Haber-Röportaj: ilker ÇAKAN
Pütürge, Malatya iline bağlı bir ilçe olup, il merkezine 74 km. uzaklıktadır. Bu yolun Kubbe Dağı(2.150 m.) kısmında yoğun kar ve kış nedeniyle yol zaman zaman ulaşıma kapanmaktadır. Pütürge 1181 kilometrekarelik bir alana sahiptir. İlçede tarım alanının az olması nedeniyle tarım az yapılmakta olup, meyvecilikten kayısı üretilmektedir.
Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu kısa bir süre önce ilçede göreve başlamasına rağmen tüm köyleri gezip, onların sorunlarını dinleyerek çözüm önerileri sunuyor. Diğer yandan Pütürge- Nemrut Dağı yolu çalışmalarını hızla sürdürüyor. Yolun genişliği 20 metredir. Kaymakam Ender Faruk Uzunoğlu yoğun bir çalışma temposu sergiliyor. İlçenin ekonomik, sosyal, eğitim ve turizm yönünden kalkınması için ilginç projeleri var. Bu projeler Türkiye geneline uygulanacak projelerdir. Kısaca Kaymakam Ender Faruk Uzunoğlu’nun çalışkanlığı, devlete hizmet aşkı herkesin takdirini topluyor. Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, Pütürge konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Pütürge, Malatya’nın en büyük ilçelerinden birisidir
“Pütürge, Malatya’nın en büyük ilçelerinden birisidir. İlçenin sınırları Diyarbakır ve Adıyaman’a dayanmaktadır. Toplam 62 köyümüz vardır. Karadeniz Bölgesi gibi dağınık bir yerleşim alanı vardır. İlçenin nüfusuna baktığımız zaman tarihi eski yıllara dayanır. 1800 yılının sonunda nahiye iken ilçe olmuştur. Bu zamanda nüfus yüksek iken işsizlik nedeniyle İstanbul’a göç olmuştur. Bu nedenle nüfus azalmıştır. Toplam nüfusumuz 3032 bin arasında değişiyor. İlçe merkezi nüfusu ise 4000’dir. Çok kalabalık ve büyük köylerimiz vardır.
Malatya-Pütürge ilçe merkezi
İlçemizde ağırlık olarak kayısı üretimi vardır
İlçemizde ağırlık olarak kayısı üretimi vardır. Ayrıca buğday üretimi ve hayvancılık yapılmaktadır. Son yıllardaki hızlı göç nedeniyle, ilçemizde ağırlıklı olarak yaşlı bir nüfus vardır. Pütürgelilerin büyük çoğunluğu İstanbul’da tekstil sektöründe çalışıyorlar. İstanbul’da yaklaşık 100150 bin arasında Pütürgeli yaşamaktadır. İstanbul’da yaşayan Pütürgeliler Pütürge’yi desteklemektedirler. Köydes projesinde benim önceliğim içme sularıdır. Herkesin mutlaka içme suyu olması gerekir. 2000’yıllarda insanlara sağlıklı içme suyunu içirmek zorundayız.
Çocuklarımıza sağlıklı eğitim vermek zorundayız
Pütürge’de 4000’e yakın öğrencimiz vardır. Anaokullarımız kurulmuş olup, yeterli sayıya ulaşmamıştır. Kaymakamlığımız SYDV aracılığı ile onlara destek olduk, % 30 olan oranı, % 55’e çıkardık. Okullarımızın, özellikle köy okullarımızın fiziki durumları çok kötüdür. Göreve başlayalı iki aylık dönem içinde 8 okumuzun tadilatını yaptırdım. Tadilatı hala devam eden okullarımız vardır ve bu tadilatları bitirmek zorundayız. Çocuklarımıza sağlıklı eğitim vermek zorundayız. Satranç oynamayı severim. Bu nedenle köy ve ilçe merkezindeki okullarımızda satranç kulüpleri kurdurdum ve kulüplere satranç takımları aldırdım. Köylere gittiğimizde okullarımızı ziyaret ediyoruz. Okullarımıza kütüphaneleri için kitap desteği yaptık. Bu okullarımıza kütüphaneler için kitap paketleri ve satranç takımları veriyoruz. Okularımızdaki eski bayrakları değiştiriyoruz.
Devletin kurumunda yeni bayrakların olması gerekir
Devletin kurumunda yeni bayrakların olması gerekir. Bayrağımız milletimizin en büyük simgesi ve kahraman şehitlerimizin kanlarıyla sulanmıştır. İki tane yatılı bölge okulumuz vardır. İlçe merkezindeki 1950 yıllarında kurulmuş, çok eski bir okuldur. Yıpranma nedeniyle bu okullarımızda durum iç açıcı değildir. Bu nedenle bu okullarımızın fiziki şartlarını düzeltmeye çalışıyoruz.
Yurtların içini yaşanabilir hale getirmeye çalışıyoruz
Yurtların içini yaşanabilir hale getirmeye çalışıyoruz. İstanbul’da yaşayan Pütürgeliler geçmişlerini hiçbir zaman unutmuyorlar. Bu nedenle Pütürge’ye sürekli yardım yapıyorlar. İstanbul’daki Pütürgeliler Eğitim Vakfı 500600 öğrenciye burs veriyor. Bu vakfın üyeleri iş adamlarıdır. Bu vakıf Pütürge’ye 2025 bin YTL yardım yapmayı önerdi. Yurtlarımızın içini halıfleksle donatacağız. Öğrencilerimizi yatılı okulun sorunlarından kurtarmaya çalışacağız. Bu yurtları aile ortamına yakın hale getireceğiz.
Pütürge ilçe merkezinde ise iki tane test merkezi kuruyoruz
İlçemizde dershane olmadığından, 24 öğrencimizi Malatya’da anlaştığımız bir dershaneye gönderdik. Burada temel kriter olarak dershane farkı gözetmedik. İlçe merkezi, Malatya il merkezine 1,5 saat uzaklıktadır. Pütürge-Malatya karayolunun Kubbe Dağı kısmında kapanma riski olduğu için, çocuklarımız Cumartesi-Pazar Malatya’da kalabilsinler. Anlaştığımız dershane bu şartlarımızı kabul etti. Pütürge ilçe merkezinde ise iki tane test merkezi kuruyoruz. ÖSYM gibi öğrencilerimizin sorularını girip, bakabilecekleri, sınav sonuçlarını okuyabilecekleri optik okuyucular alıyoruz. Bu sistemi Halk Eğitim Merkezi ve Yatılı Bölge Okulunda kuracağız. 67 sınıf öğrencilerimiz için bir etüt merkezi kurmayı planlıyoruz. Pütürge Belediyesi bununla ilgili bize bir alan verdi. Biz buranın alt yapısını hazırlayarak, etüt merkezi haline getireceğiz. Bu merkezde çocuklar eğitimle ilgili her şeyi bulabileceklerdir.
