusufeli Barajı’nın yapımının tamamlanmasıyla, nehir üzerindeki Deriner, Borçka ve Muratlı Barajları’nın ekonomik ömrünü de uzatacağını söyledi.

  Çoruh Nehri üzerinde kurulan ve 29 Mayıs 2018 yılında hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı Türkiye’de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 2,4’ünü karşılayacağını ifade eden Vali Cirit, ” Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olan barajda, 2.2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan birisi olan Yusufeli Barajı ve HES 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor.” diye konuştu.

 Cirit, Yusufeli Barajı ile HES sayesinde yaklaşık 650 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacağını ve barajın yapımında bugün itibarı yaklaşık 650 kişi istihdam edildiğini söyledi.

  Baraj gövde ve baraj işletme ulaşım yollarının yapımı 486 milyon 875 bin lira bedelle ihale edildiğini belirten Vali Cirit, barajın, gerek üreteceği enerji gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacağını kaydetti.

Baraj inşaatında çalışmaların aralıksız bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Vali Cirit, “Şu ana kadar Yusufeli Barajında 895 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı çalışmaları tamamlanmış olup, beton kaplama çalışmaları devam etmektedir. 2014 yılı Şubat ayında nehir derivasyon işleminin yapılması hedeflenmektedir. Şantiye içerisindeki sağ ve sol sahilde ulaşım yolları çalışmaları devam etmektedir. Şantiye içi yollarda toplam 4 bin 29 metre uzunluğunda 8 adet tünel bulunmaktadır. Şantiye içi yolların 2014 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

  Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 2013 yılı sonuna kadar 91 milyon lira harcanarak barajda % 16 fiziki geçekleşmenin hedeflendiğini dile getiren Vali Cirit,” Yusufeli Barajı ve HES inşaatından başka Yusufeli Barajı geçici bağlantı yolları inşaatı işinde toplam uzunluğu 5.900 metre olan karayolunun yapımı da devam etmektedir. Bu iş kapsamında 5 adet tünel (3 bin 917 m) ile 3 adet köprü (231 m) bulunmaktadır” diye konuştu.

 Baraj inşaatının Artvin–Erzurum Karayolundan etkilenmemesi için öncelikle geçici bağlantı yollarına ağırlık verildiğini bu kapsamda tünel ve köprülerin tamamlanarak 22.10.2013 tarihinde karayolu trafiğe açıldığını anımsatan Vali Cirit, “Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim yerinden geçecek olan karayolunun imar planı alanlarını daha az etkilenecek şekilde alternatiflerle ilgili çalışmalar neticelenme aşamasına geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü ve TOKİ üst yöneticileri ile Kasım 2013 tarihinde toplantı yapılmış ve yol koordinatları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye verilmiştir. Ayrıca Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan 76 km’lik karayolunun proje ihalesi yapılmıştır.  Proje çalışmaları tamamlanınca Karayolları Genel Müdürlüğünce yapım işi 4 parça olarak ihale edilecektir” diye konuştu.

  Vali Cirit, Yusufeli Barajı ve HES ile ilgili olarak barajdan etkilenecek bölgelerde kamulaştırma işlemlerine 2014 yılı içerisinde ağırlık verileceğini ve yeni Yusufeli yerleşim alanlarıyla ilgili sahada çalışmaların başlayacağını kaydetti.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!