Cuma, Kasım 22, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Güce Kaymakamı Ahmet Türköz: Çiftçiyi ayakta tutmak istiyoruz

Güce Kaymakamı Ahmet Türköz: Çiftçiyi ayakta tutmak istiyoruz

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
    Güce ilçesi, daha önce Tirebolu ilçesine bağlı belde iken 1991 yılında Giresun’a bağlı ilçe olmuştur. İlçe merkezi nüfusu 3.000 olup, toplam 15 köyü vardır. Giresun-Trabzon sahil karayolundan 15 km . içeride olup, 345 m . rakımdadır. Güce; Giresun il merkezine 50 km ., k Tirebolu’ya 21 km .Espiye’ye 17 km .uzaklıktadır.
    Güce Kaymakamı Ahmet Türköz; çalışkan, devlet duruşu, sosyal aktivitesi, ilçenin ekonomik ve sosyal, kültürel yönden kalkınması yolundaki özverili çalışmaları ve samimiyeti ile herkesin takdirini kazanmış kaymakamlarımızdan birisidir. “Tarıma önem vererek çiftçiyi ayakta tutmak istiyoruz. Bununla ilgili SYD vakfı olarak bir proje yapmak istiyoruz. Bu nedenle yardıma muhtaç olan çiftçilerimizin toprak numunelerini yaptırmak ve o numuneler esas olan gübreleri o çiftçilere dağıtmaktır.”diye söyleyen Güce Kaymakamı Ahmet Türköz, Güce konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;   
Tarıma dayalı bir ekonomisi vardır
    “Güce 1991 yılında ilçe olmuştur. Giresun ilimize bağlı küçük bir ilçemizdir. Nüfusumuz 8.500 olup, bunun 6.000’e yakını 15 köyümüzde yaşıyor. Üçbin civarında vatandaşımız şehir merkezinde ikamet ediyor. İlçemizin tarıma dayalı bir ekonomisi vardır. En çok fındık tarımı yapılmaktadır. Toplam 4.200 dönüm alanının, 3.500 dönümünde fındık tarımı yapılmaktadır. Bu araziden 2007 yılı itibariyle 2.600 ton civarında fındık elde edilmiştir. 2008 yılı son itibariyle bu rekoltenin 4.100 olmasını bekliyoruz. Diğer taraftan ilçemizde çay üretimi revaçtadır. Çay kaliteli çayımız vardır. Bu çaylarımız ÇAYKUR’un 42 nolu fabrikasında işlenmektedir. Ayrıca Güce’mizde özel çay fabrikası üretim yapmaktadır. Bundan başka ilçemizde yumurta tavukçuluğu yapan işletmemiz vardır.
Tarım kooperatifine 200 baş hayvan alınacaktır
    Güce’mizde ikimilyon lira değerinde bir proje yaptık. Bu projeye göre köylülerimize Güceliller tarafından kurulan Tarım kooperatifine 200 baş hayvan alınacaktır. Bu projenin hayvan alımı ihalesi yakında yapılacaktır. Bu paranın büyük bir kısmı alt yapıya gitti. Bunun yanında kivi üretimi yeni gelişiyor. Bununla ilgili ilçemizde bir üretici birliğimiz kuruldu. Bur birlik üreticiden kiviyi alarak büyük pazarlarda değerlendiriyorlar. Kivi üretimi ile ilgili 200 bin lira civarında bir projemiz vardır.500 metrekare ve yarım dönüm arazisi olan muhtaç olan köylülerimiz tespit edildi. Bununla ilgili Bursa’dan orijinal kivi fidanları alıp, dikilecektir. Bunun dışında işyeri açma şeklindeki projelerimiz vardır. Mezun oldukları okula uygun veya bir el becerileri varsa bununla projeleri SYD vakfına getirildiğinde değerlendirilecektir.

                                 
                              
                  Giresun-Güce İlçesi
Yüksekokul projesi
    Bunun dışında diğer projemiz yüksekokul projesidir. Giresun Üniversitesinin verdiği söz üzerine eski bir İmam-Hatip Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin yaptırmış olduğu binada yüksek okulumuzu faaliyete geçirme çalışmaları vardır. Yüksek okulun açılması ile ilgili dernek kuruldu. Vatandaşlarla topaltılar düzenleniyor Yüksek okulun bir an önce hizmete açılması konusundaki çalışmalar hızla devam ediyor. Açılacak okulumuz yaklaşık 200 öğrenci kapasiteli olup, 2010 yılında öğrenci kayıtlarına başlanacaktır. Bu okul eğitimin dışında Güce’nin ekonomik ve soyla yapısını değiştirecektir. Bu okulun açılmasıyla ilçemiz ekonomik, kültürel, sosyal anlamda canlandıracaktır. Gelecek olan yatırımlara ön-ayak olacak diye düşünüyorum.
El sanatlarını genç kuşaklara aktarma çalışmalarımız devam ediyor
   Yöreye uygun, ancak yaşlı ninelerden gençlere sirayet etmemiş el sanatlarını genç kuşaklara aktarma çalışmalarımız devam ediyor. Halk Eğitim merkezi tarafından açtığımız kurslara, el sanatları kurslarına ilaveten ninelerimizin yaptığı el sanatlarını genç kuşaklara aktarma çalışmalarına başladık. Bununla ilgili önümüzdeki süreçte bir ilerleme kaydedeceğiz. Bununla ilgili alt yapıyı oluşturduk. Güce 1991 yılında ilçe olmuş ama hala kısa döngüyü kıramamıştır. Çok büyük alanda Bursa ve İstanbul’a göç veren bir ilçemizdir. Elinde sanat ve işi olan insanlar sonuçta Güce’de tutunamamıştır. Yöresel baz da projeler yaparak insanlarımızı Güce’de tutmaya çalışıyoruz. 

                                
                                             
Güce Ağaçbaşı Zurnacı Yaylası
Tarıma önem vererek çiftçiyi ayakta tutmak istiyoruz
    Tarıma önem vererek çiftçiyi ayakta tutmak istiyoruz. Bununla ilgili SYD vakfı olarak bir proje yapmak istiyoruz. Bu nedenle yardıma muhtaç olan çiftçilerimizin toprak numunelerini yaptırmak ve o numuneler esas olan gübreleri o çiftçilere dağıtmaktır. Bu proje Tarım Bakanlığının uhdesinde olan bir projedir. Ancak toprak numunelerini sondajla örnek yerlerden alacağız. Bu nedenle bilinçli tarım, interaktif, yoğun tarımcılık yaptıracağız. Bizim en büyük gelirimiz tarımdır. Tarımın usulene göre ilaçlama ve gübreleme yapmalarını sağlayacağız.”
   
 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!