Toplum merkezi projemizi uygulayacağız
Bu tür ilçelerde sosyal yaşam ve hareketlilik çok fazla olur. İlçemizde kültür sarayına benzer yapılar yok. Bu nedenle toplum merkezi projemizi uygulayacağız. Bu merkezde çeşitli faaliyetlerin yapılacağı bir konferans salonu kurmayı düşünüyoruz. Ana çocuk eğitimine çok önem veriyorum. Çocukların eğitimi ve bakımı, ana-baba eğitimi yaşlıların bakımı eğitimi çok önemlidir. Bu konularla ilgili yapılacak bu salondan faydalanmayı düşünüyoruz. Devlet hastanesi ve sağlık ocağı ile bu tür programlar hazırlamayı düşünüyoruz. Herkesi sorunlarını rahatlıkla konuşabileceği bir mekân oluşturmak istiyoruz. Benim genel prensibim gereği açılan her salona bir şehidimizin ismini veririm. Pinpon masalarının olduğu bir alanda oluşturmak istiyorum. Bununla ilgili projeleri hazırladım ve bu projeleri Ankara’ya sunmayı hazırlanıyorum. Eğitime çok önem veriyorum. Okuma-yazma kurslarını “al altını diplomayı ” diye klişeleştirdim.
Kitap okuyan öğrenciye düzenli olarak altın veriyoruz
Bununla ilgili proje hazırladım. Vatandaşlarımıza okuma-yazmayı öğrendikten sonra çabalarından kendilerine birer küçük altın veriyorum. Türkiye okuyor kampanyasına daha fazla entegre olsunlar diye kütüphanelerimizi kitap yönünden zenginleştirdik. Öğrenci sayısı yirminin üzerinde olan okullarımızda bir sistem kurduk. Bununla ilgili her okulda bir komisyon kurduk. Çocuklar okudukları her kitabın özetinin çıkartıp, bu komisyona sunuyorlar. Her aybaşında en fazla kitap okuyan öğrenciye düzenli olarak altın veriyoruz. Bu okumayı teşvik edici bir sistemdir.
Uydudan eğitim alan internet sistemini sağlamak
İlçemiz dağlık olduğu için, özellikle kışın alt yapının çok iyi olmaması nedeniyle iletişimde sıkıntı yaşadığımız için, uydudan eğitim alan internet sistemini sağlamak için okullarımıza jeneratör desteği vereceğiz. Bu nedenle 2030 tane jeneratör aldık. Böylece çok büyük enerji harcamadan, bilgisayar jeneratörle çalışabilmektedir. Bu nedenle internet üzerinden telefonla köylerimizle ilçemiz arasında iletişimi sağlayacağız. Bu sistem her ortamda kullanılabilecek bir sistemdir. Bu sistemi kurmak için internet telefonların siparişlerini verdik. Bu sistemi kurmak için bu internet telefonlarının gelmesini bekliyoruz. Bu sistemi kış gelmeden sağlıklı bir şekilde yerleştireceğiz. Uydudan internete bağlanamayan köylerimize halk tipi telsizlerle köyden köye iletişimi sağlayacağız. Bu telsizlerin şarj ihtiyacında kullanılmak üzere de jeneratörler almayı düşünüyoruz.
Her köyden iki erkek, iki bayanı özellikle
tansiyon ölçme konusunda eğitilecek
Köylerimizi geziyorum. SYD Vakfımız köylerimize çok fazla açılmıyor. Bir minibüsümüz var, ancak bu yeterli olmayıp bir araç daha almayı düşünüyoruz. Köylerimizi gezerken, ihtiyacı olanlara yardım veriyoruz. Bu sırada tek tek evlerin içine giriyoruz. Sağlık durumu iyi olmayanlara ne yapabiliriz onu araştırıyoruz. Köylerimizde ihtiyaç halinde tansiyon ölçecek ve iğne yapabilecek kişi yoktur. Bununla ilgili en az 1012 km uzaklıktaki sağlık ocağına gelmek zorundasınız. Bu gezi sırasında bu tür isteklerle karşılaşıyoruz.Bununla ilgili şöyle bir sistem kurduk. Bu sistem çok basit bir sitemdir. Bununla ilgili Malatya’dan özel bir hastanenin desteğini alıyoruz. Her köyden iki erkek, iki bayan özellikle tansiyon ölçme konusunda eğitilecek. Bunlar sağlık görevlilerinin yerini tutamaz. Ancak bir hastanın bir haftalık tansiyon çetelesini tutarak bu hastanın hipertansiyon hastası olup, olmadığının tespit edilmesine yardımcı olur. Bu sistemi yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bunu da en hızlı şekilde çözmeye çalışıyoruz. Bu sistemi daha önce görev yaptığım yerlerde uyguladım. Burada nasıl başarılı olunur, ona bakacağız.
Bütün köylerimizin ayrı ayrı envanterini tutmaya başladık
Bütün köylerimizin ayrı ayrı envanterini tutmaya başladık. Bu envanterlerde en ince ayrıntıya kadar her şey vardır. İlçenin haritasını bilgisayar ortamına aktardık. İstatistiki veri tutmaya başladık. Sağlıklı istatistiki veri elde edebilmemiz temel amacımızdır. Bu nedenle köylere yardımı ve hizmeti daha etkin hale getireceğiz. Şu anda elimizde hangi köye daha önce ne hizmeti yapmışız. Elimizde böyle bir istatistikî veri yoktur. Bu nedenle böyle sistemi kurduk.
SYD Vakfımızda farklı bir sistem uyguluyoruz
SYD Vakfımızda farklı bir sistem uyguluyoruz. Bununla ilgili envanter projesi yapıyoruz. Biz kişileri fişlemiyoruz, ifşa etmiyoruz. Bunlara ben karşıyım. Köylerine gidiyoruz ve evlerinin fotoğraflarını çekiyoruz. Kişilerin asıl fotoğraflarını çekmiyoruz. Oluşturduğumuz anket formundan kişinin sosyal-ekonomik durumunu çok daha bir şekilde görebiliyoruz. SYDV toplantılarında bu verileri bilgisayar aracılığı ile duvara yansıtıyoruz. Böylece çok rahat adil karar vermede bunu uygulamaya başladık. Şu anda bu sistemi ilçe merkezimizde kullanıyoruz. Daha sonra köylerimize yaymaya çalışacağız. Bu proje ile ilgili olarak tüm teknik desteği sağladık.
