Cuma, Kasım 22, 2024
tr
Ana Sayfa KAYMAKAMLAR Karakoçan Kaymakamı Cengiz Ünsaldan eğitimde Türkiye modeli

Karakoçan Kaymakamı Cengiz Ünsaldan eğitimde Türkiye modeli


                               Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
    Elazığ iline bağlı Karakoçan ilçesinde, eğitimde bir Türkiye modeli örneği sergilenerek ilçede göreve yeni başlayan Karakoçan Kaymakamı Cengiz Ünsal’ın yoğun gayretleri sonucu ilköğretim okulunu bitirip, köylerde yaşayan ve maddi imkânsızlık nedeniyle okuyamayan 34 kız öğrencinin ilçe merkezinde lisede okumaları için 7 tane ev kiralanmış. Bu öğrenciler 5-6’şar kişilik olmak üzere bu evlerde kalıyorlar. Bu evlerde kalan tüm öğrencilerin masrafları ilçe kaymakamlığı tarafından karşılanmaktadır. 
    Eğitimde bu uygulamanın Türkiye’de örnek teşkil etmesi nedeniyle uygulama ve sonuçlarını da yerinde görmek amacıyla öğrencilerin kaldığı evlere gidip, onlarla röportaj yaptım, ayrıca konuyla ilgili olarak Karakoçan Kaymakamı Cengiz Ünsal ve Karakoçan İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Bulut’la da röportaj yaptım. Eğitimde Türkiye’ye örnek teşkil edecek uygulamanın mesaj yüklü görüş ve düşünceleri şöyledir; 
Karakoçan Kaymakamı Cengiz Ünsal:
“Öğrencilerimizin tüm giderlerini kaymakamlık olarak karşılıyoruz”
                         
   
 “İlçe merkezinde 7 tane ev kiraladık. Bu evlerde 5-6’şar kişilik olmak üzere kız çocuklarımız birlikte kalıyorlar. Bu öğrencilerimizin tüm giderlerini kaymakamlık olarak bizler karşılıyoruz. Devletimizin imkânları ölçüsünde SYD Vakfı vasıtasıyla karşılıyoruz.” 
Süleyman Bulut-Karakoçan İlçe Milli Eğitim Müdürü:
Yatırımın en büyüğü insana yapılan yatırımdır
                          
     Devlet adına bu imkanı milli eğitime tanıdıklarından dolayı kaymakamıma şükranlarım arz ediyorum. Duygu yüklü bu ortamda çocukların sevincini paylaşıyorum. Yatırımın en büyüğü insana yapılan yatırımdır. Devlette görev yapmanın şeref ve gururunu taşıyorum. Devlet imkânları güzel adamları elinde, çok daha güzel eserler çıkarır. Bunun en güzel örneği Karakoçan’da okumak isteyen kızlarımıza sahip çıkmakla görülmüştür. Bu nedenle görevi taşımanın gururunu taşıyorum. Bu imkânı sağlayan kaymakamımıza, devletimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Kaymakamımızdan aldığım eğitim desteği ile 20.11.2008 tarihinde 12–13 saatleri arasında kızlarımızın evlerini, yanıma bayan rehber öğretmen alarak dolaştık. 
Kızlarımızın evindeki düzen bana umut verdi
     Kızlarımızın evindeki düzen bana umut verdi. Çocukların yüklü duygularını aynı şekilde aileleri de paylaşıyorlar. Ailelerin devletimizin kızlarına okuma imkanı sağladığı için çok duygu yüklü olduklarına defalarca şahit oldum. Bu aileler şöyle diyorlar; Karakoçan’a nasıl bir kaymakam gelmiş de, bizim tanıyamadığımız bu imkânı çocuklarımıza tanıdı ve çocuklarımız okumaya başladı. Bu kaymakamı acaba geniş bir zamanda tanıma fırsatımız olacak mı? Sohbet etme imkânımız olacak mı? İlçe kaymakamının kapısı herkes açık olmasına rağmen, ama gelmiyorlar, rahatsız etmek istemiyorlar. Bu minnet borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz” diyorlar.
Devlet-millet kaynaşması açısından iyi bir örnektir
      Bu öğrencilerimizin bizi mahcup etmeyeceklerini düşünüyorum. Kızlarımız devletin kendilerine verdikleri imkandan dolayı sevinç içindeler. Devlet-millet kaynaşması açısından iyi bir örnektir. Bu gelişme eğitim adına çok umut vericidir. Bu örnek Karakoçan’ın ve Türkiye’nin her tarafına dalga dalga yayılacaktır. Bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ederim. 28 yıllık devlet memuruyum. 20 yıldan bu tarafa da idarecilik yapmaktayım. Bu zamana kadar ilçemizde, 14 kaymakamla çalıştım. Diğer kaymakamlarda olmayan özelliği bu kaymakamımızda keşfettim. Eğitime bakışı çok farklıdır. Milli eğitim ile ilgili projelerimde bana destek veriyor. Mantıklı gördüğü hiçbir projemi geri çevirmedi. Bu özelliği diğer kaymakamlarda görmedim.
Türkiye’de böyle bir özelliği olan kaymakam asla düşünmüyorum
      Makamındaki herkese durumuna göre aile ortamında olduğu gibi konuşuyor. Bu yönüyle de kaymakamımı çok farklı görüyorum. Bu özellikleri diğer kaymakamlarda göremedim. Hizmet anlayışı diğer kaymakamlardan çok farklıdır. Kayamakmım kapısını çalan herkesi yetiştirebilirse kapıda karşılar, yetiştirmezse odanın ortasında karşılar. Odayı terk eden herkesi kapıya kadar uğurlar. Türkiye’de böyle bir özelliği olan kaymakam asla
Zozan Arslan(Karakoçan Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi-
Yemişlik Köyü):
“Bu imkân bize verilmeseydi, okuyamazdık”
                         