Ağaç dikimini yapmak zorundayız
Daha önce görev yaptığım Giresun’da ağaçlandırma problemi yoktu. Pütürge’de göreve başladığımda ağaçlandırmada kullanılmak üzere 60 bin fidan aldım. Bu fidanların tümü dikildi. Ağaç dikimi devam edecektir. İlçemizde bulunan davul-zurnacı dahil herkes ağaç dikti. Ağaç dikimi sırasında davul-zurnacı bana da bir gösteri yaptılar. Ağaç dikimini yapmak zorundayız.
İnsan sağlığı ve eğitimi bizim için çok önemlidir
İlçemizde bulunan muhtarlar uzun yıllardan bu tarafa birtakım hizmetleri alamadıklarından şikâyet ediyorlar. Bu şikâyetler yolarının temizlenmesi v.s gibi. Bunları halletmeye çalışıyoruz. Bu nedenle kış gelmeden yolların her türlü düzenlemesini yapmak istiyoruz. Ebelerimiz ve hemşirelerimize kışın çok iş düşüyor. Gerekli tedbirleri almak zorundayız. Anne ve çocuk ölüm oranı bizim için çok önemlidir. Anne ve çocuğumuzu kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu nedenle elimizde hangi köyümüzde ne kadar doğum yapacak ve hangi tarihlerde doğum yapılacağına dair tüm verilerimiz elimizde mevcuttur. Sürekli olarak bunları takip ediyoruz. İnsan sağlığı ve eğitimi bizim için çok önemlidir. Bir ilçede; güvenlik, sağlık eğitim olmak üzere üç önemli sorun vardır. Bunları sağlıklı bir şekilde insanlara hizmet olarak sunmazsak, o zaman başarılı olamayız. Bu aynı zamanda devletin başarısıdır. Köydes’de sağlıklı içme suyu, sağlıklı yolları yakalamış durumdayız.
Su depolarının içlerini fayansla kaplatacağım
İlçe ve köylerimizdeki su depolarının içlerini fayansla kaplatacağım. İçilebilir su için İçişleri Bakanlığımızın da genelgesi var. Köylerimizdeki su depolarının içleri iki, üç ve altı ayda veya hiçbir zaman temizlenmiyor. Bununla ilgili projeyi daha önce görev yaptığım Giresun’da da yapmıştım. Bu projeyi burada daha genişleterek yapıyorum. Su depolarının içinde aradığınız, düşünemeyeceğiniz her türlü mikrop, pislik her şeyi bulabilirsiniz. Biz su depolarının içini fayansla döşetirsek temizlemesi daha kolay olacaktır. Köy su depolarının fayansla döşeme işini devlet- köylü işbirliği ile yapacağız. Bu su depolarının su tahlillerini yapacağız. Bu nedenle her köye fiyatı 100150 YTL. olan su tahlil cihazları alacağız. Bu projede amacım köy azalarından birisini bu işle görevlendirmektir. Buna rağmen köy suyu bozuk çıkarsa, her su deposu için küçük klorlama cihazı alacağım. Ben bunu daha önce görev yaptığım Giresun’da da uyguladım. Bu sistemi burada daha yaygınlaştırarak yapmayı düşünüyorum. Başka yerlerde nasıl kaliteli su içilirse, Pütürge’de de vatandaş aynı suyu içmesi gerekir. Biz bunun çabası içindeyiz. Yokluk insana çok şey öğretir diye bir atasözümüz vardır. Bu nedenle gördükçe farklı projeler yapmayı düşünüyoruz.
Tarihi hamamı restoran şekline dönüştürmeyi düşünüyorum
İlçemizde 100 yıllık tarihi bir hamam vardır. Bu hamamın tabanını mermerle kaplatıp, ev yemeklerinin yapıldığı bir restoran şekline dönüştürmeyi düşünüyorum. Bunu SYD Vakfından iki vatandaşıma iş kurmak olarak planlıyorum. Hem iki insan iş sahibi olacak, hem de burada Pütürge yöresel yemeklerini yiyeceğiz. Hamam özel mülkiyet olmasına rağmen, sahipleri hiçbir problem çıkarmadılar. Bununla ilgili bir proje hazırlayıp, onlarla ilgili sözleşmeyi yapacağız.
Nemrut’un tanıtımı çok önemlidir
Nemrut’un tanıtımı çok önemlidir. Yıllardan bu tarafa bu konu üzerinde fazla durulmamıştır. Şu anda Nemrut yolunu genişletiyoruz. Bu yolun genişliği 20 metreyi bulmaktadır. Nemrut yolunu genişlettikten sonra, özellikle oradaki köylerde, turizmi halkın mesleği haline getirmeyi planlıyoruz. Nemruttaki harabelere 100 m. uzağa kadar yolumuz vardır. Adıyaman tarafından Nemrut’a gidildiği zaman harabelere 800 m. kadar yol vardır. Adıyaman’dan Nemrut’a çıkmak için 800 m. yürümek zorundasınız. Bu yürüyüş katırlarla ve yürümekle olmaktadır. Nemrut’a Adıyaman’dan daha çok yakınız. Malatya-Pütürge karayolu ile Tepe Han yol ayrımından ile Nemrut’a ulaşım tanıtımı ihmal edilmiştir. İnsanlar Nemrut’a ulaşmanın daha kestirme bir yol olduğunu bilmiyorlar. Biz bu yolların haritalarını yaptırıyoruz.
Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu
Nemrut yolu genişletme çalışmalarını inceliyor
Tanıtım yol haritalarını ilgili tur operatörlerine
ve ilgili firmalara göndereceğiz
Tanıtım yol haritalarını ilgili tur operatörlerine ve ilgili firmalara göndereceğiz. Bununla ilgili bir CD ve Web sayfası hazırlayacağız. Nemrut çevresindeki 5 köyümüzle ilgili ayrı bir birliğimiz vardır. Nemrut’tun tepesinde bir otelimiz vardır. Ancak bu otel şu an bakımsız olduğundan, bu oteli yeniden düzenleme çalışmaları ile ilgili projeler hazırlıyoruz. Bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığına sunmayı düşünüyoruz. Nemrut çevresindeki köylerde halı dokunmuş ama satışı yapılmamıştır. Ben bu köylerde mini satılabilir, el sanatları yaptırmak istiyorum. Temel amacım Nemrut yolu üzerindeki köylerimizin para kazanmasını sağlamaktır. Bunu yapmak ve sağlamak zorundayız. Nemrut’taki 36 yatak kapasiteli otelde 3 ay içinde 2000 kişi kalmıştır. Bunun yanında günübirlik gelenler vardır.
Nemrut harabelerine gelen yıllık turist sayısı 450500 bini bulmaktadır
Nemrut harabelerine gelen yıllık turist sayısı 450500 bini bulmaktadır. Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri Pütürge’den Nemrut harabelerine yol olduğunu bilmiyorlar. İlçemize 70 km uzaklıktaki üniversite öğrencilerimize bunu öğretememişiz. Bunun tanıtımını yapmak zorundayız. Bunun başka çaresi yoktur. Üniversitemizden yıllık 2000 kişiyi getirirsek başarılı oluruz. Nemrut çevresindeki köylerimize taşıma ile ilgili nakliye şirketi kurdurduk. Klimalı araçlarla turistlere daha iyi hizmet vermeyi düşünüyoruz. Bunu yapabilirsek bu bölge kalkınır. Böylece istenildiği kadar buraya turist gelir. Turizmde alt yapının hazırlanması çok önemlidir. Ayrıca temel amacım Nemrut çevresindeki köylerde pansiyonculuğu yaygınlaştırmaktır. Ayrıca gelen turistlerin çadır kurmaları için burada bir çadır alanı oluşturmak istiyorum.
Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmekteyiz
Önümüzdeki dönemde en büyük sorunumuz kuraklıktır. Kayısı çok su isteyen bir ağaçtır. Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmekteyiz. Su kanaletlerine su bırakma devri artık bitmiştir. Atalarımızdan miras kalan bu su kanaletlerini çok kötü kullandık. Biz bunları zamanında kapatmamız gerekirdi. Kanaletle, borularla sulama yerine, damlama sulama sistemi ile ilgili bir projem vardır. Ağaçların dibine, köküne damlama suretiyle su verme ile ilgili projem vardır. Bu sistemin daha iyi ve daha verimli olduğunu göstermeye çalışacağız.
Elma alanında çok verimli bir potansiyel vardır
Burada elma alanında çok verimli bir potansiyel vardır. Elmayı, üretici düşük ücretle satıyor. Elma üreten üreticilerini tarımsal kalkınma kooperatifi adı altında topluyoruz. Bu konuda Tarım Bakanlığının ve AB’nin çok ciddi destekleri vardır.Bununla ilgili bir soğuk hava deposu kurmayı düşünüyoruz.Vatandaş elma olmadığı zaman soğuk deposundaki elmaları piyasaya satsın ki para kazansın. Ayrıca ceviz üretimini yaygınlaştırmak amacıyla ceviz fidanları aldık. Malatya kayısının başkenti ama küresel ısınmada susuzluk nedeniyle kayısı ağaçları kuruduğu zaman vatandaşın ekonomik yönden mağdur olmaması için diğer ürünleri teşvik etmek suretiyle mağdur olmasını istemiyoruz.
Kaymakamlık olarak 28 bin ters lale soğanı ektik
Ayrıca ilçemizde ters lale dediğimiz, Gerger lalesi olarak bildiğimiz lale türü yetişmektedir. Bu lale Pütürge’deki meralarda çok yetişmektedir. Bunun dünyaya satışı kontrollüdür. Kaymakamlık olarak 28 bin ters lale soğanı ektik. Bu bitkinin en önemli özelliği hiç su istememesidir. Laleye su verildiği zaman bozuluyor. Önümüzdeki dönem bundan ciddi bir gelir elde edeceğiz. Bu bitkinin soğanı çok pahalıdır. Bu nedenle sertifikalı üreticiyi teşvik ediyoruz. Ters lale suya dayanıklı bir süs bitkisidir. Göreve başlayalı 2 ay oldu birtakım projelerim var. Önce birinci etap projelerimi bitireceğim. Daha sonra ikinci etap projelerime başlayacağım. Bu şekilde faydalı olmaya çalışıyorum.
Vatandaş PKK’yı ilçeye sokmamıştır
Pütürge PKK terör örgütü ortaya çıktığından bu tarafa hiçbir zaman destek vermemiştir. Bununla ilgili köy kadını örneği vardır. Bu kadının evine PKK’nın dört tane bölge sorumlusu geliyor.40 tane ekmek yapmasını istiyorlar. Bunun üzerine kapısını, bacasını kapatıp tuvaletin camından atlayıp 5 km. yürüyerek jandarmaya terörist olduğuna dair ihbarda bulunuyor. PKK defalarca buraya girmeye denemiş, ancak her defasında vatandaşın çok ciddi bir tepkisiyle karşılaşmıştır. Vatandaş PKK’yı ilçeye sokmamıştır. Adıyaman sınırında bir köye girmeye çalışmışlar, ancak muhtarı aşamamışlardır. PKK sadece bir muhtarı aşamıyor. Pütürge PKK’ya karşı çok duyarlıdır.
Gerçekten ciddi bir otokontrol sistemi vardır
İlçede yabancı plakalı görüldüğü zaman jandarmaya veya bize bildiriyorlar. Bu konuda çekinceleri yoktur. Gerçekten milletini ve devletini seven, devletine son derece bağlı ve saygılı bir toplumdan söz ediyorum. Köylere gittiğimizde biz onların her isteklerini karşılamaya çalışıyoruz. Biz ve onlar destek olunca zaten terör diye bir şey kalmaz. Köye geleni en ince detayına kadar inceliyor. Öğretmenine kadar en ince detayı inceliyor. Gerçekten ciddi bir otokontrol sistemi vardır. Biz doğuda oturabiliriz ama biz ne terörü, nede teröristi destekleriz. Biz Pütürgeliyiz diyorlar.
PKK’nın geçiş alanlarından birisi olan bir bölgedir
Bu konuda çok duyarlı bir toplumdur. PKK’nın şimdiye kadar hiçbir eylem yapamadığı bir alandan söz ediyoruz. Burası PKK’nın geçiş alanlarından birisi olan bir bölgedir. Çünkü Adıyaman, Diyarbakır iline çok fazla sınırımız vardır. Burası bir geçiş bölgesidir. Ama bu konuda çok duyarlılar. Vatandaşlarımız onlara asla taviz vermiyorlar. Ne olursa olsun mücadelesini veriyor, teröre asla geçit vermiyoruz. Vatandaşlarımız elinde ne varsa sizinle paylaşmak istiyor. Anadolu’nun bir kültürü olarak misafirperver insanlardır. Misafirperver olup, PKK ve teröristte karşı kapıları ne kadar kapalıysa, diğer vatandaşlarımız karşı o kadar misafirperverdirler.”