     “İlçemiz Kaymakamı Cengiz Ünsal’a minnettarlarımızı bildirmek isteriz. Bize verdikleri maddi ve manevi destekten dolayı kendilerine çok teşekkür ederiz. Bu imkân bize verilmeseydi, okuyamazdık. Ayrıca bizimle ilgilenen İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Bulut’a da teşekkür ederiz. Bu gurur verici bir durumdur. Bence bu davranışları herkes yapmaz. Devletin gücü ve imkânı iyi devlet adamlarının elinden geçerek en üst noktaya yetişir.
Necla Arslan(Karakoçan Lisesi 4. sınıf öğrencisi-Cumhuriyet Köyü):
                        
      “Okuyamadığım zaman çok üzülüyordum. Gerçekten böyle bir desteği verdikleri için teşekkürlerimi iletmek isterim.”
Hanım Can(Karakoçan Lisesi 4. sınıf öğrencisi- Yüzev Köyü):
“Devletimize çok teşekkür ediyorum”
                         
     “Devletimizin sağladığı bu imkânlardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Eğer böyle bir imkan olmasaydı, şu an okumamış olabilirdik. Hukuk Fakültesini bitirip, avukat olmak istiyorum. Devletimize çok teşekkür ediyorum.”
Eda Şimşek(Karakoçan Lisesi 4.sınıf öğrencisi-Yoğunağaç Köyü):
“Kaymakam beye gerçekten çok teşekkür ediyorum”
                         
      “Bana bu imkan verildiği için, devletimize teşekkür ediyorum. Karakoçan’da okuyacağımı duyduğumda gerçekten çok sevinmiştim. Bunlar televizyonlarda söylenmişti ama bizim ilçemizde yapılmamıştı. Daha önce de defalarca destek bekledik ama olmadı. Fazla desteklenmedi. Bu sene Karakoçan’a bir umutla geldik. Aynı sıkıntıları yaşayacak mıyız ? diye endişe duyduk. Ama kaymakam beye gerçekten çok teşekkür ediyorum. Daha önce bize böyle şeyler sunulmadığı için, bize karşı gösterilen ilgiye şaşırdım. Böyle bir şey duyduğum için minnettarım. Hukuk Fakültesini bitirip, bana verilen hizmetlerin karşılığını gerçekten vermek istiyorum.”
Yaprak Bozkurt(Karakoçan Anadolu Lisesi 
3. sınıf öğrencisi-Bazlama Köyü):
“Okumak için köyden gelip, nerede kalacağımızı düşünüyorduk”
                         
     “Okumak için köyden gelip, nerede kalacağımızı düşünüyorduk. Bu nedenle ilçe milli eğitim müdürlüğüne müracaat ettik, onlarda bize maddi ve manevi destekte bulundular. Kızlar okumaz diyenler, devletin bize verdiği bu imkanlara şaşırdılar. Bize verilen bu imkandan dolayı devletimize katkıda bulunmamız gerekir. Bize bugün nasıl imkan verilmişse, bizde bizden sonra geleceklere ayın imkanı yaşatacağız. Bizlere verilen hizmetten dolayı, bizde devletimize karşılığını vermek zorundayız.”
Dilan Ayhan(Karakoçan Lisesi 2. sınıf öğrencisi-Kümbet Köyü):
“Annem beni akrabalarının yanına göndermeyi düşünüyordu”
                          
     “İlçe merkezine okumaya gelmesem, annem beni akrabalarının yanına göndermeyi düşünüyordu. Geçen yıl bir arkadaşımız okuduğu için böyle bir imkân olduğu söylendi. Böyle bir imkanı hayal dahi edemezdim. Şu anda yaşadığımız hayat çok güzeldir. Bu iyi ortam sayesinde derslerimize daha iyi konsantre olabiliyoruz. Burada sıcak bir ortam buluyoruz. Annelerimiz yanımıza geliyor. Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Okulunu bitirip, ana sınıfı öğretmeni olmak istiyorum. Çok mutlu şekilde yaşıyoruz. Çok şanslıyız.”
 

 





Bu sayfa hakkındaki yorumlar:
Yorumu gönderen: ÜMÜT YAVUZ, 09.01.2009 16:27:35:
KIZ İNSANIN OKUMA ARZUSU İNŞALLAH BAŞARIYI GTİRİR ÜMÜT YAVUZ CAVUŞYOLU KRAL HİMANLI

Yorumu gönderen: resul yavuz himanlı , 09.01.2009 16:15:44:
bir karakocanlı böyle yardımlara muhtac insan yardım etmek sadece devletin bir görevi değil k.kocan halkı esnafı vs devlet millet yardımcı olması lazım bu zmn da fakirlikte okuyamayan bir sürü insn var inşallah bu kardeşlerimiz okur bir yere gelirler temenimiz de bu zaten RESUL YAVUZ 12B KARAKOCAN LİSESİ

Yorumu gönderen: deli mehmet, 09.01.2009 16:09:38:
iyi okuyun ama

Yorumu gönderen: ramazan , 22.12.2008 17:58:47:
çok iyi bir davranış bence böyle yetkililere ihtiyacımız var

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!