Pütürge, Malatya iline bağlı bir ilçe olup, il merkezine 74 km. uzaklıktadır. Bu yolun Kubbe Dağı(2.150 m.) kısmında yoğun kar ve kış nedeniyle yol zaman zaman ulaşıma kapanmaktadır. Pütürge 1181 kilometrekarelik bir alana sahiptir. İlçede tarım alanının az olması nedeniyle tarım az yapılmakta olup, meyvecilikten kayısı üretilmektedir.
Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu kısa bir süre önce ilçede göreve başlamasına rağmen tüm köyleri gezip, onların sorunlarını dinleyerek çözüm önerileri sunuyor. Diğer yandan Pütürge- Nemrut Dağı yolu çalışmalarını hızla sürdürüyor. Yolun genişliği 20 metredir. Kaymakam Ender Faruk Uzunoğlu yoğun bir çalışma temposu sergiliyor. İlçenin ekonomik, sosyal, eğitim ve turizm yönünden kalkınması için ilginç projeleri var. Bu projeler Türkiye geneline uygulanacak projelerdir. Kısaca Kaymakam Ender Faruk Uzunoğlu’nun çalışkanlığı, devlete hizmet aşkı herkesin takdirini topluyor. Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, Pütürge konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Pütürge, Malatya’nın en büyük ilçelerinden birisidir
“Pütürge, Malatya’nın en büyük ilçelerinden birisidir. İlçenin sınırları Diyarbakır ve Adıyaman’a dayanmaktadır. Toplam 62 köyümüz vardır. Karadeniz Bölgesi gibi dağınık bir yerleşim alanı vardır. İlçenin nüfusuna baktığımız zaman tarihi eski yıllara dayanır. 1800 yılının sonunda nahiye iken ilçe olmuştur. Bu zamanda nüfus yüksek iken işsizlik nedeniyle İstanbul’a göç olmuştur. Bu nedenle nüfus azalmıştır. Toplam nüfusumuz 3032 bin arasında değişiyor. İlçe merkezi nüfusu ise 4000’dir. Çok kalabalık ve büyük köylerimiz vardır.
Malatya-Pütürge ilçe merkezi
İlçemizde ağırlık olarak kayısı üretimi vardır
İlçemizde ağırlık olarak kayısı üretimi vardır. Ayrıca buğday üretimi ve hayvancılık yapılmaktadır. Son yıllardaki hızlı göç nedeniyle, ilçemizde ağırlıklı olarak yaşlı bir nüfus vardır. Pütürgelilerin büyük çoğunluğu İstanbul’da tekstil sektöründe çalışıyorlar. İstanbul’da yaklaşık 100150 bin arasında Pütürgeli yaşamaktadır. İstanbul’da yaşayan Pütürgeliler Pütürge’yi desteklemektedirler. Köydes projesinde benim önceliğim içme sularıdır. Herkesin mutlaka içme suyu olması gerekir. 2000’yıllarda insanlara sağlıklı içme suyunu içirmek zorundayız.
Çocuklarımıza sağlıklı eğitim vermek zorundayız
Pütürge’de 4000’e yakın öğrencimiz vardır. Anaokullarımız kurulmuş olup, yeterli sayıya ulaşmamıştır. Kaymakamlığımız SYDV aracılığı ile onlara destek olduk, % 30 olan oranı, % 55’e çıkardık. Okullarımızın, özellikle köy okullarımızın fiziki durumları çok kötüdür. Göreve başlayalı iki aylık dönem içinde 8 okumuzun tadilatını yaptırdım. Tadilatı hala devam eden okullarımız vardır ve bu tadilatları bitirmek zorundayız. Çocuklarımıza sağlıklı eğitim vermek zorundayız. Satranç oynamayı severim. Bu nedenle köy ve ilçe merkezindeki okullarımızda satranç kulüpleri kurdurdum ve kulüplere satranç takımları aldırdım. Köylere gittiğimizde okullarımızı ziyaret ediyoruz. Okullarımıza kütüphaneleri için kitap desteği yaptık. Bu okullarımıza kütüphaneler için kitap paketleri ve satranç takımları veriyoruz. Okularımızdaki eski bayrakları değiştiriyoruz.
Devletin kurumunda yeni bayrakların olması gerekir
Devletin kurumunda yeni bayrakların olması gerekir. Bayrağımız milletimizin en büyük simgesi ve kahraman şehitlerimizin kanlarıyla sulanmıştır. İki tane yatılı bölge okulumuz vardır. İlçe merkezindeki 1950 yıllarında kurulmuş, çok eski bir okuldur. Yıpranma nedeniyle bu okullarımızda durum iç açıcı değildir. Bu nedenle bu okullarımızın fiziki şartlarını düzeltmeye çalışıyoruz.
Yurtların içini yaşanabilir hale getirmeye çalışıyoruz
Yurtların içini yaşanabilir hale getirmeye çalışıyoruz. İstanbul’da yaşayan Pütürgeliler geçmişlerini hiçbir zaman unutmuyorlar. Bu nedenle Pütürge’ye sürekli yardım yapıyorlar. İstanbul’daki Pütürgeliler Eğitim Vakfı 500600 öğrenciye burs veriyor. Bu vakfın üyeleri iş adamlarıdır. Bu vakıf Pütürge’ye 2025 bin YTL yardım yapmayı önerdi. Yurtlarımızın içini halıfleksle donatacağız. Öğrencilerimizi yatılı okulun sorunlarından kurtarmaya çalışacağız. Bu yurtları aile ortamına yakın hale getireceğiz.
Pütürge ilçe merkezinde ise iki tane test merkezi kuruyoruz
İlçemizde dershane olmadığından, 24 öğrencimizi Malatya’da anlaştığımız bir dershaneye gönderdik. Burada temel kriter olarak dershane farkı gözetmedik. İlçe merkezi, Malatya il merkezine 1,5 saat uzaklıktadır. Pütürge-Malatya karayolunun Kubbe Dağı kısmında kapanma riski olduğu için, çocuklarımız Cumartesi-Pazar Malatya’da kalabilsinler. Anlaştığımız dershane bu şartlarımızı kabul etti. Pütürge ilçe merkezinde ise iki tane test merkezi kuruyoruz. ÖSYM gibi öğrencilerimizin sorularını girip, bakabilecekleri, sınav sonuçlarını okuyabilecekleri optik okuyucular alıyoruz. Bu sistemi Halk Eğitim Merkezi ve Yatılı Bölge Okulunda kuracağız. 67 sınıf öğrencilerimiz için bir etüt merkezi kurmayı planlıyoruz. Pütürge Belediyesi bununla ilgili bize bir alan verdi. Biz buranın alt yapısını hazırlayarak, etüt merkezi haline getireceğiz. Bu merkezde çocuklar eğitimle ilgili her şeyi bulabileceklerdir.
Toplum merkezi projemizi uygulayacağız
Bu tür ilçelerde sosyal yaşam ve hareketlilik çok fazla olur. İlçemizde kültür sarayına benzer yapılar yok. Bu nedenle toplum merkezi projemizi uygulayacağız. Bu merkezde çeşitli faaliyetlerin yapılacağı bir konferans salonu kurmayı düşünüyoruz. Ana çocuk eğitimine çok önem veriyorum. Çocukların eğitimi ve bakımı, ana-baba eğitimi yaşlıların bakımı eğitimi çok önemlidir. Bu konularla ilgili yapılacak bu salondan faydalanmayı düşünüyoruz. Devlet hastanesi ve sağlık ocağı ile bu tür programlar hazırlamayı düşünüyoruz. Herkesi sorunlarını rahatlıkla konuşabileceği bir mekân oluşturmak istiyoruz. Benim genel prensibim gereği açılan her salona bir şehidimizin ismini veririm. Pinpon masalarının olduğu bir alanda oluşturmak istiyorum. Bununla ilgili projeleri hazırladım ve bu projeleri Ankara’ya sunmayı hazırlanıyorum. Eğitime çok önem veriyorum. Okuma-yazma kurslarını “al altını diplomayı ” diye klişeleştirdim.
Kitap okuyan öğrenciye düzenli olarak altın veriyoruz
Bununla ilgili proje hazırladım. Vatandaşlarımıza okuma-yazmayı öğrendikten sonra çabalarından kendilerine birer küçük altın veriyorum. Türkiye okuyor kampanyasına daha fazla entegre olsunlar diye kütüphanelerimizi kitap yönünden zenginleştirdik. Öğrenci sayısı yirminin üzerinde olan okullarımızda bir sistem kurduk. Bununla ilgili her okulda bir komisyon kurduk. Çocuklar okudukları her kitabın özetinin çıkartıp, bu komisyona sunuyorlar. Her aybaşında en fazla kitap okuyan öğrenciye düzenli olarak altın veriyoruz. Bu okumayı teşvik edici bir sistemdir.
Uydudan eğitim alan internet sistemini sağlamak
İlçemiz dağlık olduğu için, özellikle kışın alt yapının çok iyi olmaması nedeniyle iletişimde sıkıntı yaşadığımız için, uydudan eğitim alan internet sistemini sağlamak için okullarımıza jeneratör desteği vereceğiz. Bu nedenle 2030 tane jeneratör aldık. Böylece çok büyük enerji harcamadan, bilgisayar jeneratörle çalışabilmektedir. Bu nedenle internet üzerinden telefonla köylerimizle ilçemiz arasında iletişimi sağlayacağız. Bu sistem her ortamda kullanılabilecek bir sistemdir. Bu sistemi kurmak için internet telefonların siparişlerini verdik. Bu sistemi kurmak için bu internet telefonlarının gelmesini bekliyoruz. Bu sistemi kış gelmeden sağlıklı bir şekilde yerleştireceğiz. Uydudan internete bağlanamayan köylerimize halk tipi telsizlerle köyden köye iletişimi sağlayacağız. Bu telsizlerin şarj ihtiyacında kullanılmak üzere de jeneratörler almayı düşünüyoruz.
Her köyden iki erkek, iki bayanı özellikle
tansiyon ölçme konusunda eğitilecek
Köylerimizi geziyorum. SYD Vakfımız köylerimize çok fazla açılmıyor. Bir minibüsümüz var, ancak bu yeterli olmayıp bir araç daha almayı düşünüyoruz. Köylerimizi gezerken, ihtiyacı olanlara yardım veriyoruz. Bu sırada tek tek evlerin içine giriyoruz. Sağlık durumu iyi olmayanlara ne yapabiliriz onu araştırıyoruz. Köylerimizde ihtiyaç halinde tansiyon ölçecek ve iğne yapabilecek kişi yoktur. Bununla ilgili en az 1012 km uzaklıktaki sağlık ocağına gelmek zorundasınız. Bu gezi sırasında bu tür isteklerle karşılaşıyoruz.Bununla ilgili şöyle bir sistem kurduk. Bu sistem çok basit bir sitemdir. Bununla ilgili Malatya’dan özel bir hastanenin desteğini alıyoruz. Her köyden iki erkek, iki bayan özellikle tansiyon ölçme konusunda eğitilecek. Bunlar sağlık görevlilerinin yerini tutamaz. Ancak bir hastanın bir haftalık tansiyon çetelesini tutarak bu hastanın hipertansiyon hastası olup, olmadığının tespit edilmesine yardımcı olur. Bu sistemi yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bunu da en hızlı şekilde çözmeye çalışıyoruz. Bu sistemi daha önce görev yaptığım yerlerde uyguladım. Burada nasıl başarılı olunur, ona bakacağız.
Bütün köylerimizin ayrı ayrı envanterini tutmaya başladık
Bütün köylerimizin ayrı ayrı envanterini tutmaya başladık. Bu envanterlerde en ince ayrıntıya kadar her şey vardır. İlçenin haritasını bilgisayar ortamına aktardık. İstatistiki veri tutmaya başladık. Sağlıklı istatistiki veri elde edebilmemiz temel amacımızdır. Bu nedenle köylere yardımı ve hizmeti daha etkin hale getireceğiz. Şu anda elimizde hangi köye daha önce ne hizmeti yapmışız. Elimizde böyle bir istatistikî veri yoktur. Bu nedenle böyle sistemi kurduk.
SYD Vakfımızda farklı bir sistem uyguluyoruz
SYD Vakfımızda farklı bir sistem uyguluyoruz. Bununla ilgili envanter projesi yapıyoruz. Biz kişileri fişlemiyoruz, ifşa etmiyoruz. Bunlara ben karşıyım. Köylerine gidiyoruz ve evlerinin fotoğraflarını çekiyoruz. Kişilerin asıl fotoğraflarını çekmiyoruz. Oluşturduğumuz anket formundan kişinin sosyal-ekonomik durumunu çok daha bir şekilde görebiliyoruz. SYDV toplantılarında bu verileri bilgisayar aracılığı ile duvara yansıtıyoruz. Böylece çok rahat adil karar vermede bunu uygulamaya başladık. Şu anda bu sistemi ilçe merkezimizde kullanıyoruz. Daha sonra köylerimize yaymaya çalışacağız. Bu proje ile ilgili olarak tüm teknik desteği sağladık.
Ağaç dikimini yapmak zorundayız
Daha önce görev yaptığım Giresun’da ağaçlandırma problemi yoktu. Pütürge’de göreve başladığımda ağaçlandırmada kullanılmak üzere 60 bin fidan aldım. Bu fidanların tümü dikildi. Ağaç dikimi devam edecektir. İlçemizde bulunan davul-zurnacı dahil herkes ağaç dikti. Ağaç dikimi sırasında davul-zurnacı bana da bir gösteri yaptılar. Ağaç dikimini yapmak zorundayız.
İnsan sağlığı ve eğitimi bizim için çok önemlidir
İlçemizde bulunan muhtarlar uzun yıllardan bu tarafa birtakım hizmetleri alamadıklarından şikâyet ediyorlar. Bu şikâyetler yolarının temizlenmesi v.s gibi. Bunları halletmeye çalışıyoruz. Bu nedenle kış gelmeden yolların her türlü düzenlemesini yapmak istiyoruz. Ebelerimiz ve hemşirelerimize kışın çok iş düşüyor. Gerekli tedbirleri almak zorundayız. Anne ve çocuk ölüm oranı bizim için çok önemlidir. Anne ve çocuğumuzu kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu nedenle elimizde hangi köyümüzde ne kadar doğum yapacak ve hangi tarihlerde doğum yapılacağına dair tüm verilerimiz elimizde mevcuttur. Sürekli olarak bunları takip ediyoruz. İnsan sağlığı ve eğitimi bizim için çok önemlidir. Bir ilçede; güvenlik, sağlık eğitim olmak üzere üç önemli sorun vardır. Bunları sağlıklı bir şekilde insanlara hizmet olarak sunmazsak, o zaman başarılı olamayız. Bu aynı zamanda devletin başarısıdır. Köydes’de sağlıklı içme suyu, sağlıklı yolları yakalamış durumdayız.
Su depolarının içlerini fayansla kaplatacağım
İlçe ve köylerimizdeki su depolarının içlerini fayansla kaplatacağım. İçilebilir su için İçişleri Bakanlığımızın da genelgesi var. Köylerimizdeki su depolarının içleri iki, üç ve altı ayda veya hiçbir zaman temizlenmiyor. Bununla ilgili projeyi daha önce görev yaptığım Giresun’da da yapmıştım. Bu projeyi burada daha genişleterek yapıyorum. Su depolarının içinde aradığınız, düşünemeyeceğiniz her türlü mikrop, pislik her şeyi bulabilirsiniz. Biz su depolarının içini fayansla döşetirsek temizlemesi daha kolay olacaktır. Köy su depolarının fayansla döşeme işini devlet- köylü işbirliği ile yapacağız. Bu su depolarının su tahlillerini yapacağız. Bu nedenle her köye fiyatı 100150 YTL. olan su tahlil cihazları alacağız. Bu projede amacım köy azalarından birisini bu işle görevlendirmektir. Buna rağmen köy suyu bozuk çıkarsa, her su deposu için küçük klorlama cihazı alacağım. Ben bunu daha önce görev yaptığım Giresun’da da uyguladım. Bu sistemi burada daha yaygınlaştırarak yapmayı düşünüyorum. Başka yerlerde nasıl kaliteli su içilirse, Pütürge’de de vatandaş aynı suyu içmesi gerekir. Biz bunun çabası içindeyiz. Yokluk insana çok şey öğretir diye bir atasözümüz vardır. Bu nedenle gördükçe farklı projeler yapmayı düşünüyoruz.
Tarihi hamamı restoran şekline dönüştürmeyi düşünüyorum
İlçemizde 100 yıllık tarihi bir hamam vardır. Bu hamamın tabanını mermerle kaplatıp, ev yemeklerinin yapıldığı bir restoran şekline dönüştürmeyi düşünüyorum. Bunu SYD Vakfından iki vatandaşıma iş kurmak olarak planlıyorum. Hem iki insan iş sahibi olacak, hem de burada Pütürge yöresel yemeklerini yiyeceğiz. Hamam özel mülkiyet olmasına rağmen, sahipleri hiçbir problem çıkarmadılar. Bununla ilgili bir proje hazırlayıp, onlarla ilgili sözleşmeyi yapacağız.
Nemrut’un tanıtımı çok önemlidir
Nemrut’un tanıtımı çok önemlidir. Yıllardan bu tarafa bu konu üzerinde fazla durulmamıştır. Şu anda Nemrut yolunu genişletiyoruz. Bu yolun genişliği 20 metreyi bulmaktadır. Nemrut yolunu genişlettikten sonra, özellikle oradaki köylerde, turizmi halkın mesleği haline getirmeyi planlıyoruz. Nemruttaki harabelere 100 m. uzağa kadar yolumuz vardır. Adıyaman tarafından Nemrut’a gidildiği zaman harabelere 800 m. kadar yol vardır. Adıyaman’dan Nemrut’a çıkmak için 800 m. yürümek zorundasınız. Bu yürüyüş katırlarla ve yürümekle olmaktadır. Nemrut’a Adıyaman’dan daha çok yakınız. Malatya-Pütürge karayolu ile Tepe Han yol ayrımından ile Nemrut’a ulaşım tanıtımı ihmal edilmiştir. İnsanlar Nemrut’a ulaşmanın daha kestirme bir yol olduğunu bilmiyorlar. Biz bu yolların haritalarını yaptırıyoruz.
Pütürge Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu
Nemrut yolu genişletme çalışmalarını inceliyor
Tanıtım yol haritalarını ilgili tur operatörlerine
ve ilgili firmalara göndereceğiz
Tanıtım yol haritalarını ilgili tur operatörlerine ve ilgili firmalara göndereceğiz. Bununla ilgili bir CD ve Web sayfası hazırlayacağız. Nemrut çevresindeki 5 köyümüzle ilgili ayrı bir birliğimiz vardır. Nemrut’tun tepesinde bir otelimiz vardır. Ancak bu otel şu an bakımsız olduğundan, bu oteli yeniden düzenleme çalışmaları ile ilgili projeler hazırlıyoruz. Bu projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığına sunmayı düşünüyoruz. Nemrut çevresindeki köylerde halı dokunmuş ama satışı yapılmamıştır. Ben bu köylerde mini satılabilir, el sanatları yaptırmak istiyorum. Temel amacım Nemrut yolu üzerindeki köylerimizin para kazanmasını sağlamaktır. Bunu yapmak ve sağlamak zorundayız. Nemrut’taki 36 yatak kapasiteli otelde 3 ay içinde 2000 kişi kalmıştır. Bunun yanında günübirlik gelenler vardır.
Nemrut harabelerine gelen yıllık turist sayısı 450500 bini bulmaktadır
Nemrut harabelerine gelen yıllık turist sayısı 450500 bini bulmaktadır. Malatya İnönü Üniversitesi öğrencileri Pütürge’den Nemrut harabelerine yol olduğunu bilmiyorlar. İlçemize 70 km uzaklıktaki üniversite öğrencilerimize bunu öğretememişiz. Bunun tanıtımını yapmak zorundayız. Bunun başka çaresi yoktur. Üniversitemizden yıllık 2000 kişiyi getirirsek başarılı oluruz. Nemrut çevresindeki köylerimize taşıma ile ilgili nakliye şirketi kurdurduk. Klimalı araçlarla turistlere daha iyi hizmet vermeyi düşünüyoruz. Bunu yapabilirsek bu bölge kalkınır. Böylece istenildiği kadar buraya turist gelir. Turizmde alt yapının hazırlanması çok önemlidir. Ayrıca temel amacım Nemrut çevresindeki köylerde pansiyonculuğu yaygınlaştırmaktır. Ayrıca gelen turistlerin çadır kurmaları için burada bir çadır alanı oluşturmak istiyorum.
Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmekteyiz
Önümüzdeki dönemde en büyük sorunumuz kuraklıktır. Kayısı çok su isteyen bir ağaçtır. Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmekteyiz. Su kanaletlerine su bırakma devri artık bitmiştir. Atalarımızdan miras kalan bu su kanaletlerini çok kötü kullandık. Biz bunları zamanında kapatmamız gerekirdi. Kanaletle, borularla sulama yerine, damlama sulama sistemi ile ilgili bir projem vardır. Ağaçların dibine, köküne damlama suretiyle su verme ile ilgili projem vardır. Bu sistemin daha iyi ve daha verimli olduğunu göstermeye çalışacağız.
Elma alanında çok verimli bir potansiyel vardır
Burada elma alanında çok verimli bir potansiyel vardır. Elmayı, üretici düşük ücretle satıyor. Elma üreten üreticilerini tarımsal kalkınma kooperatifi adı altında topluyoruz. Bu konuda Tarım Bakanlığının ve AB’nin çok ciddi destekleri vardır.Bununla ilgili bir soğuk hava deposu kurmayı düşünüyoruz.Vatandaş elma olmadığı zaman soğuk deposundaki elmaları piyasaya satsın ki para kazansın. Ayrıca ceviz üretimini yaygınlaştırmak amacıyla ceviz fidanları aldık. Malatya kayısının başkenti ama küresel ısınmada susuzluk nedeniyle kayısı ağaçları kuruduğu zaman vatandaşın ekonomik yönden mağdur olmaması için diğer ürünleri teşvik etmek suretiyle mağdur olmasını istemiyoruz.
Kaymakamlık olarak 28 bin ters lale soğanı ektik
Ayrıca ilçemizde ters lale dediğimiz, Gerger lalesi olarak bildiğimiz lale türü yetişmektedir. Bu lale Pütürge’deki meralarda çok yetişmektedir. Bunun dünyaya satışı kontrollüdür. Kaymakamlık olarak 28 bin ters lale soğanı ektik. Bu bitkinin en önemli özelliği hiç su istememesidir. Laleye su verildiği zaman bozuluyor. Önümüzdeki dönem bundan ciddi bir gelir elde edeceğiz. Bu bitkinin soğanı çok pahalıdır. Bu nedenle sertifikalı üreticiyi teşvik ediyoruz. Ters lale suya dayanıklı bir süs bitkisidir. Göreve başlayalı 2 ay oldu birtakım projelerim var. Önce birinci etap projelerimi bitireceğim. Daha sonra ikinci etap projelerime başlayacağım. Bu şekilde faydalı olmaya çalışıyorum.
Vatandaş PKK’yı ilçeye sokmamıştır
Pütürge PKK terör örgütü ortaya çıktığından bu tarafa hiçbir zaman destek vermemiştir. Bununla ilgili köy kadını örneği vardır. Bu kadının evine PKK’nın dört tane bölge sorumlusu geliyor.40 tane ekmek yapmasını istiyorlar. Bunun üzerine kapısını, bacasını kapatıp tuvaletin camından atlayıp 5 km. yürüyerek jandarmaya terörist olduğuna dair ihbarda bulunuyor. PKK defalarca buraya girmeye denemiş, ancak her defasında vatandaşın çok ciddi bir tepkisiyle karşılaşmıştır. Vatandaş PKK’yı ilçeye sokmamıştır. Adıyaman sınırında bir köye girmeye çalışmışlar, ancak muhtarı aşamamışlardır. PKK sadece bir muhtarı aşamıyor. Pütürge PKK’ya karşı çok duyarlıdır.
Gerçekten ciddi bir otokontrol sistemi vardır
İlçede yabancı plakalı görüldüğü zaman jandarmaya veya bize bildiriyorlar. Bu konuda çekinceleri yoktur. Gerçekten milletini ve devletini seven, devletine son derece bağlı ve saygılı bir toplumdan söz ediyorum. Köylere gittiğimizde biz onların her isteklerini karşılamaya çalışıyoruz. Biz ve onlar destek olunca zaten terör diye bir şey kalmaz. Köye geleni en ince detayına kadar inceliyor. Öğretmenine kadar en ince detayı inceliyor. Gerçekten ciddi bir otokontrol sistemi vardır. Biz doğuda oturabiliriz ama biz ne terörü, nede teröristi destekleriz. Biz Pütürgeliyiz diyorlar.
PKK’nın geçiş alanlarından birisi olan bir bölgedir
Bu konuda çok duyarlı bir toplumdur. PKK’nın şimdiye kadar hiçbir eylem yapamadığı bir alandan söz ediyoruz. Burası PKK’nın geçiş alanlarından birisi olan bir bölgedir. Çünkü Adıyaman, Diyarbakır iline çok fazla sınırımız vardır. Burası bir geçiş bölgesidir. Ama bu konuda çok duyarlılar. Vatandaşlarımız onlara asla taviz vermiyorlar. Ne olursa olsun mücadelesini veriyor, teröre asla geçit vermiyoruz. Vatandaşlarımız elinde ne varsa sizinle paylaşmak istiyor. Anadolu’nun bir kültürü olarak misafirperver insanlardır. Misafirperver olup, PKK ve teröristte karşı kapıları ne kadar kapalıysa, diğer vatandaşlarımız karşı o kadar misafirperverdirler.”